Šport

'Zgodovinsko, dramatični preobrat, naj predstava v zgodovini tega športa'

Pariz, 20. 09. 2020 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, U.V., M.J.
Komentarji
525

Neverjetni dosežek komaj 21-letnega Tadeja Pogačarja na Dirki po Franciji odmeva tudi v svetovnih medijih. Gre za zgodovinski podvig, enega najbolj dramatičnih preobratov v zgodovini te dirke in veličastno predstavo mladega Pogačarja, so le nekateri odzivi.

Svetovni mediji so preobrat v predzadnji etapi kolesarske Dirke po Franciji označili kot zgodovinski, prepričljivo vožnjo Tadeja Pogačarja pa kot presenetljivo, celo dramatično. "Videli smo NAJ predstavo v zgodovini tega športa," je zapisal Eurosport. "Tadej Pogačar je ravnokar šokiral svet kolesarstva." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pogačar je do zmage nad svojim rojakom Primožem Rogličem prišel "z enim najbolj dramatičnih preobratov v zgodovini Dirke po Franciji", je dogajanje na predzadnji etapi v Planche des Belles Filles opisal britanski BBC.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pogačarjevo predstavo je italijanska Gazzetta dello Sport označila za veličastno. Z neverjetnim dosežkom v kronometru je 21-letni Pogačar postal drugi najmlajši zmagovalec francoske pentlje vseh časov, za Henryjem Cornetom, ki je leta 1904 zmagal pri starosti 19 let in 355 dni, izpostavlja športni časnik.

O velikem preobratu v današnji vožnji na čas piše tudi španski športni časopis Marca in francoska L'Equipe. Slednja Pogačarja opisuje kot "čudežnega dečka", njegovo predstavo v soboto pa kot izjemno prepričljivo.

Britanski The Guardian medtem izpostavlja, da je Pogačar presenetil vse s predstavo, s katero je starejšemu rojaku Rogliču preprečil slavje. "Ne vemo, če je kdor koli lahko pričakoval tovrsten razplet," so še zapisali pri časniku. "Tadej Pogačar je prikazal eno najbolj herojskih voženj v zgodovini Toura in pred sprehodom skozi Pariz oblekel rumeno majico." 

"Več kot en teden sta se medsebojno zalezovala, a v soboto je Pogačar pobegnil Rogliču," so o razvoju dogodkov zapisali pri New York Times. Takoj po koncu še oba vpletena nista mogla prav dobro dojeti, kaj se je ravnokar zgodilo, še piše ameriški časnik.

"Pogačar piše zgodovino. Rojaku Rogliču je slekel rumeno majico," je dogajanje opisal Berliner Zeitung, španski El Pais pa je prav tako zmago opisal kot "zgodovinski podvig". 

Mednarodna kolesarska zveza pa je Pogačarjevo predstavo pospremila le z besedo: "Neverjetno!" 

 

