Šport

Dončić Maverickse popeljal do tretje zmage v Los Angelesu

New York, 03. 06. 2021 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
58

"Ob koncu sem igral obupno, toda zmagali smo, to je vse, kar šteje," je dejal Luka Dončić, potem ko je z 42 točkami skoraj lastnoročno premagal Clipperse (105:100). Obnesla se je taktika Dallasa, ki se je nizki postavi domačih uprl z izjemno visoko zasedbo. Sedaj imajo dva poskusa, da se uvrstijo v polfinale zahodne konference.

Luka Dončić (77) , Paul George (na sredi), Kawhi Leonard (2)
Luka Dončić (77) , Paul George (na sredi), Kawhi Leonard (2) FOTO: AP

Pet zaporednih zmag gostujočega moštva je končnico med Dallasom in Clippersi spremenilo v divje nihanje. Še prejšnji petek so bili Clippersi tarča posmeha, potem ko so si z načrtnima porazoma za prvega tekmeca izbrali Dallas, a izgubili začetni tekmi. Nato so se močno zamajali Mavericksi, ko so tekmeci iz LA-ja ustavili njihove strelce in razkrili, kako piškavo obrambo igrajo. Analitiki so razmišljali, ali bo trener Dallasa Rick Carlisle poskusil z zelo nizko postavo, a je šel v drugo smer, na igrišče je namesto Maxija Kleberja (4 točke, 3 skoki) poslal stasitega Bobana Marjanovića (9 točk, 7 skokov). Predvsem pa je imel okrevanca Dončića (42 točk, 14 podaj, 8 skokov, ukradena žoga), ki je imel prste vmes pri 31 od 37 košev Dallasa. 

"Danes sem se počutil bolje," je dejal, potem pa se zatekel k svojim običajnim opazkam o ne ravno najboljši igri. "Igral sem že precej bolje, nocoj sem zgrešil nekaj odprtih polaganj. Metal sem preveč, vrgel sem nekaj metov, ki jih ne bi smel, kot sem rekel, zgrešil nekaj polaganj. A nisem bil le jaz, celotno moštvo je igralo odlično, Dodo (Dorian Finney-Smith) je imel odličen večer," je pohvalil soigralce. Zato pa so mu hvalo peli drugi, po besedah Dreymonda Greena, ki se je po koncu sezone Golden Stata preselil za komentatorski mikrofon, Slovenec povsem nadzira igro in ga je skoraj nemogoče vreči iz ritma. "Luka se odzove na izziv, ne glede na poškodbe," ga je potrepljal Dwight Powell (8 točk, 2 podaji, 7 skokov, ukradena žoga), ki je bil ena od energetskih poživitev ekipe v tretji četrtini, ko so s serijo 16:0 v dobrih treh minutah ob njenem koncu preobrnili srečanje.

Statistika Luke Dončića na peti tekmi proti LA Clippersom.
Statistika Luke Dončića na peti tekmi proti LA Clippersom. FOTO: Sofascore.com

"Luka je eden najbolj žilavih igralcev, kar sem jih kdaj videl, bil z njimi. Je tip bojevnika, hkrati pa eden najboljših igralcev na svetu," je bil navdušen tudi Carlisle. Njegovi posegi v igro so se izkazali za odlične, Marjanović je ob Kristapsu Porzingisu (8 točk, 6 skokov) zaprl prostor pod košem in preprečil prodore Clippersov, s katerimi so na prejšnjih tekmah v Dallasu rešetali obrambo Mavericksov. Srb in Latvijec sta med najvišjimi igralci v ligi, če je bila v četrti tekmi prva peterka Dallasa za 28 centimetrov višja od losangeleške, so bili tokrat kar za 43 centimetrov. Hkrati so se zatekali k igranju conske obrambe, "to je bil velik izziv za nas vse, a se je izkazalo za odlično potezo," je menil tudi Dončić. "Na koncu odločajo prilagoditve, oni so se odlično odzvali na našo igro, sedaj je bila vrsta na nas," je ugotavljal Tim Hardaway mlajši (20 točk, 2 podaji, 7 skokov, 2 ukradeni žogi).

