Šport

Uspeh Katančevih Makedoncev

Ljubljana, 08. 10. 2006 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Makedonski nogometaši pod vodstvom Srečka Katanca so v Angliji iztržili točko. Škoti so presenetili Francoze.

Katanec je dosegel največji selektorski uspeh na makedonski klopi
Katanec je dosegel največji selektorski uspeh na makedonski klopi FOTO: Reuters

V tretjem krogu nogometnih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo čez dve leti so za največja presenečenja poskrbele otoške reprezentance: Angleži so igrali le neodločeno 0:0 z Makedonijo pod vodstvom nekdanjega slovenskega selektorja Srečka Katanca, Škoti so z 1:0 premagali svetovne podprvake Francoze, medtem ko so Irci s Ciprom izgubili z 2:5. Svetovni prvaki Italijani so Ukrajino premagali z 2:0. V slovenski skupini G je Nizozemska v Bolgariji iztržila le točko (1:1). Slovenija je z 2:0 premagala Luksemburg.

Francozi doživeli hladen tuš

Svetovni podprvaki Francozi so doživeli šokantno presenečenje v Glasgowu. Škoti so po dveh uvodnih zmagah v kvalifikacijah sneli še prestižni francoski skalp, za tri točke pa je v 67. minuti poskrbel Gary Caldwell.

Selektor galskih petelinov Raymond Domenech je za poraz svojih varovancev takoj našel izgovor: po njegovem mnenju so mladi domači pobiralci žog namenoma delali počasi in s tem zavirali razvoj francoske igre.

V skupini B sta tekmeca iz finala letošnjega svetovnega prvenstva spet skupaj, Italijani pa so tokrat gostili Ukrajince, znance iz četrtfinala v Nemčiji. Takrat je bilo 3:0 za Azzure, tokrat pa so slavili z 2:0. Zadetka sta dosegla Massimo Oddo in Luca Toni, ki sta – po dveh neodločenih izidih Italije v uvodnih tekmah kvalifikacij – odločila zmagovalca šele v zadnjih 20 minutah. Pri Ukrajincih zaradi bolezni v ekipi ni bilo prvega zvezdnika Andreja Ševčenka. V tretji tekmi te skupine je Litva stežka, le z 1:0, zmagala na gostovanju na Ferskih otokih.

Prvič samostojni doma

V skupini A je vajeti prevzela Srbija, ki je prvič igrala domačo tekmo kot samostojna reprezentanca. Za drugo zmago v treh tekmah so premagali Belgijo, mož odločitve pa Nikola Žigić z golom v 54. minuti.

Portugalci niso imeli težkega dela
Portugalci niso imeli težkega dela FOTO: Reuters

Poljaki si še niso povsem opomogli po slabih predstavah na SP, a so v tretjem nastopu prvič zmagali. Skromnih 1:0 na gostovanju pri Kazahstanu je zagotovil Euzebiusz Smolarek. Finci, ki so premagali Poljake v prejšnjem krogu, so razočarali in se z Armenijo razšli brez golov, Portugalci pa niso imeli težjega dela z outsiderji iz Azerbajdžana. Odlično je bil razpoložen Cristiano Ronaldo, ki je žogo dvakrat potisnil za hrbet gostujočega vratarja, piko na i pa je postavil še Carvalho.

Grki stoodstotni

V Grčiji bi se bolje znašli vaterpolisti
V Grčiji bi se bolje znašli vaterpolisti FOTO: Reuters

Branilci evropskega naslova Grki imajo, potem ko je slabo vreme skorajda preprečilo tekmo v Atenah, z minimalno zmago nad Norveško po dveh tekmah stoodstoten izkupiček. V grški prestolnici je močan naliv, po katerem so morali najprej spraviti vodo z igrišča, začetek tekme preložil za skoraj uro, nato pa so se na razmočeni travi bolje znašli domači. Konstantinos Katsouranis je z edinim zadetkom poskrbel za veselje na tribunah.

Bosna in Hercegovina je na gostovanju v Moldaviji ob polčasu zaostajala že za dva gola, a se je na koncu rešila z neodločenih 2:2, Madžari pa so morali priznati premoč Turčiji. Tudi gledalci v Budimpešti so videli le en gol: za prvo turško zmago na Madžarskem ga je dosegel Sanli Tuncay.

Poraz je bil tokrat nižji

Topovska hrana San Marino je v skupini D po ponižujočih 0:13 proti Nemčiji tokrat klonil na Češkem z znosnih 0:7. Bolj nepričakovana je visoka zmaga Slovaške, ki je Valižanom v gosteh nasula pet golov. Izidi 1:5 je celo najhujši poraz Walesa na domačih kvalifikacijskih tekmah v zgodovini.

Neuspešna je bila tudi druga otoška reprezentanca Irska. Na gostovanju na Cipru so zeleno-beli podobno kot Valižani dobili pet golov, Ciper pa je dosegel enega največjih uspehov v zgodovini.

Vratar reševal Katančevo četo

Zvezdnik Rooney žoge nikakor ni uspel spraviti v mrežo
Zvezdnik Rooney žoge nikakor ni uspel spraviti v mrežo FOTO: Reuters

Slab dan "otočanov" so kronali Angleži, ki jim doma ni uspelo streti makedonske obrambe. Ta je zdržala predvsem pritisk v drugem polčasu, ko je Katančevo četo reševal vratar Jane Nikolovski, še zlasti ob nevarnih poskusih Petra Croucha in Wayna Rooneyja, medtem ko je Steven Gerrard zadel prečko.

Makedonski navijači so slavili dolgo v noč
Makedonski navijači so slavili dolgo v noč FOTO: Reuters

Štirje zadetki Hrvata Petrića

Z neodločenim izidom se je končala tudi tekma v Moskvi med Rusijo in Izraelom, tako da ima slednji po treh tekmah že sedem točk in je trenutno skupaj z Anglijo na prvem mestu. V tretji tekmi te skupine je bil zmagovalec znan že vnaprej, Hraška pa je na krilih Mladena Petrića, dosegel je "četverčka", s 7:0 povozila Andoro.

Razočarani so se z gostovanja domov že drugič zapored odpravili tudi Španci. V skupini F so jih, potem ko so klonili že proti Severni Irski, tokrat premagali Švedi; zadetka Johana Elmanderja in Marcusa Allbäcka pomenita nov pritisk na selektorja "furije" Luisa Aragonesa, ki se je pred tekmo namenoma odpovedal uslugam Raula.

Manj učinkoviti kot Švedi so bili njihovi sosedje Danci, doma so igrali 0:0 s Severno Irsko, še ena skandinavska ekipa pa je doživela visok poraz. Islandija je na gostovanju v Rigi izgubila z 0:4, saj je bil le zvezdnik Barcelone Eidur Gudjohnsen premalo za razpoložene Latvijce.

Romuni prvi v slovenski skupini

Romuni in Nizozemci so s po sedmimi točkami na vrhu "slovenske" skupine G. Oranžni so na gostovanju v Bolgariji iztržili le točko, ki jim jo je priigral Robin van Persie z zadetkom v drugem polčasu, Bolgare je v vodstvo popeljal Martin Petrov. Romuni so bili s 3:1 boljši od naslednjega tekmeca Slovenije, Belorusije. Slovenija je, kot smo že poročali, z 2:0 premagala Luksemburg.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.