Zimski športi

Ana Bucik ni še nikoli tako blestela v slalomu

Schladming, 12. 01. 2022 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za alpskimi smučarkami je sedem slalomov za svetovni pokal. Ana Bucik si je na vseh prislužila točke, na šestih pa je bila del najboljše dvanajsterice. Tekmovalka iz Nove Gorice se je z zanesljivimi uvrstitvami zavihtela na šesto mesto v seštevku discipline – tako dobra ni bila še nikoli – in je osma slalomistka na svetovni startni listi v slalomu.

Alpske smučarke so se po odpadlem Flachauu zaradi slabih epidemioloških razmer v torek prvič pomerile na nočnem slalomu pod žarometi na progi Planai v Schladmingu, sicer prizorišču tradicionalnega moškega slalomskega spektakla pod žarometi. Ana Bucik je bila edina slovenska predstavnica v finalu. Goričanka je v Schladming pripotovala na krilih nastopa v Kranjski Gori, ko je s petim mestom postavila svoj najboljši dosežek na slalomih za svetovni pokal.

V nedeljo je sama sebi dokazala, da zna smučati tudi na zahtevnih terenih in "moških" progah. Na "moški" progi Planai pa ni bila tako prepričljiva kot na progi v Podkorenu. V prvi vožnji je dosegla 20. čas. V finalu je kljub ne najboljši vožnji pridobila osem mest.

"Nisem imela najboljših občutkov, tako da sem se kar 'matrala'. Smuči mi niso stekle tako kot v Kranjski Gori. Na koncu celo zelo lepo 12. mesto. Vseeno mislim, da imam še kar nekaj dela ta zadnji mesec pred Pekingom. Na zadnjih tekmah sem bila sicer kar konstantna, kar je dobra baza. Sama pa upam, da mi bo to še uspelo nadgraditi na vseh tekmah, ki prihajajo," je po koncu tekme povedala Bucikova.

Ana Bucik je v Kranjski Gori s petim mestom dosegla svoj najboljši rezultat v slalomu v karieri.
Ana Bucik je v Kranjski Gori s petim mestom dosegla svoj najboljši rezultat v slalomu v karieri. FOTO: Damjan Žibert

Naslednjič na olimpijskih igrah

Naslednji ženski slalom bo olimpijski februarja na Kitajskem. Z najboljšo popotnico se bo na zimske olimpijske igre odpravila Petra Vlhova, ki bo skušala na smučarski olimpijski sceni v okrožju Jančing Slovaški priboriti prvo olimpijsko odličje. Vlhova je pred Pekingom zmagala na petih slalomih, na preostalih dveh pa je bila druga, ko jo je obakrat premagala olimpijska prvakinja iz Sočija, Američanka Mikaela Shiffrin, s 47 slalomskimi zmagami v svetovnem pokalu najboljša slalomistka vseh časov.

V Pjongjangu se nista na stopničke uvrstili ne Vlhova ne Shiffrinova. Zmagala je tekmovalno upokojena Švedinja Frida Hansdotter. Shiffrinova je bila četrta, Vlhova komaj 13. V tej zaostreni konkurenci bodo svojo priložnost iskale Slovenke.

Najboljšo slalomsko formo v tej zimi kaže Bucikova. Andreja Slokar, ki je zmagala na edini paralelni tekmi v tej sezoni pred Pekingom, je zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus izpustila zadnji dve slalomski tekmi. Slalomska forma Ajdovke, ki je lani navdušila s petim mestom na slalomu na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo, je tako še neznanka.

Petra Vlhova letos naravnost blesti v slalomu.
Petra Vlhova letos naravnost blesti v slalomu. FOTO: Damjan Žibert

Sem na dobri poti

"Gotovo bodo olimpijske igre vrh, upam, da bom na igre prišla dobro pripravljena. Definitivno se počutim, kot da sem lahko letos v ožjem boju, kar je vedno dobrodošlo," je v nedeljo v Kranjski Gori povedala Bucikova.

"Letos imam za sabo toliko dobrih tekem, da me ni strah odstopa ali napake. To je tista sproščenost, ki jo lahko dobiš le z rezultati. Vesela sem, da mi je v Kranjski Gori uspelo smučati zelo podobno, kot smučam na treningih," je še povedala v nedeljo.

"Še vedno ni vse optimalno, se še ponovijo stari vzorci, mislim pa, da sem na dobri poti, vedno več je dobrih voženj," je še dodala.

Po njenem mnenju tudi Vlhova ni nedosegljiva: "Petra (Vlhova) je na vseh podlagah, na vseh progah vedno vrhunska in ta konstanta jo loči od ostalih. Želim si nadaljevati take vožnje in v takšnem ritmu, kot je bila druga vožnja v Kranjski Gori."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hellsrael
12. 01. 2022 17.58
ROMELS
12. 01. 2022 12.56
+1
Med vožnjo še zmeraj preveč pumpa bicikel.
Kollerik
12. 01. 2022 11.58
+5
Luštna tale bucika...
ddolores
12. 01. 2022 11.52
+4
Včeraj je bila prilika za Ano. Če bi se uvrstila pred hrvatico, ki je bla. 6., bi Ana na OI imela štartno številko med prvih 7. Tam je potem pa že prilika celo za medaljo. Je razlika ali imaš štartno številko 2 ali pa 14 npr.
User792410
12. 01. 2022 11.19
+8
Na žalost ima Ana v podzavesti še vedno zasidrano "ziheraštvo" in to jo še najbolj zavira na poti do stopničk, ker tehničnega znanja in občutkov ima dovolj. To je pokazala tudi včerajšnja druga vožnja, kjer se je videlo, da ji je bolj od rezultata pomembno, da pride do cilja. Če bi odpeljala vsaj malo bolj ambiciozno je bila lepa priložnost prebiti se celo tja do šestega mesta. Mogoče bi potrebovala le malce več psihološke priprave, da pridobi na samozavesti!?
taurus111
12. 01. 2022 11.13
+5
Pridna punca !
dule100
12. 01. 2022 10.33
-1
Zdajle začnejo Hrvati še skakati! Pa nas nadmudrijo v vseh zimskih športih!
slovenka62
12. 01. 2022 13.33
+1
Kuku456
12. 01. 2022 10.26
+3
Bučka dela šale kape rokavice