Šport

Slovensko-latvijska naveza za Maverickse dobila teksaški dvoboj

New York, 11. 03. 2021 06.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
10

Kristaps Porzingis je bil v prvem delu sezone tarča kritik, da je daleč od vrhunskega igralca iz lanske končnice. Tokrat je bil prvi strelec Dallasa, skupaj z osmim trojnim dvojčkom Luke Dončića v tej sezoni je bilo dovolj, da so Mavericksi po dolgem boju premagali vztrajne sosede iz San Antonia (115:104).

Okrevanje Kristapsa Porzinigisa (levo) pomeni, da sta z Luko Dončićem vse bolj nevaren napadalni duet.
Okrevanje Kristapsa Porzinigisa (levo) pomeni, da sta z Luko Dončićem vse bolj nevaren napadalni duet. FOTO:

Trener Dallasa Rick Carlisle je prvi polčas opisal kot "nepovezan, nismo bili osredotočeni, v drugem smo se zbrali". Posebej je pohvalil igro Porzingisa (28 točk, podaja 14 skokov), "K. P. je bil odličen v tej tekmi, skakal je v napadu, bil odličen v obrambi. Podajal je žogo, se odkrival, veliko se je gibal, počel je praktično vse. Odlično se je prilagodil obrambi manjših igralcev ... bil je preprosto izreden," je našteval vse pluse dobrega večera Latvijca. Za Dončića (22 točk, 12 podaj, 12 skokov) se mu skoraj ni dalo izgubljati besed, "to je igralec v začetni peterki tekme zvezdnikov, kaj naj še rečem?" Teden dni prekinitev je nekoliko načel met Slovenca, ki je zadel le dva od desetih metov za tri točke, v prvem polčasu je bila rahlo razglašena celotna ekipa, k temu je pripomogla vztrajnost San Antonia na čelu z odličnim DeMarom DeRozanom (30 točk, 11 podaj, 4 ukradene žoge), gostom je zmanjkalo moči šele sredi zadnje četrtine.

Dončić je s svojim 33. trojnim dvojčkom (dvomestno število točk, podaj in skokov) mlade kariere prišel na enajsto mesto lestvice NBA (deli si ga z Bobom Cousyjem, košarkarjem Bostona v petdesetih). Začetek sicer ni bil obetaven, v prvem polčasu je nanizal le šest točk in kar pet izgubljenih žog. Potem je v tretji četrtini dodal enajst točk, Porzingis v zadnji trinajst, in dinamični dvojec je zapečatil tekmo. Po besedah Maxija Kleberja (11 točk, 2 podaji, 7 skokov) oba pritegneta toliko pozornosti obrambe, da to ponuja veliko odprtih priložnosti tudi drugim igralcem. Kar je znova odprlo vprašanje, kaj še lahko prinese njuno sodelovanje, a je Dončić dejal: "Ne vem odgovora, ne vem, kam greva, ne vem, kaj se bo še razvilo." Poudaril je, da napreduje celotno moštvo, "K. P. še gradi samozavest po poškodbi, vsi bomo še boljši." Porzingis se je strinjal: "Še vedno me čaka veliko dela, noga še vedno ni povsem enaka kot pred poškodbo. A napredek mi daje potrebno samozavest."

 

