Šport

Miami klonil v vihravem zaključku tekme proti Bostonu

New York, 07. 01. 2021 01.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
1

Celticsi so v Miamiju poravnali račun za končnico, v kateri so jih Floridčani izločili v finalu vzhodne konference. Sprva se je zdelo, da bodo zlahka opravili z domačimi, ob koncu pa so z nekaj sreče izvlekli zmago ob silovitem naskoku Heatov s črte za tri točke (107:105).

Jimmy Butler (desno) in Jayson Tatum sta vodila svoji moštvi v napetem srečanju starih tekemcev.
Jimmy Butler (desno) in Jayson Tatum sta vodila svoji moštvi v napetem srečanju starih tekemcev. FOTO: AP

Srečanja med Miamijem in Bostonom so vedno iskriva, dolgoletni šampioni vzhoda s severa proti izzivalcem z juga. Silovit začetek gostov, ki so povedli že za 17 točk, je sprva kazal, da bomo priča še enemu hudemu porazu Heatov. Toda ob razpoloženem Jimmyju Butlerju in njegovem trojnem dvojčku (26 točk, 10 podaj, 15 skokov) so uprizorili preobrat in zadnjo četrtino začeli ob izenačenem rezultatu. Boston sta do zmage povlekla Jayson Tatum (27 točk, 4 podaje, 5 skokov) in Jaylen Brown (21 točk, 5 podaj, 12 skokov), tokrat jima je s ključnimi koši ob koncu stal center Daniel Theis (13 točk, 5 skokov). Toda junak tekme je novinec Payton Pritchard (6 točk, 4 podaje, 6 skokov), ki je s košem v zadnji sekundi odločil srečanje.

Pri domačih je Duncan Robinson (16 točk, 2 podaji, 6 skokov) skozi tekmo imel težave z metom, a nato v zadnji minuti s sedmimi točkami poskrbel za mini preobrat. Goran Dragić (14 točk, 2 podaji) je dobrih trinajst sekund pred koncem izenačil, a to ni bilo dovolj. Domači so z Bamom Adebayem (15 točk, 10 podaj in 8 skokov) in Kellyjem Olynykom (11 točk, 5 skokov) imeli bolj izenačen prispevek prve peterke. Adebayo je ob koncu skušal uprizoriti še en herojski trenutek, podoben, kot je bila blokada zabijanja Tatuma v končnici. A ob dobri obrambi Bostona ni imel dovolj moči. 


Novo leto, stare težave

Košarkarska liga NBA se zadnjih nekaj let ne skriva pred političnim dogajanjem v državi. Po jasnem sporočilu o enakopravnosti v Orlandu je naskok podpornikov Donalda Trumpa na ameriški kongres izzvenel tudi v Miamiju, ko so igralci Bostona med ogrevanjem odkorakali z igrišča. Nato so se vrnili, klub pa je sporočil, da se bodo odzvali s posebno izjavo. Obe ekipi sta tako kot v Orlandu znova pokleknili med igranjem himne, v skupni izjavi klubov pa so zapisali, da "je 2021 novo leto, nekatere stvari pa se niso spremenile". Opozorili so na oprostilno sodbo policista, ki je ubil temnopoltega Jacoba Blaka v Kenoshi, in drugačno obravnavo protestnikov glede na njihovo politično prepričanje.  Podobni prizori so prihajali tudi z drugih srečanj, v Milwaukeeju so Bucksi in Pistonsi po skoku za žogo pokleknili sredi igrišča. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Potek srečanja

Trener Miamija Erik Spoelstra je pred tekmo presnenetil, ko je na igrišče poslal enako peterko kot proti Oklahoma Cityju (Tyler Herro, Duncan Robinson, Jimmy Butler, Kelly Olynyk in Bam Adebayo). Pri Bostonu se je po poškodbi vrnil Marcus Smart in srečanje nemudoma odprl z metom za tri. Ta se je izkazal za zlovešče naznanilo gostov, saj so v dobrih štirih minutah dodali še tri mete izza črte za tri točke in povedli za devet. Kar je nemudoma vrnilo spomine na prvo srečanje z Milwaukeejem, na katerem so se Bucksi Heatom izdatno oddolžili za poraze v končnici. Goran Dragić je vstopil sredi četrtine in spretno izrabil preveliko zagnanost Paytona Pritcharda za tri proste mete. Pozneje je v navezi z novincem Preciousom Achiuwo lepo prodrl pod koš za polaganje žoge v obroč.

