Šport

Zmaga za Bagnaio, na odru še Bezzecchi in Vinales, dva padca Quartararoja

Assen, 26. 06. 2022 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Francesco Bagnaia je zmagovalec dirke elitnega razreda motoGP v Assnu. Na VN Nizozemske sta na odru za zmagovalce stala še Marco Bezzecchi in Maverick Vinales. Vodilni dirkač prvenstva Fabio Quartararo je odstopil. Kot prvi so se sicer za zmago udarili dirkači razreda moto3 – dirko je dobil Ajumu Sasaki. Na dirki razreda moto2 je slavil Španec Augusto Fernandez, kar je zanj bila še druga zaporedna zmaga.

Francesco Bagnaia
Francesco Bagnaia FOTO: AP

S starta je najbolje potegnil Francesco Bagnaia, slabše pa je s startom opravil vodilni dirkač prvenstva Fabio Quartararo. Tega je uspel ugnati Aleix Espargaro, ki se je v nedeljo najhitreje ogreval na dopoldanskem ogrevanju. Nato pa je v šestem krogu Quartararo napadel Espargaroja, ob tem zdrsnil, v vožnjo po pesku prisilil še Španca, v katerega je trčil. Francoz je sicer uspel pobrati svoj motocikel iz peska, toda nadaljeval je kot zadnji. Še drugič je Francoz padel v petem zavoju v 13. krogu. Tokrat je bil padec precej bolj grozljiv, vibracije na prednjem delu motorja so poskrbele za nič kaj prijeten padec. V ospredju je Bagnaia v 14. krogu uspel pripeljati do debele sekunde pred rojakom Marcom Bezzecchijem in debeli dve sekundi pred Špancem Jorgejem Martinom. Iz ozadja se je uspešno v ospredje prebijal tokrat nič krivi Espargaro, ki se je v 22. krogu vozil na sedmem mestu. Na koncu se je z odličnim manevrom v zadnjem zavoju zadnjega kroga uspel prebiti še mimo Brada Binderja in Jacka Millerja ter se tako razveselil uvrstitve na četrto mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zmaga je suvereno pripadla Bagnaii, na zmagovalni oder pa sta se uspela prebiti še Marco Bezzecchi – prav tako član Ducatijeve družine – in Maverick Vinales. Za Vinalesa je bil to najboljši rezultat v tej sezoni, pred tem je bil najvišje na sedmem mestu, in sicer v Argentini in na VN Katalonije. Vinales je tudi lani v Assnu stal na odru za zmagovalce, a tedaj še kot dirkač Yamahe. "Pritiskal sem od samega starta, vsak krog na polno. Hvala Aprilii, komaj čakam Silverstone," je bil po tretjem mestu presrečen Španec. "Nimam besed, to je fantastično, da mi je uspela taka dirka. Dobro smo delali, nekaj neverjetnega smo naredili z ekipo. To je zanje, za mojo družino in mojo punco doma," je bil kratek presrečen Bezzecchi. "Zelo dolga dirka, prvič sem pogledal in videl, da je do konca 24 krogov. Ja, dolga dirka je bila. Zelo sem srečen po dveh težkih dirkah, kjer smo bili sicer konkurenčni. To je neverjetno, uspelo nam je neverjetno delo. Med dirko je začelo deževati in bilo je malce strašljivo," pa je razlagal zmagovalec Bagnaia. 

