Zimski športi

59. Zlata lisica bo v Kranjski Gori, 60. se bodo potrudili organizirati v Mariboru

Ljubljana, 30. 06. 2022 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Ž.K.
Komentarji
10

V sezoni 2022/23 svetovnega pokala v alpskem smučanju bosta v Kranjski Gori na sporedu tako ženska kot moška veleslaloma. Prepoznavno ime ženskega tekmovanja Zlata lisica se bo ohranilo, čeprav prihodnjega januarja ne bo v Mariboru. "Manjša tragedija bi bila izgubiti Zlato lisico," je danes povedal predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar.

Smučarska zveza Slovenije je v sezoni 2022/23 pridobila dve tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju za ženske pod okriljem Mednarodne smučarske zveze, potem ko je Maribor zaradi težav s snegom izpadel s koledarja. Najboljše veleslalomistke sveta se bodo 7. in 8. januarja 2023 pomerile za dve veleslalomski zmagi v Kranjski Gori.

Enzo Smrekar: Manjša tragedija bi bila izgubiti Zlato lisico

Predsednik SZS Enzo Smrekar je na današnji novinarski konferenci na sedežu zveze v Ljubljani skupaj z novim generalnim sekretarjem mariborskih tekem Gregorjem Lednikom predstavil odločitev o organizatorju tega prestižnega dogodka. Medtem ko moško tekmovanje za svetovni pokal (pokal Vitranc) nikoli ni bilo postavljeno pod vprašaj in ostaja ena najboljših tekmovalnih preizkušenj alpskih smučarjev, pa se je zamajala tradicionalna naklonjenost mednarodne sfere Mariboru kot organizatorju ženskih tekmovanj.

Ana Bucik na Zlati lisici
Ana Bucik na Zlati lisici FOTO: Damjan Žibert

"Trdo delo je bilo narejeno, da smo obdržali dve ženski tekmi v Sloveniji," je danes razkril Smrekar. Novi generalni sekretar mariborskih tekem Lednik je zagotovil, da so že pred 14 dnevi začeli delo ter pripravljalna dela, s katerimi želijo zagotoviti vrnitev Zlate lisice v "domači brlog" na Mariborskem Pohorju že za sezono 2023/24.

"Tisto, kar je najbolj pomembno, je to, da smo tudi v naslednji sezoni uspeli v Sloveniji ohraniti ženski tekmi za svetovni pokal. Govorimo o dveh veleslalomih. Najbolj zanesljiva rešitev za izvedbo takšne tekme je bila lokacija Kranjske Gore. Terminsko nam tekma zelo ustreza, saj je dovolj hladno. Takoj po novem letu pa običajno veliki centri nočejo gostiti tekem za svetovni pokal, saj so turistične kapacitete polne, nam pa bi bila lahko to prednost tudi v bodoče. Ko smo uspeli zadržati tekmo v Sloveniji, je bilo takoj postavljeno vprašanje organizacije. Sam sem se vedno spogledoval, da organizacijo ponudimo smučarskemu klubu Branik in OK Zlata lisica. Preprosto zato, ker sta se tako OK Zlata Lisica kot tudi občina Maribora zavezala pri SZS, da se razmere na Pohorju uredijo, da bodo lahko v bodoče znova kandidirali za tekme. Dela so stekla in nameni so resni. S tem, ko organizacijo zaupamo njim, ohranjamo ekipo v kondiciji in z dodatnimi izkušnjami. Obenem pa je to tudi spodbuda za njih, da ne bi zastali." je na novinarski konferenci o organizaciji tekme za svetovni pokal za ženske povedal SZS-jev predsednik.

Enzo Smrekar in Gregor Lednik
Enzo Smrekar in Gregor Lednik FOTO: Sloski

59. Zlata lisica bo v Kranjski Gori

"59. Zlata lisica bo v Kranjski Gori, jubilejna 60. Zlata lisica pa upamo, da bo znova v Mariboru," je dejal Lednik. Tradicija organizacije ženskih tekmovanj za svetovni pokal v alpskem smučanju v Sloveniji se ne bo prekinila. Težave s pomanjkanjem snega, zaradi česar je Zlata lisica zatočišče poiskala pod Vitrancem na Gorenjskem, bodo skušali rešiti z ureditvijo alternativne oziroma rezervne proge višje na Pohorju v primeru, da na tradicionalni mariborski progi ne bi bilo zadostne količine snega. V tem primeru bo selitev na Gorenjsko odpadla.

