Šport

V Evropi ni slabih tekmecev

Ljubljana, 08. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prvi krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2004 je prinesel nekaj presenečenj in dokazal trditve, da se prav nikogar ne sme podcenjevati.

Najbolj nepričakovana izida sta bila v Toftirju in Osijeku, kjer so Ferski otoki remizirali s Škoti, Estonci pa s Hrvati. Francozi so se za zmago namučili na Cipru, Poljaki so si zmago v San Marinu zagotovili v zadnjih minutah, Švedi so v Latviji igrali brez zadetkov, v Armeniji so remizirali Ukrajinci, presenečenje pa sta tudi zmagi Walesa na Finskem in Bolgarije v Belgiji.

Prva skupina po pričakovanjih

Slovenski reprezentanci so se treningi obrestovali
Slovenski reprezentanci so se treningi obrestovali FOTO: POP TV

V skupini 1 sta prvi tekmi potekali po pričakovanju, čeprav Slovenci proti Malti in evropski prvaki Francozi na Cipru niso imeli lahkega dela. Ciprčani so prek Yiannakisa Okkasa v 14. minuti celo povedli, oslabljenim Francozom pa je kljub težavam uspelo spreobrniti izid v svojo korist. Prvo zmago za novega selektorja Jacquesa Santinija, ki po tekmi ni sijal od zadovoljstva, sta zagotovila Djibril Cisse (39.) in Sylvain Wiltord (51.).

Danci remizirali

Jon Dahl Tomasson je dosegel dva zadetka
Jon Dahl Tomasson je dosegel dva zadetka FOTO: Reuters

V skandinavskem derbiju skupine 2 so v Oslu Norvežani in Danci remizirali. Izid je bil 2:2, z remijem pa so lahko bolj zadovoljni domači, ki so prek Johna Carewa izenačili v tretji minuti sodniškega podaljška. Danci so dvakrat vodili - oba zadetka je dosegel Jon Dahl Tomasson, toda na koncu ostali le s točko, kar pa za gostovanje vendarle ni slab začetek. Od šoka, ki jim ga je lani v dodatnih kvalifikacijah povzročila Slovenija, so se očitno opomogli Romuni. Pod vodstvom novega selektorja Anghela Iordanesca so v Sarajevu na Koševu s 3:0 premagali BiH. Tekma je bila odločena že v osmi minuti, ko so gosti z zadetkoma Christiana Chivuja in Vlada Munteanuja vodili z 2:0, piko na i pa je postavil Ioan Ganea v 27. minuti.

Nizozemci popravili slab vtis

Slab vtis iz prejšnjih kvalifikacij poskušajo popraviti Nizozemci. Prvo dejanje jim je uspelo, saj so v skupini 3 doma premagali Belorusijo s 3:0. Strelci zadetkov so bili Edgar Davids, Patrick Kluivert in Jimmy Floyd Hasselbaink. Uspešni so bili tudi Avstrijci, ki so z dvema zadetkoma Andreasa Herzoga iz enastmetrovke z 2:0 premagali Moldavijo.

V skupini 4 sta izrazita favorita za prvi dve mesti Švedska in Poljska, ki pa v prvem krogu nista navdušili. Švedska je v Latviji igrala brez zadetkov, Poljaki pa so le z 2:0 premagali San Marino. Selektor Zbigniew Boniek je po zgrešenih priložnostih trepetal vse do 75. minute, ko je Pawel Kaczorowski načel domačo mrežo. Končni izid je v 88. minuti postavil Mariusz Kukielka.

Škoti brez točk

Nemčija v skupini 5 ni imela večjih težav na gostovanju v Litvi (2:0), zato pa so brez načrtovanih treh točk ostali Škoti, ki so se tako kot Slovenci pred dvema letoma opekli na Ferskih otokih. Če so se proti četi Srečka Katanca Ferci rešili v zadnjih minutah, ko so po zaostanku 0:2 izenačili, je bil tokrat položaj obraten. Gostitelji so polčas dobili z 2:0, Barry Ferguson pa je izenačil šele v 84. minuti.

Ukrajinci so imeli v Armeniji tekmo dobljeno. Do 73. minute so vodili z 2:0, nato pa vodstvo izpustili iz rok. Domači so izenačili v sodnikovem podaljšku in to s sumljivo dosojene enajstmetrovke, ki je izvala veliko protestov pri Ukrajincih. Slednji so že v uvodu izgubili pomembni točki v boju za prvo mesto v skupini 6, ki so ga odkrito napovedovali. Kdo je favorit skupine, so Španci pokazali že v prvi tekmi. Brez posebnih težav so v gosteh premagali Grčijo z 2:0, strelca zadetkov sta bila Raul in Juan Valeron.

V skupini 7 je bila le ena tekma. Turki so gladko s 3:0 opravili s Slovaki, med strelce sta se vpisala Akin Serhat in Arif Erdem dvakrat.

Hrvati brez zadetka

Hrvati so ostali brez zadetka
Hrvati so ostali brez zadetka FOTO: Reuters

Hrvati so po tradicije kvalifikacije začeli katastrofalno in verjetno spet se bodo morali reševati v zadnjih krogih. Tokrat jim ni uspelo prebiti "bunkerja" borbenih Estoncev, tekma se je končala brez zadetkov. V Bruslju mreže niso zatresli tudi Belgijci, zato pa so bili učinkovitejši njihovi nasprotniki, Bolgari, gola Zorana Jankoviča in Stiliana Petrova sta Bolgare naenkrat postavila v vlogo prvih favoritov skupine 8.

V skupini 9 sta se obe srečanji končali z izidom 0:2. Italijani so z avtogolom Tarlana Ahmedova in Alessandra Del Piera iz prostega strela rešili kožo selektorju Giovannijiju Tarapattoniju, Wales pa je bil uspešen na Finskem.

Derbi skupine 10 je bil na stadionu moskovske Lokomotive, kjer so Rusi v krstnem nastopu na tem objektu premagali Irce s 4:2. Zadetke za gostitelje, ki so že po polčasu vodili z 2:0, so dosegli Andrej Kariaka, Vladimir Bestčasnih, Aleksander Keržakov, Phil Babb pa je poslal žogo v lastno mrežo. Za goste sta bila uspešna Gary Doherty ter Clinton Morrison.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0