Zimski športi

Anže Lanišek: Vsi si želimo slišati tudi Zdravljico

Planica, 01. 04. 2023 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najboljši Slovenec to sezono v svetovnem pokalu Anže Lanišek je danes v Planici v finalu sezone dvakrat stal na zmagovalnem odru. Najprej je bil drugi na jutranji posamični tekmi, nato pa je skupaj s Timijem Zajcem, Domnom Prevcem in Lovrom Kosom zasedel drugo mesto še na ekipni tekmi. V nedeljo si želi pod Poncami slišati Zdravljico.

Na posamični tekmi, ki je kljub zgodnejšemu terminu pod Ponce privabila 20.000 gledalcev, je Lanišek zasedel drugo mesto za Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki je slavil 30. zmago v karieri. Tretje mesto pa je zasedel Poljak Piotr Žyla.

S tem je Lanišek prišel do 15. stopničk v sezoni in skupno 28. v karieri. Lani je bil v Planici na prvi posamični tekmi tretji.

"Lepo je, da stopnjujem s tretjega na drugo mesto. To je bil soliden polet, morda ne tako dober, kot mi je uspel v četrtek, ampak vseeno sem zelo užival. Neslo me je proti drugi rdeči črti, kar me najbolj veseli," je v prvi izjavi medijem v mešani coni dejal Domžalčan.

Pohvalil je tudi izjemno vzdušje, ki so ga pripravili navijači kljub zgodnejši uri tekme. "Vzdušje je fenomenalno, da so se ljudje že zjutraj zbrali v tolikšnem številu, je res lepo videti," je bil navdušen Lanišek.

Nasmejan je bil tudi po ekipni tekmi, čeprav je sprva menil, da so njemu manjkali metri, ki bi slovenski četverici prinesli zmago.

"Danes sem res dobro skakal. V bistvu je bil ta zadnji polet z mize najboljši. Malo me je presenetilo, ker je smučka prišla nižje, malo me je razmetalo in sem izgubil višino ter hitrost. V drugem delu poleta sem samo padal, nisem pridobival. Ni me vleklo stran od skakalnice," je svoj zadnji polet dneva opisal 26-letnik in dodal, da je vseeno dobro opravil.

Dve drugi mesti v nekaj urah je lep dosežek. "Res je. Morda naslednjič ne bom dajal vmes med tekmama izjav, če bo takole, in se raje v miru pripravil, pa se potem o vsem skupaj pogovorimo," je novinarjem dejal Lanišek, ki si je z drugim mestom že zagotovil tudi skupno tretje mesto v sezoni.

Prehitel je Dawida Kubackega, toda tega se zaradi nesrečnega spleta okoliščin in Poljakove bolne žene ni preveč razveselil.

"Kot sem že večkrat povedal, zame je Dawid drugi skakalec te zime, kar je dokazal v sezoni. Pokazal je, da je velik človek. Njemu in ženi želim vse dobro. Zase sem zelo vesel, da sem tako konstantno nastopal skozi celotno sezono, vesel bi bil tudi, če bi bil četrti," je menil najboljši Slovenec to zimo.

Obenem si je dokazal, kot je dejal, da lahko vso sezono zdrži na izjemno visoki ravni, z mislimi pa je že tudi pri naslednji. "Ti uspehi so res lepa popotnica za naslednjo sezono. Veliko mi pomeni, da sem vso sezono skakal na visoki ravni. Bila so še neka nihanja, vendar verjamem, da jih bomo znali popraviti."

Spored v Planici se je začel s tradicionalnim spustom zastav in z minuto molka v spomin na nedavno preminulega konstruktorja planiške letalnice Janeza Goriška.

V nedeljo ob 10. uri sledi le še zadnje dejanje sezone najboljših 30 skakalcev svetovnega pokala. Lanišek si želi, da bi gledalci pod Poncami za konec slišali slovensko himno.

"Močno upam, da bomo jutri slišali Zdravljico. Jaz sem si jo želel, mislim, da smo si jo danes vsi želeli. Ampak pride takšen dan. Še vedno se moramo zavedati, da je tudi drugo mesto odlično. Šest točk zaostanka za Avstrijci, ki so bili to sezono gladko najboljši v pokalu narodov. Poleg tega mogoče tudi mi nismo bili v prvi postavi, manjkala sta Peter Prevc in Žiga Jelar, dva zelo pomembna člena. Zato se mi zdi, da smo danes zelo lepo oddelali spored," je sklenil Lanišek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
02. 04. 2023 08.30
+1
Komu mar za to pijansko himno.ti si jo pa na youtubu poisci sigurno jo najdes
Slovenski Jezus
01. 04. 2023 18.33
-2
VSI??? Jaz niti malo. Briga me.
pravica1
01. 04. 2023 18.27
+3
Zanimivo, da se ni noben obregnil ob coach requeste, vsaj meni je to pustilo grenak priokus. Namrec, ko imas na rampi enega krafta, ja pac vseeno, ce skoci iz dveh mest visje ali nizje, da dobis pa 20 tock na lepe oci, mi je pa malo zgreseno. Definitivno ta sistem potrebuje neko prevetritev. Anze pa je imel malo smole pri zadnjem poletu, upam, da bo jutri boljse. 😎
zmerni pesimist
01. 04. 2023 18.23
+0
Tega krafta pa malo na dopinško kontrolo
Ici
01. 04. 2023 17.33
+4
Slovenski orel je tudi iskreno priznal, da je nekaj grenkega priokusa, ker se je zmaga izmuznila skozi prste. "Ja, je grenkega priouksa. Praktično smo imeli zmago zagotovljeno. Toda to je šport, ne izide se ti vsakič. Vsak je napravil vse v njegovi moči, a na žalost ni bilo dovolj. Še vedno gre za odlično drugo mesto, a z grenkim priokusom.
petka5
01. 04. 2023 17.07
+8
Škoda da vam je danes kasneje množica ni sama zapela kljub vsemu, ker je bila na sporedu ekipna tekma. Kljub vsemu bi si zaslužili.
Slavko BabIč
01. 04. 2023 16.25
+4
včeraj so vas zaj... organizatorji , ker niso imeli tekme ob 10.00 uri dopoldne!
petka5
01. 04. 2023 17.06
+3
ob petkih je do sedaj bil vedno popoldanski spored tekme
Slavko BabIč
01. 04. 2023 16.24
+8
naslednje leto!
Betuul
01. 04. 2023 16.15
+8
Zdravljica bo!? 👏so pa izjemni naši 🦅👏
oježeš
01. 04. 2023 16.13
+4
Čestitke fantom za lep uspeh. Nekaj kritike za komentatorja, ki še pred koncem napovedujeta kar se kasneje ne uresniči. Tudi ob lepi prednosti pred drugimi je treba biti previden in ne vseved, kajti v športu odloča o posameznih mestih malo podrobnosti in če se ne izidejo so rezultati čisto drugačni. Lepo je, da navijata za naše, kar je tudi prav, ni pa treba prehitevati realnosti in se smešiti.