25°C

Dragićev večer v mehurčku, Miami v podaljšku Bostonu iztrgal prvo zmago

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
AVTOR
Sebastijan Kopušar /
KOMENTARJI
15
Heati so prvo tekmo finala vzhodne konference igrali vroče-hladno, toda izvrstna obramba v podaljšku, ki jo je center Bam Adebayo kronal z blokiranim zabijanjem odličnega Jaysona Tatuma, jim je prinesla tesno zmago (117:114). Goran Dragić je bil kot najboljši strelec Miamija njen pomemben del, uresničujejo pa se napovedi, da bomo priča izenačenemu finalu.

Čvrsta levica Bama Adebaya (s številko 13) je Jaysonu Tatumu (številka 0) preprečila koš ob koncu podaljška in odločila tekmo.
Čvrsta levica Bama Adebaya (s številko 13) je Jaysonu Tatumu (številka 0) preprečila koš ob koncu podaljška in odločila tekmo.FOTO: AP

"Res je izvrstno odigral, kaj naj rečem," je Tatum (30 točk, 5 podaj, 14 skokov) priznal izjemno obrambo Adebaya (18 točk, 9 podaj, 6 skokov, 2 bloka), ki je odločila tekmo. "Kaj naj rečem, šlo je za instinkt, to je končnica, treba je igrati vrhunsko, in to mi je v tistem trenutku uspelo," je center Miamija skušal odgovoriti na vprašanja, kako je sam videl zaključek srečanja. Oglasil se je celo legendarni Magic Johnson in zapisal, da je bilo preprečeno zabijanje "najboljša obramba, kar sem jih videl v končnici".  To je nekoliko zasenčilo znova ključne koše Jimmyja Butlerja (20 točk, 5 podaj, 5 skokov) ob koncu. Miami ni igral svoje najboljše tekme, prva in tretja četrtina sta bili celo zelo slabi, a so vseeno eno najbolj trdoživih moštev lige prisilili v podaljšek, v njem pa bili za las boljši in si prigarali svojo prvo zmago.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Neverjeten blok, Bam je srce tega moštva, brani lahko katerikoli položaj," je tudi Dragić (29 točk, 4 podaje, 7 skokov) pohvalil soigralca. A je imel tudi Slovenec zelo dober večer, bil je ne samo prvi strelec moštva, ampak motor, ki jih je poganjal skozi težaven prvi polčas, ko je oživel ohromel napad. "Iskal sem priložnosti, ki so se mi ponujale, uspešni prodori so mi krepili samozavest. Igral sem košarko, kot jo znam," je dejal in dodal, da energijo črpa od soigralcev in odličnega vzdušja, ki preveva garderobo. Trener  Erik Spoelstra je poudaril, da je "Goran eden naših najbolj izkušenih zmagovalcev. Mnogi ne vedo, kako zagrizen tekmovalec je, ne samo v NBA". In znova spomnil na zlato medaljo, ki jo je slovenska reprezentanca na čelu z Dragićem osvojila na evropskem prvenstvu 2017.

Slovenski veteran se tako kot drugi Heati ni predajal slavju, po njegovih besedah jih v četrtek čaka nova trda tekma, z veliko telesne igre. "Res so odlično moštvo, morali bomo igrati najbolje, kot zmoremo," je napovedal. V spodbudo jim je lahko, da so kljub težavam v napadu Bostonu iztrgali zmago, moštvo se je do konca borilo, da se vrne v tekmo, predvsem obrambna peterka pa je ob koncu opravila odlično delo. "Verjamemo vase, trdo smo delali in vemo, da smo dobro pripravljeni," je Dragić samozavesten. Priznava, da nastop v finalu vzhoda prinaša nekaj treme, "občutim ščemenje v trebuhu, a ko sodnik vrže prvo žogo, vse izgine in samo še igramo košarko, kot jo znamo".

Statistika Gorana Dragića na prvi tekmi konferenčnega finala lige NBA.
Statistika Gorana Dragića na prvi tekmi konferenčnega finala lige NBA.FOTO: Sofascore.com

Slab začetek Miamija
Boston je prvo tekmo vzhodnega finala začel z dušečo obrambo in serijo uspešnih metov od daleč. Prvi koš za Miami je bila trojka Dragića, nato je znova zavladala suša. Celticsi so pridno nabrali ducat točk in trener Floridčanov Spoelstra je po štirih minutah neenake igre segel po minuti odmora. Po njej je Butler po prekršku zadel prosta meta in Miamiju prinesel novi dve točki, nato je Jae Crowder s trojko navijačem Miamija zbudil upanje, da se njihov napad prebuja.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Zaspana je bila tudi obramba, ki je v polfinalu strla Milwaukee, Marcus Smart in Jaylen Brown sta mimo nje vsak s po dvema trojkama poskrbela, da je imel Boston dvomestno prednost. Menjave so nekoliko otopile ostrino Bostona, Kendrick Nunn pa je z metom za tri pokazal nekaj veščin, ki so mu prinesle mesto v prvi peterki novincev te sezone. Dragić, ki ga je po preboleni okužbi s koronavirusom nadomestil v prvi peterki, je s prodorom in zadetim košem pokazal, kako je Miami igral na prejšnjih tekmah končnice. Toda tokratna prva četrtina jim ni šla od rok, 18 točk je najmanj, kar so jih dosegli v dvanajstih minutah (26:18).

