ŠPORT

Wada ostala z istim vodstvom, o Rusiji decembra

Montreal, 19.11.2022, 11:37 | Posodobljeno pred 12 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Izvršni odbor Svetovne protidopinške agencije (Wada) je skupaj z odborom ustanoviteljev v Montrealu soglasno še za tri leta podaljšal mandata predsednika Witolda Banke in podpredsednika Yanga Yanga. O ponovni vključitvi Ruske protidopiške agencije (Rusada) bodo govorili decembra, a so ugotovili, da ta čas "še ni skladna z mednarodnimi pravili".

Zimske olimpijske igre v Sočiju leta 2014 je pretresel dopinški škandal.
Zimske olimpijske igre v Sočiju leta 2014 je pretresel dopinški škandal. FOTO: AP

Witold Banka je dejal, da bodo konec leta začeli s postopki, vendar imajo le malo zaupanja v ruski protidopinški program, je v sporočilu zapisala Wada. "Rusi morajo storiti še veliko, da si bodo povrnili zaupanje. Rusada še vedno ni skladna s standardi Wade, zato se proces vključitve ne bo končal 17. decembra, ampak se bo tedaj šele začel," je pojasnil.

Wada je izključila Rusijo z udeležbe na velikih športnih tekmovanjih na čelu z olimpijskimi igrami leta 2019, ko so odkrili, da so v moskovskem laboratoriju Rusade manipulirali z vzorci testov. Po ugotovitvah neodvisnega poročila po preiskavi Richarda McLarna je bil to od leta 2011 do 2015 nedvomno državni program prikrivanja pozitivnih primerov.

Rusada se je na odločitev pritožila, Mednarodno razsodišče za šport (Cas) pa je odločitev Wade leta 2020 potrdilo in velja do 17. decembra letos.

Banka je dejal, da se bo tedaj šele začel postopek odločanja, ker ne bodo preprosto potrdili temu, kar bo navedla Rusada, ampak bodo vsako od navedb tudi preverili. Wada je obenem potrdila priporočili Mednarodnega olimpijskega komiteja in Mednarodnega paraolimpijskega komiteja o izključitvi ruskih športnic in športnikov iz mednarodnih tekmovanj. Nastopajo lahko le tisti, ki izpolnjujejo dodatne zahteve kot posamezniki brez ruskih državnih obeležij.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.