Šport

Neverjeten met Dončića v zadnji sekundi prinesel zmago Mavericksom

New York, 15. 04. 2021 06.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
100

Grizzliesi so z dobro obrambo v prvem polčasu povsem zadušili igro Luke Dončića, toda nato je v drugem dosegel 25 točk (skupaj 29). Resnično pomembne so bile zadnje tri, ko je ob izteku časa skoraj padel, a mu je še vedno uspelo vreči, žoga je zdrsnila skozi obroč in Dallas je zmagal za točko (114 : 113).

Akrobatski met Luke Dončića ob izteku časa je prinesel zmago Dallasa proti osuplemu Memphisu.
Akrobatski met Luke Dončića ob izteku časa je prinesel zmago Dallasa proti osuplemu Memphisu. FOTO: AP
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Vau, vau, vau!!! Daj no, Luka Dončić, nisi resen, človek!" je razplet na Twitterju pospremil tudi LeBron James. Zdelo se je, da je Slovenec z zgrešenim prostim metom ob koncu že zapravil vse možnosti za zmago, toda tragični junak tekme je postal Grayson Allen (23 točk, dve podaji, štirje skoki), njegovih šest trojk se je razblinilo, ko je 1,8 sekunde pred koncem zgrešil oba prosta meta in Dončiću omogočil, da je še enkrat osupnil ves svet. "To je eden tistih veselih večerov, ko smo se izmuznili porazu. Ko je Luka izvedel novo čarovnijo," je bil trener Rick Carlisle zadovoljen ob preobratu. "Zadnji koš je bil izjemen. Ne zgodi se velikokrat, da iz rokava potegneš takšen čudež. Toda to so meti, ki jih ves čas zadeva. Daš mu žogo, sam pa verjame, da je vse mogoče."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončiću (29 točk, devet podaj, pet skokov, dve ukradeni žogi, blokada) tudi tuširanje po tekmi ni izbrisalo širokega nasmeha. Na vprašanje, kaj se mu je motalo po glavi ob zadnjem metu, je dejal, da se ne spomni. "Gledal sem, ali bo žoga šla skozi obroč. Ob metu sem že padal, zato sem imel nekaj sreče. Ampak ne bomo se zmrdovali," se je veselil posebne zmage. Tri sekunde pred koncem še ni kazalo nanjo, ko je Allen, 91-odstotni metalec prostih metov, imel na voljo dva. "Upal sem, da bo zgrešil oba," se je Slovencu uresničila želja, potem je izrabil nepričakovano priložnost. "Včasih zadeneš, včasih zgrešiš. Vzeti moraš tudi slednje. A vedno izboljšujem svoj met." To so potrdili tudi soigralci. "Izjemno talentiran je, takšni meti me sploh ne čudijo več. Na treningu se ves čas zabava s podobnimi poskusi, a to ni samo zabava, ampak tudi vaja za takšne trenutke," je Kristaps Porzingis (21 točk, podaja, 6 skokov) opisal Dončićeve priprave za velike trenutke. 

Trenerja Carlisla redno izziva z na videz nemogočimi poskusi. "Ne vem, koliko tisoč dolarjev sem izgubil ob stavah glede njegovih metov s srede igrišča, z dvajsetih metrov. V lanski sezoni sem mu v Ciudad de México stavo za 500 dolarjev izplačal v pesih, tako sem bil jezen. Z njim ne stavim več." V resnici so bili pesi edina prava izmenjava denarja, je priznal Carlisle, ostale stave so ostale pri besedah, tudi zato, ker "Luka ni zelo vesten izplačevalec stav," je z nasmehom dejal trener Dallasa. Slovenec je prvič dobil tudi pas za najboljšega obrambnega igralca moštva, ki ga klub podeli ob zmagah. "Verjetno zaradi bloka ob koncu igre," je menil Dončić. Potem je pogledal na list s statistiko. "Aha, dve ukradeni žogi. Ohoho, zaslužil sem si ga," je vzkliknil s širokim nasmehom, nato pa pred odhodom pas potisnil naravnost pred kamero.