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Najboljša obramba v Orlandu je tudi na začetku druge četrtine dušila Heate, skoznjo se je prebijal le Dragić. V obrambi so Floridčani skušali Celticse zmesti s consko postavitvijo, a so ti hitro našli prostega igralca, poleg tega so uspešno pobirali odbite žoge po svojih zgrešenih metih. Slovenski veteran je nekoliko pospešil ritem igre, in to je pomagalo Miamiju, po trojki Andrea Iguodale so zaostanek znižali na pet točk, trener Bostona Brad Stevens pa je oznanil minuto odmora.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Dragić je z novo trojko nadaljeval navdahnjeno igro, po dobri obrambi je Butler v protinapadu Miami prvič popeljal v vodstvo. Začetna natančnost Bostona se je nekoliko unesla, Miami pa je našel svoj ritem in začel zadevati. Crowder je znova imel dober met za tri, toda pri Celticsih se je Smartu in Brownu pri metih od daleč pridružil tudi Tatum. Heati so na krilih Slovenca vseeno premagali začetno zadržanost in svojo najmanj natančno četrtino v Orlandu nasledili z najbolj natančno, po prvem delu igre pa je bil rezultat izenačen (55:55).

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Vrnitev Miamija ob koncu 
Dragić je drugi polčas začel v enakem ritmu, kot je končal prvega, Miamijeva cona pa je začela delovati in je  upočasnila Boston. Slovenec je v dveh minutah naredil dva prekrška, s tremi osebnimi napakami pa se je pridružil Duncanu Robinsonu (pri Bostonu je tri zbral center Daniel Theis). Smart je z novo trojko hitro pokazal na slabost conske obrambe, Miami je prešel na obrambo mož na moža, a je Kemba Walker ob izteku napada vseeno zadel izza črte. Razgreti Smart je dodal novo trojko in Boston je imel serijo devetih zaporednih točk.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Heate je iz zagate rešil Crowder s svojim četrtim zadetkom izza črte za tri, toda dve zaporedni izgubljeni žogi sta pobudo prinesli Bostonu, neutrudni Smart pa je s košem ob prekršku in dodatnim prostim metom dosegel tri točke. Nekaj nezbrane igre in nepotrebna tehnična napaka Kellyja Olynyka (zaradi brcanja žoge) sta Celticsom pomagala prevzeti vodstvo, nova trojka Tatuma ga je še utrdila. Heati  so znova igrali nezbrano in nespretno, kot ob začetku srečanja, Nunn je s prekrškom nad Walkerjem temu prinesel tri proste mete in Boston je po seriji trinajstih točk ob le dveh Miamija znova vodil za dvanajst (83:71).

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Celticsi so zadnjo četrtino začeli z odločno obrambo, a so tudi Heati podvojili moči pod svojim obročem. Včasih celo preveč, podvojena obramba nad enim napadalcem v zelenem dresu je drugemu omogočila lahke mete za tri. Kljub temu so Floridčani po treh minutah razpolovili zaostanek in trener Stevens je svoje igralce poklical na posvet ob klopi. Po njej je še ena izgubljena žoga Miamija pomenila, da so znova zaostali za deset točk, in Spoelstra je bil na vrsti, da strne vrste z minuto odmora. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Miami je po posvetu našel moč za nov mini preobrat, ukradena žoga in protinapad Dragića, nato njegova podaja pod koš Adabeyu za učinkovito zabijanje sta jih približali na le štiri točke. Slovenec je blokiral met za tri Walkerja, a so sodniki menili, da je šlo za prekršek. Spoelstra se je pritožil in sodniki so po ogledu posnetka spremenili odločitev. A to ni kaj prida pomagalo Miamiju, po napaki obrambe je imel Smart prost pogled na koš za novo trojko. Heati so se trudili, a so se ves čas gibali med štirimi in šestimi točkami primanjkljaja.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Tyler Herro je dobre tri minute pred koncem zadel za tri, toda na drugi strani je imela bela obramba težave z izvrstnim Tatumom. Če temu ni šlo, je Walker ob izteku napada zadeval od blizu. Herro je z novo trojko pokazal, da ga niti v končnici ni strah izzivov, z dobro obrambo si je Miami 39 sekund pred koncem prigaral nov napad,  Butler pa jih je z metom od daleč popeljal v vodstvo za točko. Boston je imel na voljo 22 sekund, a je Heat Derrick Jones Jr. naredil prekršek, še preden je bila žoga v polju, kar je pomenilo prosti met, s katerim so izenačili, in še naprej napad za Celticse. Tatum je zgrešil met za tri in na vrsti je bil podaljšek (106:106).

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Odlična obramba za zmago
Miami je prvi napad končal z izgubljeno žogo, Tatum je po prekršku Butlerja s prostima metoma Boston popeljal v vodstvo. Walker je vodstvo povišal na štiri točke, Dragić pa je nato spretno prisilil centra Celticsov  Daniela Theisa k šesti osebni napaki, nato zadel oba prosta meta. Crowderjeva peta trojka je Floridčanom prinesla prvo vodstvo v podaljšku,  Adebayo ga je z zabijanjem v protinapadu še povišal. Brown je s skokom v napadu zgrešen met Roberta Williamsapotisnil v obroč in znova znižal na le točko razlike.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Po nekaj neuspešnih poskusih na obeh straneh je Walker Boston popeljal v vodstvo, Miami je imel na voljo 23 sekund. Butler je zadel ob prekršku in si prislužil še prosti met, s katerim je Floridčanom prinesel dve točki prednosti. Celticsi pa so odšli na posvet, kako izrabiti zadnjih dvanajst sekund. Spoelstra je na igrišče postavil svojo najboljšo obrambno peterko, Adebayo pa je z izjemnim blokom ustavil zabijanje Tatuma. Celticsi so nemudoma naredili  prekršek nad njim, center Miamija je zadel enega od dveh prostih metov. Boston je žogo vrgel čez polovico, Tatum jo je ujel, skoraj padel, a vseeno uspel vreči na koš, toda žoga se je odbila od obroča in Miami si je prigaral prvo zmago (117:114).  

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke