Šport

Mavericksi razblinili sanje Warriorsov o šestem mestu

New York, 28. 04. 2021 03.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
14

Igralcem iz Dallasa se je v prvem polčasu verjetno zdelo, da igrajo proti samim sebi iz včerajšnjega dne. Povsem nemočne Warriorse so zasuli s serijo 28 zaporednih točk in zapečatili zmago (133:103). Luka Dončić je dosegel 39 točk, 8 podaj in 6 skokov, dvakrat je ukradel žogo in jo sedemkrat izgubil. Predvsem pa prvič v karieri strelsko premagal Stephena Curryja (27 točk).

Luka Dončić je s 23 točkami v tretji četrtini dosegel rekord kariere.
Luka Dončić je s 23 točkami v tretji četrtini dosegel rekord kariere. FOTO: AP

Sacramento je tesen poraz v San Franciscu doma preobrnil v zanesljivo zmago proti Dallasu, Mavericksi so dan kasneje zaključili krog in se znesli nad Warriorsi ter tako sprali trpek okus omledne igre proti Kingsom. Tekma je bila izenačena le dobre tri minute, ko je Curry s trojko dosegel edino vodstvo za Golden State, nato domači igralci skoraj deset minut niso več zadeli koša. Gostje so tačas neusmiljeno polnili njihovega, v zadnji četrtini vodili že za 43 točk, preden so rezervni igralci Warriorsov nekoliko ublažili poraz na "samo" trideset točk. "Tekmo je odločila odlična obramba, igrati proti Curryju je ena najtežjih stvari v košarki. Burke ga je uspešno preganjal po celotnem igrišču," je trener Dallasa Rick Carlisle povzel srečanje in napore Treya Burka (8 točk, 2 podaji, 4 ukradene žoge). Trener Warriorsov Steve Kerr je bil kratek, "najpomembnejša tekma leta, pa je je bilo konec, še preden se je začela". 

Luka Dončić vs Golden State
Luka Dončić vs Golden State FOTO: Sofascore.com

Mavericksi niso kazali utrujenosti kljub igranju drug večer zapored (znova sta manjkala Kristaps Porzingis in Josh Richardson). "Bilo je povsem nasprotno kot včeraj, preprosto noro ... Zdelo se je, da se vse, kar Luka naredi, spremeni v koš, in na to ni odgovora. Danes so nas samo nasmehi," je Maxi Kleber (10 točk, 2 podaji, 6 skokov, blokada) opisal občutke med in po tekmi. "Luka je tretjo četrtino odigral praktično sam, ko je bil na igrišču, smo mu le sledili," je Dorian Finney-Smith (13 točk, podaja, 8 skokov, 2 ukradeni žogi) hvalil Slovenca, ki je s 23 točkami postavil osebni rekord doseženih točk v eni četrtini. Po besedah Dončića jih je poganjala tudi nejevolja zaradi poraza proti Sacramentu. "Vsi smo bili jezni, ker smo včeraj igrali slabo," je dejal. "Igrali smo res dobro obrambo, celotno moštvo. To je bil ključ za zmago."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Warriorsi so se s porazom bržčas poslovili od sanj o vzponu na šesto mesto v zahodni konferenci, s čimer bi se izvlekli iz objema dodatnih kvalifikacij za končnico. Dallas ima sedaj prednost pred Golden Statom, če bosta moštvi sezono končali z enakim številom zmag. Enako velja za Clipperse (trenutno so tretji), Denver (četrti), Lakerse (peti), Memphis (osmi) in San Antonio (deveti). Tovrstno prednost so izgubili proti sedmemu Portlandu, ki je nocoj premagal Indiano. A imajo Mavericksi na papirju precej lažje tekmece v preostalih enajstih tekmah do konca sezone. Toda vroče-hladna ekipa je v ponedeljek pokazala, da se papirnati favoriti hitro zmečkajo.
 