Kot prvi so se v boj za zmago na VN Nizozemske podali dirkači razreda moto3. "Kdo lahko zaustavi Izana Guevaro?" so se tik pred začetkom dirke na virtualni grafiki spraševali organizatorji prvenstva moto3, potem ko je Španec dobil zadnji dve veliki nagradi. In odgovor so dobili v zaključku dirke – Japonec Ajumu Sasaki je namreč v zadnjih krogih uspel prehiteti Španca in se zavihteti na najvišjo stopničko zmagovalnega odra sploh prvič v karieri. Za tri desetinke sekunde je brez nove zmage ostal Guevara, ki se je tokrat moral zadovoljiti z drugim mestom – je pa to bila še četrta zaporedna uvrstitev zanj na zmagovalni oder (dve zmagi, dve drugi mesti). Na tretjega se je zavihtel vodilni dirkač prvenstva Sergio Garcia. V zadnjem krogu so sicer v pesku ob hkratnem padcu končali John McPhee, David Munoz in Jaume Masia. V skupnem seštevku je v vodstvu ostal Garcia, a se je njegova prednost pred rojakom Guevaro stopila na vsega tri točke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V razredu moto2, kjer smo videli precejšnje število padcev, je slavil Augusto Fernandez, drugo mesto je vpisal Ai Ogura, tretje pa Jake Dixon. Za Augusta Fernandeza je to bila še druga zaporedna zmaga, torej druga v razmaku tedna dni. To je bila zanj sicer še tretja zmaga v tej sezoni razreda moto2. Na četrtem mestu je pristal Celestino Vietti, na petem pa domačin Bo Bendsneyder. V skupnem seštevku sta zdaj na vrhu Fernandez in Vietti (146 točk), na tretjem mestu pa je s točko zaostanka Japonec Ogura. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na ogrevanju zavladal Aleix Espargaro

V elitnem razredu se je v nedeljo dopoldne najhitreje ogreval dirkač Aprilie Aleix Espargaro. Postavil je čas 1:32,424 in najbližjega zasledovalca, tj. aktualnega svetovnega prvaka in vodilnega v skupnem seštevku aktualne sezone, ugnal za 124 tisočink sekunde. Odlično dopoldne je za Aprilio dopolnil še Maverick Vinales na tretjem mestu, njegov zaostanek pa je znašal 256 tisočink sekunde. Znova je dobro formo v Assnu potrdil tudi Jorge Martin na četrtem mestu, na petem pa prijetno presenečenje, in sicer Rossijev polbrat Luca Marini.

V razredu moto2 se je na nedeljskem dopoldanskem ogrevanju najbolj izkazal španski dirkač Alonso Lopez (1:37,223), drugo mesto pa je vpisal Joe Roberts (+ 0,182 s). Na tretjem mestu najdemo še enega španskega dirkača, in sicer Alberta Arenasa (+ 0,499). V razredu moto3 je jutranje preizkušanje asfalta pripadlo Špancu Danielu Holgadu, ki je za pičlih 48 tisočink sekunde ugnal rojaka Izana Guevaro. Na tretjem mestu je presenetil avstralski dirkač Joel Kelso, ki je zaostal 137 tisočink sekunde.

Dirko razreda motoE je dobil Eric Granado, drugi je bil Dominique Aegerter, tretji pa Mattia Casadei.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

14.55

Toliko za danes ...

... dirkači odhajajo na počitnice, čez dober mesec in pol pa se z njimi v svet karavane motoGP vračamo tudi mi!

14.53

Zadovoljen tudi Bagnaia

"Zelo dolga dirka, prvič sem pogledal in videl, da je do konca 24 krogov. Ja, dolga dirka je bila. Zelo sem srečen po dveh težkih dirkah, kjer smo bili sicer konkurenčni. To je neverjetno, uspelo nam je neverjetno delo. Med dirko je začelo deževati in bilo je malce strašljivo," je razlagal zmagovalec Bagnaia.

14.53

Srečen tudi Bezzecchi

"Nimam besed, to je fantastično, da mi je uspela taka dirka. Dobro smo delali, nekaj neverjetnega smo naredili z ekipo. To je zanje, za mojo družino in mojo punco – doma," je bil kratek presrečni Bezzecchi.

14.47

Vinales zadovoljen!

"Pritiskal sem od samega starta, vsak krog na polno. Hvala Aprilii, komaj čakam Silverstone," je bil po tretjem mestu presrečen Španec.

