Šport

Butler je z novo mojstrovino finale NBA podaljšal do nedelje

New York, 09. 10. 2020 18.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
19

Heati so pred tekmo dejali, da se še ne nameravajo posloviti, po 48 minutah trde, a lepe tekme, so s tesno zmago (111:108) preživeli še eno soočenje s čvrstimi Lakersi. V nedeljo jih čaka nova preizkušnja vzdržljivosti, a so že sedaj dokazali, da niso po naključju najboljše moštvo vzhodne konference.

Jimmy Butler (levo) in LeBron James sta srce in motor svojih moštev.
Jimmy Butler (levo) in LeBron James sta srce in motor svojih moštev. FOTO: AP
Šesta tekma finala bo v ponedeljek ob 1.30 po slovenskem času. Moštvi igrata na štiri zmage, Los Angeles vodi s tremi proti dvema Miamija.

Večer, ko LeBron James doseže 40 točk (in 7 podaj, 13 skokov, 3 ukradene žoge), a vseeno izgubi tekmo, je nekaj posebnega. Peta tekma finala se je spremenila v dvoboj med njim in Jimmyjem Butlerjem, ki je z novim trojnim dvojčkom (35 točk, 11 podaj, 12 skokov, 5 ukradenih žog) pokazal še eno mojstrovino na obeh straneh igrišča. Miami je vodil večji del tekme, Lakersi so v zadnji četrtini izničili zaostanek za enajst točk. Danny Green je imel priložnost, da z neoviranim metom za tri ob koncu odloči finale, a "smo imeli nekaj sreče," je priznal trener Erik Spoelstra. "Igrali smo trdo, si podajali žogo in ostajali v tekmi," je Butler dejal po srečanju. In dodal, da "molim, upam na vrnitev sedmice, vem da želi igrati z nami ". Poškodovani Goran Dragić je za zmago znova trepetal na klopi. Tokrat je Butlerju ob strani v napadu stal Duncan Robinson (26 točk), njegovih sedem trojk je izničilo napadalni učinek Anthonyja Davisa (28 točk, 12 skokov, 3 ukradene žoge, 3 blokade), ki se je skozi srečanje otepal manjše poškodbe noge.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spoelstra je tokrat igral s kratko klopjo, šest igralcev je doseglo najmanj 11 točk, sedmi Andre Iguodala je sicer zgrešil oba meta na koš, toda njegov prispevek v obrambi je bil eden od temeljev druge zmage. Lakersi so se pritoževal, da so sodniki ob koncu dosodili neupravičene prekrške nad Butlerjem, a je James priznal, da so imeli priložnost za zmago, a je niso izrabili. "Preprosto moramo biti boljši," je napovedal bolj zbran pristop za šesto tekmo. "Oba sva poskušala zmagati, njemu je uspela poteza več," je lakonično opisal kosanje z Butlerjem. Ta je po srečanju utrujeno dejal "vse sem pustil na igrišču, ostalo ni več ničesar. A takšne tekme imamo najraje." Po njegovih besedah "živimo za te trenutke, vse delo, ki ga vložimo skozi leto, je za to." Izgubljena tekma Lakersov je hkrati pomenila, da v črnih dresih, posvečenih pokojnemu Kobeju Bryantu, niso več neporaženi.

Jimmy Butler in LeBron James na šesti tekmi
Jimmy Butler in LeBron James na šesti tekmi FOTO: Sofascore.com

