Šport

Tone Vogrinec: Ostali smo brez generalnega sponzorja

Ljubljana, 20. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz smučarkih vrst je v teh dneh prišla vest, da so po šestih letih izgubili generalnega pokrovitelja in to dober mesec dni pred začetkom sezone. Je alpsko smučanje, zadnjih 30 let paradni slovenski šport, v krizi? O tem smo se pogovarjali z direktorjem ski poola Tonetom Vogrincem.

Tone Vogrinec
Tone Vogrinec FOTO: Dare Čekeliš

Kako ste sprejeli novico?

Dokaj dobro. Po tem, ko se je začelo govoriti po medijih, da se Večer umika od generalnega pokroviteljstva je bilo storjeno tudi nekaj pozitivnega. Samoiniciativno se nam oglašajo firme in se zanimajo za pogoje sodelovanja. Prepričan sem, da bomo že v kratkem času našli novega sponzorja, ki pa ne bo rešil problemov financiranja alpskih reprezentanc. Pri nas namreč ni firme, ki bi lahko prevzela tolikšno breme. Seveda bi izpad generalnega sponzarja kljub temu pomenil minus za naše programe.

Pa vendarle, koliko prispeva generalni sponzor?

Od 8 -10 odstotkov proračuna, mi smo odvisni še od države, fundacij ter seveda od Ski poola, v katerem so tako domači, kot tuji partnerji.

Koliko denarja potrebujete letos za programe?

Novi direktor Klemen Bergant je za celotni program ženskih in moških alpskih reprezentanc predvidel 1,85 milijonov evrov. Bojim se, da nam tega denarja ne bo uspelo zbrati. Sicer pa imamo že deset let isti proračun, za to sezono smo ga nekoliko zvišali le zaradi višjih cen aranžmajev, letalskih vozovnic, opreme...

Kje je smučarija v primerjavi z ostalimi športi v Sloveniji?

Za alpske discipline lahko povem, da je najdražji smučarski šport in prav gotovo eden najdražjih športov v Sloveniji nasploh. Ravno zato je izredno težko zagotoviti ustrezne pogoje tistim, ki so se za ta šport odločili. Kar se stanja tiče... Kaj bo z alpskim smučanjem ni stvar Smučarske zveze, temveč vseh Slovencev, ki se morajo odločiti ali se gremo alpsko smučanje še naprej, ali ne. Smučarija je bila 30 let nacionalni šport. Mislim, da je pri večini to še vedno prisotno. Sedaj se je treba odločiti ali gremo naprej. Če gremo, je treba vzeti v zakup, da je to drag šport. Če ne, bodo šli rezultati samo še navzdol.

Če pogledava generalno, je alpsko smučanje v krizi?

Mislim da ne, pomembno pa bi bilo, če bi tekme za svetovni pokal preselili na južno hemisfero, naprimer v Argentino, Avstralijo, Novo Zelandijo. Tam imajo odlične pogoje za ta šport. Smučanje bi postalo globalni šport in bi ga bilo lažje tržiti . Če pa vzamemo samo alpski predel Evrope je smučanje še vedno zelo popularno.V Švici, Avstriji, Franciji, Italiji, pa tudi v Skandinaviji nimajo težav z denarjem.

Je izguba generalnega sponzorja za vas udarec?

Ne, ne bi smel biti. Mi imamo uspešen produkt, ki se trži in prepričan sem, da bo konec oktobra, ko se začnejo tekme, na naših dresih že napis novega generalnega sponzorja.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni