Šport

Veslači deveti, jadralki četrti

Atene, 19. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skifist, dvojec ter četverec brez krmarja so končali OI v Atenah na devetem mestu, jadralki v razredu 470 pa sta pristali na četrtem mestu.

Slovenska veslaška reprezentanca je na olimpijskih igrah v Atenah opravila z nastopi v finalu B za razvrstitev od 7. do 12. mesta, vsi trije slovenski čolni pa so zasedli deveta mesta.

V soboto bosta v velikem finalu med dvojnimi dvojci nastopila branilca naslova iz Sydneyja Luka Špik in Iztok Čop.

Kot prvi je nastopil skifist Davor Mizerit, ki je z devetim mestom v konkurenci 29 čolnov vsekakor več kot izpolnil pričakovanja. Zmago in s tem sedmo mesto si je priveslal aktualni svetovni podprvak Nemec Marcel Hacker.

Koprčana Andrej Hrabar in Matija Pavšič v dvojcu brez krmarja sta se po dobrem zaključku prav tako prebila na končno deveto mesto, deveti pa je bil tudi četverec brez krmarja v postavi Tomaž Pirih, Jani Klemenčič, Miha Pirih in Gregor Sračnjek.

Kodelja v polfinalu

Slovenski kajakaš Uroš Kodelja se je s 17. mestom uvrstil v petkov polfinale slaloma na divjih vodah.

Najboljši je bil Švicar Michael Kurt (1:86,79), za katerim je Kodelja zaostal za 13,44 sekunde, drugi je bil Britanec Campbell Walsh z zaostankom 2,19 sekunde, tretji pa Nemec Thomas Schmidt, ki je zaostal za 3,85 sekunde.

Med dvajsetimi polfinalisti se jih bo v finale uvrstilo deset. In kakšne možnosti ima Kodelja? "Če bo odvozil, tako kot zna, predvsem pa brez kazenskih sekund, se lahko prebije med najboljše. Uvrstitev okoli šestega mesta, torej ponovitev dosežka Simona Hočevarja, bi bil sigurno lep uspeh," je dejal trener Andrej Jelenc.

Jadralki zdrsnili na četrto mesto, Žbogar tretji

Slovenski jadralki v razredu 470 Vesna Dekleva in Klara Maučec sta slabo odpeljali deveto regato. Z 18. mestom, ki sta ga nato popravili s tretjim v deseti regati, sta nazadovali na četrto mesto v skupni razvrstitvi, kar pomeni, da bosta morali v soboto jadrati izredno dobro, če si želita nadeti oljčno vejico na glavo in medaljo okoli vratu.

V vodstvu sta Grkinji Bekatoru/Solfa, ki sta si prijadrali neulovljivo prednost (24 točk) in regato pred koncem zlato olimpijsko kolajno, dosegljivi pa sta še srebrna in bronasta. Na drugem mestu sta namreč Španki Viadufresne/Azon (58 točk), tretja pa je švedska posadka Torgersson/Zachrisson (61 točk).

Vzpodbudno je jadral Vasilij Žbogar v laserju, ki je kljub slabemu štartu v sedmem plovu (23. mesto na prvem obratu) zadržal tretje mesto v skupnem seštevku pred zadnjimi tremi regatami. Štirinajsto mesto, ki ga je za trenutek potisnilo na peto mesto v skupni razvrstitvi, je popravil z zmago v naslednji regati, s katero je zmanjšal zaostanek za vodilnima in povečal naskok pred zasledovalci. Prvouvrščeni Brazilec Robert Scheidt ima 39 točk, Avstrijec Andreas Geritzer na drugem mestu 42, Žbogar pa 44. Za ovratnik mu dihata le Šved Karl Suneson (47) in Britanec Paul Goodison (49).

Z enim plovom so opravili jadralci v razredih 470 in finn. Tomaž Čopi in Davor Glavina (470) sta bila 15. (skupno 18.), Gašper Vinčec pa je bil v razredu finn 18. (skupno 20.).

SORODNI ČLANKI