Šport

Zaradi kazni brez himne: Rusi bodo v Tokiu poslušali Čajkovskega

Moskva, 22. 04. 2021 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruski olimpijski komite je sporočil, da bodo na olimpijskih igrah v Tokiu ob zmagah ruskih športnikov namesto ruske himne tekmovalcem iz te države predvajali del skladbe skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega.

Ruski športniki zaradi kazni že dalj časa ne uporabljajo državnih simbolov.
Ruski športniki zaradi kazni že dalj časa ne uporabljajo državnih simbolov. FOTO: IHF

Zaradi dopinške kazni oziroma prepovedi nastopanja na mednarodnih tekmovanjih ruski športniki in ekipe v Tokiu ne bodo smeli uporabljati nacionalnih simbolov in oznak svoje države, prav tako pa ob morebitnih osvojenih zlatih medaljah v čast zmagovalcem ne bodo zavrteli ruske himne.

V četrtek je ruski olimpijski komite sporočil, da je krovna olimpijska organizacija (Mok) potrdila njihov izbor alternativne skladbe za takšne priložnosti. Namesto himne so Rusi izbrali del Koncerta za klavir in orkester št. 1 Čajkovskega.

"Težak proces prilagajanja in potrditev je končan. Naši športniki bodo imeli identiteto, čeprav bodo brez napisov, jih boste zlahka prepoznali. Zdaj smo izbrali še glasbeno podlago za podelitve," je ob tem dejal Stanislav Pozdnjakov, predsednik ruskega olimpijskega komiteja.

Že prejšnji teden so Rusi predstavili tudi letošnjo olimpijsko kolekcijo oblačil, ki je brez simbolov, a vseeno v prepoznavnih ruskih barvah: beli, modri in rdeči.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EnKandidatDosmrtniMandat
23. 04. 2021 09.08
+2
Glede na vse ameriške dopinge, podkupnine v športu in prirejanja, bi ameriškim olimpijcem lahko igrali samo še romski trubači.
ochi
22. 04. 2021 20.20
+2
to je nizkotno provociranje na ravni ameriških volitev.
lotkolba
22. 04. 2021 19.53
+3
Ce bi gledali na dopingirane bi americani za himno imela samo kaksno severno korejsko
MiskoPol
22. 04. 2021 19.35
+5
Samo Amerikanci lahko poslušajo svojo himno. Kako leto nazaj je ena ameriška športnica, pozitivna na doping testu, bila oproščena, ker je komisijo prepričala, da je seksala s fantom, ki je bil dopingiran. Verjetno bi zadostovalo tudi, če bi se po telefonu samo pogovarjala z njim ali pa če bi ji poslal SMS.