Šport

Blazersi so si zmago priigrali v zadnjih petih minutah

New York, 20. 03. 2021 03.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
7

Dallas je do sredine zadnje četrtine trl Trail Blazerse, nato so ti nekoliko bolj strnili obrambo, v napadu pa so napočili trenutki Damiana Lillarda. Pomagalo ni niti 38 točk Luke Dončića, saj je Portland poganjal tudi znova odličen CJ McCollum, po preobratu v zaključku tekme so domači zmagali za šest točk (125:119).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gledalci so bili deležni pričakovanega soočenja superzvezdnikov, Luka Dončić (38 točk, 9 podaj, 9 skokov, ukradena žoga) in Damian Lillard (31 točk, 6 podaj, 3 skoki) sta polnila statistiko. Slednji je imel skoraj povprečen večer, a veliko pomoči soigralcev. Predvsem od očitno povsem okrevanega McColluma (32 točk, 4 podaje, 4 skoki), center Enes Kanter (14 točk, 9 skokov) je čvrsto igral pod obročem. Pri Dallasu je imel dober večer Tim Hardaway mlajši s sedmimi trojkami (25 točk, 5 podaj, 5 skokov), z Dončićem sta zbrala 63 točk, toliko kot Lillard in McCollum. Razlika niso bile le Dameove urice, ko Lillard zažari v ključnih minutah ob koncu srečanj, pač pa dovolj dobra obramba domačih, da je utišala napad gostov.

"Moramo ohraniti energijo v napadu, imeli smo nekaj lepih metov, ki niso šli v obroč," je ugotavljal trener Dallasa Rick Carlisle. "CJ se razigra, ko je Dame na klopi. To je eden najboljših duetov v ligi," je dodal Hardaway mlajši.

Luka Dončić (številka 77) in Damian Lillard (številka 0) sta ključni orožji Dallasa in Portlanda.
Luka Dončić (številka 77) in Damian Lillard (številka 0) sta ključni orožji Dallasa in Portlanda. FOTO: AP

Mavericksi so zadnjo četrtino začeli že z osmimi točkami prednosti, a so nato Blazersi z vse boljšo obrambo počasi zadušili mete gostov, sami pa točko po točko načenjali zaostanek. Dallas redko izgubi srečanja, na katerih zadene več kot polovico svojih metov, odločile so podrobnosti, kot trije zadeti meti za tri točke pri domačih in skoki v napadu, Dallas jih je imel pet, Portland trinajst.

"Imeli smo dober strelski večer, celotno moštvo, ne samo jaz. Potrebujemo pa več točk v raketi," je Dončić razmišljal po koncu. Med srečanjem je znova nekajkrat navdušil s svojimi čarovnijami, kot so bile natančne podaje povsem na slepo. Na vprašanje, kako mu uspejo, je s širokim nasmehom dejal: "Iskreno? Ne vem, zaupam soigralcem, da bodo na pravem mestu. Takšne podaje so pol moje delo, pol pa njihovo ..."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gostom se je poznala odsotnost velikih teles, ki napolnijo prostor pod obročem, manjkali so Dorian Finney-Smith, ki je v sredo dobil sina, Willie Cauley-Stein in James Johnson pa sta ločena od moštva zaradi pandemijskega zdravstvenega protokola. Kristaps Porzingis (11 točk, podaja, 8 skokov, blokadi) je imel precej tih večer, za tri zadetke je porabil enajst metov, Dončić pa ga je branil z besedami "vsak ima lahko slab večer, nihče ni popoln vsak dan". Portland je z drugo zmago že dobil prednost pred Dallasom, če bosta moštvi sezono morda končali izenačeni. Takšno prednost proti Teksašanom že imata tudi Utah in Phoenix, Mavericksi pa so si jo že priigrali proti Clippersom, Denverju in San Antoniu. Trideset tekem pred koncem sezone se morda zdi zelo zgodaj za takšne računice, toda v zelo tesni zahodni konferenci bodo morda odločale podrobnosti. Zato je trener Blazersov Terry Stotts že pred tekmo napovedal, da bo to ena od motivacij njegovega moštva.