 

Potek srečanja

Jonas Valanciunas je najvišje skočil za prvi napad Memphisa, prvi koš je zadel Josh Richardson za Dallas. Domači so vodstvo prevzeli z metom za tri točke Dillona Brooksa, Dončić je z enim zadetkom od dveh prostih metov izenačil. Pri prvem zadetku lanskega novinca leta Jaja Moranta je pomagal Porzingis, ki je prepozno blokiral met, in sodniki so se odločili, da je šlo za prepovedano oviranje meta. Goste je v vodstvo znova popeljal Maxi Kleber, natančen je bil izza črte za tri točke. Valanciunas je prvi točki dosegel z metom iz obrata, napad gostov pa je še naprej deloval dobro; najprej je Dorian Finney-Smith zadel za dve, nato Porzingis za tri točke. Vmes je Allen prodrl do obroča in žogo položil skozenj, a je Dončić že za svojo tretjo podajo našel Kleberja,  ki je samo še skočil in zabil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob prvih menjavah je v igro vstopil Tim Hardaway mlajši, ki je bil februarja z 29 točkami krotilec Grizzliesov. Tudi tokrat je nemudoma zadel, pridružil se mu je Porzingis s svojim drugim košem. Allen je z dvema zaporednima trojkama izničil večino prednosti gostov, ti so v ospredju ostajali s košema Hardawaya. Toda nato je Allen dodal še tretjo trojko in izenačil, Mavericksi pa so vzeli minuto odmora. Po njej je Brunon s preigravanjem podrl ravnotežje obrambe in žogo položil v obroč za svoji prvi točki. Za domače je znova zadel Allen, tokrat s prostim metom. Dončić je dve minuti pred koncem četrtine dosegel prvi koš iz igre, Mavericksi so na drugi strani igrišča pozabili na Desmonda Bana, ki je s trojko Memphis popeljal v vodstvo. Hardaway je bil še vedno natančen, toda Xavier Tillman in Tyus Jones sta bila nova strelca za domače. Powell je izenačil, zadnjo besedo je imel Jones in Memphis je četrtino končal z dvema točkama prednosti (34:32). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brooks je ves čas tesno pokrival Dončića, zato je ta bolj iskal soigralce, peta podaja je našla Powlla pod obročem za zabijanje. Tillman in Jones sta nadaljevala z zadevanjem, prvi je po novem košu Powlla dodal še trojko in Grizzliesi so vodili za pet točk. Prosti meti Andersona in protinapad Brooksa po blokadi Dončićevega poskusa sta pomenila, da je Dallas zaostajal že za devet točk, in trener gostov Carlisle je vzel minuto odmora. Po njej je Porzingis s korakom nazaj pridelal koš in še prosti met, J. J. Redick pa je s trojko upravičeval nakup Dallasa, a je Morant s svojo prvo trojko nemudoma izničil dosežek. Latvijec je nadaljeval z odločnejšo igro, najprej je zabil, nato dodal še dve točki, koš Andersona pa je domačim pomagal, da njihova prednost ni skopnela prehitro. Toda po drugi trojki Redicka je znašala le še točko in tokrat so minuto odmora potrebovali Grizzliesi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po njej je Powell prodrl pod obroč in izenačil srečanje, sledila je dobra minuta brez zadetkov, dokler ni Allen že v četrto zadel za tri točke. Mavericksi so kopičili zgrešene mete, Brooks je po enem od njih v polprotinapadu stopil na črto za tri, zato je njegov posksus štel le dve točki. Trojka Kleberja je znova zbližala moštvi, ki sta se iz trojkarskih daljav preselil k zabijanju. Najprej je žogo v obroč potisnil Clarke, nato še Powell po podaji Dončića. Lepo akcijo je uprizoril tudi Morant, Slovenec pa je nato znova zadel enega od dveh prostih metov. Dončić je prvi polčas končal s komaj štirimi doseženimi točkami, Memphis pa je po polovici igre vodil za tri (60 : 57).