Lance Armstrong
Lance Armstrong FOTO: AP

Armstrong: Hudo mi je Rogliča
Nekdanji serijski prvak Toura Američan Lance Armstrong je v svoji spletni pogovorni oddaji izražal začudenje nad razpletom v kronometru in predvsem sočustvoval z velikim poražencem dirke Primožem Rogličem. "Zame je on še vedno zmagovalec Toura. Vse je naredil prva v zadnjih tednih, vse do tega kronometra, ko enostavno ni imel nog. zaslužil si je rumeno majico, vprašanje, kdaj bo ime spet podobno priložnost. On je tragični lik dirke. Hudo mi je zanj," je med drugim dejal Armstrong in takoj začel na vsa usta hvaliti mladega Tadeja Pogačarja. "Osvojil je vse, kar se je osvojiti dalo. Ima tri majice, je to uspelo še komu? se je spraševal Američan, ki verjame, da 21-letni kolesar iz Komende nima limitov ... "Poznam fante, ki skrbijo zanj. Ima odlično ekipo in bo pravilno usmerjen in voden. Pred njim so še velike stvari, v to sem prepričan. Takšmni kot je on se rodijo na sto let. če se ..." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (525)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Praškovarit
21. 09. 2020 11.25
+2
kje je pa kej MarioManđukic in Savudrijska zdej?? -Vse tiho je bilo
dugi159
20. 09. 2020 20.38
pomlaq1
20. 09. 2020 19.48
+9
Slovenca leta,slovenska himna,na jok mi gre...kaksen lep dogodek,neponovljiv...obema poklon in objem
SenecaLucius
20. 09. 2020 19.02
+13
Kolesarski navijači Rogliča iz Kisovca so se pripeljali v Komendo in skupaj gledajo zaključno etapo. Vi butlji na tem forumu pa v večini širite na tem forumu le sovraštvo in celi Sloveniji kažete svoj nizki intelektualni domet
Njapo
20. 09. 2020 15.40
+3
Ko čitam komentarje se spomnim na Italijane, ko razpravljajo, kdo je bil boljši Bartali ali Coppi.
solarcek1234
20. 09. 2020 15.11
+6
Cez celo tekmo bi Pogacar imel najmanj 3 minute zaostanka,ce se nebi slepal z Roglicem...o tem se je govorilo zse teden dni nazaj...ja,saj je Pogacar v vrhunski formi vse lepo in prav...samo do zmage nebi prisel brez Roglica in njegove ekipe-ne vem,ce drugi vidijo drugacno sliko meni se zdi,da bo to kar drzalo. Ta zmaga ni njegova...je kar na nek nacin hinavska in nesportna. V vsakem primeru pa kaj,pomeni ta zmaga,ce celo slovenci nismo enakega prepricanja kaj je bil"problem",da Roglic ni zmagovalec.Kaj in kako se pa Pogacar pocuti pri tem,da mu vecina slovencev ocita nesportno zmago pa je njegova stvar.Sel je cez trupla in prav upam,da mu bo to njegovo dejanje za vedno pustilo pecat nefer tekmovanja. Roglic-zame je pravi zmagovalec tudi moralno!
SenecaLucius
20. 09. 2020 18.59
+5
Kakšni kolesarski analfabeti ste na tem forumu! Tadej se je šlepal ravno toliko kot celotna prva deseterica v skupni razvsrtitvi, s tem, da so ostali imeli ob sebi pomočnike, on pa praktično nobenega in to samo kaže njegovo veličino!
Nggo
20. 09. 2020 14.45
+5
Kot sem napisal v enem drugem forumu: ali so bili vsi v Jumbu za to, da zmaga Rogla. Po mojem ne. Jumbo je nizozemski klub, Slovencu tam ni lahko. Podcenjevanje Pogija s strani športnih direktorjev Jumbe ima za posledico to kar se je dogodilo. Ali je bilo to podcenjevanje namerno, pa ne vemo. Posledica je, da Rogla ni več prva violina v Jumbi in verjetno tudi ne bo. Ne moremo za to kriviti Pogija, ampak strokovni štab Jumbe, ki ob tako močni ekipi ni znal pripeljati stvari že prej v varno coni, za kar je imel vse vire. Tako pa so to enostavno pustili na ramenih Rogle: če mu uspe super, če ne pa bo sam kriv.
