Šport

Miami z razžarjenim Butlerjem premagal favorizirani LA

New York, 04. 10. 2020 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
23

Tokrat vrhunski Jimmy Butler je potrdil napoved, da se Miami nikoli ne vda. Čeprav so še vedno brez Gorana Dragića in Bama Adebaya, so celotno tekmo nadzirali igro, pomagala jim je nezbranost Lakersov in tokrat nerazpoloženi Anthony Davis. Zmaga (115:104) je razblinila napovedi, da bo LA brez poraza zapečatil finale.

Izvrstni Jimmy Butler (v ospredju) je na tretji tekmi finala zasenčil vse, vključno s "kraljem" LeBronom Jamesom.
Izvrstni Jimmy Butler (v ospredju) je na tretji tekmi finala zasenčil vse, vključno s "kraljem" LeBronom Jamesom. FOTO: AP

Butler je pred začetkom srečanja prešerno poskakoval, pri čemer ni bilo jasno, ali ve kakšno skrivnost ali je to samo ukrep iz priročnikov za samopomoč. Po koncu 48 minut je bil skrivnost razkrita, prvi zvezdnik Miamija je očitno vedel, da je pred njim sanjski večer, v katerem je svoji odlični obrambi dodal še 40 točk, 13 podaj, 11 skokov, 2 ukradeni žogi.  Dosegel je prvi trojni dvojček v končnici, šele tretji igralec v finalu NBA, ki ga je zapečatil z več kot 40 točkami (pred njim je to uspelo LeBronu Jamesu 2015 in Jerryju Westu 1969). Nemudoma je dal vedeti, da mu zanj ni mar. "To me ne zanima, hočem zmagati. Kar nam je uspelo," je poudaril. In dodal: "Mislim, da smo le dojeli, da sodimo v finale." Ob strani sta mu stala Kelly Olynyk (17 točk, 7 skokov, 2 ukradeni žogi) in Tyler Herro (17 točk), oba sta dobro izrabila priložnost, ki jo je ponudila odsotnost Dragića in Adebaya. 

Naslov prvaka NBA dobi moštvo, ki prvo doseže štiri zmage. Los Angeles vodi z dvema proti eni Miamija. Naslednje srečanje je v sredo ob 3. uri po slovenskem času.

Heatom je pomagala precej nerazpoznavna igra Los Angelesa, igralci iz Kalifornije so zapravili kar 19 žog. Za osem tovrstnih napak je bil kriv James (25 točk, 8 podaj, 10 skokov, 2 bloka), ki je prevzel krivdo nase. "Ne smemo tako lahko zapravljati žog, Miami je preveč dober v napadu. Zato prevzemam odgovornost," je dejal po srečanju. In pohvalil motor tekmecev, "Jimmy je bil sijajen, računali so nanj in naredil je vse, kar je bilo potrebno. Zelo rad igram proti njemu. Zelo rad. Eden najboljših tekmovalcev, ki jih imamo v naši igri. Ne vem, koliko priložnosti bom še imel igrati proti tako silovitemu igralcu." Pet žog je izgubil tudi Davis (15 točk, 3 podaje, 5 skokov, 2 ukradeni žogi), ki se tokrat ni mogel ogreti v običajni neustavljivi stroj za koše. Že zgodaj je zašel v težave z osebnimi napakami, zato je precej več časa presedel na klopi in težje ohranjal ritem igre. K njegovim težavam je pripomogla tudi tokrat precej bolj gibljiva obramba Miamija. 

"Če zmagamo, bomo morda našli pravo pot," je Butler dejal že pred tekmo. Trener Erik Spoelstra je dodal, da "imamo izjemen tekmovalni duh". Toda hkrati drži, da Lakersi niso imeli izvrstnega večera, na čelu z obema superzvezdnikoma, a so kljub temu ves čas dihali za ovratnik Floridčanom. "Iz svojih napak se hitro učimo," je napovedal James, vprašanje je, koliko takšnih izrednih večerov je še v Butlerjevem rezervoarju. Los Angeles je tako še vedno veliki favorit finala, toda Miami je dal vsem vedeti, da v njem niso po naključju.