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi polčas je strelsko začel Richardson, Valanciunas, ki se v prvem ni razigral, pa je s skokom v napadu dosegel šele svoj drugi koš. Po zgrešeni trojki Dončića je dodal še tretjega, tokrat z zabijanjem. Njegov baltski kolega pri Dallasu je zadel za tri točke, Brooks pa ni bil tako zelo utrujen po obrambni igri proti Slovencu, da ne bi dosegal tudi košev. Trojka Richardsona je pomenila le še točko zaostanka za goste, drugi koš Dončića na srečanju pa jih je že popeljal v vodstvo. To je prebudilo Allena, ki je znova zadel od daleč, Brooks pa je žogo položil v obroč. A je natančen postal tudi slovenski zvezdnik, ki je tri točke pridelal z dodatnim prostim metom po prekršku ob zadetku. Valanciunas je s še enim dobrim skokom popravil zgrešen met soigralcev, Morant pa je prestreženo podajo Dončića predelal v lepo zabijanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prva zveznika Dallasa sta vsak s po dvema prostima metoma goste popeljala le do točke zaostanka, a se je razgreval Morant z dvema zaporednima košema. Vse učinkovitejši je bil tudi Slovenec, ki je prodrl do obroča in zadel. Nato je iz obrata dodal še dve točki in Brooksu dal vedeti, da ga čaka precej težje obrambno delo. Grizzliesi so s trojko Bana skušali uiti zasledovalcem, vse bolj vroči Slovenec je nemudoma odgovoril s svojo prvo trojko v šestem poskusu. Pri Memphisu je vse bolje igral Valanciunas, znova je zadel tudi Brooks. Porzingisova prosta meta sta zaostanek znižala na tri točke, a je novinec Bane tretjo četrtino končal s trojko (89 : 83). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brunson je zadnji del igre začel z jurišem čez igrišče, podobno je zadel tudi John Konchar po izgubljeni žogi Dallasa. Mavericks je hitro dodal še svoj tretji koš na srečanju, nato je podal Powllu za zabijanje. Po poldrugi minuti brez zadetkov je v pravem trenutku za Dallas prišla tretja trojka Redicka. Clarke je pod obročem gostov žogo dvakrat položil skozenj, vmes je Hardaway zadel dolg met za dve. Prosta meta Bana in že šesta trojka Allena so Memphisu prinesli šest točk naskoka, gostje pa so se odločili za posvet ob klopi. Po njem je Finney-Smith s polaganjem prekinil serijo sedmih zaporednih točk Grizzliesov. Skoki v napadu Valanciunasa so začeli gristi obrambo gostov, a si je Dončić s spretnim preigravanjem okoli Moranta odprl dovolj prostora za uspešen met. Robustni Litovec je spet najbolje skočil v napadu, po prekršku Dončića pa zadel oba prosta meta. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenec je odgovoril s trojko, nato je od daleč zadel tudi Finney-Smith in tekma je bila dobre tri minute pred koncem izenačena. Valanciunas je znova dobil dva prosta meta, Brunson je izenačil z metom v skoku. Morant je z lepo podajo našel svoj center iz Baltika, Valanciunas pa je brez težav zabil. Dončićev zgrešen met za tri je Anderson kaznoval s svojo prvo trojko in domači so znova vodili za pet točk. Slovenec se je oddolžil z blokado Moranta, nato podal Porzingisu, Latvijec pa je zadel. Naslednji točki na srečanju je prinesel prodor Dončića, Dallas je slabih 26 sekund pred koncem zaostajal za točko. Po prekršku nad Morantom je ta zadel oba meta, na drugi strani so Grizzliesi naredili prekršek nad Slovencem, ki je zgrešil drugi prosti met. Toda Allen je dve sekundi pred koncem zgrešil oba prosta meta in Mavericksi so imeli 1,8 sekunde, da ob zaostanku dveh točk rešijo srečanje. Kdo drug kot Dončić je z neverjetnim metom med opotekanjem zadel za tri točke in zmaga je odšla v Dallas (114 : 113).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riss
