Šport

Valjavec tretji po Trentinu

Atlanta, 27. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Arcu se je končala kolesarska dirka Giro del Trentino, generalka pred največjo večetapno preizkušnjo v Italiji, dirko Po Italiji. Tadej Valjavec je zasedel odlično tretje mesto, pred njim sta bila le italijanska šampiona Gilberto Simoni (Saeco) in Stefano Garzelli, oba že zmagovalca dirke po Italiji in poznana tudi po svojem dopinškem škandalu.

Tadej Valjavec
Tadej Valjavec FOTO: 24ur.com

Trojka se je na prvo mesto prebila že v prvi etapi, nato v drugi spet prikolesarila v cilj na istih mestih, vodilne položaje pa zadržala tudi v dveh lažjih etapah, ki sta jih sicer dobila domačina Elia Aggiano in Michele Gobbi. Valjavec, sicer gorski specialist, se je v zadnjih dveh dejanjih le držal vodilnega Simonija, domačina v teh krajih, in tako obdržal visoko mesto, s katerim je osvojil 72 točk za lestvico UCI.

Preostali trije Slovenci na dirki niso bili tako uspešni, konfiguracija proge je bila za njih pretežka. Andrej Hauptman in Zoran Klemenčič sta odstopila, Martin Hvastija pa je prikolesaril do cilja, a bil v zadnji tretjini uvrščenih. Odmevnejših uvrstitev v posameznih etapah niso dosegli.

Valjavca ne bo na Giru

Direktor moštva Fassa Bortola, za katerega tekmuje tudi Tadej Valjavec, Giancarlo Feretti, se je po koncu dirke po Trentinu odločil, da Valjavec ne bo v moštvu za Giro, pač pa bo zagotovo nastopil na julijskem Touru. "Odločitev direktorja mi ni všeč. Raje bi dirkal v Italiji. Giro mi je bolj všeč, pa še prej je na sporedu. Sem v odlični formi, kar sem dokazal na dirki po Trentinu. Na njej nisem imel prav nobenih težav. V gorskih etapah sem bil takoj za najboljšima, nato pa sem ju le še sledil. Žal pa dobre forme ne bom mogel dokazati na Giru," je bil razočaran nekdanji kolesar Save. Ker je do starta dirke po Italiji še nekaj časa, pa Valjavec in navijači vendarle še upajo, da se bo direktor premislil.

Murn enajsti v četrti etapi

Slovenski poklicni kolesar Uroš Murn (Formaggi Pinzolo Fiave) je v četrti etapi dirke po ameriški zvezni državi Georgia zasedel enajsto mesto, za zmagovalcem, Američanom Fredom Rodriguezom (Vini Caldirola), pa je zaostal 1:23 minute.

Na 176 km dolgi etapi od Daltona do Gainesvilla je drugo mesto osvojil Rodriguezov rojak Chris Horner (Saturn Cycling Team), ki s tem prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku, medtem ko je Murn na 21. mestu (+1:53). V slovenskih večernih urah je na sporedu zadnja etapa, pred kolesarji pa je 142 km dolga krožna dirka okoli prestolnice ameriške zvezne države Georgia - Atlante.