Zimski športi

Andreja Mali: Posamična tekma je strelska tekma

Pokljuka, 15. 02. 2021 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Biatlonsko svetovno prvenstvo na Pokljuki se bo v torek nadaljevalo z žensko posamično tekmo na 15 km. Slovenske barve bodo branile Polona in Živa Klemenčič ter Lea Einfalt, želja v slovenskem taboru pa je boljši dosežek kot na sprintu. Trenerka Andreja Mali poudarja, da bo o uvrstitvah odločalo streljanje.

Lea Einfalt (na fotografiji) med sobotno sprintersko preizkušnjo na Pokljuki.
Lea Einfalt (na fotografiji) med sobotno sprintersko preizkušnjo na Pokljuki. FOTO: Biathlon Pokljuka (Matic Klanšek)

"Saj tudi na sprintu ni bilo tako slabo. Ciljev nismo povsem izpolnili. Malce nam je ponagajal veter, s kakšnim zadetim strelom več pa bi bilo bolje. Streljanje bo ključno tudi v torek. Posamična tekma je strelska tekma. Mi vemo, kaj si želimo, potem pa bomo videli, kako se bo izšlo. A načrt je jasen. Čim več ničel na strelišču, v teku pa na vso moč, kolikor pač gre," je pred posamično tekmo povedala Andreja Mali.

Zelo pomembna naloga čaka tudi servis: "Upam, da bomo imeli konkurenčen material. Res je težko, če na tako dolgi tekmi nimaš pravih smuči. Tudi psihično je zelo težko, če veš, da imaš slabe smuči."

Malijeva prav velike izbire za 15-kilometrsko tekmo ni imela. Izkušenejšima Poloni Klemenčič in Lei Einfalt je dodala Živo Klemenčič, ki je zelo solidno nastopila že v mešani štafeti. Nika Vindišar po okužbi s koronavirusom še ni povsem nared in na SP verjetno ne bo nastopila, čeprav je do sobotnih štafetnih tekem še kar nekaj rezerve.

'Zaradi covida-19 bo nedvomno težko'
"Polona in Lea sta dobro pripravljeni in vsaj na treningu tudi na strelišču zelo zanesljivi. Morda je Živa fizično celo najmočnejša. Lei pa se zelo pozna covid-19 in zaradi vseh zdravstvenih zapletov je bil njen nastop na svetovnem prvenstvu celo pod vprašajem in zanjo bo nedvomno težko. Tudi sama sem prebolela to bolezen in lahko rečem, da se je res težko vrniti na prejšnjo raven pripravljenosti," je priznala Malijeva.

V mednarodnem smislu bodo vse oči uprte v Norvežanko Tiril Eckhoff, prvo junakinjo Pokljuke 2021. Ta je na Rudnem polju dobila sprint, zasledovanje in bila članica zlate norveške mešane štafete. Norvežani trdijo, da je letos spremenila predvsem mentalno pripravo. A ni edina, ki bo izstopala. Srebro in bron iz sprinta in zasledovanja ima Francozinja Anais Chevalier Bouchet, ki se je v biatlon vrnila po porodu, bron iz mešane štafete in srebro iz zasledovanja pa ima Avstrijka Lisa Theresa Hauser.

V ozadju pa bo vrsta izzivalk, med katerimi zanesljivo manjka uspeh Švedinje Hanne Öberg, pa tudi nemška izbrana vrsta, ki je bila na obeh posamičnih tekmah zelo blizu najboljšim. Pokljuka pa še vedno čaka tudi napad prve zvezdnice lanskega prvenstva, Norvežanke Marte Olsbu Roeiseland.

Nunar: Zdravje je na prvem mestu
Svetovno prvenstvo v biatlonu 2021 na Pokljuki se je prevesilo v drugo polovico, organizatorji so doslej razdelili pet kompletov odličij, v ponedeljek imajo biatlonci in biatlonke uradni trening. Prost dan ima tako tudi tekmovalni direktor Mednarodne biatlonske zveze (IBU) Borut Nunar, ki s startno pištolo da znak za začetek praktično vsake pomembne biatlonske tekme na svetu. Pri IBU so se na največji zimsko-športni dogodek v Sloveniji doslej zaradi pandemije covida-19 pripravljali precej drugače kot na prejšnja svetovna prvenstva. 

"Razgovorov je bilo celo poletje in jesen veliko. O samem športu skoraj nismo govorili, samo to, kako bomo vse skupaj izpeljali," je povedal Nunar. "Zdravje je na prvem mestu za vse," je še dejal o svetovnem prvenstvu na Pokljuki, kjer zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom ni gledalcev, tekmovalci, njihovi spremljevalci, novinarji ter vsi preostali vpleteni v dogajanje pa se lahko gibajo le znotraj mehurčkov. Priznal je, da je bil strah pred začetkom sezone velik, saj niso vedeli, kaj jih čaka.

"Enako je bilo med božično-novoletnimi prazniki. A sistem deluje in okužb je razmeroma malo. Zato smo zelo pozitivni in verjamemo, da bomo izpeljali celotno sezono," je dejal ter dodal, da seveda vsake toliko časa odkrijejo kakšen pozitiven primer, a če ga ne bi, bi bilo tudi s sistemom nekaj narobe.

'Plujemo po načrtu in v pravi smeri'
Veselijo ga tudi pohvale tekmovalcev, ki so zelo zadovoljni z načinom izvedbe testiranj in izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. Za najboljše biatlonce in biatlonke sveta so sicer poskušali spremeniti čim manj, več sprememb so uvedli za preostale vpletene.

 "Zaenkrat plujemo po načrtu in v pravi smeri," je poudaril Nunar.

Pokljuka zelo priljubljena med tekmovalci
Že kot otrok se je sam sicer zapisal teku na smučeh, po karieri, ki so jo ustavile poškodbe, pa se je pridružil biatloncem. V tem trenutku verjetno ni človeka v Sloveniji, ki bi bolje poznal razmere v tem športu. Obenem dobro pozna tudi prizorišče letošnjega svetovnega prvenstva v biatlonu.

"Med tekmovalci je Pokljuka zelo priljubljena, snežni pogoji so zagotovljeni in proge so odlične, kar našemu prizorišču daje prednost," je dejal. Dodal je, da so danes na Rudnem polju urejene profesionalne proge, ki pa so pretežke za rekreativce. "Premalo je gozdnih vlak, ki se lahko uporabljajo za rekreacijo," je opozoril.

Zato ga po drugi strani po vseh teh letih še vedno žalosti, da na Pokljuki ne moremo odkrito govoriti o tekaških progah: "Še vedno govorimo o vlakah. Vedno smo bili ponosni, da je Pokljuka v Triglavskem narodnem parku. To je posebnost, ki jo izredno cenimo. A tudi drugi stadioni so v varovanih območjih, kjer pa s športom najdejo skupni jezik, kako se opravlja neka dejavnost na nekem skoncentriranem območju."

Sicer pa Nunar že desetletje dela na Mednarodni biatlonski zvezi in pravi, da so v krovni organizaciji razvojem športa in doseženim zelo zadovoljni: "Razvili smo zelo dober koncept tekem, po meri televizije. Šport je v petih minutah jasen vsakomur. Obenem pa je pravi magnet od starta do cilja. Vsaj zaenkrat smo zelo dobri v tem, kar počnemo."

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.