Miami ni zapravil začetne prednosti  

Že v prvem napadu Los Angelesa je James podal nad koš za zabijanje Dwighta Howarda in pokazal na krhkost v obrambi Miamija. Znova odločen Butler v napadu in nova trojka Meyersa Leonarda, ki začenja namesto poškodovanega Adebaya, sta spominjala na začetek druge tekme. Izza črte za tri je zadel tudi Jae Crowder, Butler je z natančnimi podajami zaposloval soigralce, po potrebi prestregel kakšno žogo in trener Lakersov Frank Vogel je vzel minuto odmora, ker je Miami povedel za osem točk. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lakersi so bili precej brezskrbni z žogo, ki jim je uhajala iz rok, hitro so jih izgubili kar devet. K temu je pripomogla precej bolj čvrsta obramba Heatov, ki so uspešno branili koš. Na roko jim je šel tudi počasen začetek Davisa, ki v prvih osmih minutah sploh ni vrgel na koš, zbral pa dve osebni napaki. Vogel ga je posadil na klop, vajeti je prevzel James in s prodori pod obroč začel nižati zaostanek Los Angelesa. Menjave so upočasnile začetni ritem prve postave in trener Spoelstra jih je skušal spodbuditi z minuto odmora. Vrnitev razpoloženega Butlerja s klopi je znova poživila igro, a tudi Los Angeles se je otresel začetne trdote. Markieff Morris je s trojko, nato pa še s prekrškom na črti za tri (zadel je le dva prosta meta) nižal razliko, Kyle Kuzma pa z metom od daleč ob izteku časa zapečatil prvo četrtino, ki jo je Miami dobil za tri točke (26:23). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lakersi so drugo četrtino začeli z odločno obrambo in novo trojko Morrisa, ki je izenačil srečanje. Premor je ohladila nenatančnost Heatov, ki niso več zadevali, a še vedno nezbrani Los Angeles ni izrabil priložnosti, da prevzame pobudo. Ob novi napaki v obrambi, ko so pozabili na Crowderja pod obročem, jih je Vogel znova poklical na minuto odmora. Po njej se je Davis vrnil na parket in svojo navzočnost oznanil s prvim košem, seveda trojko. V naslednjem napadu je po odlični podaji Rajona Ronda žogo zabil nazaj čez glavo v obroč. Od daleč je zadel tudi Alex Caruso in Lakersi so pospeševali napadalni ritem. Crowder je s trojko nekoliko olajšal sušo Heatov, ti so Kalifornijce silili k prekrškom in tako kot na drugi tekmi zadevali s črte za proste mete. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Serija devetih zaporednih točk Floridčanov je te znova popeljala v vodstvo, nato je Davis s prekrškom v napadu dobil tretjo osebno napako in se vrnil na klop. Miami je imel priložnost, da povede za devet točk, a je moker parket povzročil padec Kendricka Nunna v protinapadu, na drugi strani je James kljub prekršku Olynyka zmogel žogo potisniti v koš, zadel je tudi prosti met. Duncan Robinson je prvo trojko zadel v pravem trenutku, saj so se Lakersi znova začeli približevati, a je Miami ohranjal nizko prednost. To je načel prvi uspešni met za tri Jamesa, a mu je Solomon Hill s svojo prvo trojko v končnici nemudoma vrnil, nato je bil s črte od daleč za LA uspešen tudi J. R. Smith. Polčas je s črte za proste mete zaključil Herro, Miami pa je po navdahnjenem prvem polčasu vodil za štiri (58:54). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Heati so vztrajali do konca

Drugi polčas se je za Miami začel idealno: trojki Robinsona in Herra, zabijanje povsem samega Leonarda in četrta osebna napaka Davisa. Trener Lakersov Vogel je hitro skočil na igrišče in vzel minuto odmora, Heati pa so vodili za dvanajst točk. Ta ni prinesla zasuka, možje v belem prve štiri minute niso zadeli niti enega meta, uroka jih je odrešila šele trojka Kentaviousa Caldwella-Popa. Za nekaj časa se je preselil k Heatom, ki pet napadov zapored niso zmogli zadeti. James se je lotil svoje prepoznavne igre, oranja skozi obrambo pod obroč, kjer žogo porine v koš. A je Butler še naprej nizal koše v napadu, s trojko se mu je pridružil tudi Olynyk. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obramba Miamija je bila tokrat precej bolj udarna, Davisu niso dajali veliko priložnosti, da se razigra. V napadu pa je Olynyk s še eno trojko pomagal ohranjati prednost svojega moštva. Butler je nadaljeval dobro igro in zadeval tudi težke mete ob izteku časa za napad. A je Davis kljub trdemu delu Heatov igral vse bolje, začel je zadevati, skakati v napadu, prestrezati podaje in prednost Floridčanov je kopnela. James je odločno zaključil zadnji napad v tretji četrtini in Miami je imel še pet točk prednosti (85:80).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

