Šport

V boj proti dopingu

Bruselj/Gradec, 27. 07. 2007 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, B.J.
Komentarji
0

Boj proti dopingu je prednostna naloga Portugalske, ki bo oktobra gostila vseevropsko konferenco o dopingu.

Dopinške afere so tudi letos zaznamovale največjo kolesarsko preizkušnjo na svetu, dirko po Franciji, slovensko javnost pa je v četrtek pretresla novica osrednjega francoskega športnega časnika L'Equipe, da je bila atletinja Jolanda Čeplak pozitivna na dopinškem preizkusu.

Portugalsko predsedstvo EU bo v luči priprav na svetovno protidopinško konferenco, ki jo Svetovna protidopinška agencija (WADA) pripravlja novembra v Madridu, konec oktobra v Lizboni gostilo vseevropsko konferenco proti uporabi prepovedanih substanc v športu. Krepitev in posodobitev evropske politike boja proti tej vse bolj pereči problematiki je sicer na področju športa med prednostnimi nalogami portugalskega predsedstva..

Evropska komisija za odločen boj proti poživilom

Potrebo po skupnih prizadevanjih v boju proti uporabi prepovedanih poživil v športu je v beli knjigi, ki jo je objavila 11. julija, izpostavila tudi Evropska komisija. Bruselj je pri tem opozoril, da mora boj proti dopingu upoštevati tako krepitev zakonodaje kot tudi zdravstveni in preventivni vidik.

Tako komisija kot portugalsko predsedstvo pa v luči priprav na svetovno protidopinško konferenco poudarjata nujnost oblikovanja skupnega stališča EU na tem področju.

Mreža nacionalnih protidopinških organizacij

Boj proti dopingu je sicer pogosta tema razprav v EU. Ministri EU, pristojni za šport, so marca na pobudo tedaj nemškega predsedstva EU podprli predlog o vzpostavitvi mreže nacionalnih protidopinških organizacij (NADO) v EU, poroča spletni bilten EurActiv.

Po besedah nemškega notranjega ministra Wolfganga Schaeubleja naj bi mreža nacionalnih protidopinških organizacij predvsem izboljšala izmenjavo informacij in sodelovanje med nacionalnimi protidopinškimi organizacijami. Spodbudila naj bi tudi pripravo in koordinacijo protidopinških kampanj, pa tudi preventivnih prireditev na evropskih prvenstvih ter na mladinskih tekmovanjih.
Po besedah nemškega notranjega ministra Wolfganga Schaeubleja naj bi mreža nacionalnih protidopinških organizacij predvsem izboljšala izmenjavo informacij in sodelovanje med nacionalnimi protidopinškimi organizacijami. Spodbudila naj bi tudi pripravo in koordinacijo protidopinških kampanj, pa tudi preventivnih prireditev na evropskih prvenstvih ter na mladinskih tekmovanjih. FOTO: Reuters


Možni ukrepi

Ministri so marca tudi sklenili, da naj bi države članice preučile ukrepe, ki jih določajo nacionalne zakonodaje glede kazenske odgovornosti športnikov zaradi posesti in uživanja prepovedanih substanc. O tem naj bi ministri EU, pristojni za šport, razpravljali oktobra na neformalnem srečanju v Lizboni, je marca napovedal Berlin.

"Upam, da bodo obžalovanja vredni dogodki, povezani z dirko po Franciji, spodbudili h krepitvi prizadevanj za preprečevanje goljufanja in k spodbujanju zdravega, čistega in etičnega tekmovanja," je dejal generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis . Konvencija Sveta Evrope proti dopingu pa je po njegovih besedah "model za globalno podpiranja fair-playa in športa brez prepovedanih substanc".

So si doping v kolesarstvu izmislili Avstrijci?

Oskar Zoth (1864-1933), ki je bil več let dekan medicinske fakultete in tudi rektor Univerze v Gradcu, in Fritz Pregl (1869-1930) sta bila navdušena kolesarja in gornika, želela pa sta odkriti, kako njun izvleček vpliva na izgradnjo mišic in s tem na boljše telesne sposobnosti. S tem, ko sta poskuse izvajala na sebi, sta ugotovila, da lahko redni trening in uporaba izvlečka doprineseta k premagovanju vse večjih naporov.


Doping, ki je te dni v kolesarstvu tema številka ena, ima že dolgo zgodovino. V tej se pojavljata tudi avstrijski znanstvenik iz Gradca, fiziolog Oskar Zoth in kasnejši Nobelov nagrajenec za kemijo Fritz Pregl. Leta 1894 sta namreč na sebi začela izvajati poskuse z izvlečkom bikovih mod, ki bi ga naj kasneje uporabili za steroid testosteron.

Poročilo, ki ga je fiziolog Zoth objavil leta 1896, je vsebovalo sporočilo: "Trening športnikov omogoča nadaljnje raziskovanje na tem področju in praktičen preizkus naših dognanj." S tem se je prvič v zgodovini zgodilo, da je nekdo javno pozval športnike, naj posežejo po hormonskih sredstvih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.