Potek srečanja

Prvi napad Dallasa se je zdel že rahlo izgubljen, a je podaja Porzingisu pod koš v zadnjih sekundah prinesla koš Latvijca. Za Spurse je prvega dosegel DeRozan, Dončić pa je po prodoru s podajo našel Josha Richardsona za prvo trojko domačih. Od daleč je nemudoma za goste zadel tudi Keldon Johnson, napad San Antonia pa je bil v začetnih minutah bolj natančen od Mavericksov. Ti so prve menjave opravili po dobrih petih minutah, Jalen Brunson pa je nemudoma prodrl do obroča in žogo položil vanj. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svojo navzočnost je oznanil tudi Tim Hardaway mlajši, ko je v obrambi protinapad Spursov prisilil h prekršku v napadu. Na igrišču je z drugo peterko ostal Porzingis in še naprej zadeval, James Johnson pa je z odločno igro pobiral žoge in prvemu košu  ob prekršku dodal še prosti met. San Antonio sta v bližini držali zaporedni trojki Lonnieja Walkerja, z dolgo dvojko se mu je pridružil Patty Mills. Nalet gostov je skušal utišati Brunson s svojo prvo trojko, a sta tri zadela Rudy Gay, nato znova Mills. Tako je San Antonio po prvi četrtini vodil za pet točk (32:27).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je po nekaj zgrešenih metih Gaya povabil na svoj ples, ko je se je vrtel okoli njega in žogo položil v koš. Nadaljeval je z  dvema podajama, najprej je pod obročem zaposlil Willieja Cauleyja Steina, za tem na črti za tri našel Treya Burka. Nato je ponovil vajo, najprej za zabijanje Cauleyja Steina, sledila je trojka Burka. Po njej je sam prodrl v vrh rakete in zadel, toda sodniki so dosodili prekršek v napadu, kar je dovolj razburilo Slovenca, da so ga "nagradili" še s tehnično napako. Tako ga je trener Carlisle nekoliko predčasno poklical na klop. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po nekaj hlajenja se je hitro vrnil v igro, a si z nenatančno podajo prislužil četrto izgubljeno žogo. Medtem so Spursi vztrajno zadevali in izničili začetno domačo pobudo v drugi četrtini. Dončićev met za tri točke je povsem zgrešil tarčo, zato pa je bil Gay natančen za goste. Kasneje je dodal še eno trojko in San Antonio je višal prednost. Mavericksi so z odločno obrambo skušali zadušiti napad tekmecev, a je DeRozan razkazoval svoj talent. San Antonio ni izrabil zadnjega napada v prvem polčasu, kljub temu pa ohranil sedem točk prednosti (59:52).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je bil dolžnik prvega polčasa, saj je dosegel le šest točk, tudi drugega pa začel s podajo, tokrat jo je za trojko izrabil Kleber. Mavericksi so zgrešena meta gostov izrabili za tretji zadetek Richardsona, do obroča je prodrl tudi Dončić in po prekršku ob košu dobil še prosti met. Domači so prevzeli vodstvo, ki ga je utrdilo lepo preigravanje Porzingisa pod košem. Slovenec je svoje strelske težave uravnal s prvo trojko, toda tudi Spursi so se počasi ogreli in Dejounte Murray je z dvema zaporednima košema pridelal pet točk ter izenačil srečanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ostra podaja Dončića pod koš je našla Porzingisa in pokazala, kako bo morda deloval dinamični dvojec. Latvijec je s skokom pobral zgrešeno trojko Dončića in jo s podajo Dorianu Finneyju Smithu pretvoril v tri točke slednjega. Moštvi sta igrali v valovih, sedmim točkam Dallasa je sledilo sedem točk San Antonia. Richardsonov met za tri je prišel v pravem trenutku, da je prekinil zagon gostov. Toda ti so imeli razpoloženega DeRozena, ki je morda imel nekaj težav s prostimi meti, zato pa je silovito poganjal napad Spursov. Vrnitev Slovenca je poživila tudi Dallas, Dončić je s prodori začel načenjati obrambo tekmecev. Zadnji koš tretje četrtine je bilo lepo zabijanje Hardawaya in domači so vodili za točko (87:86).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poskočnost Cauleyja Steina je Mavericksom ponudila drugo priložnost v napadu, ki jo je z metom za tri točke izrabil Hardaway. Mills ga je izničil s svojim metom od daleč, a je trojko dodal tudi Kleber. To je bila deseta podaja Dončića, prinesla pa je njegov osmi trojni dvojček sezone. Srečanje je ustavilo dolgo razmišljanje sodnikov, ali je bil Cauley Stein pod svojim obročem pregrob, nazadnje so mu prisodili nešportno osebno napako. Slovenec je nadaljeval z lepimi podajami, Porzingis je eno od njih odločno zabil v koš. Slovensko-latvijska naveza je delovala v pravem trenutku, prvi je znova podal, tokrat za trojko centra, in Dallas je imel pet minut pred koncem sedem točk prednosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

San Antonio v dveh napadih ni izrabil petih priložnosti, da zadene, zato pa je Porzingis na drugi strani igrišča skok za odbito žogo spremenil v koš in še prosti met. Zadel je tudi Dončić, domači pa so ob utišanem napadu gostov povedli za deset točk. Slovenec je v pravem trenutku dodal trojko, odlični Porzingis še dve točki. Toda trojka DeRozena in šesta izgubljena žoga Dončića sta prinesli nekaj negotovosti pred koncem. Porzingis je še enkrat zadel za tri in srečanje je bilo odločeno (115:104).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bandit1
11. 03. 2021 11.18
-5
Ma koga to briga, a plačuje davke v SLO ????? ma kdo je on ?????
supplement
11. 03. 2021 10.23
+2
ma ne ne ta Luka je Kralj
franci1972slo
11. 03. 2021 08.18
-8
A se še komu zdi Luka po vsakem vikendu še bolj debel? 😂
DaDo77
11. 03. 2021 09.22
+3
Amasakul
11. 03. 2021 09.40
+0
glavni Baja
11. 03. 2021 09.49
+0
ma kakšna ameriška hrana, tip baje ubija razne pite, meso na žaru, še pa još, ni čudn če se druž z Marjanovićem 😉
Mali medo
11. 03. 2021 10.19
+1
Sam ti veš da on obstaja,on pa zate ne...
luckysss
11. 03. 2021 08.14
+10
Kristalni se je končno zmigal, ker ga bo Dallas upravičeno prodal...In še enkrat, moral bi biti več pod košem in ne na "trojki"..ampak za pod koš je prekrhek.. En Janez grški, ga lahko ubije.. In Donke je vedno najboljši, tudi če ne doseže največ košev...
Kreden2
11. 03. 2021 09.26
+3
Kristalni ... hehehe, bravo. Ja res, Kristalni je v zadnjih tekmah definitivno začel sam sebe prodajat.
alpheca 1
10. 03. 2021 19.51
+11