Šport

Miami je z nekaj truda prek Atlante prišel do šeste zmage

New York, 01. 03. 2021 02.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
0

Heati so se na igrišče podali brez svojega prvega strelca Jimmyja Butlerja, a so kljub razigranemu Hawksu Johnu Collinsu, ki jim je nasul kar 34 točk, na koncu premagali goste (109:99). Šesta zmaga zapored je nekoliko odtehtala težaven začetek sezone in jih popeljala na peto mesto vzhodne konference.

Goran Dragić se je po poškodbi gležnja vrnil v odlični formi.
Goran Dragić se je po poškodbi gležnja vrnil v odlični formi. FOTO: AP

Novica o poškodbi Butlerja ni bila dobra napoved, saj so brez njega doživeli devet porazov na dvanajstih tekmah, toda odlična obramba je ustavila Traeja Younga (15 točk, 9 podaj, 8 košev, 2 ukradeni žogi), ki je iz igre zadel le tri koše. Miami je imel tekmo že trdno v rokah, a je eksplozija Collinsa (34 točk, podaja, 10 skokov, ukradena žoga, 3 blokade) v tretji četrtini prinesla tesen drugi polčas. Toda Miami je imel pet igralcev z vsaj 13 točkami, napad je tokrat vodil Kendrick Nunn (24 točk, 7 podaj, 3 skoki, ukradena žoga, blokada), ki znova igra na zelo visoki ravni. Bam Adebayo (16 točk, 5 podaj, 13 skokov, 3 blokade) in tokrat odlični novinec Precious Achiuwa (14 točk, podaja, 7 skokov, ukradena žoga, blokada) sta se borila pod obročema, Tyler Herro (14 točk, 4 podaje, 2 skoka, ukradena žoga) se je dolgo otresal rje po poškodbi, nato pa v zadnjih šestih minutah samozavestno zadeval. Goran Dragić (13 točk, 3 podaje, 4 skoki, ukradena žoga) je svojo edino trojko zadel ob koncu, a z njo zapečatil zmago.

Vzpon z dna je tlakovan z zmagami nad aktualnimi prvaki iz Los Angelesa, prvaki sezone pred tem iz Toronta, v petek so utišali eno najboljših moštev NBA iz Utaha, sedaj dodali še Atlanto. "Moštvo je pokazalo svoj značaj, ko je iz dneva v dan delalo in iskalo izboljšave in se ni prepustilo dogajanju. Šest tednov so delali s trdnim namenom, bilo je nekaj razočaranj, toda utirali smo si pot naprej," je trener Erik Spoelstra opisal prizadevanja, da preobrnejo težaven začetek sezone. "Ne iščemo izgovorov, v tem moštvu lahko igrajo vsi. Seveda smo pogrešali Jimmyja, a dosegli smo pomembno zmago, upamo da bo z nami v torek," je Dragić opisal tekmo brez Butlerja. Po njegovih besedah bodo čez dva dneva morali biti še bolj osredotočeni, saj bo Young zagotovo hotel popraviti vtis s prvega srečanja. Zato je v šali dejal, da zmaga ni izgovor za Butlerja in mora biti v torek pripravljen, "potrebujemo ga, tukaj ni prostih dni."

 