Goran Dragić (desno) ima tako kot celotno moštvo vroče in hladne večere.
Goran Dragić (desno) ima tako kot celotno moštvo vroče in hladne večere. FOTO: AP

Podoba na igrišču je napovedovala težko tekmo za Miami, saj se je njihova igra precej bolj lomila, medtem ko je tekoči napad Bostona na krilih Jaysona Tatuma, Jaylena Browna in Smarta z lepimi akcijami brez težav prihajal do odprtih metov in precej lažje zadeval. Menjave so nekoliko olajšale delo domači peterki, pokazala se je prednost bolj izkušene klopi Miamija. Zadnji napad je Dragić osuplo strmel v sodnike, ker niso dosodili prekrška nad njim, Celticsi pa se niso menili za njegovo nejevero in povedli za osem točk (34:26).

Dragić je drugo četrtino začel s svojo specialiteto, podajo višjemu soigralcu nad obroč za zabijanje, tokrat je bil hvaležna stranka Adebayo. To ni kaj prida spremenilo razmer na igrišču. Bostonu se je na srečo domače ekipe nekoliko ustavil met za tri, tudi zaradi pomika obrambe Heatov nekoliko bolj proti črti za tri točke. Toda Celticsi so s pridom izrabljali več prostora pod košem in nadaljevali večanje prednosti. Hkrati so dobro branili svoj koš in Heate silili k napakam, ali pa v napade, ki so se iztekli brez meta. Ko so prišli do njih, so zadeli vsakega tretjega.

Pet minut pred koncem prvega polčasa je Olynyk dobil tretjo osebno napako, skrb več za klop Miamija. Nekaj olajšanja je prinesla odločnejša igra Butlerja, ki je s prodori pod obroč začel nizati točke in tekmece silil k prekrškom. Herro je s trojko po podaji Averyja Bradleyja znova nekoliko približal domače, ta je nato lepo našel tudi Achiuwo. Napad gostov je izgubil nekaj ostrine, Butler je z novim košem in prekrškom dodal tri točke. Nato je Smart kljub vsem izkušnjam povsem ob koncu polčasa naredil precej nepremišljen prekršek na polovici Miamija in si prislužil četrto osebno napako. Herro je dobil tri proste mete in zadel dva ter zaostanek domačih znižal na osem točk (53:45).

Jimmy Butler je proti Bostonu igral, kot da gre za tekmo končnice.
Jimmy Butler je proti Bostonu igral, kot da gre za tekmo končnice. FOTO: AP

Miami je tudi nadaljevanje tekme začel precej bolj odločno. Duncan s svojo tristoto trojko v karieri (dosegel jih je najhitreje od vseh v NBA, v le 95 tekmah) in Olynyk s še eno za domače sta izničila prednost gostov. Butlerjev prodor do obroča in nato še skok, s katerim je popravil prvi met, sta domače prvič popeljala v vodstvo in klop gostov je vzela minuto odmora. Heati so izmenjevali mete od daleč s prodori do koša, Olynyk je v dveh napadih pokazal svoje veščine pri obeh. A je moral s četrto osebno napako na klop.

Pri gostih se je znova segrel Tatum in Miami je po njegovih dveh zaporednih koših nalet prekinil z minuto odmora. Po menjavah je Achiuwa znova pokazal, da raste v vse boljšega igralca, toda Boston je imel znova natančnega Tatuma. Andre Igudola je s težko trojko izenačil rezultat, nato je Dragić z izkušeno igro pod obročem domače povedel v vodstvo. A je Robert  Williams v zadnjih desetinkah tretje četrtine  v napadu pobral odbito žogo in zadel za novo izenačenje (80:80).

Zadnjo četrtino sta odprla zaporedna koša Adebaya, tekma pa se je po neenakovrednem začetku razvila v novo klasiko med Heati in Celticsi. Če so ti imeli Tatuma in Browna, je bil pri prvih razžarjen Butler. Miami je znova uporabil consko obrambo 3-2, s katero je nekoliko upočasnil Boston, a je Brown z metom za tri pokazal njene slabosti. Boston je po minuti odmora odigral šolski prikaz, kako napada sprega branilca in centra, čemur je nemudoma sledila minuta odmora za domače. Adebayo je po njej vložil vso moč v obrambo, toda Tatum je kljub temu zadel za tri. Medtem ko so domači v ključnih trenutkih tekem izgubili met in zgrešili štiri zapored, je Brown dodal še eno trojko. Daniel Theis je skočil najvišje pod obročem Miamija in žogo položil skozenj,  Boston pa je nenadoma vodil za deset točk. 