15. 04. 2021 18.22
+2
Čudeže moramo izzivati, da se zgodijo. Gledam vse tekme Dončića, ne bom rekel Dallasa, ker, ko ga ni v postavi, grem nazaj spat. Ekipa je limitirana in brez Luke ne vem, če bi ostala v ligi, v kolikor bi zadnji dve ekipi izpadli v vsaki konferenci. Ekipi manjka center tudi takšnega tipa Valenčiunias, ki ima že 17 tekem v nizu dvojni dvojček (koši, skoki). S podobnim centrom, bi imel Luka vsako tekmo najmanj 5 asistenc več. OK, to je problem vaške ekipe in šalabajzerjev Carlislea in Cubana. Škoda je Dončića, da zaradi njiju ni konkurenčna ekipa za kaj več. Vsakega leta je škoda, če imaš takšnega dragulja. Ni pa vse zlato v vsakem trenutku, kar se sveti. Luka je že zavozil (dejstvo zgrešena trojka, izgubljena žoga 2 minuti do konca) tekmo spet z zelo povprečno a Dallasu konkurenčno ekipo za končnico. Pri rezultatu 113:110 gre v prodor, potegne 2 igralca nase pa ne poda Klebru na trojko, ampak je osebna nad njim. Do konca dobri 2 sekundi. Drugi prosti met zgreši, verjetno namenoma in takoj osebna, ter prosta meta za Allena, ki je odličen strelec, a je tokrat oba zgrešil. Takoj time out in potem žoga v igrišče na nasprotni strani, ter zaključek, saj ni res, pa je. Resnici na ljubo pa so samo izbranci / izbranec v ekipi, ki dobi takšne priložnosti. En znani bivši košarkaš iz naše ekipe, mi je rekel na svetovnem prvenstvu veteranov v košarki, da ni važno koliko jih zgrešiš, bolj pomembno je kdaj zadeneš. Luka je car in ima ogromno rezerve, tudi to tekmo je igral zelo povprečno, kar samo govori o njegovem potencialu.
riss
15. 04. 2021 18.21
+2
Gledam vse tekme Dončića, ne bom rekel Dallasa, ker, ko ga ni v postavi, grem nazaj spat. Ekipa je limitirana in brez Luke ne vem, če bi ostala v ligi, v kolikor bi zadnji dve ekipi izpadli v vsaki konferenci. Ekipi manjka center tudi takšnega tipa Valenčiunias, ki ima že 17 tekem v nizu dvojni dvojček (koši, skoki). S podobnim centrom, bi imel Luka vsako tekmo najmanj 5 asistenc več. OK, to je problem vaške ekipe in šalabajzerjev Carlislea in Cubana. Škoda je Dončića, da zaradi njiju ni konkurenčna ekipa za kaj več. Vsakega leta je škoda, če imaš takšnega dragulja. Ni pa vse zlato v vsakem trenutku, kar se sveti. Luka je že zavozil (dejstvo zgrešena trojka, izgubljena žoga 2 minuti do konca) tekmo spet z zelo povprečno a Dallasu konkurenčno ekipo za končnico. Pri rezultatu 113:110 gre v prodor, potegne 2 igralca nase pa ne poda Klebru na trojko, ampak je osebna nad njim. Do konca dobri 2 sekundi. Drugi prosti met zgreši, verjetno namenoma in takoj osebna, ter prosta meta za Allena, ki je odličen strelec, a je tokrat oba zgrešil. Takoj time out in potem žoga v igrišče na nasprotni strani, ter zaključek, saj ni res, pa je. Resnici na ljubo pa so samo izbranci / izbranec v ekipi, ki dobi takšne priložnosti. En znani bivši košarkaš iz naše ekipe, mi je rekel na svetovnem prvenstvu veteranov v košarki, da ni važno koliko jih zgrešiš, bolj pomembno je kdaj zadeneš. Luka je car in ima ogromno rezerve, tudi to tekmo je igral zelo povprečno, kar samo govori o njegovem potencialu.