Napoved prve četrtine

Miamijev prvi koš je bilo lepo zabijanje Bama Adebaya ob visoki podaji Tylera Herra. Los Angeles je nemudoma odgovoril s trojko Greena. James je Butlerju pokazal, kako se z močjo in hitrostjo prebiti mimo obrambnega igralca, Herro je nadaljeval z lepimi loki na srednji razdalji od koša. Obe moštvi sta začeli silovito, kot da se začenja zadnja četrtina, ne pa prve minute tekme. Soočenje Butlerja in Dwighta Howarda pod košem se je sprevrglo v prerivanje in nato v tehnični napaki za oba igralca, novo potrdilo, koliko energije in čustev je v tekmi.  Napaka Heatov v napadu je znova pokazala, kako hitro Lakersi prenesejo žogo čez polovico,  James pa je Davisu podal za šov zabijanje z eno roko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Adebayo je v obrambi dajal vse od sebe, toda Davis je s košem čez njega pokazal, zakaj sodi v kategorijo superzvezdnikov. Heati so garali, a so Lakersi vseeno počasi gradili svojo prednost in trener Miamija Spoelstra je vedel, da je čas za minuto odmora. Po njej so z ukradeno žogo in  skoraj zabijanjem Robinsona ter trojko Kendricka Nunna preobrnili tok igre in prevzeli vodstvo, tokrat je bil na vrsti Frank Vogel, da opravi pogovor s svojimi varovanci.  Po njem je Davis lastnoročno s košem v napadu in blokiranim metom Butlerja poskrbel za izenačenje, nato pa odšepal z igrišča in se na tleh držal za desno peto. Ob klopi se je počasi razgibaval in zdelo se je, da ne gre za hujšo poškodbo. James je pred koncem znižal na točko zaostanka LA-ja (25:24). Na prvih štirih tekmah je vedno zmagalo moštvo, ki je vodilo po prvem delu igre. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Heati so nadaljevali z dobro obrambo, ki je Lakerse prisilila k izgubljenima žogama in hitrim košem, James je s prvo trojko ustavil počasno puščanje krvi. Uslugo je hitro vrnil Herro, z dobro igro je nadaljeval tudi Nunn. Z roba igrišča se je slišalo navdušeno navijanje Miamijeve številke 7, ki trpi na klopi, in se je tako zahvaljevala soigralcem, ker so v dvorano prišli z majicami s sliko Dragića. Floridčani so bili v zagonu, prednost je narasla že na enajst točk, dokler ni James z novo trojko znova poskrbel, da so Kalifornijci ostajali v bližini. Nato je hitro dodal še tretjo in razburjeni Spoelstra je sklical nov sestanek ob klopi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Butler je s košem čez Davisa temu vrnil za prešnja šolanja obrambe Miamija, nato mu je še ukradel žogo. A je Robinson zgrešil met za tri, Lakersi so znova hitro prenesli žogo, Alex Caruso pa je z metom za tri kaznoval počasno vračanje Heatov v obrambo. V taboru LA-ja so zaslutili priložnost in z odločnim branjenjem obroča ter pol protinapadi razžrli prednost tekmecev na samo tri točke. Za krmilom je bil James, ki je že v prvem polčasu dosegel več kot dvajset točk. Herro je s svojo drugo trojko nekoliko upočasnil zagon Lakersov, a ne za dolgo, Davis je tudi sam zadel od daleč. Serijo je zaključil Butler s težavnim metom ob izteku časa za napad in njegove tri točke so postavile končni rezultat polčasa (60:56) za Miami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Boj do zadnje sekunde

