Zimski športi

Anže Lanišek: S kolajno ne moreš biti nezadovoljen

Oberstdorf, 27. 02. 2021 22.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.G.
Komentarji
8

Najboljši slovenski smučarski skakalec to zimo Anže Lanišek je na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu na srednji napravi prišel do uspeha kariere. Po dveh odličnih nastopih je skočil na zmagovalni oder in osvojil bronasto kolajno. Čeprav je po tekmi dejal, da z današnjimi skoki ni zadovoljen, je bil kolajne vesel. "Veliko mi pomeni," je dejal.

Lanišek je osvojil še tretjo kolajno v treh dneh za slovenske smučarske skoke na srednji napravi na tem SP in lepo dopolnil zbirko. Ema Klinec je bila zlata, skupaj z Niko Križnar, Špelo Rogelj in Uršo Bogataj pa je osvojila še srebro na ekipni tekmi. Obenem je Domžalčan postal šele četrti slovenski skakalec s posamično kolajno na SP. Prvemu je še pod jugoslovansko zastavo to uspelo Franciju Petku v Predazzu leta 1991, ko je postal svetovni prvak, 14 let pozneje je naslov prvaka v Oberstdorfu ponovil Rok Benkovič, leta 2013 pa je Peter Prevc v dolini Fiemme osvojil kar dve kolajni – srebrno in bronasto. Skupno pa je Laniškov uspeh šesta posamična kolajna za slovenske skoke, saj ima naslov prvakinje tudi Klinčeva.

Prav zmaga Benkoviča je navdihnila zdaj 24-letnega Laniška, da se je zapisal smučarskih skokom. "Vsaka medalja pomeni veliko in z medaljo ne moreš biti nezadovoljen. Zelo sem zadovoljen, čeprav ni bilo vse tako, kot bi lahko bilo. A vsaka tekma je tudi šola za prihodnost," je na novinarski konferenci misli strnil junak dneva in priznal, da je bil pred prvim današnjim skokom zelo živčen.

"Pred prvim skokom sem bil zelo živčen, pred drugim pa povsem sproščen, morda celo preveč, in zato je prišlo do napake," je o današnjih nastopih, ki so mu prinesli kolajno, razmišljal Lanišek in obenem priznal, da uspeha pravzaprav še ni dojel, poleg tega je z mislimi že na naslednji tekmi.

"Sploh še nisem začel zbirati vtisov. A tako je prav. Jutri nas čaka nova tekma in zdaj je čas za počitek, ne za proslavljanje," je dejal in dodal, da je bilo po uspešnih nastopih deklet, ki so prva dva dni osvajala odličja, kar malo pritiska.

Žyla, Geiger in Lanišek
Žyla, Geiger in Lanišek FOTO: AP

"Kapo dol puncam. Malo je bilo pritiska, ker fantje še nismo osvojili kolajne, pravzaprav še ni bilo toliko priložnosti. A zdaj lahko nadaljujemo v tem slogu," je še povedal Lanišek in poudaril, da se zadnje tedne zelo dobro počuti in da je v dobri formi, kar je dober obet za naslednje tekme.

Pod Senčno goro so bili uspešni tudi preostali trije Slovenci, ki so se vsi veselili kolajne reprezentančnega kolega. Bor Pavlovčič je zasedel osmo mesto, Cene Prevc je bil 15., Žiga Jelar pa 28.

"Z današnjimi skoki sem zadovoljen, želel sem se vrniti na raven, ki sem jo pokazal v sredo, ko sem bil pri vrhu, in uspelo mi je. Imam še rezerve v počepu, to se sestavlja v boljši skok na mizi in v letu. Za Anžeta pa sem zelo vesel. Že prejšnji teden v Planici sem ga gledal, kako dobro skače," je po uvrstitvi v prvo osmerico tega SP dejal Pavlovčič.

"Verjamem, da dobro delamo, in zmagovalnega konja nima smisla menjati. Naj fantje ostanejo tako osredotočeni na svoje delo in upam, da jim je dala ta medalja zagon tudi za naslednji teden," je bil uspeha vesel glavni trener Robert Hrgota, ki je komaj pred dobrima dvema mesecema pristal na čelu reprezentance po sili razmer, zdaj pa se lahko veseli kolajne s SP.

Poudaril je, da ima zasluge za današnjo medaljo tudi nekdanji trener Gorazd Bertoncelj, ki je fante vodil do trka v ekipi na domačem SP v poletih pod Poncami. V nedeljo skakalce v Oberstdorfu čaka še zadnje dejanje na srednji skakalnici, ko je na sporedu tekma mešanih ekip. Slovenijo bodo v boj za novo kolajno popeljali Ema Klinec, Nika Križnar, Anže Lanišek in Bor Pavlovčič.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr_cat
28. 02. 2021 10.19
+1
Danes vse drugo razn zmage bo razocaranje...
uporabnica1
28. 02. 2021 10.26
+1
ne pretiravaj. Norvežani so zelo trd oreh, enako Avstrijci
mr_cat
28. 02. 2021 10.46
-1
uporabnica1
28. 02. 2021 10.56
+1
kako sta lahko srebrna ali bronasta medalja razocaranje? Naši niso prvi favoriti so pa med njimi
pepe D bolcev
28. 02. 2021 09.39
+2
Clanek ne bo popoln dokler ne pride se ena zatezena babura malo pamet solit novinarjem in anzetu in tadeju in vsem skupaj..
luna.3
28. 02. 2021 08.56
+5
šlogar
28. 02. 2021 08.43
+6
Fantje še niso rekli zadnje! Čestitke.
afnguncar
28. 02. 2021 08.21
+10
Čestitke in še tako naprej na ostalih tekmah !!!!