14.47

Veliko slavje Italijanov!

Bagnaia je po zadnji ničli v Nemčiji tokrat presrečen, kot da bi zmagal, pa je srečen tudi njegov rojak Marco Bezzecchi. V objemu skupaj skačeta in plešeta v 'paddocku'.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mcurry
26. 06. 2022 20.14
+1
Pecco zmagau podlez pa brazgotino reklamira
9474
26. 06. 2022 19.34
+2
Skoda za a. Esp...
Ici
26. 06. 2022 17.50
+1
Quartararo ima še zmeraj huudoo točkovno prednost, tako, da lahko še dvakrat pade, pa ne bo sile.
jfast
27. 06. 2022 08.39
21 pik. Padec 0pik. Zmaga 25. Z enim padcom je lahko ze drugi...
superjezek
26. 06. 2022 17.27
+9
S temi reklamami nas jeb... v glavo oziroma uničujejo ves čar dirke.. En kup napak iz strani komentatorja zlasti kržišnika..
KimiRaikkonen
26. 06. 2022 18.46
+6
Katastrofa so..tako kanal a z reklamami kot Gaber s komentiranjem..danes sem imeu edino opcijo gledat dirko na kanalu a in iskreno upam da je ne bom nikoli več, ker to je res obup..hvala za srbski SportKlub..svetlobna leta so pred temi pajaci
gogi_
26. 06. 2022 19.16
+5
Gaber je zadnjo sezono ,zato se mu pocasi j… . ! Je ze cas da se poisce pravega komentatorja in ne ljubiteljskega brez pravega poznavanja motociklizma. Vseeno kapo dol saj ni lahko komentirat dirke po prepiti noci.
jozez200
26. 06. 2022 16.58
+4
Mislim da bi A Espargaro danes zmagal dirko ce ga nebi odpelalo v pesek ker je jmu ubijaski ritem
Ici
26. 06. 2022 16.57
+3
mcurry
26. 06. 2022 16.44
-2
A un pa sklece dela k fantje dirkaho
JR17
26. 06. 2022 15.37
+2
Super dirka. Pohvale tudi vaši ekipi za vse reportaže ki nam jih brezplačno predvajate. Eni redkih ki imamo te privilegije v evropi. Prosil bi pa komentatorja da si ne skačeta v besedo, pa da se ne nenehno popravljata ce kdo zgreši kako malenkost, nebo konc sveta 😉. PS. Pustite nam poslušati kaj se dirkači pogovarjajo za zmagovalnim odrom, velikokrat povedo zanimive stvari.
nod30
26. 06. 2022 17.22
sej si ne skačeta...lahko bi vedel da je to namerno tko zrežirano
KimiRaikkonen
26. 06. 2022 18.48
+2
number46
26. 06. 2022 14.44
+11
Bravo #41, Peko brez napake. Odlična dirka.
buhibatina
26. 06. 2022 14.30
+25
A kdo ve kje se kupi Calgon po najboljsi ceni? Sploh ne vem zakaj motijo reklame, z dirko. Hocemo vec reklam!!!!!
number46
26. 06. 2022 14.43
+7
Zalchi
26. 06. 2022 14.51
+3
Pa da bi bile reklame vsaj malo povezane z motociklizmom? Poraz od popa. Komentatorjev ne morem komentirat. Preveč nedovoljenih besed bi uporabil. Vprašanje za poptv. A bi lahko vrteli glasbo namesto komentatorjev? Bi bilo ceneje. Pa bi lahko na ta račun kakšen set reklam izpustili? Samo vprašam, da me ne boste spet radirali
iga_biba
26. 06. 2022 16.36
+2
niti glasbe ne rabiš. samo zvok motorjev. Ampak gaber preveč plačuje kanalu, da bi ga odslovili.
blackkesi
26. 06. 2022 14.29
+16
Reklam pa več kot pa dirke