Šport

Sijajni Dončić zasenčil še velikega Hardna za peto zaporedno zmago Mavsov

New York, 24. 11. 2019 21.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dallas je prejšnji teden kluba z dna lestvice razsul v prah, tokrat je Luka Dončić s soigralci prepričljivo (137:123) zasenčil tudi houstonski stroj za koše na čelu z Jamesom Hardnom.

James Harden (levo) in Luka Dončić sta najbolj zaslužna za uspehe svojih moštev.
James Harden (levo) in Luka Dončić sta najbolj zaslužna za uspehe svojih moštev. FOTO: AP

"Houston je izjemno moštvo, Harden pa neverjeten, a smo ga odlično zaustavili," je Dončić povzel peto zaporedno zmago Dallasa. Po njegovih besedah je šlo za dosežek celotnega moštva, poudaril je ključno vlogo Tima Hardawayja Jr., ki je posebej v prvem polčasu polnil koš tekmecev. "Mislim, da počasi dobivamo ubijalski nagon. Ne bomo več dopustili, da bi se nam takšne zmage izmuznile iz rok," je bil navdušen tudi Kristapas Pozingis, tretji steber tokratnega uspeha. 

Tudi trener Rick Carlisle je pohvalil svoje žrebičke, na čelu z Dončićem. "Vemo, česa smo zmožni, igralci so se držali načrta pred tekmo. Moštvo raste, in to je pomembna zmaga. A gre za proces, iz tedna v teden, napredovati je potrebno vsak dan,« je previdno opozoril, da je sezona še dolga. Že v torek jih čaka tekma s Klipersi iz Los Angelesa, eno najboljših obramb.

Harden je sicer dosegel 32 točk, toda zadel komaj dva meta za tri v petnajstih poskusih. Na drugi strani tudi Dončić ni bil izjemno natančen z razdalje, a so njegovi prodori pod koš v zadnji četrtini pomagali ohraniti prednost gostov, z 41 točkami pa je znova sprožil val navdušenja. Teksaško soočenje je prineslo tudi laskavo primerjavo, da gre pri Hardnu in Dončiću za podobno rivalstvo, kot so jih prinašale tekme Magica Johnsona in Larryja Birda.

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19096896/3231

Vodstvo od prve minute

Žrebički so bili od začetka bolj poskočno moštvo in hitro povedli za deset točk, s trdno obrambo so razorožili tekmece. Dončić je nanizal dve trojki in požel nekaj občudovanja domačih komentatorjev za njegov met s korakom nazaj: "Vedeli smo, da bo v drugem letu dober, ne pa, da bo tako dober." Kasneje je podvojena obramba proti Hardnu Houstonu omogočila, da so prosti igralci lažje metali na koš ter olajšala začetne muke domačih. Harden  je začel unovčevati svoje zanesljivo orožje – izsiljevanje prekrškov in proste mete. A je vstop rezervnih igralcev prevesil tehtnico v koristi Dallasa, ki se je znova oddaljil  (45:29).

Tim Hardaway (levo) je bil v prvem polčasu najbolši strelec Dallasa.
Tim Hardaway (levo) je bil v prvem polčasu najbolši strelec Dallasa. FOTO: AP

Dallasovi rezervni igralci so dobro začela tudi drugo četrtino, nato pa je prva peterka Houstona prevzela vajeti in začela zniževati zaostanek ter višati delež zadetih metov. Korak z njimi je držal Hardaway Jr., ki je v prvem delu tekme pokazal, da je lahko tretji ključni igralec kluba. Dončića ne primerjajo zaman s Hardnom, ko je vstopil sredi četrtine, je pokazal, da se hitro uči in nekajkrat skušal izsiliti prekrške nasprotne obrambe. Toda sodniki niso bili tako dojemljivi kot pri Bradaču, kar je nekajkrat vznejevoljilo 20-letnika. Kljub občasnim težavam, so Žrebički na klop odšli s solidno prednostjo (78:60).

Začetek drugega polčasa bi prinesel hiter četrti prekršek za Hardna, a je zahteva trenerja Mika D'Antonija po pregledu posnetka pomagala in odvrnila nevarnost, da bi prvi strelec Raket zabredel v težave. Rakete so s čvrstejšo obrambo Žrebičke prisilile k več zgrešenim metom in napakam. Na drugi strani igrišča so brez Porzingisa, ki je s štirimi osebnimi sedel na klop, lažje prihajale do zadetkov ter počasi razjedale prednost gostov. Ta je ob koncu tretje četrtine znašala le še deset točk (105:95).