metallica-one
20. 09. 2020 14.31
+13
Oba sta nasa oba heroja. Dosegla sta najvecji mozni uspeh katerega niti v sanjah ne bi pricakoval. Tej napori ta moc in da uženeta vso konkurenco kapo dol in najvecje spostovanje. Res je da je situacija na koncu cudna da koliko je veselja je tudi razočaranja ampak skoraj nemogoce je da si lahko delita mesto. Ponosen ponosen in ful ponosen na njiju. To bi pričakoval od vsakega. Da bi v kateri drugi drzavi dosegli tak uspeh bi se napihnili od ponosa le pri nas vidim da se moramo kregati o tem in spet biti nezadovoljni. Ene res z nicemer ne mores zadovoljiti.. Zdaj polemizirat in se delat pametnega kregat in celo zalit enega od nasih herojev je nedopustno in sramotno. Bi rekli se lahko zgodi samo v Sloveniji.
drimtim
20. 09. 2020 14.15
+4
Polno pametnjakovičev zaradi dopinga.
ho?emVšolo
20. 09. 2020 14.15
+5
Tragedija. Zagotovo nikoli več ne bo kapetan in imel ob sebi tako močno ekipo pomagačev, ki so se 3 tedne razdajali. Je bila letos cena za to previsoka!
veteranka1
20. 09. 2020 13.59
+6
MALO SLABEGA OKUSA PA LE IMA TA ZMAGA, BILI SO EKIPA POTEM PA JE POGAČAR ŠEL PO SVOJE ??!!
Cisto na hitro
20. 09. 2020 13.57
-9
To kar je Pogy vceraj naredil je izven serijsko. Vse cestitke. Ampak ce je kaj necednosti zadaj pa bo res zalostno.
LOS - T
20. 09. 2020 14.05
+13
Upam da je čisto. Če ne, je celi naciji uničil Tour in Rogli odvzel slavje življenja v Parizu. Če si zmagovalc čez pol leta po telefonu ni isto...
Nggo
20. 09. 2020 14.12
+7
Sem prepričan da je čisto, oziroma da ima Pogi čisto vest. Ker če ni čisto, bi s tem potopil slovensko profesionalno kolesarjenje za mnogo let; in to ravno sedaj ko je vzletel in daje spodbudo mladim, da se z veseljem odločijo za ta lep šport.
Roko66
20. 09. 2020 15.20
-5
Aaah čist ja,kot da nobenega slo kolesarja še niso ujeli na dopingu...poglej kdo vodi uae,pa ti bo bolj jasno...
LOS - T
20. 09. 2020 13.57
+7
Roglič ni slabo odpeljal kronometer, popolnoma v redu ga je. Le da ga je Pogačar odpeljal neverjetno dobro. Primož je svoje zasledovalce za rumeno majico pustil zadaj, na varni razdalji. Razen Tadeja, ki se mu je snelo...To je to. Razočaranje večine nas je pa čisto razumljivo, Primoža smo vzeli za svojega in dihali smo z njim vse etape na Vuelti, Giru in Touru. Pol pride pa en mladič in nam vzame to kar smo čakali že tri leta in smo bili do včeraj prepričani da se nam je uresničilo. Vsa čast Tadeju, ampak tle nam je večini zlomil srce. Slabo sem spal to noč, vsakič ko sem se zbudil sem pomislil na ta kronometer. Morda bi se manj sekiral če bi Lopez oba nascal, ne vem,najbrž. Ah, par dni, pa bo za nami, ostala bo samo še legendarna zgodba. Rogla ne daj se, ne obupat in pospravt kolo, Tadej, da nam tako zmago pokažeš na Vuelti, Giru in Touru še desetkrat!
juventina10
20. 09. 2020 14.28
+6
hirajem
20. 09. 2020 14.44
+5
Ja vsem nam se zdi podobno. Ne morem pa mimo tega da pred Pogačarjem dam kapo dol in se priklonim za letošnji TDF. Sam skoraj brez podpore ekipe niti približno kot jo je imel Roglič....odlična taktika, odličen in na mestu vedno ko je to bilo treba in z včerajšnjo predstavo....mati moja..pa kaj bi še moral naredit da se mu iskreno prizna in privošči?
