Šport

Za uvod poraz prvakov

New York, 30. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lanski prvaki severnoameriške košarkarske lige NBA, košarkarji moštva Los Angeles Lakers, so v uvodnem srečanju novega prvenstva pred domačim občinstvom doživeli hladen tuš in morali priznati premoč San Antoniu z 82:87.

Ostali srečanji uvodnih tekem sezone sta se končali z zmagoslavjem gostiteljev. Sacramento je ugnal Cleveland s 94:67, Orlando pa Philadelphijo s 95:88.

Lanski prvaki so pred domačim občinstvom morali priznati premoč San Antoniu
Lanski prvaki so pred domačim občinstvom morali priznati premoč San Antoniu FOTO: Reuters

Na tekmi v Los Angelesu so gostitelji nastopili oslabljeni brez kaznovanega Ricka Foxa in poškodovanega Shaquilla O'Neala. Gostje so pomanjkljivosti v domačem moštvu znali izkoristiti in v drugem delu dokončno strli odpor gostiteljev, ki so do polčasa (41:41) uspeli obdržati ravnotežje. Pri zmagovalcih so izstopali Malik Rose s 16 koši in 11 skoki, David Robinson s 13 koši in 10 skoki, ki pa ga je trener v tretji četrtini po četrti osebni napaki posadil na klop in Tim Duncan s 14 koši in 10 skoki, ki pa je izjemno slabo metal iz igre (3:14). Trinajst točk je dosegel še Speedy Claxton, 12 pa Steve Smith. Ob tem velja dodati, da so zmagovalci izjemno slabo izvajali tudi proste mete, ki so jih zgrešili kar 14 (32:46). Na nasprotni strani je bil razpoloženi Kobe Bryant s 27 koši in 10 skoki premalo za zmago, 11 jih je dosegel Stanislav Medvedenko. V prvi postavi Los Angelesa je zaigral tudi nekdanji center ljubljanskega Slovana Soumaila Samake, ki je v 13 minutah dosegel dve točki in pod obročema ulovil šest žog.

Tracy McGrady je bil najboljši posameznik tekme
Tracy McGrady je bil najboljši posameznik tekme FOTO: Reuters

V Orlandu je prvič po lanskem decembru zaigral Grant Hill in dosegel 18 točk, sedem asistenc in šest skokov. Najboljši posameznik tekme pa je bil Tracy McGrady, ki je k zmagi Orlanda prispeval 31 košev. "Tekma se ni odvijala po mojih željah. Vedel sem, da moramo nekaj spremeniti in bil sem izjemno razpoložen, zato sem stvari vzel v svoje roke," je po tekmi povedal najboljši strelec uvodnega večera lige McGrady. Pri Philadelphiji je bil z 19 koši in 10 skoki najboljši Keith van Horn, prav toliko košev pa je dosegel Aaron McKie. Allen Iverson je dosegel le koš manj, a je imel izjemno slab met iz igre 7:25, zgrešil pa je tudi zadnjih osem metov v odločilni fazi tekme.

Najvišjo zmago v uvodnem večeru lige je dosegel Sacramento, ki je kar za 27 košev ugnal Cleveland in potrdil visoka pričakovanja v novi sezoni. Jugoslovan Predrag Stojakovič je dosegel 17 košev, Gerald Wallace 15 in Damon Jones 18 v prvem nastopu pri branilcu naslova pacifiške skupine. Center Chris Webber je k zmagi dodal 14 skokov. Pri poražencih, ki so ob polčasu zaostajali z 32:44, je bil s 17 koši najbolj učinkovit Ricky Davis s 17 koši, Darius Miles pa jih je prispeval 13 in 10 skokov. Končna odločitev o zmagovalcu je padla v tretji četrtini, ki so jo gostitelji dobili z 22:10 in vodstvom že za 24 košev.