Potek srečanja

Vneto koleno Butlerja je Dragiću odprlo vrata v prvo peterko, Heati pa so ostali brez svojega najboljšega branilca in strelca. Prvi dve minuti se to ni poznalo, Adebayo je zanesljivo polnil koš Atlante, potem pa je vrsta zgrešenih metov ponudila priložnost gostom. Izrabila sta jo Tony Snell z dvema in Kevin Huerter z eno trojko, Hawksi so imeli serijo devetih zaporednih točk, preden je Nunn zadel dva prosta meta. Clint Capela in Adebayo sta se kosala pod obročema, prvi se ni pustil enemu boljših centrov v ligi. Dragićev prvi koš je prišel po šestih minutah igre, Heati so se lahko tolažili, da Young pri Atlanti še ni našel svojega meta, zato pa je s podajami iskal soigralce.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri drugem košu Slovenca se žoga dolgo ni želela zvaliti z obroča, nazadnje se je vdala na pravo stran, nato je met od daleč Nunna poravnal rezultat. Štiri minute pred koncem četrtine je na igrišče prišel Herro, ki je počival na zadnjih treh tekmah. Nova trojka Nunna je nadaljevala zagon domačega moštva. Peta izgubljena žoga je bila opozorilo na pogosto šibko točko moštva, toda to je z zavzeto obrambo in pritiskom na Hawkse tudi te sililo k napakam. Novinec Achiuwa je ob koncu zadetemu košu dodal še prosti met, trojka Rajona Ronda v zadnji sekundi pa je omilila zaostanek gostov (26:21).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najbolj zavzeto se je v drugo četrtino pognal Gabe Vincent, najprej je z metom od daleč dodal tri točke, nato ukradel žogo Hawksom in z lepo podajo zaposlil Andreja Iguodalo, ki jo je samo še položil v koš. Domača conska obramba je zamrznila napad gostov, precej hladen je bil tudi met domačega ostrostrelca Duncana Robinsona, zgrešil je prve štiri poskuse za tri točke. Iguodala je pokazal, da pri 37-ih še vedno lahko poleti do obroča in žogo zabije skozenj. Dragić se je na igrišče vrnil dobrih šest minut pred koncem četrtine, ko je domače moštvo vodilo za dvanajst točk. Poskočni Achiuwa je zgrešen met Olynyka pretvoril v podajo Nunnu in njegovo novo trojko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brez Adebaya na igrišču se je odprlo nekaj prostora pod obročem, kar je Collins izrabil za koš in še prosti met. Achiuwa je še naprej odlično skakal v napadu in popravljal zgrešene mete soigralcev ali pa podaje spreminjal v lepa zabijanja. Young je prvi koš zadel šele slabe tri minute pred koncem prvega polčasa, dolga trojka pa je napovedala težave za domače moštvo. Nemudoma je dodal še eno, nato s hitrim protinapadom poskrbel še za en koš in prednost Miamija je skopnela na osem točk. Dragić je domače popeljal v zadnji napad in našel Adebaya, ki je postavil končnih 54:44 prvega polčasa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Robinson je na začetku tretje četrtine v svojem šestem poskusu končno zadel za tri. Pri Atlanti je bil razigran Collins, s košem in trojko je razliko znižal na pet točk, zadel je tudi naslednje tri napade in bil daleč najnevarnejši Hawks na igrišču. Gostje so bili v naletu, ki ga ni ustavila niti minuta odmora, po njej so izenačili. Trojka Kellyja Olynyka je sicer prekinila sušo domačih, toda izpuhtela je njihova učinkovita obramba iz prvega polčasa, Atlanta pa je veliko bolje branila svoj koš. Dragić je svoje moštvo popeljal v vodstvo za točko, tekma pa je bila znova povsem odprta. Menjave so na parket pripeljale drugo peterko, prvi koš Herra pa je zbudil upanje, da se bo mladi strelec otresel rje po poškodbi. Collins je bil neustavljiv za goste, samo v tretji četrtini je Miamiju nasul 19 točk. Koš Achiuwa, ki je igral eno svojih najboljših tekem doslej za Miami, je domačim prinesel točko prednosti ob koncu četrtine (78:77).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Collins je bil odličen tudi v obrambi, kjer je po potrebi blokiral mete. Herro je s trojko domače znova popeljal v vodstvo, nato je tega še povečal s košem. Od daleč ja zadel tudi Iguodala in Heati so nekoliko lažje zadihali, gostje pa so vzeli minuto odmora. Po njej je njihov trener Lloyd Pierce ugovarjal prekršku Snella nad Adebayom, a so sodniki potrdili svojo odločitev. Doslej nevidni Young je iznenada oživel in košu dodal še prosti met, Spoelstra pa je nemudoma vzel minuto odmora. Po njej se je na igrišče vrnil Dragić, njegov prvi poskus je bil prekratek. Young je svoj prostor našel na črti za proste mete in z nje ob napakah in zgrešenih metih Miamija počasi izenačil rezultat. Boj Adebaya pod košem je prinesel trojko Herra, a je Collins s svojim metom od daleč znova izenačil. Prosta meta Herra, nato pa trojka Nunna so Heatom prinesli pet točk naskoka dobri dve minuti pred koncem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Huerter ni izrabil, da je obramba domačih pozabila nanj na črti za tri točke, zato pa je Adebayo najprej zadel v napadu, nato z odlično obrambo ustavil goste. Priložnost je izrabil Dragić in s trojko Miamiju prinesel deset točk prednosti. Atlanta je prek Capele hitro znižala na osem, Heati so 25 sekund pred koncem h klopi odšli na posvet, kako zaključiti tekmo. Hawksi so porabili štiri sekunde, preden so napravili prekršek nad Herrom, ki je zadel oba prosta meta. Snell je prinesel novi dve točki gostom, toda s črte za proste mete je bil natančen tudi Nunn in tekma je bila zapečatena (109:99).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težaven urnik