"Veliko smo spremenili v svoji igri, KP je bil izjemno potrpežljiv, redko je prišel do žoge, a je dobro igral v obrambi. Njegova trojka je morda met leta," je Carlisle namenil spodbudne besede drugemu zvezdniku moštva, ki je bil dolgo precej neopazen. "Počnem, kar moštvo potrebuje, in ostajam pripravljen za mete, ko se ponudijo. Vesel sem, da je ta pomagal k zmagi," je dejal Latvijec za zadnji met Dallasa iz igre, trojko, ki jim je prinesla deset točk prednosti dobri dve minuti pred koncem. Sedma trojka Reggia Jacksona (20 točk, 3 podaje, 2 skoka) je začela zadnji juriš Clippersov, ki so ga Mavericksi tudi z nekaj sreče odbili. Kawhi Leonard (20 točk, 5 podaj, 5 skokov, ukradena žoga, 2 blokadi) tokrat ni tako blestel kot po navadi, Paul George (23 točk, 6 podaj, 10 skokov, 3 blokade) je dober večer pokvaril z nekaj napakami ob koncu, ki so pripomogle k zmagi Dallasa. 

"Na koncu bo uspešno moštvo, ki bo prvo zmagalo doma," je preprosto resnico zadnjih dveh tekem ubesedil Hardaway.
Potek srečanja

Porzingis je brez težav preskočil tekmeca v sodniškem metu, Hardaway pa zadel prosta meta, nato dodal še dolgo dvojko. Clippersi so začeli nekoliko nenatančno, Dončić pa je s trojko prinesel sedem točk prednosti. Marcus Morris je od daleč kaznoval prepočasno consko obrambo Dallasa, Porzingis pa zabil na drugi strani. Trojka Georgea je bila znak, da se domače moštvo prilagaja na obrambo gostov, vajo je ponovil tudi Jackson in izenačil. Polaganje Marjanovića po podaji Slovenca, nato pa še trojka Doriana Finneyja-Smitha sta kazala, da taktika omejiti podaje Dončića (še) ne deluje, Clippersi pa so vzeli minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