Potek srečanja

Dallas je srečanje začel obetavno, Kleber je po podaji Dončića zadel za tri točke, nato po izgubljeni žogi ekipe Golden State dodal še dve. Andrew Wiggins je s polaganjem omilil zaostanek domačih, a je zgodaj začela delovati naveza Dončiča in Dwighta Powlla, ki je zabil po podaji prvega. Warriorsi so potrebovali zgodnji posvet, po njem je Curry zdrsnil skozi obrambo do koša. Prva trojka Dončića je dobila hiter odgovor Curryja od daleč. Slovenec je pri naslednjem košu nerodno stopil na nogo Draymonda Greena, a jo je odnesel brez hujših posledic. Curry je s prostima metoma, ki jima je sledila nova trojka, domače popeljal v vodstvo. Gostje so v ogenj poslali Finneyja-Smitha, ki je na enak način, s prostima metoma in nato trojko, nanizal pet točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Skok v napadu Willieja Cauleyja-Steina je prednost Dallasa zvišal na šest točk, Dončić je zadel oba prosta meta in Mavericksi so kazali povsem drugačen pristop kot v Sacramentu. Po dobri obrambi in izgubljeni žogi Curryja je Tim Hardaway mlajši zlahka položil žogo v obroč, Dončić je znova zadel za tri in gostje so vodili že za 13 točk. Ko je od daleč zadel tudi Hardaway, je Golden State drsel v težave, ki jih je poglobila še ena njegova trojka. Nato je dobil še tri proste mete in vse zadel, Warriorsi pa niso in niso spravili žoge v obroč. Brunson je s prodorom dodal še dve točki in Dallas je po katastrofalni četrtini domačih vodil kar za 24 točk (36:12).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brunson je s trojko nadaljeval serijo 28 zaporednih točk Dallasa, ki jo je prekinil met od daleč Jordana Poola. Za goste je od daleč zadel še Finney-Smith, domači pa so bili veseli, da je Wigginsu uspel vsaj en prosti met. Brunson je nadaljeval nizanje točk na poti Mavericksov proti tridesetim točkam prednosti. Sledili sta dve minuti, ko Dallas ni zadel, Golden State pa je še naprej deloval kot moštvo iz rekreativne lige. Končno je bil Brunson natančen izza črte za tri točke in prednost je po slabih sedemnajstih minutah igre narasla na 31 točk. Kevon Looney je s polaganjem nekoliko olajšal muke domačih, Kelly Oubre mlajši pa izgubljeno žogo Dončića izrabil za prosta meta. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