Po nekaj mučenja je met za tri zadel tudi Jae Crowder, a veselje Heatov ni trajalo dolgo, ker je trojko zadel tudi Kentavious Caldwell-Pope, Miamijev rabelj v četrti tekmi. Svoj met od daleč je dodal Davis, serijo je nadaljeval Robinson, končal pa James s četrtim zaporednim uspešnim  metom za tri. Caldwell-Pope je z novo trojko izenačil, na drugi strani je Butler, ki se je z Jamesom kosal za najboljšega igralca srečanja, ujel žogo in jo položil  v koš, zraven pa prejel grob udarec Howarda po glavi. Sodniki so preverili posnetke, odločitev je bila pregrob prekršek in prosti met za Butlerja, nato še napad, ki ga je Robinson kronal s trojko, tako da so Heati vknjižili šest točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miamijev zagon je še enkrat več ohladil James z metom od daleč, Floridčani so nato zgrešili dva napada zapored, Kalifornijci dvakrat zadeli in Spoelstra je ob le še točki prednosti vzel minuto odmora. Crowder je svoj drugi met za tri zadel šele v sedmem poskusu, a ga zato nadgradil s prostim metom ob prekršku in prinesel pet točk prednosti. Nekaj kasneje je vajo za štiri točke ponovil še Robinson. Lepa podaja Butlerja je ogrela nekoliko neopaznega Adebaya, ki je nato v obrambi z visokim skokom blokiral poskus Rajona Ronda, da položi žogo v koš in Miami je vodil tudi po tretji četrtini (88:82). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Robinson je bil večerni džoker Miamija, s šesto trojko je zvišal prednost na devet točk. Adebayo se je po zgrešenem polaganju žoge v koš potrepljal po glavi in nato z nekoliko bolj odločno igro pod obročem zvišal na enajst točk. Seveda je takoj nato James zadel svojo šesto trojko in še enkrat več ustavil juriš Heatov. Sledilo je nekaj neplodnih napadov na obeh straneh, nato je James v polprotinapadu zrušil Robinsona. Sodniki so dosodili prekršek v napadu, klop LA-je je ugovarjala, a so delilci pravice tudi po ogledu posnetkov ostali neomajni. Lakersi so odgovorili z blokado Davisa in trojko Greena. Caldwell-Pope je s svojim tretjim metom od daleč LA popeljal v vodstvo in Spoelstra je igralce Miamija zbral ob klopi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obramba Lakersov je nenadoma postala neosvoljiva trdnjava in Miami je začel zaostajati. Vir energije sta bila znova Butler in Robinson, trojka slednjega je Floridčanom prinesla prednost. James je izenačil s prostima metoma, priča smo bili trdi tekmi, kjer je štel vsak napad. Dve minuti pred koncem je koš Butlerja povedel Miami, James je zadel in dobil še prosti met. Nato je znova zadel Butler, na drugi strani spet James. Srečanje je postalo njun dvoboj.  Butlerjeva prosta meta sta 47 sekund pred zadnjim žvižgom prinesla točko prednosti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami je z dobro obrambo skoraj preprečil koš, a je Davis ujel žogo pod obročem in LA-ju prinesel točko prednosti dobrih 21 sekund pred koncem.  Butler je izsilil prekršek, zadel ob prosta meta, Lakersi so ob točki zaostanka imeli slabih 17 sekund časa, da postanejo prvaki.  Napad se ni izšel, žoga je končala izven igrišča, Lakersi pa so nemudoma naredili prekršek nad Herrom, ki je hladnokrvno zadel oba prosta meta. Lakersi so imeli 1,6 sekunde, James je zgrešil s polovice igrišča in Miami je podaljšal finale vsaj do nedelje (111:108).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1833045
11. 10. 2020 17.31
Vsi, ki ne marate Jamesa, poglejte njegovo statistiko in % meta v odločilnih tekmah. Tip je rojen za take tekme. Noro.
KrTakoNeki
10. 10. 2020 08.40
-3
...seveda so zmagali HEAT-i, ko pa mora show naprej, ne more še biti konec...Škoda res za našega Gogija...bodo pa še 2 tekmi, zmagovalec pa je znan že danes- seveda LA in to z lahkoto...
JokatPejt
10. 10. 2020 08.44
+1
Nč ni znanga v naprej... tut lakersi so premagljivi... če bi biu miami 100% z dragičom na čelu bi biu zlo zanimiv finale... skoda samo da je 3/2 za lakerse in ne za heat...
Tadi 1973
10. 10. 2020 08.38
+1
Rezultat mora biti 4: 3 , ker denar vedno zmaga. Podobno je pri naših testiranjih, MORA biti 300 in več pozitivnih, ali pa so bolni ali niso, pa pri tem ni pomembno, ker je pri vsej tej je..ni stvari zopet najpomembnejši denar.
KrTakoNeki
10. 10. 2020 08.37
muci007
10. 10. 2020 08.17
+4
Upajmo, da bo Goran do zadnje tekme zdrav in da nasuje nekaj košev.
glavni Baja
10. 10. 2020 08.33
+2
ochi
10. 10. 2020 08.13
-1
pričakovano, da še ne bo konec. gledanost je slaba, bo treba še kaj iztržit.
glavni Baja
10. 10. 2020 08.18
+4
gogi_
10. 10. 2020 08.33
-2
Glavni baja drz se master sefa pa tvojga jezerska,spet mesas ,Jezerniki pomen po slovensko ime za Lakerse. Ze zadnjic si mim kiksnu.
glavni Baja
10. 10. 2020 09.38
+2
gogi_ aj ne .eri! Saj si razumel, kva glumiš. Smo ma blkn in pišem, kok hočem, važi 😋
motorist_mb
10. 10. 2020 08.00
+9
Bravo Miami...upam da v nedeljo gogi špila!
Sheik Omar
09. 10. 2020 20.59
+16
Res škoda za Gorana. Celo življenje treniraš, da prideš v finale NBA, potem pa ga moraš gledat s klopi. Frustracija brez primere.
gremonadesno
09. 10. 2020 19.55
+7
Finalne tekme so 70% manj gledane kot lansko finale , pa že lani je bilo slabo . To je zaradi forsiranja blm laži , ki jih nabijajo . Lebum James straši črnce da jih policaji lovijo , resnica je čisto drugačna . Na enega temnopoltega je ustreljenih 18 policajev .
Cheesecake
09. 10. 2020 21.30
-8
glavni Baja
09. 10. 2020 21.54
+10
Annis
10. 10. 2020 08.33
+2
Le kje si dobil ta podtek😂😂 KKK spletni strani?? Zelis nas preprocati da je na cca 30000 ustreljenih temnopoltih 18x vec ustreljenih policajev😂😂😂 hahahhahahah
JokatPejt
10. 10. 2020 08.47
-1
Annis ampak dejstvo pa je da je 95%+ ustreljenih črncov hudih kriminalcev z bogato kriminalno preteklostjo... ne vpletat nek KKK pa kr neki...
kilklop
10. 10. 2020 08.49
Tekme so manj gledane ,ker imajo ljudje krizo kako preživeti v času pendemije in veliko drugih problemov ki jih jim povzroča Trumpova vlada.