Šport

Organizatorji OI 2020 ne počivajo: poteka testiranje 'temperaturnih obližev'

Tokio, 21. 10. 2020 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Organizatorji olimpijskih iger v Tokiu, ki so prestavljene na naslednje leto, so predstavili nove inovativne rešitve, ki naj bi poleti pomagale pri testiranju udeležencev na prisotnost okužbe z novim koronavirusom.

V Tokiu so na primeru varnostnega pregleda okoli 100 novinarjev predstavili več novosti, ki bi organizatorjem olimpijskih iger pomagale pri izvedbi tekmovanja leta 2021. V medijskem centru, kjer bo prisotni novinarji opravljali svoje delo prihodnje leto (gre za razstavni kompleks Big Sight), ni manjkalo razkužil za roke, medtem ko so ljudi, ki so želeli vstopiti, pregledali s posebnimi napravami, na drugi strani pa so jih čakali reditelji z obraznimi vizirji.

Med najzanimivejšimi novostmi velja izpostaviti obliž, ki na zapestju izmeri telesno temperaturo v vsega nekaj sekundah. Organizatorji OI 2020 dodajajo, da skupaj z Mednarodnim olimpijskim komitejem testirajo "številne scenarije", saj je pred poletjem 2021, ko bodo igre na sporedu, še preprosto nemogoče napovedati, kako stroge ukrepe bo potrebno sprejeti za varno izvedbo iger.

Prostovoljka z obližem, ki v nekaj sekundah izmeri temperaturo.
Prostovoljka z obližem, ki v nekaj sekundah izmeri temperaturo. FOTO: AP

Pri vizirjih skrb zaradi vročine
"V tokratni demonstraciji smo želeli poskusiti opravljati delo z obraznim vizirjem za COVID-19, četudi pa je bila temperatura nizka, sem čutila vročino," je za SNTV povedala prostovoljka Kozue Tanno. "Pregledali smo okoli 20 ljudi, v resnici pa seveda ne bo tako. Ko pride do velikega števila obiskovalcev in vse skupaj traja dolgo časa, me zelo skrbi, da bo v tistih vročih poletnih mesecih na moj vizir kapljal znoj," je dodala.

Izvršni direktor, zadolžen za varnost na OI 2020, Cujoši Ivašita, je dodal, da pri različnih ukrepih "pravega odgovora ni", in da še vedno "razmišljajo o tem, kaj bi morali storiti v prihodnje".

"Tekmovanja so različna, a mislim, da bo izziv poiskati primerno metodo za največje igre na svetu: tokijske olimpijske in paralimpijske igre," je dodal Ivašita.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Millady
21. 10. 2020 18.32
+0
Ta obliž ni nič novega, takšne podobne smo imeli že zdavnaj, le da smo jih dali na čelo za par sekund. Ta na fotki zgleda kot bi bil vtisnjen v kožo, rahlo asocira na biblijsko zgodbo o žigu zveri
BETONSKI
22. 10. 2020 13.54