George je z novo trojko kazal luknje na robu Dallasove cone, Marjanović pa svojo višino izrabljal za polaganje žoge v obroč. George je ponovil vajo s črte za tri točke, od daleč je zadel tudi Dončić. Prodor Nicolasa Batuma se je po podaji Leonarda končal z zabijanjem. Dončić je je dodal še eno trojko, Kleber pa se je hitro po vstopu v igro zapletel v prerivanje z Morrisom. Po dolgem ogledovanju posnetkov so sodniki Morrisu pripisali nešportno osebno napako zaradi komolca v vratu Nemca, Kleberju pa tehnično napako zaradi pretiranega odziva. Leonard in Kleber sta zadela vsak po en prosti met, nato je Dončić še enkrat več dosegel tri točke. Slovenec je bil v ognju, skozi obroč je šel tudi njegov peti met od daleč in Dallas je povedel za deset točk. Ivica Zubac in Powell sta zadela po dva prosta meta za svoji moštvi, Terance Mann je mimo Dončića izrabil zadnjo sekundo napada, Leonard pa obšel Powlla za polaganje. Rajon Rondo je z enim prostim metom nadaljeval serijo Clippersov, zadnji koš četrtine je bil prodor Dončića in Dallas jo je dobil za sedem točk (35:28).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugo četrtino sta odprla prosta meta Georgea, Batum je dodal zabijanje po podaji Ronda. Mavericksi so brez Dončića imeli težave v napadu, Porzingis pa je v dveh minutah zbral tri osebne napake in sedel na klop. Batum je s prostima metoma zaostanek domačih znižal na točko, Powell pa z zabijanjem pospravil zgrešen met Jalna Brunsona. Po menjavah je Zubac izrabil nižjega Powlla in zadel z metom prek glave, Dallas pa vzel minuto odmora. Po njej je met od daleč uspel Hardawayu, prekršek Dončića pa je prinesel prosta meta Batuma (zadel je oba), saj so gostje že imeli pet osebnih napak v četrtini. Šesta podaja Slovenca je omogočila polaganje Marjanovića, na drugi strani je Leonard prodrl do obroča. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je dvakrat zapored zadel za dve točki, vmes je žogo v obroč položil Morris. Zabijanje Zubca prek Marjanovića je prineslo še prosti met, a ga je Hrvat zgrešil. Pri Clippersih se je z novim košem razgreval Leonard, Slovenec pa je bil po prekršku Hrvata obakrat natančen s črte za proste mete. To je za domače ponovil Morris, trojka Leonarda iz desnega kota pa je prinesla vodstvo za LA in minuto odmora za Dallas. Polaganju Dončića je sledila nova trojka Clippersov, tokrat Morris iz levega kota. Hitro je z enako mero odgovoril njegov prijatelj Kleber, Willie Cauley-Stein pa je po osmi podaji Slovenca zabil. To je bil tudi zadnji koš prvega polčasa, Dallas ga je dobil za dve točki (56:54).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi polčas je začel Marjanović s prostima metoma, George pa zaoral skozi cono za polaganje. Nov prekršek Clippersov je prinesel nova prosta meta za Srba, tokrat je zadel le enega. Trojka Jacksona je izenačila rezultat, nato je še enkrat zadel od daleč, a je bil izza črte za tri točke natančen tudi Finney-Smith. Serijo trojk je nadaljeval Morris, drugi zgrešen poskus Slovenca zapored je kaznoval koš Leonarda in Dallas se je ob petih točkah zaostanka odločil za minuto odmora. Dončić je ob košu Georgea prisilil k tretji osebni napaki, a je zgrešil prosti met. Jackson je s četrto trojko izrabljal consko obrambo gostov, a je od daleč zadel tudi Porzingis. Leonard je s prodorom skozi obrambo zadel težak met, natančen je bil tudi Slovenec, ki je zbral skoraj polovico vseh točk Dallasa in jih imel več kot Leonard in George skupaj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Polaganji Powlla in Hardawaya sta prinesli prednost gostom, toda priletela je peta trojka Jacksona. Odgovoril je Hardaway, ki je podajo Powlla pretvoril v zadetek izza črte za tri točke. Dva zaporedna koša Dončića iz protinapadov sta pomenila pet točk naskoka za Dallas, Clippersi pa so so umaknili na posvet ob klopi. Ta ni ustavil Slovenca, nov prodor je prinesel koš preko Zubca. Nato je z dvanajsto podajo zaposlil Powlla, ki je zabil. Sledila je šesta trojka in gostje so vodili za 12 točk. Prosta meta Finney-Smitha sta razliko zvišala na 14, kar je bil tudi končni rezultat tretje četrtine (89:75).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je zagon prenesel tudi v zadnjo četrtino, zadel je Hardaway. Domači napad je poživil George s prodorom in košem, polaganje je dodal Mann, gostje pa so se brez Dončića znova ustavili. Po prostih metih Georgea se je Slovenec vrnil na parket in podal Brunsonu za njegov prvi koš. Clippersi so lepo preigrali obrambo gostov in Batum je zabil, George je izrabil peto osebno napako Kleberja in zadel prosta meta, prednost Dallasa se je skrčila na osem točk. Preobrat domačih je poganjal George z novim košem, po prekršku Marjanovića v napadu so sodniki razmišljali o nešportni osebni napaki, a se niso odločili zanjo. Gostje so izgubili stik z obročem, Leonard je zadel prosta meta. Prvi koš Dončića v zadnji četrtini je prišel v pravem trenutku in prednost zvišal na šest točk. Ohlajeni Mavericksi, ki so v osmih minutah zadeli le trikrat, so se borili proti Georgeu, ki je imel že deset točk v zadnji četrtini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Izgubljene žoge so kazale pritisk tekme na igralce, napako Georgea je izrabil Hardaway za pomembno trojko. Še ena izgubljena žoga Georgea je iz neopaznosti potisnila Porzingisa, zadel je šele tretjič, a za tri točke, in Dallas je dobri dve minuti pred koncem vodil za deset točk. Odrešitev za domače je bila šesta trojka Jacksona, nato je od daleč zadel tudi Morris in razlika je bila znova štiri točke. Leonard je žogo položil v obroč in dobil še prekršek, zadel je tudi prosti met in slabih 40 sekund pred koncem je Dallas vodil le še za točko. Dončić je žogo izgubil v kritičnem trenutku, a Clippersi niso izrabili priložnosti, v skoku je bil najvišji Hardaway, ki je nato zadel prosta meta. Los Angeles je imel na voljo devet sekund, da s trojko izenači za podaljšek. Leonard je zgrešil, Richardson zgrabil žogo in po prekršku zadel prosta meta in Dallas je premagal Clipperse (105:100).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