Statistika Luke Dončića na tekmi Portland Trail Blazers - Dallas Mavericks.
Statistika Luke Dončića na tekmi Portland Trail Blazers - Dallas Mavericks. FOTO: Sofascore.com

Potek srečanja
Soočenje odličnih strelcev se je začelo primerno, s trojko Derricka Jonesa mlajšega za Portland in Maxija Kleberja za Dallas. Nato je Dončić dodal dva meta za tri točke, pri domačih se je ogreval McCollum s petimi zaporednimi točkami. Slovenec je našel Kleberja in mu s podajo nad obroč omogočil lepo zabijanje. Strelsko statistiko je načel tudi Lillard, najprej z dolgo trojko, takoj nato še prodorom do obroča. Na začetku razpoloženi Kleber je zadel nov met od daleč, podobno je šlo McCollumu, nato je tudi Lillard dodal še enega od svojih hitrih metov izza črte za tri točke. Nalet je nadaljeval Robert Covington z ukradeno žogo, ki jo je ponesel do koša, naslednji napad dodal še met za tri točke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trojke domačih so deževale od vsepovsod, zadel je veteran Carmelo Anthony, med strelce za tri točke se je vpisal tudi Hardaway za Dallas, a je Lillard znova poslal svoj daljinski izstrelek. V strelsko navdahnjeni četrtini je svojo drugo trojko dosegel Hardaway, trije zgrešeni meti domačih pa so gostom pomagali, da so zaostajali le za dve točki. Drugi koš Jalena Brunsona je poravnal izid, nato je prišla njegova trojka, a jo je nemudoma izničil Nassir Little. Zadnjo besedo v četrtini je imel McCollum in domači so ob njenem koncu vodili za štiri točke (37:33).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je svojo četrto podajo namenil Treyu Burkeu, ki je zadel iz kota, nato lepo prevaral obrambo za polaganje na koš. McCollumova tretja trojka je ohladila prizadevanja gostov. Slovenec je še enkrat več prevrtel obrambo Blazersov, ko so skušali strniti vrste, je zadeval s črte za proste mete. McCollum si je na napačni tekmi za Dallas povrnil svoj strelski ritem, dobro je bil razpoložen tudi Hardaway, njegov met od daleč je izničil Blazersovega. Sledilo je nekaj zatišja, ki ga je šele po dobrih dveh minutah prekinilo polaganje v obroč Kanterja. Turški disident je nadaljeval dobro igro pod košem in klop Dallasa je vzela minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gostje so bili dvakrat zapored kaznovani s tehnično napako, najprej si jo je prislužil Porzingis, nato je preglasno protestiral tudi Dončić. Kanter je nadaljeval z odločno igro pod obročem in polaganjem žoge vanj, strogost sodnikov pa ni utišala Mavericksov, najprej je od daleč zadel Hardaway, nato še Dončić. Vmes je Lillard nadaljeval svojo ofenzivo in pokazal, da se tudi on lahko med obrambnimi igralci prelisiči do obroča. Slovenec je hitro dodal dva koša, a so znova zadnjo besedo imeli Blazersi, Lillardovo brzenje po igrišču je ustavil prekršek Richardsona in prosta meta sta ob koncu prvega polčasa postavila končnih 64:60 za domače. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Strelska ekstravaganca se je nadaljevala tudi na začetku drugega polčasa, začela jo je trojka Covingtona, odgovoril je Kleber, nato je Kanter znova pod košem namučil goste. Porzingis je dodal do takrat enega redkih košev, Lillard pa z novo na videz lahkotno trojko sprožil nemočen vzdih televizijskih komentatorjev iz Dallasa. Latvijec je v napadu s komolcem trčil v nos Kanterja, sodniki so po ogledu posnetkov ugotovili, da ni šlo za nešporten prekršek. Porzingis se je naslednji napad oddolžil z metom za tri točke, nato dodal še prosta meta po prekršku. Nalet gostov je nekoliko ohladila nova trojka McColluma, toda ne za dolgo, od daleč sta zadela Kleber in Hardaway. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kanter je še naprej preveč zlahka zadeval pod obročem, McCollum je z lepim preigravanjem iz ritma vrgel Dončića in čez njega žogo poslal v koš, a mu je Slovenec dvakrat zapored vrnil na drugi strani. Vmes je Anthony z metom za tri preprečil, da bi gostje prevzeli vodstvo. Porzingis se je po molčečem prvem polčasu strelsko bolj razgovoril, nekoliko ga je ustavil nov prekršek v napadu. Dončić je ob vrnitvi na igrišče najprej zaposlil Wesa Iwunduja pod košem, nato z dolgo trojko gostom prinesel pet točk prednosti. Iwundu je dodal še en koš, Rodney Hood pa z metom za tri nekoliko omilil nenadno strelsko sušo domačih. Slovenec je v napadu zadel in dobil še prosti met, toda izkušeni Anthony je ob izteku četrtine s trojko zaostanek Portlanda znižal na pet točk (98:93). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Burke je razveselil klop gostov s trojko ob začetku zadnje četrtine, a je Gary Trent mlajši z metom od daleč hitro popravil škodo. Nato je Burke žogo popeljal od obroča do obroča, odgovor je znova našel Trent. McCollum je s svojo peto trojko trenerja Dallasa Carlisla pripravil, da je moštvo poklical na posvet, v zraku je viselo vprašanje, ali prihajajo Dameove urice, ko bo Lillard začel nizati koše. Svoje trenutke je imel že McCollum, ki je znova zadel za tri točke, Dallas pa si je nekoliko oddahnil po šesti trojki Hardawayja. Lillard je s korakom nazaj dodal dve točki, nato zadel izpod koša in domači so vodili za pet.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po nekaj zatišja je Dončić žogo položil v obroč, naslednji napad pa zgrešil met za tri. Mimo je šel tudi met Kleberja, zato pa je McCollum nadaljeval ostrostrelski večer in dobro minuto pred koncem je njegova trojka razliko zvišala na šest točk. Dončić je žogo hitro položil v obroč, toda zadnji udarec je bil skok v napadu Covingtona, nato pa njegov met za tri in tekma je bila odločena. Po njej je Slovenec zgrešil težko polaganje, McCollum pa je bil natančen s črte za proste mete. Trojka Hardawaya je bila prepozna za preobrat, Anthony je v zadnjih sedmih sekundah dodal še dva prosta meta, Richardson pa hiter koš za končnih 125:119.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matrax
20. 03. 2021 13.54
+2
KP je tokrat zatajil.
o moj maribor
20. 03. 2021 10.41
+4
Kdor ne more gledat tekem NBA(sicer preko racunalnika oz preko tv.ja z kablom HDMI) si je dejansko sam kriv-vsaj 7 stream kanalov prenasa -BREZPLACNO.SAMO POISKAT JE TREBA MALO!
rcarlos
20. 03. 2021 10.22
+12
Kot sem zadnjič napiso, pa dobu same minuse: če jim rata ta teden zmagat eno od štirih, so lahk veseli... In trenutno so pri 1 zmagi proti clippersom in 1 porazu proti njim in 1 porazu proti portlandu... Verjetno sledi še en poraz proti Portlandu... Škoda, da nima Dončič vsaj enega tak konstantnega soigralca kot je on sam... Pod obročem Kanter našola Porzingisa, ki meče trojke od sredine igrišča, a visok je cca 220cm... Upam da bo Cuban delal v smeri menjave Jokić - Porzingis... To bi pa pomoje bil tapravi duo, glede na to da imajo Jokićeve podaje podobne oči kot Dončičeve... S konstantnostjo samo Dončiča in upat da bojo ostali imeli dober večer pač ne moreš osvojit prstana, rabiš vsaj dva konstantna igralca in da ostalim kolkr tolk gre...
graf
19. 03. 2021 20.38
+6
če Mavsom uspe omejiti Lillarda pri njegovem strelskem treningu ...je že pol dela narejenega ! Bo pa to težko ker tip je z drugega planeta ...
tigrcek
19. 03. 2021 20.28
+1
graf
19. 03. 2021 20.44
+1
SportArena bo gotovo prenašala tekmo , gledal boš pa le uporabljaš storitve od A1 ali T-2 ! Včasih se je dalo gledat prek NBA Stream ali YT , samo je zdaj žal vse plačljivo ...
tigrcek
19. 03. 2021 21.11
+6
T2 prenaša Toronto vs Utah bz tekma za nas Slovence