Rakete so v zadnjem delu tekme vzletele in se približale že na pet točk razlike. Žrebički so v odgovor strnili vrste okoli Hardna, včasih tudi s tremi igralci, nekaj ukradenih žog v pravem trenutku pa je rezultat znova raztegnilo na za goste varnejšo dvomestno razliko. Potem je prvi strelec domačih dobil še peto osebno napako (nad Dončićem), kar je pomenilo še nekoliko lažje delo za Dallas. Še posebej, ko je peto osebno dobil tudi Russel Westbrook, tudi on nad Dončinćem, ko je s prodori na koš dajal potrebno ostrino Žrebičkom.

Poldrugo minuto pred koncem so domači vrgli brisačo na parket ter nanj poslali rezervne igralce, na klop je sedla tudi prva peterka Dallasa. Ta je s prepričljivo zmago (137:123) nad enim od favoritov Zahoda pokazal, da je končnica povsem uresničljiv cilj.


Mojster za prekrške

Harden slovi po svoji novi veščini, siljenju nasprotnikov, da ga ustavijo s prekrškom. Ali pa vsaj sodnike prepriča, da se je to zgodilo. Na tekmi proti Klipersom so počasni posnetki razkrili, kako je spretno ukleščil roke Kawhija Leonarda, enega najboljših obrambnih igralcev, da se je zdelo, kakor da je zvezdnik iz Los Angelesa uporabil nedovoljen prijem. Pravila NBA tako spretno izrablja v svojo korist, da je v zadnjih šestih sezonah dosegel več točk s prostih metov še potem, ko jih je vodstvo lige spremenilo, da bi mu to preprečilo. "Harden je čarovnik NBA. Natanko veš, kaj se bo zgodilo. Zgodi se pred tvojimi očmi. A še vedno nisi čisto prepričan, kako se je zgodilo," je zapisal Ben Cohen iz Wall Street Journala.

Harden (v rdečem dresu) nasprotne obrambe sili v številne prekrške.
Harden (v rdečem dresu) nasprotne obrambe sili v številne prekrške. FOTO: AP

Bradatec je v dobrem mesecu v povprečju zadel 12,8 prostega meta, največ v zgodovini NBA, zato ne preseneča, da je na poti do novega rekorda po povprečnem številu točk na tekmo (v dobi moderne košarke je ta v rokah Michaela Jordana). Tako kot vse drugo pri Houstonu je usmeritev v proste mete podkrepljena s statistiko. Hardnovi meti na koš z bližine prinesejo 1,22 točke na met, njegovi ubijalski meti za tri so "vredni" 1,09 točke na met. Toda oboje zbledi ob primerjavi s prostimi meti – če meče dvakrat zapored, je povprečni izplen 1,73 točke, če trikrat, je 2,59 točke. Morda ni lepa košarka, je pa učinkovita. "Nehajte izvajati prekrške nad mano. Tako preprosto je," je zvezdnik lani zavrnil kritike.

