Šport

Čarovniki so ugasnili žar Miamija

Washington, 31. 12. 2019 01.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
2

Razžarjeni Miami je v Washington prišel kot favorit proti že tako zdesetkanim Wizardsom, ki so na sobotni tekmi ostali še brez svojega najboljšega igralca Bradleyja Beala. Toda na gostovanjih proti ekipam v težavah se včasih zgodijo nenavadne reči.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami je premagal Filadelfijo dvakrat v enem tednu, premagali so Milwaukee in Toronto. Potem so prišli v Washington, kjer so jih pričakali Wizardsi brez šestih igralcev, zaradi poškodbe ni bilo niti sedmega, njihovega najboljšega strelca Beala. Stavnice so bile globoko na strani Floridčanov, toda ponovilo se je pravilo, da v NBA ni lahkih tekem. Ekipa, dobesedno na hitro skrpana iz prišlekov iz razvojne lige NBA G, je pokazala odločnost in srčnost. Heati se lahko malce izgovarjajo na tretjo tekmo v štirih dneh, potem ko so se dva večera zapored trdo borili z dvema tekmecema za vrh vzhodne konference.

Miami bo leto končal z razmislekom, kam je izginila njihova značilna trda obramba, glavni razlog za prekinjeni niz petih zaporednih zmag. Spomnili se bodo na tekmo sredi decembra, ko so v gosteh na podoben način izgubili proti Memphisu, še enemu moštvu z rdečo statistiko več porazov kot zmag. "Nocoj so nas popolnoma uničili na obeh straneh igrišča, naše obrambe ni bilo niti za kanec. Premalo smo komunicirali med sabo, nismo bili na pravih mestih, v resnici popoln polom. A je, kar je. Lahko samo gremo domov in vadimo," je Goran Dragić ocenil tudi zanj ne ravno uspešen večer (10 točk ob le 25-odstotnem metu, 2 podaji, 2 skoka). 

Obramba Miamija se je dodobra nagledala zabijanj centra Wizardsov Iana Mahinmija.
Obramba Miamija se je dodobra nagledala zabijanj centra Wizardsov Iana Mahinmija. FOTO: AP

"Če želiš biti eden najboljših na vzhodu, moraš biti dober vsak večer, mi nismo bili. To je bila dobra učna ura za našo skupino," je slovenski veteran skušal najti spodbudo za naprej. Trener Erik Spoelstra pa je poudaril da "smo dobili nov dokaz, kako neizprosna je ta liga in kako te lahko vsak večer naredi ponižnejšega. Zadnje čase smo bili res dobri v napadu in imeli čvrsto obrambo v zadnji četrtini in podaljških. V zadnjih dveh, treh tednih je naša obramba že bila nekoliko raztresena, a tokrat nas napad ni rešil iz zagate." In tako kot Dragić dejal, da bodo v dneh premora morali poiskali svojo staro podobo.

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19097410/4031

Vsa opozorila, da so na videz velike razlike med moštvi lahko past, v katero se ujamejo na papirju boljši, so se pokazale v prvem polčasu tekme v Washingtonu. Visoka trojka Wizardsov Ian Mahinmi, Jordan McRae in Garrison Mathews je igrala, kot da so v končnici in nemočnim Heatom nasula kar 61 točk, preostalih osem košarkarjev jih je zbralo le deset. Čarovniški je bil tudi met domačinov, zadeli so skoraj 62 odstotkov vseh metov ter več kot polovico vseh trojk (9 od 16). Zdelo se je, da so Heati svojo obrambo pozabili v Miamiju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S sabo so pripeljali vsaj napad, 50-odstotni met ni bil slab, tudi osem zadetih trojk (iz 17 poskusov) je bilo povsem na ravni enega najboljših moštev vzhoda. Toda po spodobni prvi četrtini (vodili so 39:29) so v drugi popustili naletu domačih, ki so igrali navdahnjeno, s številnimi podajami, goste pa so prisilili k osmim izgubljenim žogam. Trinajst točk prednosti se je tako počasi raztopilo in ob polčasu je Washington vodil za osem (71:63). Gostje pa so ob odhodu v garderobo upali, da bo premor ohladil razgreti met Wizardsov.

"To je bila učna ura," je Goran Dragić ocenil poraz v Washingtonu.
"To je bila učna ura," je Goran Dragić ocenil poraz v Washingtonu. FOTO: AP

Začetek drugega polčasa je za Miami prinesel sušo tudi v napadu, prvi koš so zadeli šele po treh minutah nadaljevanja, do polovice tretje četrtine pa zmogli le pet točk. Prednost Washingtona je dobre štiri minute pred koncem vzkipela na 18 točk, trener gostov Spoelstra pa je z minuto odmora skušal povezati niti neprepoznavne ekipe. Vprašanje je postalo, ali Heati sploh še lahko ustavijo nalet razpoloženega "moštva G lige". Nekaj upanja so prinesle zadnje tri minute četrtine, uroku je nekoliko zmanjkalo moči, Miami je odkril obrambo, prednost pa se je znižala na znosnih devet točk (90:81).

