Zimski športi

Ana Bucik: Olimpijske igre so tekma zase, nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi

Nova Gorica , 17. 10. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
3

Lanska sezona je bila za Ano Bucik najuspešnejša v karieri. 28-letna smučarka, sicer specialistka za obe tehnični disciplini, je v svetovnem pokalu prvič zbrala več kot 200 točk. Čeprav se z rezultati ne želi obremenjevati, bo letos skušala storiti še korak naprej. Za olimpijske igre, ki jih bo februarja gostil Peking, pa si želi predvsem, da bi jih pričakala v najboljši pripravljenosti.

Ana Bucik je večji del priprav opravila na ledeniku nad švicarskim Saas-Feejem, kjer so se mudili tudi Andreja Slokar, Tina Robnik, Žan Kranjec in Štefan Hadalin.
Ana Bucik je večji del priprav opravila na ledeniku nad švicarskim Saas-Feejem, kjer so se mudili tudi Andreja Slokar, Tina Robnik, Žan Kranjec in Štefan Hadalin. FOTO: Damjan Žibert

"Cilj je imeti še boljšo sezono, kot je bila lanska. To pomeni napredovati tako v slalomu kot v veleslalomu. Lani sem si lepo pokazala, da je prostora za napredek še nekaj. In to bi rada čim bolj izkoristila. Želja je, da bi vsako tekmo pokazala najboljše vožnje. Čeprav se to sliši že izpeto, je to tisto, kar si kot tekmovalka najbolj želim. In upam, da bodo vožnje dovolj hitre za najboljša mesta," je v napovedih pred sezono, ki se bo prihodnji konec tedna začela v Söldnu, previdna Ana Bucik

Novogoričanka je v zaključku lanske sezone ujela pravo formo. Na svetovnem prvenstvu v veleslalomu je bila deveta, dve uvrstitvi med najboljših deset pa je kasneje dosegla tudi v slalomu. Poleti je tako skušala nadaljevati tam, kjer je ostala konec zime. "V pripravljalnem obdobju večjih sprememb glede fokusa na treningih ni bilo. Tudi ekipa je ostala bolj kot ne ista, tako da smo skušali nadgraditi delo iz lanske sezone, ki je bilo zame več kot očitno dobro."

Pametno ostale v Evropi in trenirale (tudi) z moško reprezentanco
Številne reprezentance so si letos obetale priprave v Južni Ameriki. Ko pa so vmes posegle koronske omejitve, so morale kar naenkrat iskati alternative. Na srečo se Slovenke v tehničnih disciplinah s tovrstnimi težavami niso ubadale. Kot je povedala Bucikova, so se že vnaprej odločili, da bodo letos ostali v Evropi. "Malo zaradi tega, ker je bila situacija precej nejasna, predvsem pa zato, ker smo lani v Evropi izvedli res dobre treninge,"  je odločitev trenerjev pojasnila članica SK Gorica, ki je z opravljenimi pripravami zelo zadovoljna. 

Sezona v ženski konkurenci se bo prihodnjo soboto začela z veleslalomom v Söldnu. Sledi paralelna tekma v Lechu 13. novembra, nato pa slaloma v finskem Leviju. Vrhunec sezone bodo februarske preizkušnje v Pekingu, zaključek pa bo v Courchevelu od 16. do 20. marca. 

Veseli jo tudi dejstvo, da so pri pripravah – tako kot lani – veliko sodelovali z moško reprezentanco. "Sigurno je to za nas velik plus, ker oni smučajo na višjem nivoju, so hitrejši, nekatere stvari delajo pravilneje. Takšen trening je za nas vedno dobrodošel in skušamo ga čim bolj izkoristiti. Po drugi strani pa so tudi zelo dobra družba, kar je zelo pomembno."

Da bi dobili čim več primerjav, so Slovenke nekaj treningov opravile tudi s konkurentkami. "V zadnjem času smo se 'družile' z Italijankami, kar je super, ker je Marta (Bassino, op. a.) trenutno najboljša veleslalomistka na svetu," je sodelovanja s tekmicami vesela Bucikova. Kot je dodala, so določene treninge opravile še z Avstrijkami.

V sezoni 2017/2018 je Bucikova zbrala 183 točk, lani pa je ta dosežek izboljšala z 202 točkama. Od tega jih je 77 zbrala v veleslalomu, 125 pa v slalomu.
V sezoni 2017/2018 je Bucikova zbrala 183 točk, lani pa je ta dosežek izboljšala z 202 točkama. Od tega jih je 77 zbrala v veleslalomu, 125 pa v slalomu. FOTO: Damjan Žibert

'Magoni je tu za Meto, zame ni sprememb'
Velika pridobitev za slovensko reprezentanco pred novo sezono je bila tudi vrnitev italijanskega strokovnjaka Livia Magonija, ki je v zadnjih sezonah sodeloval s Petro Vlhovo, pred tem pa več kot uspešno bdel nad Tino Maze. A 57-letnik v prvi vrsti skrbi za lani najboljšo Slovenko v svetovnem pokalu, Meto Hrovat. Omembe vrednega sodelovanja z ostalimi – čeprav se je govorilo tudi o tem – pa za zdaj še ni bilo. 

"Livio je v ekipi kot Metin trener , tako da zame ni bilo spremembe. Zame še vedno skrbi Sergej Poljšak. Tukaj gre bolj za spremembo pri Meti. Verjamem pa, da si bodo trenerji na tekmah med seboj pomagali, a glede samih treningov ni bilo nobene spremembe," nam je o sodelovanju z Magonijem povedala Bucikova.

Kombinacija na OI? 'Zelo težko'
28-letnica si je doslej edine stopničke na najvišji ravni prismučala januarja 2018, ko je bila tretja v kombinaciji v Lenzerheideju. Mnogi prav v kombinaciji vidijo priložnost za medaljo slovenskih smučark na februarskih olimpijskih igrah. A Bucikova se hitrim disciplinam v zadnjem času praktično ne posveča več. Letos je nekaj voženj superveleslaloma odpeljala zgolj kot trening za veleslalom.

Pa to pomeni, da Bucikove v olimpijski kombinaciji ne bomo videli? "Zelo težko. Najverjetneje ne, ker bo to edina kombinacija v sezoni in bi potrebovala veliko treninga, da bi se nanjo korektno pripravila. Ta trening bom raje izkoristila za tehnične discipline."

Za konec smo ji postavili tudi vprašanje, kakšen rezultatski izplen bi bil potreben, da bi se zadovoljna vrnila iz Pekinga. "Olimpijske igre so tekma zase, vedno polne presenečenj, vsi so pripravljeni tvegati več, tako da nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Moj glavni cilj je, da bi na OI prišla dobro pripravljena, da bi se lahko borila za najvišja mesta. Kako se bo tekma razpletla, je vedno težko napovedati, a upam, da bom v krogu favoritinj," si obeta Bucikova. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ici
17. 10. 2021 11.28
+1
Včasih je bilo smučanje slovenski šport št. 1. Imeli smo as, kot so bili Križaj, Petrovič, Košir, Mateja Svet, Tina Maze.... Danes pa smučarije praktično nihče več ne spremlja.
radar
17. 10. 2021 09.10
+8
V glavnem, da je lepa.... če bo prišla med 10 bo to zanjo vrhunski rezultat..
Roby47
17. 10. 2021 08.07
+7
Ajde manekenka zacni se peljat ze 1x kot se šika...pol bo tud rezultat