James je zadnji del igre začel, tako kot je končal prejšnjega, švignil skozi obrambo in žogo položil v obroč. Povrh so dosodili še prekršek nad njim, kar je pomenilo boleče tri točke. Morris je z novim metom iz desnega kota razliko znižal na tri točke, nato z istega mesta še izenačil. Vse hitrejši Lakersi so dodali še koš Ronda in po dolgem času spet povedli, James pa je zadel ali podal za vseh prvih enajst točk moštva v tej četrtini. To je bil znak za trenerja Spoelstro, da je čas za minuto odmora. Po njej je Olynyk z novim metom od daleč Miami popeljal v  vodstvo, Herro pa po nekaj zgrešenih metih za tri ni izgubil samozavesti in v sedmem poskusu drugič zadel. A je Kuzma nemudoma vrnil izza črte za tri. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lakersi so v napadu trikrat zapored preskočili Heate, a žoga trikrat zapored ni hotela v obroč. Nato je James s slabo podajo zapravil še en napad in slabih pet minut pred koncem je Miami vodil za šest, LA pa se je zdel ranljiv za prvi poraz. Butler je s trojnim dvojčkom potrjeval svoje besede, da morajo igrati  skoraj popolno in cel večer neumorno napadal. Morris je z novo trojko dve minuti pred koncem znižal na pet točk, Butler je znova prodrl do obroča, znova izsilil prekršek in zadel oba prosta meta. Morris je naslednji met od daleč zgrešil, razžarjeni Butler pa nadaljeval nizanje košev. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dobro minuto pred koncem je Miami vodili za devet točk, James je hitro znižal na sedem. Herrova samozavest pa je prinesla koš  in še prekršek nad novincem, kar je pomenilo deset točk prednosti. Robinson je s trojko zapečatil srečanje in Miami je znova pokazal, kako pomembna je v športu srčnost (115:104).

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

The Dude
05. 10. 2020 14.26
A je to kakšen nov izraz?
MacekMuri75B
05. 10. 2020 13.22
+1
Vsi, ki komentirate, da bo 4-1 se ne zavedate, da sta Dimec in Zagorac ob vodstvu Gorana Dragiča bratoma Gasol nasula vsak po 10 točk v polfinalu EP 2017 (kar je bilo pred tekmo nemogoče). Če to naredi sedaj z igralci Miami-ja, bo serija še zelo dolga. Več tekem ko bo, bolj se bo poznala mladost ekipe Miami-ja. GO HEAT, GO DRAGON
hanzikrainer
05. 10. 2020 10.25
po tumastih naslovih vem so tumasti rdeci trotli ali ksajt butlni , zal oprostite, ni pomoci
mferk11
05. 10. 2020 10.05
+3
Upam da Miami zapre usta prepotentnemu Jamesu! Go Gogi go Heat!
glavni Baja
05. 10. 2020 11.16
-2
skrajno neopredeljen
05. 10. 2020 09.57
Iniesta
05. 10. 2020 08.36
+6
Džimi mora premagati svoje demone in stopiti iz sence ... odlicen igralec ...
Let it be ...
05. 10. 2020 08.24
+12
Bravo. Nisem pričakoval zmage. Še 3 zmage.
pabo39
05. 10. 2020 08.13
+10
,,Ali ve kakšno slrivnost,,. Ko vidim takšen stavek, pa nisem slavist, pa neham brati.
mak0521
05. 10. 2020 08.07
+5
dark horse
05. 10. 2020 08.06
+9
Razžarjeni?? A vi to resno!? In če dosežeš točno 40 pik jih nisi dosegel več kot 40 razen po vaše
AS1983
04. 10. 2020 21.25
-20
dolgčas finale, ponoči bo 3-0 in bo odločeno
TheGrayMask
05. 10. 2020 08.23
+12
En procent
05. 10. 2020 09.13
+2
drink drunk koma
04. 10. 2020 20.40
-15
Tole bo nažalost 4-0 za Lakerse, škoda ko nima Miami vseh igralcev, ker takrat bi bilo ekipna igra proti Lebronu in Davisu
TheGrayMask
05. 10. 2020 08.24
+11
Domov si jih pel miami bo zgrizu lakerse stari prdc.. se bodo zmatral po 4 tekmah
drink drunk koma
04. 10. 2020 20.38
-1
Komentator16381
04. 10. 2020 19.33
+8
ce bi imel dragic in odebaya bi blo super..
glavni Baja
04. 10. 2020 19.29
-8
raje napiš, da Lakersi uzemajo naslov 👌🏿
brusilec
05. 10. 2020 08.41
+0
glavni Baja
05. 10. 2020 09.24
+3
ochi
04. 10. 2020 19.14
-3
džimi je že vidno zafrustriran. s kako ihot je zabil zadnjič. pač ve, da nima več kaj.
TheGrayMask
05. 10. 2020 08.24
+2