Zimski športi

Lampičeva in Urevčeva bronasti kljub uničeni progi in vdiranju do gležnjev

Oberstdorf, 28. 02. 2021 19.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.G., J.B.
Komentarji
10

Najboljša slovenska športnica lanskega leta Anamarija Lampič in Eva Urevc sta na ekipni sprinterski tekmi v smučarskem teku na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu osvojili bronasto medaljo. Obe sta bili po tekmi presrečni, obenem pa sta priznali, da vtisov po tekmi, "med katero se je udiralo do gležnjev", še nista zares strnili.

Več videovsebin
  • Izjava Eve Urevc po bronasti medalji na ekipni tekmi
    00:42
    Izjava Eve Urevc po bronasti medalji na ekipni tekmi
  • Izjava Anamarije Lampič po bronasti medalji na ekipni tekmi
    00:47
    Izjava Anamarije Lampič po bronasti medalji na ekipni tekmi

Anamarija Lampič je bila v četrtek že tretja v posamičnem sprintu, pred dvema letoma pa srebrna prav tako v ekipnem sprintu s Katjo Višnar. To sezono sta Lampičeva in Urevčeva že zmagali v začetku meseca ter bili tretji decembra v svetovnem pokalu, tako da sta sodili v ožji krog favoritinj. V kvalifikacijski skupini sta to potrdili in sta bili najboljši.

"Za ta polfinalni tek sva se odločili, da bova šli spredaj, na čelu. Potem pa sva za finale spremenili načrt v želji, da bi bili v zavetrju, med drugim in četrtim mestom. Upali sva, da bova čim dlje držali stik z vodilnimi," je načrt pred današnjim dnem na novinarski konferenci strnila Lampičeva.

Tako se je tudi razpletlo vse do predzadnje predaje, v kateri je Urevčeva nazadovala na šesto mesto ter predala s šestimi sekundami zaostanka. "Kar malo sem se ustrašila, ko je Eva zaostala. Stiskala sem pesti, da bi zdržala še do vrha klanca. Nisem verjela, da bom lahko potem ujela priključek, a mi je uspelo. Obe sva lahko veseli in ponosni," je dodala Lampičeva.

Anamarija Lampič in Eva Urevc sta se takole razveselili bronastega odličja.
Anamarija Lampič in Eva Urevc sta se takole razveselili bronastega odličja. FOTO: AP

"Če bi bili pogoji taki kot v kvalifikacijah, ne bi bilo težav. Tedaj je bila proga še trda, potem pa je bila močna odjuga, kar mi res ni pisano na kožo. Skušala sem imeti čim manjši zaostanek, Anamarija pa je sposobna izjemnega finiša in zelo sem vesela razpleta. V Dresdnu je bilo med ekipno tekmo decembra tudi veliko zapletov, a tedaj in tudi tokrat sem se vedno rešila, imam pravo motoriko, da se mi vedno nekako uspe ujeti pred padcem," pa je povedala Urevčeva.

"Trda proga v polfinalu nama je res ustrezala in sva zmagali. V finalu so bili klanci trdi, na ravnini pa je bila proga povsem uničena, udiralo se je do gležnjev. Reševalo me je to, da sem kompletna tekačica če bi bila le dobra sprinterka, tekmic ne bi mogla ujeti. Tako pa sem se v svojem ritmu zapodila in naredila, kar sem lahko," je nastop komentirala Lampičeva in se zahvalila ne le slovenski servisni ekipi, ampak tudi proizvajalcu Fisherju: "Naša serviserka Valentina (Vuerich, op. p) je za obe uredila nove smuči Fischerja, res so nama šli na roko, pa tudi ustrezne maže so naredile svoje."

Anamarija Lampič in Eva Urevc do tretjega mesta na SP
Anamarija Lampič in Eva Urevc do tretjega mesta na SP FOTO: AP

Tudi glavni trener Nejc Brodar je dejal, da je bilo malo več živčnosti v zadnjih dveh predajah. "Toda obe sta dali vse od sebe, Anamarija je pokazala, zakaj bo čez 14 dni v roke dobila mali sprinterski globus. Glede Eve pa kdo bi verjel, če bi lani nekdo rekel, da bo danes tretja. Po letu dni premora zaradi poškodbe in po rehabilitaciji se je vrnila izjemna."

Brodarju in servisni ekipi bo dan premora – na SP v ponedeljek ne bo tekem– prišel prav, padla pa bo tudi odločitev, ali bosta Lampičeva in Urevčeva na prvenstvu še nastopili. Druga bi lahko tekla v torek na 10 km, ko bi lahko nastopila tudi Lampičeva, sicer bi lahko slednja v soboto stopila na start na 30 km.

"Nima česa izgubiti, obe pomembni sprinterski tekmi sta uspešno za nami, čez 14 dni bo konec sezone. Od maja sem trenirala in škoda bi bilo stran vreči ves vložen trud," se sicer Lampičeva še ni odločila, kako naprej do konca SP. Nekoliko jasnejša je bila Urevčeva: "Imam možnost teka na 10 km prosto. A taki pogoji, kot so bili danes, mi res ne ustrezajo. Če bo trda podlaga, bom nastopila, če bo taka kot danes, pa ne vem. Višjim in težjim tekmovalcem in tekmovalkam to povzroča res veliko težav, saj se bolj vkoplješ v sneg."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provokatorr
28. 02. 2021 21.17
proga je bila za vse enako mehka, vsem se je enako udiralo
AbrA0_KadaBRa
28. 02. 2021 21.10
+1
Več kot zasluženo!
1igma
28. 02. 2021 20.42
+3
Čestitke punci 🥉🇸🇮🥉
športnik66
28. 02. 2021 20.23
+1
Gledal tekmo. Anamarija je iz 6. mesta po zadnji predaji z norim finišom prehitela tri tekmice in osvojila bron! Eva se je malo šlepala zraven...
provokatorr
28. 02. 2021 21.18
ne moreš trditi, da se je šlepala. prva dva kroga je odtekla odlično, v tretjem pa je obnemogla in padla na 6. mesto.
dr.Megla
28. 02. 2021 21.34
Če bi Eva tekla kot zadnja, bi pa bili kateri?
Betuul
28. 02. 2021 20.10
+7
🦅🐞čestitke za bronaste stopnice🥉Anamariji in Evi, ekipi prijetno vzdušje, trenerju hvaležne čestitke za 🥉🐞🦅
Pametnjak0vi?
28. 02. 2021 19.59
+3
NejkoSLO
28. 02. 2021 19.49
+3
Gledal podelitev, cela pozitivka Anamarija!😊 Škoda, da je konec šprinterske sezone.
NejkoSLO
28. 02. 2021 19.50
+2