Zimski športi

Koštomaj: Na SP je le ena tekma in treba je izvleči največ

Ljubljana, 01. 02. 2021 20.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na svetovno prvenstvo v alpskem smučanju bo odpotovala tudi moška smučarska reprezentanca, glavni trener Grega Koštomaj pa računa na dobre rezultate. "V Cortini pa bo enako za vse. Fantje bodo na dan tekme morali prikazati dobre vožnje. Na svetovnem prvenstvu je le ena tekma in tisti dan moraš biti najboljši," pravi Koštomaj.

Glavni trener moške reprezentance v hitrih disciplinah Grega Koštomaj je na spletni novinarski konferenci takole ocenil dosedanji potek sezone: "Začeli smo zelo spodbudno, bi rekel kar s češnjo na torti. Imeli smo dobro popotnico za naprej, potrditev dela in dobre usmeritve. Ne samo pri Martinu, ki je zmagal, tudi Boštjan je z visokimi startnimi številkami znal narediti dober rezultat v Val d'Iseru in Val Gardeni. Miha je imel dva dobra superveleslaloma, še najbolj se je lovil Klemen. Potem je bilo enostavno preveč spoštovanja, nezaupanja in do neke mere strahu v Bormiu in Kitzbühlu. Bil je dober začetek in ne tako dobro nadaljevanje." 

"Po Kitzbühlu smo se usedli in pomenili, zadnje tri dni pa naredili kvaliteten trening v Kranjski Gori. Zdaj s prečiščeno glavo in s pozitivnimi mislimi odhajamo v Cortino. V Cortini pa bo enako za vse. Fantje bodo na dan tekme morali prikazati dobre vožnje. Na svetovnem prvenstvu je le ena tekma in treba je izvleči največ, tisti dan moraš biti najboljši," je prepričan Koštomaj.

Del slovenske moške reprezentance na SP, ki bo od 8. do 21. februarja v Cortini d'Ampezzo, bodo tudi Martin Čater, Boštjan Kline, Miha Hrobat in Nejc Naraločnik v hitrih disciplinah, v tehničnih Žan Kranjec in Štefan Hadalin, slednji bo branil tudi srebro v alpski kombinaciji. 

Za razliko od smučark bodo smučarji pred svetovnim prvenstvom v italijanski Cortini d'Ampezzo nastopili še v Nemčiji, v Garmisch-Partenkirchnu, kjer jih konec tedna čakata superveleslalom in smuk. "Bojim se, da bodo v Garmischu delali tekmo samo zato, da jo spravijo pod streho. Temperature bodo še višje. Padavin ni napovedanih, kar je pozitivno, se je pa že danes na tekmi videlo, da je sneg precej utrujen, verjetno so vrgli že precej soli. Zgornji del je sicer nedotaknjen, ker punce tam niso smučale. Bomo videli, upam, da tekme bodo, saj jih potrebujemo," je dejal Koštomaj.

 Martin Čater je poskrbel za odmeven slovenski dosežek v tej sezoni v hitrih disciplinah, zmagal je na smukaški tekmi svetovnega pokala v decembru v Val d'Iseru. "Stara poškodba se ponavlja. V Val Gardeni, na teh skokih, sem dobil udarec, sklep je udaril skupaj. Takrat sem imel kar nekaj bolečin. Od takrat delam terapije in je šlo na bolje. V Kitzbühlu sem smučal brez bolečin, potem pa spet dobil udarec na prvi tekmi v petek. Delamo terapije in na treningu sem smučal brez bolečin, smučam normalno brez težav. Po prvi zmagi so prišli novi občutki in doživetja. Je bilo kar utrujajoče, sicer pozitivno, a mi je vzelo nekaj energije, da sem to vse predelal in pripravil na naslednje tekme. Cilji so bili morda rezultatsko previsoki. Enostavno se stvari niso iztekle, kot sem si želel. Zdaj je cilj ta, da smučam tako, kot znam in poskušam predvsem hitro smučati, o drugih stvareh pa ne razmišljam," pravi Čater.

Martin Čater
Martin Čater FOTO: AP

"Bolj mi ustreza superveleslalom kot smuk. V smuku še nisem pokazal tistega, kar kažem na treningih. Najbolj pa uživam na progah, ki so dokaj hitro postavljene, ter da podlaga ni mehka. Superveleslalom je zagotovo moja prva disciplina.
So boljši in slabši dnevi ob poškodbi hrbta. S fizioterapevtom sva ugotovila, kaj mi paše, da naslednji dan normalno funkcioniram. Načrt za Cortino je, da prikažem najboljše, napadalne vožnje in s čim manj napakami, kar sem kazal decembra na superveleslalomih. Izluščiti moram napake, ki so me stale 20 ali 30 stotink, ki so mi manjkale do 10. mesta. Terena ne poznam, a na vsakem so moraš vreči dol in napadati," pa pred SP pravi Miha Hrobat.

Slovenska reprezentanca za SP:
Ilka Štuhec – smuk, superveleslalom, alpska kombinacija

Maruša Ferk – smuk, superveleslalom, alpska kombinacija

Meta Hrovat – superveleslalom, alpska kombinacija, veleslalom, slalom, paralelna tekma

Ana Bucik – veleslalom, slalom, paralelna tekma

Tina Robnik – veleslalom, paralelni veleslalom

Neja Dvornik – veleslalom, slalom, paralelna tekma

Andreja Slokar – slalom, paralelna tekma

Martin Čater – smuk, superveleslalom, alpska kombinacija

Boštjan Kline – smuk, superveleslalom

Miha Hrobat – smuk, superveleslalom, alpska kombinacija

Nejc Naraločnik – smuk, alpska kombinacija

Žan Kranjec – veleslalom, slalom, paralelna tekma

Štefan Hadalin – superveleslalom, alpska kombinacija, veleslalom, slalom, paralelna tekma

Rok Ažnoh – veleslalom, paralelna tekma

Tijan Marovt – slalom

Aljaž Dvornik – slalom

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SamoPovemMojeMnenje
01. 02. 2021 21.42
+1
ajmo naši! po medalje!