Olajšanje za navijače Heatov ni trajalo dolgo, po premoru je začetek zadnje četrtine prinesel ponovljeno moro iz druge, Washington pa je znova začel višati prednost. Domače občinstvo je navdušeno pozdravilo vsak koš Wizardsov, ki so znova našli svojo čarovnijo in skozi plehko obrambo Miamija polnili njihov koš. Pet minut pred koncem so znova vodili za 17 točk, Spoelstra je vzel še eno minuto premora. Toda  Heati so očitno izrabili svojo zalogo včasih skoraj čudežnih preobratov povsem ob koncu tekme. Wizardsi so igrali navdahnjeno, gostje brez prave energije, znova jih je pestilo preveč izgubljenih žog (18). Vse to pa je na koncu izražal tudi rezultat (123:105).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Wade opozarjal na zanko

Američani srečanjem, v katerih je eno moštvo vnaprej razglašen zmagovalec, pravijo zanka, saj lahko podcenjevanje na papirju šibkejšega nasprotnika prinese nepričakovan razplet na igrišču. Wizardsi so brez šestih poškodovanih igralcev, vključno z Johnom Wallom, ki to sezono sploh še ni stopil na igrišče. Brez Beala jim je praktično manjkalo pol ekipe. "Igrati brez njega je težko, če ga ni na igrišču, to pomeni, da nam manjka 30 točk," je branilec Washingtona Jordan McRae opisal vrednost najboljšega strelca ekipe. Toda novi član moštva Gary Payton, s katerim so zapolnili zijajoče vrzeli, je svoj prihod pospremil z žarom nekoga iz razvojne G-lige. "Lačen sem (uspeha), želim najti okolje, v katerem bom lahko ostal," je dejal po dobri predstavi na sobotni tekmi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako nevarna je lahko takšna lakota, je še pred srečanjem opozarjal sloviti nekdanji član Heatov Dwyan Wade, ko je dejal, da diši po zanki. Miami leto končuje kot razmeroma zdravo moštvo, na listi poškodovanih je le Justise Winslow z bolečim hrbtom, toda tudi brez enega svojih boljših branilcev so nanizali serijo zmag. "Nikoli se ne predamo," je prvi zvezdnik vztrajne ekipe Jimmy Butler dejal po dveh zaporednih zmagah za točko, v soboto so proti Filadelfiji potrebovali še podaljšek. V Washingtonu je moral dodati, "nismo tako dobri, kot si mislimo, da smo". Po njegovih besedah se morajo še veliko naučiti, "pred nami je še dolga pot, sezona je še dolga. Toda našli bomo pravi recept. Zagotovo ga bomo našli."

Trener Erik Spoelstra je za Dragića dejal, da je prvovrsten borec.
Trener Erik Spoelstra je za Dragića dejal, da je prvovrsten borec. FOTO: AP

Butler in krilni center Bam Adebayo sta jedro vse boljšega napada, tudi proti Wizardsom sta bila boljši del ekipe, nekoliko je zmanjkala energija novincev Kendricka Nunna in Tylerja Herra, ki ponavadi poganja moštvo. Nova zlata roka  Duncan Robinsono, neutrudni strelec izza črte za tri točke, ki zadene več kot 46 odstotkov svojih metov, je bil blizu temu standardu. Nekoliko je usahnila brigada s klopi, ki ji poveljuje Dragić. Njegovo povprečje 16 točk in 5 podaj ga sicer uvršča med najboljše igralce kluba, kar ponavadi pomeni, da lahko trener Spoelstra na igrišče pošlje zelo nevarno drugo peterko. "Na svoji strani si želiš prvovrstne borce in Goran je prvovrsten borec," je Spoelstra označil Slovenca.

Nogomet je pomagal utrditi prijateljstvo med Dragićem in Butlerjem.
Nogomet je pomagal utrditi prijateljstvo med Dragićem in Butlerjem. FOTO: AP

Nogometna prijatelja

Garderobo preveva zelo dobro vzdušje, še posebej, ker se med obema veteranoma spleta iskreno prijateljstvo. "G se dviga na mojem seznamu najljubših soigralcev," je oznanil Butler in dodal, da je Slovenec hkrati zagrizen in siloviti tekmec, a bo hkrati "zate šel tudi v ogenj, če bo treba". Dragić prav tako ne skriva naklonjenosti in se je čudil slovesu težavnega soigralca, ki spremlja Butlerja: "Ne vem, meni je všeč, da izziva fante, to potrebujejo." Za njun odnos je dejal, da se "nekatere stvari zgodijo same od sebe, nisem vedel, da je velik ljubitelj nogometa tako kot jaz. Med nama je zrasla vez. Všeč mi je njegov značaj, zelo je zabaven."

Da se v Miamiju resnično dogaja nekaj posebnega, kljub porazu v Washingtonu, potrjujejo tudi beseda Wada, ki je lani s poslovilno sezono končal svojo kariero. "Sedanje moštvo mi je zelo všeč. Škoda, da ga ni bilo prejšnje leto, na ta način bi se bilo še lepše posloviti."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
31. 12. 2019 07.46
+6
profi športi so precenjeni preplačani vse skupaj samo posel
obupani jež
31. 12. 2019 08.11
+1
no daj pridi do tja potem pa ti bom dal minimalca. v naši firmi imajo radi take. ..