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
25. 11. 2019 11.35
+7
Sem pogledal tekmo in Dončič kot Dončič , ne brez napake vendar odličen bi rekla učiteljica pa mama naj pride v šolo , še bolj mi je pa bila všeč včeraj igra Dallasa s klopi ,ki so uspešno spočili Dončiča in ostale v prvi peterki , ni kaj bravo Dallas.
brat od Pepeta
25. 11. 2019 10.45
+0
schranz, a teb pa naciji placujejo za ta lep nick?
resnicaosvobaja
25. 11. 2019 10.43
+9
Luka se igra košarko v NBA ... to je razlika od ostalih in v tem je zajeto vse
resnicaosvobaja
25. 11. 2019 10.41
+8
Zdaj,ko tudi ekipa prispeva znatni delež, bo tudi za Luko precej lažje ...
resnicaosvobaja
25. 11. 2019 10.30
+7
Luka je včeraj opozoril na rojstni dan Oscarja Robertsona, da je za primerjavo mogoče on edini še preostali s svojimi predstavami do danes
M teorija
25. 11. 2019 10.26
+6
En copat bo naredil pogodbo za Nike, za tadrug pa za Adidas. Za oba eni in drugi ne bodo mel dost gnarja!?
Ferdo Crni
25. 11. 2019 10.24
+10
Sem gledal tekmo in mi je Luka na koncu izgledal precej izmučen. Upam da se bo kvalitetno regeneriral. Tekma odlična in tudi ostali Mavsi izjemni. Psihološko je za NBA ekipo vedno izredno pomembno, da imajo "mulo", ki vleče ekipo. Harden je odličen a so ga včeraj naravnost fanatično (in uspešno) pokrivali. Se je moral dobesedno tepsti za prostor za šut. Luko je trener spet postavil na klop v zadnji četrtini in ko so Rakete prišle na 5 razlike pa je spet uletel in postavil stvari na svoje mesto. Ravno zaključki so tepli mavse do sedaj. Upam da so se kaj naučili - da ni samo prvi polčas za igrat....
Uporabnik458403
25. 11. 2019 10.32
+3
Ferdo........ Eno je taktika mostva..... Sem gledal vecino tekem in ti lahko povem, katere minute bo igral Doncic..... Celo ali skoraj celo 1 cetrtino. V 2 cetrtina zadnjih 7 minut. 3 cetrtino najmanj 7 minut oziroma po potrebi glede na rezultat.... V 4 cetrtini pa igra glede na rezultat. Trener ga poslje v igro po potrebi... Ce ni presedi celo cetrtino ali pa ga spara za zadnjih 7 minut........
Ferdo Crni
25. 11. 2019 11.29
+4
Seveda si gledal veliko več tekem kot jaz (včeraj sploh prvo letos). Se strinjam da trener ni tam samo okrasek in ve kaj dela. Če ni potrebe po naprezanju in tveganju poškodbe najboljšega igralca ga bo šparal kolikor se da. Problem bodo po mojem težje tekme ... clippersi, lakersi, bucksi.... tu bo morala cela ekipa delati tako kot včeraj pri neugodnem in trdem Hustonu.....
schranz91
25. 11. 2019 10.19
-5
me zanima kok hardnu plačujejo da ma to muslimansko brado
ochi
25. 11. 2019 10.18
+2
pri nba mi je všeč, da lahko vsako sezono najdem vsaj dve zanimivi ekipi za spremljat. letos sta to ekipi dallasa in lakersov. warriorsi se mi smilijo, cavsi isto, ostale ekipe pa so nekako antipatične. škoda tudi za portland, nekako jim ne gre.
M teorija
25. 11. 2019 10.17
+5
Od Boga dan kompleten igralc!?
M teorija
25. 11. 2019 10.14
+6
Se popravljm, ker sem mislil, da smo imel na EP srečo. Namreč imel smo ekipo, ki je zasluženo zmagala. Očitno ni blo slučajno!?
M teorija
25. 11. 2019 10.10
+9
Jordan+ Magic+ Larry=Luka(tri v enem); prodira+ asistira+ zadeva!?
M teorija
25. 11. 2019 10.18
+5
resnicaosvobaja
25. 11. 2019 10.07
+9
Včeraj sem mislil, da bo presegel 20 točk za tesno zmago...si predstavljate komentarje , da bi imel Hardnovo statistiko za 3 točke 2/15 ?
Uporabnik458403
25. 11. 2019 10.06
+2
Jaz ne razumem zakaj toliko pluvanju po Hardnu in Westbrooku...... Prvi je metal 24 drugi pa 20 krat na kos. Luka je metal 29 krat......... Sploh nimate spostovanja do nasprotnikov........ A kaj pa bi govorili, ce bi nasprotniki tako ponizejoce govorili o Luki.................?