Nato je Robinson zadel za tri, dobra obramba je preprečila koš gostov, Robinson je zadel še eno trojko, ob tem pa še prosti met zaradi prekrška. Razlika je bila 30 sekund pred koncem le še tri točke. Še ena dobra obramba je prinesla napad, v katerem je Dragić v dveh poskusih izenačil tekmo. Zadnji napad Bostona je Pritchard odbito žogo tik pred iztekom časa potisnil v obroč in domačim sta ostali le še dve desetinki. Ob zadnjem poskusu Miamija podaje žoge zunaj igrišča nad obroč gostov se je Adebayo prebil do nje, a mu je zmanjkalo moči, da bi jo potisnil v pravo smer in Boston je po vihravem zaključku slavil zmago (107:105).

Pogled pred srečanjem

Boston tako kot številna druga moštva po zelo kratkih pripravah še išče pravo formo, podobno kot Heati je že doživel hud poraz (proti Brooklynu za 27 točk). Še pred začetkom sezone je ostal brez odličnega veterana Kembe Walkerja (poškodba levega kolena), zato je trener Brad Stevens večjo vlogo namenil  Smartu, Jeffu Teagueu in Pritchardu. A sta se poškodovala tudi prva dva, najmanj resen je Smartov zvin desnega palca, zato je kljub prvotni oznaki vprašljiv nastopil na tekmi. "Marcus je srce in duša moštva. Njegova energija in hladnokrvnost v napadu sta zelo pomembna za nas. Omogoča mi lahke zadetke," ga je pohvalil Brown. S prvo ostjo Bostonovega napada Tatumom igrata na ravni, ki jima skoraj že zagotavlja udeležbo na letošnji tekmi zvezdnikov. Smart je bil doslej edini ostali Celtic, ki je dosegel dvomestno povprečje točk na prvih osmih tekmah. Njihova šibka točka je pogosto za zdaj plitva izbira rezervnih igralcev, poškodbe so to še poudarile, po mnenju enega od košarkarskih izvidnikov bi potrebovali odličnega organizatorja igre. 

Miami je na trenutke že podoben moštvu, ki je pometlo s tekmeci na vzhodu, nato pa kljub poškodbam dveh ključnih igralcev Lakersom začinilo pot do naslova prvakov. V ponedeljek so brez večjih težav odpravili Oklahoma City, toda mladi Thundersi so moštvo sredi prenove, Boston naskakuje svoj osemnajsti naslov prvakov. Floridčani se znova soočajo z dvomi o moštvu, saj mnogi njihov nedavni uspeh pripisujejo igranju v neobičajnih razmerah varovanega okolja v Orlandu. "Po moje je šlo za situacijski presežek, v resnici niso bili tako dobri. Butler je igral kot nor, tudi Herro, vsi so bili izjemno enotni, toda v resnici niso tako dobro moštvo. Do skrajnosti so izrabili, kar se je dalo izrabiti," je za TV mrežo ESPN dejal še eden od neimenovanih košarkarskih oglednikov. V Miamiju pravijo, da so navajeni dvomljivcev in se ne zmenijo zanje. Trenutno pa se ne ukvarjajo s tem, kje igrajo, ampak kdo igra.

Trener  Spoelstra še vedno išče stanovitno prvo peterko, proti Oklahomi je dal priložnost  Olynyku, ki ga je poplačal z dobro igro in 19 točkami. Kar je pomembno za moštvo, ki se sooča s hudo strelsko sušo in ima trenutno enega najmanj učinkovitih napadov v ligi. "Drugače je, če začneš srečanje, nekako se ogreješ v tekmo. A ne glede na to moraš odigrati svojo vlogo," je dejal zadnji v vrsti krilnih centrov, ki skuša zapolniti vrzel po odhodu Jaeja Crowderja. Trener ni želel potrditi, da je to sedaj nova postava prve peterke, "poudarjanje začetne zasedbe je pretirano na mnogo načinov, bolj pomembno je grajenje stalnosti (v igri)". Dragić je že lani doživel premik v drugo peterko, nato v končnici z Butlerjem znova prevzel vajeti prve. Sedaj znova začenja s klopi, čeprav ga Spoelstra pogosto predčasno pošlje v igro, če prva peterka hitro zaide v težave. Veterani nosijo breme pri izvijanju iz nestanovitnega začetka. "To lahko vidite po celotni ligi, celo pri moštvih, ki so ohranile večino zasedbe iz prejšnje sezone ... prvi mesec skušajo ugotoviti, kako igrati. S treningom se prebijamo skozenj, skušamo biti razumni. Moštvo ima veliko dobrih igralcev, veliko sestavnih delov," ugotavlja Andre Iguodala. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
07. 01. 2021 15.17
Stara znanca- miami, boston se z lanske koncnice, dragic ima vsako tekmo nekaj asistenc, skokov ima bolj malo, met pa ima povprecen