bundy crocodile
20. 09. 2020 13.55
+15
Če bi bil na touru samo Rogljič brez Pogačarja, bi bil Rogljič danes najboljši, legenda, prvak, heroj za vse slovence.. Če bi bil samo Pogačar, enako, čudežni deček, senzacionalno..tako pa imamo kar dva prvaka in eden je potegnil kratko pa so čustva mešana. Dejstvo je, da je zmagal boljši. Nekaterim ni prav, ker se je Pogačar šlepal na ekipi Rogljiča, jaz pa pravim, da je Rogljič imel ekipo, Pogačar pa si je sam izboril mesto, ki mu je najbolj ustrezalo torej je zmagal dečko z manjšo in slabšo ekipo, z manj pomoči zato je zmaga še toliko več vredna. Oba sta junaka v svetu in prav bi bilo, da sta tudi za vse nas. Dokler sta 1. in 2. je meni vseeno kdo je kdo, oba sta sesula svetovno konkurenco na prafaktorje in če kaj smo na to lahko zelo ponosni. Ker imamo kar 2 fenomena se danes piše veliko tudi o Sloveniji in ne samo o posameznikih. Čestitke obema. Zaradi Pogačarja in Rogliča je bil letošnji tor nekaj posebnega in piše se zgodovina.
general_
20. 09. 2020 14.11
+4
Bravo! V zadnjem stavku si končno napisal pravilno priimek Primoža! :)
hirajem
20. 09. 2020 14.46
+1
slepal slepal slepa a je to vse kar boste ponavljali? Vceraj se je tudi šlepal??? Pa saj je glavnina vedno okoli najboljše ekipe torej se vsi šlepajo...ko je bilo treba pa jih je kaj tudi šlepal ali odšlepal...???
radar
20. 09. 2020 13.42
+17
Sramota, kako ste nekateri nastrojeni proti Tadeju. Dečko je Slovenec, ki je v boju mož na moža premagal še enega velikega Slovenca, Primoža. To sta vrhunska športnika, ki imata vsak svojega delodajalca, klub. Kakršen je bil včerajšnji kronometer, se je vpisal v zgodovino. Žal so mediji prehitro okronali Primoža za zmagovalca, sedaj pa je del navijačev užaljen. Resnica pa je, da moramo biti ponosni na oba. Zelo ponosni.
hirajem
20. 09. 2020 14.47
+1
BrNuS
20. 09. 2020 13.38
+0
Tolk imate nakateri cez Tadeja za pobedat, sram vas je lahko!! Tudi sam sem navijal za Roglo, poglejte zadnje ture pa boste videli v kaki formi je Pogi! 3 etape je dobil..popolnoma zasluzeno nosi rumeno majico! Roglica smo si pa vsi zeleli, tudi sam bi bil najsrecnejsi ce bi 1. bil Rogla pa 2. Pogi ampak neki pa lapat, da se je Pogi slepal...sampion je in zelo sem ponosen, da sem Slovenec danes!! Hvala obema za izjemne trenutke!
Gorazd Zupan?i? 2
20. 09. 2020 13.33
+7
Hnja naskok na kronometru je bil res velik, je krvne transfuzije delal tudi on? Ne bit šokirani če bo na koncu padel prej kot slej na doping testu, spomnite se samo Brajkoviča. Upam seveda da ni dopping zmaga, poraja se pa zagotovo vprašanje, njegova ekipa ima tako ali tkao zgodovino glede tega. Navajam "Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je Hrvatu Kristijanu Đuraseku zaradi zlorabe dopinga izrekla štiriletno kazen. Dvaintridesetletni Hrvat je kršil dopinška pravila med 2016 in 2019, so sporočili iz Uci. Đurasek je bil v zadnjih letih član ekipe UEA Team Emirates, kjer nastopata tudi Slovenca Tadej Pogačar in Jan Polanc. Đurasek je bil s strani Ucija že maja letos začasno suspendiran in je del "operacije Aderlass", kot so jo poimenovali nemški in avstrijski mediji. V to afero s krvnimi transfuzijami sta bila vpletena tudi slovenska kolesarja Borut Božič in Kristijan Koren, skupno pa so doslej kazen izrekli 21 športnikom iz osmih držav, ki so tekmovali v petih različnih športnih panogah."