resnicaosvobaja
25. 11. 2019 10.23
+8
Kaj mešaš Dončiča,ki je zmeraj spoštljiv do nasprotnika z nekaterimi tu spodaj ?Sicer res 29 metov Luke pa vseeno boljši procent meta igre od obeh z manjšo minutažo od obeh...Včeraj Dončič ni zasijal v polnem siju, le druge je zatemnil
Uporabnik458403
25. 11. 2019 10.41
-2
Resnica.......je pa se eno dejstvo, da Houston veb da se bodo uvrstili v koncnico in da morajo takrat biti v odlicni formi, zato sedaj igrajo z rezervo. Pri dallasu pa sedaj igrajo na polno samo da pridejo v koncnico........... V koncnici bosta Harden in Westbrook pokazala koliko sta vredna
resnicaosvobaja
25. 11. 2019 10.56
+5
Prvi cilj Dallasa je končnica...Včeraj ni bilo videti, da sta igrala z rezervo, če pa sta lahko gresta oba danes v Hollywood
drimtim
25. 11. 2019 10.01
+27
Kdor ob takšnih predstavah še pljuva po Dončiču je en navaden nevoščljivi kaučar ki v življenju ni ničesar dosegel.Košarka je zakon.Luka globok poklon za vse predstave.
sakala1
25. 11. 2019 10.00
-13
Pa kdo je ta Luka
resnicaosvobaja
25. 11. 2019 10.01
+10
awontuwej
25. 11. 2019 20.37
Mererrek
25. 11. 2019 09.54
-31
Veseli se kot da je postal svetovni prvak haha.slovenci brez crnih v ekipi ne zmorejo nic
brusilec
25. 11. 2019 10.00
+10
eled .. tipičen shb.. če je ata sr pol je cela družina naenkrat srbska. Ma če je mama srbkinja pol pa tudi enako pravilo
resnicaosvobaja
25. 11. 2019 10.02
+8
eled ....edino ti si jezen, kot da je postal svetovni prvak ...
Captain MM
25. 11. 2019 09.48
+12
LUKA ZA PREDSEDNIKA!
Zelo123
25. 11. 2019 09.55
+10
Že ima na instagramu okoli 4.5 miliona podpornikov, tako, da ne bi bil problem procent za izvolitev. Kar naj bo v košarki, pa za Slovenijo naj igra, čimprej in čimvečkrat.
Mererrek
25. 11. 2019 10.00
-10
Tebe pa na vislice da bodo evri za bolane otroke
Mererrek
25. 11. 2019 10.08
-16
In seveda za ubogega Lukeca ki ne preživi brez pomoči drzave
User1035444
25. 11. 2019 10.29
+3
Kaj pa še tepci? Imamo izvoljenih dovolj komedijantov!
krneki_123
25. 11. 2019 09.40
+37
Tokrat je pokazal ves svoj razkošni talent. Lahko dela vse, meče trojke, igra posta s hrbtom proti obroču, prodira pod koš, razigrava ostale in deli asistence, postal je pravi vodja te ekipe. Ostali so to sprejeli in ob taki, tudi njihovi dobri igri, bo Dallas zelo nevaren. Mislim, da bodo vedno boljši, kar je super. Žal se že vidi, na kakšen način in kako zahrbtno ga želijo tile ljubosumni črnčki zaustaviti. Tokrat Westbrook, podlo, nevredno športnika. Vedno sem trdil, da ekipa, ki ima Westbrooka ali pa Hardena ne more biti prvak. Samo še bolj prepričan sem o tem. Prvi je neinteligenten atlet, ki je vedno igral samo za svojo statistiko, drugi je pa sicer izreden strelec, ampak mu manjka tisto nekaj, kar Luka definitivno ima. In Houston ima zdaj dva taka na kupu. Bravo za njihov management.😂 Luka je pa naš ponos in z užitkom ga je spremljat, za povrh pa še Goran odlično igra. Me prav zanima, kako bo, ko se bosta "udarila" med seboj.
matej1111
25. 11. 2019 09.28
+20
Najbolj srečen sem, ko grem brat hrvaške medije in njihove komentarje. Razspočli se bodo od zavisti. Oleeeeeeeeeeee
Mererrek
25. 11. 2019 09.55
-5
resnicaosvobaja
25. 11. 2019 10.04
+8
Če se moram odločiti med eledi in icevici, pravzaprav niti nimam izbire
awontuwej
25. 11. 2019 20.41
Eled, očitno ne veš tega, da je pogoj za čimboljšo genetsko zasnovo živih bitij mešanje osebkov znotraj vrste. Razmnoževanje v sorodstvu pa neizprosno prinaša genetske okvare, kar je morda težava pri tebi, samo ti tega ne veš...