"Naveličani smo bili, da nam prašijo zadnjice, to je najbolje, kot se lahko izrazim,” je center Adebayo opisal preobrat v igri, s katerim so nanizali pet zaporednih zmag. Tudi Goran Dragić, ki se je po poškodbi gležnja vrnil z dvema odličnima predstavama, je v petek dejal, da se je igra zlila in igralci na parketu delujejo vse bolj usklajeno. A je Butler hitro posvaril, da ne smejo postati zadovoljni sami s sabo. Še posebej, ker je urnik drugega dela sezone izjemno natrpan in težaven, tako da lahko vsaka poškodba ali celo nove samoizolacije igralcev znova povsem obrnejo tok. Poleg tega bodo morali paziti na breme veteranov, 37-letnega Andreja Iguodale, 34-letnega Dragića, tudi 31-letnega Butlerja, ki na svojih plečih nosijo zaključke tekem. Iguodala pravi, da v svojih sedemnajstih sezonah še ni doživel takšnega urnika, "telo se bo lahko vsak dan odzvalo drugače, saj še nismo bili priča čemu takemu. Posebej igranju vsak drugi dan. Po prekinitvi (za tekmo zvezdnikov) bomo imeli kar dvanajst tekem v dvajsetih dneh.

V vzhodni konferenci so se trenutno oblikovale tri skupine, Filadelfija, Brooklyn in Milwaukee se potegujejo za vrh, boj za četrto mesto pa je silna gneča osmih ali celo devetih moštev, če bodo v Washingtonu strnili vrste. Kar pomeni, da ne štejejo samo zmage, pač pa tudi medsebojne tekme med temi moštvi. Miami se še spomni sezone 2016–2017, ko se niso uvrstili v končnico, ker je osmi Chicago imel enako število točk, a so dvakrat premagali Heate, ti njih le enkrat. Moštvo s Floride si je že zagotovilo takšno prednost proti Torontu, Knicksom in Washingtonu. Dve zaporedni srečanji z Atlanto, v nedeljo in v torek, imata tako še dodaten pomen za razplet rednega dela sezone. Po težavnem začetku za Miami, ki ga lahko pripišemo glavobolu po porazu v finalu, menjavam v moštvu, prekratkim pripravam, okužbam s koronavirusom in osamitvi številnih igralcev, poškodbam itd., so v petek odigrali najboljšo predstavo sezone in bili znova žilavi Heati, ki vzdržijo pritisk najtežjih tekmecev. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.