pojtrarara
20. 09. 2020 13.39
+5
pa še Slovenca Eržena si pozabil v zvezi s to Afero. je tudi preiskovan.
Nggo
20. 09. 2020 13.27
+10
Največ debate je glede dopinga. Sem bral knjigo (se ne spomnim naslova), ki je neke vrste avtobiografija (resnična) profesionalnega kolesarja iz “zlate dobe” dopinga pred letu. Osnovno idejo bom povzel s svojimi besedami Ta kolesar je napisal, da se je izredno trudil, treniral noč in dan toliko in toliko let, a z maksimalnim možnim treningom je prišel do plafona, kar je za njega pomenilo recimo okrog 15 mesta na največjih dirkah. No, potem mu je klubski zdravnil rekel:” toliko let že garaš, ampak višje uvrstitve ne boš nikoli dosegel. Imam pa rešitev, ki jo uporabljajo tudi drugi, to je doping. Razmisli dobro; da ne bo šel vsa ta tvoj dolgoletni trud v pozabo s tvojimi sedanjimi rezultati.”. Kolesar je bil po svojih besedah načeloma pošten, ampak “toliko let truda nekako zavreči, sploh ker je očitno doping po svoje “normalen””. In kako se je odločil: posegel je po dopingu....... Roglo spremljam in ne vidim niti najmanjše možnosti, da bi kadarkoli posegel po nedovoljenih substancah. Pogija nisem spremljal do sedaj, ampak mislim da tudi on ni podlegel tej varianti. Sicer kot berem, ima v svojem klubu prave “mačke” iz tega področja, amapk mislim, da je dovolj klenega slovenskega karakterja, da ni podlegel skušnjavi. Na žalost je kar nekaj slovenskim kolesarjem v zadnjih letih bil dokazan doping, kar pomeni da nismo imuni na to. Za mene je Pogi čist, in v tej perspektivi tudi ocenjujem njegove nastope.
blef
20. 09. 2020 13.33
+4
Tako je treba, ker vemo ne in to je zaenkrat edina resnica.
pojtrarara
20. 09. 2020 13.43
+1
to kar pišeš - a dopuščaš možnost, ki je meni padla na pamet ob teh vesoljskih dosežkih... da je ekipa hotela zagrabiti rezultat in da on sploh vedel ne bi,da bi kaj takega vzel, ampak bi to mu pripravila ekipa brez njegove vednosti... ker tudi za ekipo je edinstveno to da ima tako enkratno priložnost doseči tako zmago - še nikoli niso bili tako blizu...
Nggo
20. 09. 2020 13.53
+3
Teoretično je ta varianta mogoča; sicer nisem strokovnjak, ampak krvnega dopinga mu seveda ne morejo narediti brez vednosti. Lahko pa bi mu kaj dajali v recimo pijačo. Ampak to bi se verjetno pokazalo na testih. Ps: sicer nekja ne razumem, kako lahko po toliko letih dokažejo doping?
LOS - T
20. 09. 2020 14.01
+6
Dve minuti bit boljši od vseh...velik je vprašanj, res...
LOS - T
20. 09. 2020 14.03
+2
Pardon, kolk že, minuto in 20 od drugega, pol pa kmal dve, pet minut od večine vrhunskih kolesarjev...
Roko66
20. 09. 2020 15.26
Ha ha ha klen slovenski karakter....kak naj bi to bil?
TistoPravo
20. 09. 2020 15.52
+5
Pogi je dopingiran z vsebinsko bogato vodo izpod Krvavca vključno z zrakom...ta podalpski svet je idealen za razvoj takega stroja v obliki človeka
TistoPravo
20. 09. 2020 13.21
+3
Že v dirki po Kaliforniji je bil občutek, da bo potek prihodnosti v tem smislu. Hvala Pogi in Rogla, vse skupaj je bilo veliko večje od ponosa posameznika
dr21
20. 09. 2020 13.21
-1
Smrkavec mali cel tour se je šlepal z Rogličem
BrNuS
20. 09. 2020 13.31
+3
Da te ni sram! tudi sam sem navijal za Roglica, Tadej je bil boljsi na kronomatru in zasluze dobil majico, prigaral si jo je!