Šport

Mok potrdil: olimpijske igre brez gledalcev iz tujine

Tokio, 20. 03. 2021 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Olimpijske igre, ki jih bo z enoletnim zamikom letos gostila japonska prestolnica Tokio, bodo potekale brez gledalcev iz tujine, so po zadnjem zasedanju potrdili pri Mednarodnem olimpijskem komiteju.

Bach (na fotografiji) je predsednik Moka.
Bach (na fotografiji) je predsednik Moka. FOTO: AP

Med poletnimi olimpijskimi igrami v Tokiu zaradi pandemije covida-19 ne bo gledalcev zunaj japonskih meja, so odločitev sporočili organizatorji po videosestanku s predstavniki vlade, Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) in Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC), poroča nemška tiskovna agencija dpa. Odločitev o tem, ali bodo gledalci, torej prebivalci Japonske, sploh lahko prisotni na tekmovanjih olimpijskih in paralimpijskih iger, bodo sprejeli predvidoma do konca aprila. Doslej je bilo prodanih 4,5 milijona vstopnic prebivalcem Japonske, drugim pa okrog 630.000, tem bodo po besedah izvršnega direktorja iger Tošira Muta denar povrnili.

Predsednica organizacijskega komiteja iger Seiko Hašimoto je že pred sejo napovedala, da bodo skušali odločitev o prisotnosti tujih gledalcev sprejeti do začetka poti olimpijskega ognja 25. marca. To pa se je zgodilo že veliko prej po dokaj kratkem sestanku. Pred njim je predsednik Moka Thomas Bach že nekako napovedal tak razplet, ko je dejal, da bo to "težka odločitev".

Bach: Na prvem mestu mora biti varnost
"Gledati moramo predvsem na varnost vseh udeležencev OI in japonskih prebivalcev," je izjavil Nemec, ki je pred dnevi po skupščini Moka dodal, da je odločitev o gledalcih v rokah japonskih oblasti, tako političnih kot zdravstvenih. Na novinarski konferenci jo je podala Hašimotova, podprla sta jo tako predsednik Moka kot tudi prvi mož IPC Andrew Parsons. Olimpijske igre so bile zaradi pandemije prvič v zgodovini prestavljene iz lanskega na letošnje leto in se bodo začele 23. julija, olimpijski ogenj pa bo svojo pot po Japonski začel 25. marca v Fukušimi s strogimi varnostnimi in higienskimi ukrepi, je dodala Hašimotova.

Pojasnila je, da so bili na sestanku, "na katerem so morali sprejeti nujno, a žalostno in zelo težko odločitev", poleg nje še Bach, Parsons, guvernerka Tokia Juriko Koike in japonska olimpijska ministrica Tamajo Marukava.

"Z vsemi gorečimi ljubitelji olimpijskih iger po vsem svetu delimo razočaranje. Tudi z vsemi družinami in prijatelji tekmovalcev, ki so načrtovali potovanje, da bi v Tokiu spodbujali svoje najbližje. Izvedba iger v teh težkih časih terja žrtvovanje nas vseh, na prvem mestu pa mora biti varnost. Vem, da naši japonski partnerji in prijatelji niso prišli do omenjenega sklepa zlahka," pa je po seji povedal Bach.

Dramatična sobota na Japonskem
Premier Japonske Jošihide Suga pa je že pred tem napovedal, da bo v nedeljo konec izrednih razmer v Tokiu in okoliških prefekturah, znova so bile sprejete v začetku leta. Japonsko pa je prav v soboto stresel močan potres z močjo 7,2 in s središčem pred severovzhodno obalo države. Pristojna japonska agencija je po potresu izdala opozorilo pred cunamijem, a ga je vmes že umaknila. Potres na globini 60 kilometrov je območje stresel malo po 18. uri po lokalnem času, čutiti pa ga je bilo tudi v prestolnici Tokio.

Na območju je še vedno živ spomin na silovit potres z magnitudo 9,0, ki je pred skoraj natanko desetimi leti sprožil ogromen cunami, ta pa je povzročil najhujšo jedrsko nesrečo po Černobilu. Cunami je namreč udaril tudi v jedrsko elektrarno Fukušima 1, kjer je prišlo do taljenja reaktorjev in uhajanja radioaktivnih snovi. V uničenju, ki ga je povzročil cunami, je umrlo skoraj 16.000 ljudi, pogrešanih je okoli 2600 ljudi, za katere domnevajo, da so mrtvi. Olimpijska plamenica bo svojo pot v spomin na to tragedijo zato začela prav v Fukušimi.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaž 63
20. 03. 2021 19.41
Bravo, pa vi ste zmagovalci časa. Kot bi lizal sladoled skozi šipo. Ta svet je res znorel in narod se enostavno pusti manipulirati.
RamzesII
20. 03. 2021 18.02
Brez gledalcev iz tujine je mišljeno na prizorišču, ne pa tudi pred TV, prenos bo v tujino. V prispevku so stavki malo dvoumni. Drugo vprašanje pa je koliko je izvedba OI zaradi tamkajšnjih potresov sploh možna. Dober razlog zakaj tujci naj ne hodijo tja.
T.i.G.r
20. 03. 2021 15.07
+1
mok je treba ukiniti, saj dejstvo je da so leglo korupcije
Nick.Mason
20. 03. 2021 14.26
brez veze,sploh ne gledam tv ,šport je izjema ,pa še to ne bom gledal
Realni
20. 03. 2021 13.01
+3
To je kot koncert na praznem stadionu.
gozdar1
20. 03. 2021 12.50
+11
Predlagam še brez tekmovalcev, tako bodo zares varni pred covidom.
MojsterSplinter
20. 03. 2021 12.47
+1
Evolucija športa: 1. telesna dejavnost zaradi preživetja, 2. šport kot ljubiteljska dejavnost, 3. šport kot prizorišče za druženje gledalcev, 4. šport kot zaslužek za sponzorje, 5. šport po internetu, ker je treba še vedno služit, 6. država naj nakaže denar in se briga zase, mi pa se bomo ukvarjali s športom, kolikor se nam bo pač dalo. Zdaj smo na točki 5.
riglonas
20. 03. 2021 12.46
-2
lahko bi vsaj tiste ki ubogajo in se cepijo pustili da pridejo gledati ?
BalalajkaGTI
20. 03. 2021 12.41
+2
Še mal pa bo novo leto...
BalalajkaGTI
20. 03. 2021 12.41
+2
Generacija56
20. 03. 2021 12.31
+6
Bo pa prisotna ameriška himna, ameriški transesksualni športniki in veljala bo prepoved vsega, kar je Rusko... Hahahahahahaha. PA NA ZDRAVJE! Oh, da ne pozabim, zdrogirani ameriški košarkaši bodo lahko PONOVNO hodili mimo doping kontrole? Dajte no, bralstvo, ki verjame, se oži...