"Želimo upravičiti zaupanje Smučarske zveze Slovenije, 60. Zlata lisica bo dogodek, ki ga v svetovnem pokalu za ženske še ni bilo," je povedal Lednik. V Smučarski zvezi Sloveniji še naprej zaupajo smučarskemu klubu Maribor Branik in organizacijskemu komiteju Zlata lisica ter mariborski mestni občini, ki so se "resno zavezali, da se razmere na Pohorju uredijo, da bodo lahko kandidirali za pridobitev tekmovanja".

Zlata lisica je bila nazadnje v Mariboru leta 2019
Zlata lisica je bila nazadnje v Mariboru leta 2019 FOTO: POP TV

"Najlepša hvala predsedniku SZS, da smo uspeli zadržati dve tekmi svetovnega pokala za ženske v Sloveniji. Veliko je bilo narejenega takoj po koncu letošnje Zlate lisice, ki je bila v Kranjski Gori. Takoj so stekla pogajanja in vse ostalo. To je v zelo velikem interesu ne samo Slovenije, ampak tudi ASK Branika in Maribora. Kot je bilo povedano, bomo prihodnje leto ponovno tekmo organizirali v Kranjski Gori, v Mariboru pa so stekla dela za pripravo rezervne proge B. Torej zgornje proge, ki jo je lažje zasnežiti in je na višji nadmorski višini. Računamo, da bomo lahko že za organizacijo tekem 2024 kandidirali v Mariboru. Izjemno me veseli tudi to, da se, kljub temu da smo najprej izpadli iz koledarja organizacij tekem, tradicija Zlate lisice ne prekinja. Torej 59. Zlata lisica bo v Kranjski Gori, seveda pa upamo v to, da bo 60. potem tradicionalna v Mariboru in takšna, kot mora biti. V organizacijskem komiteju bomo sedaj, ko smo dorekli vse protokole, sprožili vse potrebno, da bomo upravičili zaupanje SZS pri organizaciji tekme. Verjamem, da bo to en tak dogodek, kot ga v ženskem svetovnem pokalu še ni bilo. Naredili bomo vse, da bomo povezali tudi Maribor v Kranjski Gori. Z deli smo že začeli. Pričeli smo z osnovnimi pripravami, čez poletje bomo delali na polno in nato stopnjevali, da bo vse pripravljeno, ko bodo tekme na sporedu." je predstavnikom medijev svoj pogled na bodoči dve Zlati lisici predstavil Lednik.

Slalom, Zlata lisica
Slalom, Zlata lisica FOTO: Damjan Žibert

Mednarodna smučarska zveza bo po napovedih to poletje začela sestavljanje okvirnih tekmovalnih programov svetovnega pokala v alpskem smučanju za naslednje tri sezone, kar bo nov izziv za smučarsko zvezo za ohranitev tekmovanj za svetovni pokal alpskih smučarjev in alpskih smučark v Sloveniji. Že v ponedeljek se bo na svoji konstitutivni seji v Zürichu v Švici sestalo novoizvoljeno predsedstvo Mednarodne smučarske zveze.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gogi_
30. 06. 2022 16.43
Ledniku se gre za lastno korist,enzo bo pa do 60. Lisice ze preteklost. Tako da o vremenu in dobicku govoriti leto in pol prej je tema za butalce.
štajerc89
30. 06. 2022 14.38
-3
Je kak je, vseeno bi bilo lepo 60ic met obletnico tam kjer spada . Lp
štajerc89
30. 06. 2022 14.38
-3
vas boli v močvirju?
Andree
30. 06. 2022 16.33
+2
In kaj točno ima močvirje s pravili Fisa?
Connemara
30. 06. 2022 14.35
+2
Kaj tu ni za zastopit?? Snega in zimskih temperatur ni in se takih prireditev ne moreš iti.. Daj fokus na druge stvari in gremo dalje! Pohorje ima ogromno drugačnih možnosti, da se trži, tu pa se bo na vekomaj javkalo za lisico in rinilo z glavo skozi zid.. še 30 let sestankujte na to temo, po bo vmes snega še na Grenladiji zmanjkalo.((
c00kies
30. 06. 2022 13.56
+9
Naj kenclajo že tole agonijo en krat in za vekomaj. Ni zime, ni lisice, kaj je tu za filozofirati? V Mariboru ni bilo prave zime že celo večnost ne in od kod za vraga te prerokbe, da bo pa letos in drugo prihodnje leto kaj drugače? Spet šlogajo butli naši nekaj in trošijo denar v zrak.
JOSEPH HAYDN
30. 06. 2022 13.11
+10
Odvzet možnost prireditve takoj, tole umiranje MB na obroke traja že predolgo
relos
30. 06. 2022 12.55
+6
... upam si stavit, ker bo glih tokrat dovolj snega v Mariboru ... murphy pa to....
JAZsemTI
30. 06. 2022 13.17
+3
Connemara
30. 06. 2022 14.32
+1