J. J. Redick je s prvo trojko naskok znova povečal na trideset točk, Dallas pa je po košu Wigginsa skoraj iz vljudnosti – in zaradi reklam – vzel minuto odmora. Po njej je Curry s polaganjem dosegel šele svoj tretji koš. Lepa podaja Brunsona je zaposlila Cauleyja-Steina za polaganje. Ob nemočnih Warriorsih je srečanje izgubilo nekaj tekmovalnega naboja. Dončić je vseeno zadel in dobil še prosti met, koš je dodal tudi v naslednjem napadu. Prosta meta Curryja sta presegla 27 točk, kolikor so jih 27. decembra lani zbrali Clippersi, ko so jih Mavericksi v prvem polčasu podobno zdesetkali (nasuli so jim 77 točk). Koš Dončića je postavil končnih 62:29 prvega polčasa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Curry je drugi polčas začel s trojko, nato je zadel Dončić, na vrsti je bil Curry, Slovenec je naslednji napad košu dodal še prosti met, Curry je odgovoril s trojko. Njun pingpong je prekinila trojka Kleberja, domači trener Kerr pa je dobil tehnično napako, ker je sodnikom glasno očital, da so spregledali korake Finneyja-Smitha. Mychal Mulder je z zabijanjem in trojko pognal domači napad, a je Slovenec vmes poleg koša znova dobil še prosti met. Razpoloženi Dončić je polnil koš Golden Stata, zadevati je začel tudi Curry. Napad Warriorsov je postal nekoliko bolj zanesljiv, a še vedno s premalo energije za preobrat. Po evropskem paketu, zadetkih Kleberja in Dončića, so domači vzeli minuto odmora. Nova trojka Dončića je prišla na videz zlahka, pri Warriorsih je Wiggins nizal zadetke iz igre in prostih metov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dolga trojka Curryja je opomnila, da se lahko najboljši strelec lige kadarkoli spremeni v avtomat za koše. Toda zadetek Burka in nova trojka Slovenca sta domačemu moštvu jemala voljo do boja. Oubre se ni vdal in z metom od daleč zaostanek znižal na trideset točk. Ta je Mavericksom omogočal, da igrajo sproščeno, Burke je to pokazal z metom od daleč. Polaganje Curryja in nova trojka Oubreja pa sta bili opozorilo, da se ne smejo preveč sprostiti. Velika prednost je prikrila, da je Slovenec zapravil že sedem žog, ko je Oubre prestregel njegovo podajo, a nato zadel le en prosti met. Finney-Smith je zadel ob izteku napada, Dončić pod košem pobral zgrešen met soigralca in žogo položil v obroč, Finney-Smith pa je nato izgubljeno žogo Warriorsov kaznoval s trojko. Slovenec je znova zadel od daleč za skupaj kar 23 točk v eni sami četrtini, nato podal Cauleyju-Steinu za polaganje. Gostje so po treh četrtinah vodili za krepkih 39 točk (103:64).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericksi so zadnjo četrtino začeli z rezervno postavo in vprašanje je bilo, ali bo Dončić sploh še prišel na igrišče. Tudi Kerr je priložnost dal igralcem globoko s klopi in zadnjih dvanajst minut igre je postala le še formalnost oziroma resen trening za obe moštvi. Nekoliko preresno ga je vzel Boban Marjanović. Ko je skušal Poolu izbiti žogo, ga je z roko zadel po vratu in ramenu, sodniki pa so menili, da gre za hud nešporten prekršek in izključili Srba. Ta se je nemudoma opravičil Poolu in oba sta si brez jeze izmenjala nekaj besed. Golden State do konca ni bistveno omilil hudega poraza (133:103).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blade90
28. 04. 2021 14.57
V 13 min 40 sekund dajo warriorsi samo 4 točk, najmanj v zgodovini nba za tako časovno obdobje
riss
28. 04. 2021 13.02
-1
Meni je smešno, ko trener 2x na leto ugotovi, da so igrali dobro obrambo, ki jo sicer niti slučajno ne obvladajo. Po drugi strani pa je to bil izredno slab dan nasprotne ekipe, kar je tudi 2x na leto, tako, kot je to bilo proti Clippersom brez Leonarda in so zmagali skoraj za 50 pik. Dallas glede na svojo igro po sistemu toplo hladno, da lahko izgubi z najslabšo ekipo, na drugi strani pa lahko tudi premaga najboljšo v eni tekmi, se bo uvrstil v dodatno tekmo play offa. Prvi del bo tako končal od 7. do 10. mestam, ampak v play offu ne more premagati nobenega tekmeca od prve trojice na 4 zmage. NEPREPRIČLJIVO DO KONCA!
kilklop
28. 04. 2021 13.16
+2
Kako ne, z vsemi temi klubi ima dallas v medsebojnih dvobojih več zmag.
blade90
28. 04. 2021 14.58
uporabnica portala
28. 04. 2021 12.58
Čestitam! 💪🙌👑👑👑👑👑
brodarko
28. 04. 2021 10.32
+1
Veliko novinarjev izbira res zelo čudne izraze, ki so največkrat nerazumljivi.
Carpediem32
28. 04. 2021 09.05
+2
Raztreščili sanje! Novinarji, pišete v stilu, kot govorijo nogometaši. Recimo, spoštujem starše, najbolj pa mamo in očeta (Cimerotič). Ali, srce smo pustili na igrišču!
buzerantos
28. 04. 2021 08.39
+12
Bravo Luka! pravi as je mali nimas kaj
glavni Baja
28. 04. 2021 08.27
+10
idemooo Dončić
lordG
28. 04. 2021 08.04
+9
140 pik v 48 min igre..v nba se res igra granitna obramba
Drink Beer and Smile
28. 04. 2021 08.22
+9
Nasprotno moštvo te vabi, da daš koš. Nato se zgodba obrne.
Uporabnik1834374
27. 04. 2021 21.51
-11
babja košarka
Vap0
27. 04. 2021 21.36
+8
Respect za oba