real....
03. 06. 2021 11.04
+5
...dober kosarkar je Doncic...pravtako dober karakter kot clovek...edino prekomerno bogastvo naj ne kopici ampak deli pomoci potrebnim..ce ga ima seveda!?
Thor
03. 06. 2021 11.53
-2
edino prekomerno bogastvo naj ne kopici ampak deli pomoci potrebnim ?????? ahahahahaha
real....
03. 06. 2021 11.59
+1
kdor se zadnji😂se najslajse😂...pa minus si dobil od mene!
Thor
03. 06. 2021 12.55
-1
uuuuaaauuu hahaha verjetno "fehtariš" za pomoč
real....
03. 06. 2021 13.39
+4
...ne to ne...posteno delam in mam dost... tudi delim...in odlicno znam toleranci postavit mejo!
Pepe Bolcev
03. 06. 2021 11.02
+3
Thor nacistek mali.
Thor
03. 06. 2021 12.56
-2
09ZarMan10
03. 06. 2021 10.39
+12
Luka je v "šusu" in igra odlično. Ima tisoč in en odgovor na vse, kar mu pripravljajo. Najbolj pa mi je zanimivo, kako ga Barkley venomer pihne mimo, ko se tako ali drugače spravi na "Mavse". Imam celo občutek, da moraš njegove prognoze enostavno negirati, da dobiš tiste prave. Še ena borbena tekma, s strani Mavsev povprečna, s strani Dončiča pa seveda briljantna!
franci1972slo
03. 06. 2021 10.54
-3
Barkley je samo ljubosumen, ker mu je Luka vzel rekord za najmlajšega debelega igralca, ki dosega 20+10+5 v končnici
Dany75
03. 06. 2021 10.25
+15
Koncno je tudi obramba naredla dober posel..Luka pa spet vrhunsko...Clippersi pa so imeli res katastrofalen met..nic ni slo noter..ze nasl tekma mislim da bo cista druga zgodba,in res bo Dallas tezko odnesel celo kozo..ceprav jim iz srca zelim da izlocijo Clipperse.Go Luka 💪
HUSO BOSS
03. 06. 2021 10.14
+18
KWA DELA EN "EVROPEJCEK" TEM AMERIČANOM?!?? ŠALE, KAPE..
obožeobože
03. 06. 2021 10.08
+12
Fant igra zelo enostavno! Ko ga gledam se spomnim na ligo bivše Yuge, ki je bila res top. Luka le tako naprej in naj ti zdravje služi!
Drr Insajder
03. 06. 2021 14.04
+3
Če si tako dober, potem to samo izgleda enostavno. V bistvu pa sploh ni tako enostavno, kot izgleda.
Pepe Bolcev
03. 06. 2021 09.57
+2
borjac. Sprijazni se, da o NBA nimas pojma.
RUBEŽ
03. 06. 2021 09.51
+9
Enostavno, CAR.
Zver23
03. 06. 2021 09.46
+22
Da ima človek pri 22ih tak pregled nad igro in igra na takem nivoju, je za moje pojme genij košarke kot Mozart v klasični filharmoniji!!
Damir Preporu?eni
03. 06. 2021 09.37
+2
Clippersi igrajo skoraj brez centra,vse gre na leonarda,georga..ostali pa samo gledajo in čakajo...
Uporabnik2066124
03. 06. 2021 09.37
+2
Nehajte ze enkrat nabijatb da je Dallas slaba ekipa in da je trener slab....... Trener spada med top5 v ligi Nba in to mu vsi priznavajo......... No samo poglejte kaj naredi z ekipo dobrih proti po mojem mnenju top3 ekipi lige Nba......... Dallas ima sreco, da Ivica Zubac ni v formi kot lani, ker drugace bi pa bili nepremagljivi............. V ligi Nba ni lahko sestaviti dobre ekipe kar tako ampak jo lahko gradijo leta in leta ker so pac taksna fair play pravila pa se veliko srece treba ob tem imeti........recimo tudi taksnob da dallas izloci clipperse in pol bo mogoce kateri zveznik verjel v dallas in podpisal za njih..... V ameriki veliko steje tradicija kluba in tistim je veliko lazje.......... Jaz bi si najbolj zelel, da bi Curry prisel v dallas, ker GS bo se tezko uvrstil v koncnico, samo tezava je, ker si njega zeli veliko ekip