pepe bolcev XIV
15. 04. 2021 18.16
-4
knapek. Prostodusni levicar. Sramota levicarska. A sem ti jaz kriv, da si volil smc ali desus? Butalc. Ko ni argumentov je pa kriv jansa al pa kucan. Brihta butalska.
Aijn Prenn
15. 04. 2021 16.12
+6
Velik lump tale Dončič! ;-))
pepe bolcev XIV
15. 04. 2021 15.13
-10
Ne mors ti men zbrisat tolk racunov kolikor jih jaz lahko ustvarim. Bos razlozil sefom zakaj vam je spletna stran zablokirala. Srecno!
pepe bolcev XIV
15. 04. 2021 15.12
-4
pepe bolcev XIV
15. 04. 2021 15.12
-4
pepi bolcev
15. 04. 2021 14.41
+1
Realni nepristranski knap. 🙈🙈🙈
biba velika
15. 04. 2021 14.05
+12
Twiter? Ste pa res nesposobni da moram imeti še tam račun odprt za oglede video in slik. Novinar rajši se kaj drugega loti delat!
ho?emVšolo
15. 04. 2021 13.41
+7
Če pa to napiše dozdajšnji najboljši košarkar, potem pa mora biti nekaj na Luki!
superjezek
15. 04. 2021 14.58
+3
No evo tudi slepci enkrat spregledajo.. upam, da tako spregledaš še pri corona nategu oziroma spregledajo takšni kot si ti.. hahaha =)))
pepe bolcev XIV
15. 04. 2021 18.14
-2
Corona nateg? Ha ha ha dobra! A to si se v osnovni soli naucil?
AS1983
15. 04. 2021 13.39
+7
Luka magic shot game winner
dr.Megla
15. 04. 2021 13.20
-2
Nisem gledal, sem pa sanjal, da bo Luka zaključil v zadnji sec., pomeni, da sem jaz tudi čudež...
bbb33
15. 04. 2021 13.18
+7
Kolko je videti na posnetku se je Porzingisu skoraj zmešalo od veselja haha
AVTOHTONsLOVEnc
15. 04. 2021 13.14
+9
Ne reče se mu zastonj LUKA MAGIC! :) KING
Sentis
15. 04. 2021 13.05
+12
Ko te Lebron tako javno pohvali, potem veš kam sodiš. Je pa zanimiv izraz na Porzingisovem obrazu, namesto da bi se veselil zmage ni kazal nekega navdušenja, zgleda da res ni neke kemije med Luko in njim.
skrajnež
15. 04. 2021 11.25
+4
Ratal mu je decu...za las :D je pa bilo že več takih primerov, tako da pridevniki čudežno, nezemeljsko pozabimo :)
SUPERKNIGHT
15. 04. 2021 11.09
+13
Shpinell
15. 04. 2021 10.55
+14
EPIC!!! Ko u filmu:D
blade90
15. 04. 2021 10.53
+13
To je bila ena najbolj neverjetnih trojk v zgodivini nba, dillon brooks je dončića zadel v desno nogo da je zgubil ravnotežje pa mu je kljub temu uspelo dati koš in to z eno roko
blade90
15. 04. 2021 10.42
+6
Dončić v 28 minut tekme da samo 4 točk, naslednjih 6 minut pa 14, prvič odkar je v nba vidm da po 28 minut tekme je imel samo 4 točk
slovenc59
15. 04. 2021 12.42
+1