slovenc59
03. 06. 2021 09.29
+12
Karkoli si mislijo ljudje o Bobanu, mislim da premalo igra ! Že ko je taka pojava v raketi, je drugače !
franci1972slo
03. 06. 2021 09.33
+3
ochi
03. 06. 2021 10.03
+4
človek ima 130kg+, a veš koliko energije tak orjak porabi za tek gor in dol. prehiter tempo je to.
franci1972slo
03. 06. 2021 10.56
-1
On že za povedat dober vic pokuri 500 kalorij
borjac
03. 06. 2021 09.24
+15
Najprej čestitke Dončiču, potem pa kritike lastnikom in trenerju Dallasa, če ne bodo v kratkem pripeljali kakšnega kvalitetnega igralca, ki bo sposoben konstantno nositi breme ekipe poleg Dončiča, se bodo zgodile dve stvari, ekipa bo nekonkurenčna in fizično bodo uničili Luko Dončiča, kajti Marjanovič je v ekipi zato, da zganja štose, Porzingis pa odigra po eno dobro tekmo na mesec, ostalih pa ni niti potrebno imenovati.
Mihacito
03. 06. 2021 09.39
+1
Borjac, lepo si povedal. To je realnost, ki jo ze dalj casa tudi sam delim. Ulike pa ta komentar dobi samo od ljudi ki zivijo v namisljenem svetu.
Mihacito
03. 06. 2021 09.40
+7
Sam pa dosti raje vidim, da Boban ostane in KPja ze enkrat lastnik brcne dalec stran od Dallasa..
awontuwej
03. 06. 2021 14.48
V bistvu je Dallasu z nakupom Luke uspelo narediti dosti boljši posel, kot so sploh pričakovali. Sedaj so seveda apetiti zrasli, čeprav je ekipa brez Luke zelo povprečna..
asdfghjklqwertz
03. 06. 2021 09.13
+16
Upam, da jih letos premagajo. Da se bodo Clippersi celo leto tolkli po glavi za neumnosti, ki so jih počeli.
MaGumbeNaBundi
03. 06. 2021 09.09
+7
"Sedma trojka Reggia Jacksona (20 točk, 3 podaje, 2 skoka)", 7 x 3 je 21 in ne 20 🤣🤔
Uporabnik2066124
03. 06. 2021 09.24
+3
športnik66
03. 06. 2021 08.53
+27
Bravo Luka!! Kaj pa na to sedaj pravi veleum Charles Barkley - je pred enim tednom rekel, da Dallas ne zmagal nobene tekme več? :) :) :) Dallas bo šel dalje, ker imajo Luko Dončića, dragi Charles, pa če ti je to všeč ali ne. :)
murate
03. 06. 2021 09.27
+8
vitaminkripl
03. 06. 2021 08.51
+8
Vrhunska ! Bravo !
ochi
03. 06. 2021 08.51
+5
užitek je gledati luko, ko hendla žogo in vodi marsikaterega dobesedno okoli riti v žep. okoli bloka pa nazaj pa štuparama.
AS1983
03. 06. 2021 08.48
+18
upam, da Dallas končno zmaga doma in serijo zaključi 4-2 in pošlje domu te nadute Clipperse
riss
03. 06. 2021 08.43
+12
Končno svetloba na koncu tunela, ampak do popolne teme ni manjkalo veliko. Veseli spoznanje, da je trener ugotovil, da manjka center (mimogrede, z zvezdnikom pod košem, bi jih težko kdo ustavil). Brezobrambniki so imeli tokrat srečo, da Leonard ni imel svojega dne, tudi ostali so grešili odprte mete, saj Carlisle nima pojma o obrambi in je bilo spet samo vprašanje kako razpoložen je nasprotnik. Luka izjemen in je eden redkih, ki stopi na žogo, ko je to potrebno. Imajo nekaj rezerve, mora se pa vse poklopiti. Držimo pesti!