Zimski športi

Avstrijci za zgolj točko ugnali Poljake, Slovenci četrti

Zakopane, 14. 01. 2023 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ž.K., STA
Komentarji
4

Slovenska moška ekipa skakalcev, v zasedbi Lovro Kos, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek, je na skupinski tekmi v Zakopanah dosegla četrto mesto. Zmage so se po napeti finalni seriji razveselili Avstrijci, ki so za le eno točko ugnali domačine Poljake. Tretje mesto je pripadlo ekipi Nemčije.

Več videovsebin
  • Anže Lanišek po ekipni tekmi v Zakopanah
    00:16
    Anže Lanišek po ekipni tekmi v Zakopanah
  • Robert Hrgota po ekipni tekmi v Zakopanah
    00:33
    Robert Hrgota po ekipni tekmi v Zakopanah

 

Slovenska četverica, ki je v petkovih kvalifikacijah za nedeljsko posamično tekmo zasedla mesta med najboljšo osmerico, je bila po polovici tekmovanja daleč od boja za zmago, in sicer na petem mestu. Po polovici ekipne tekme je vodila domača četverica, ki je po štirih skokih zbrala 579,8 točke, s čimer je imela 2,9 točke naskoka pred Avstrijo ter 15 pred tretjo Nemčijo. Slovenija je bila z zaostankom 32,2 točke peta.

Lovro Kos je bil po prvem poskusu na petem mestu, Peter Prevc pa je po skoku, dolgem 131,5 metra, Slovenijo dvignil mesto višje. Timi Zajc je imel nato nekaj smole z vetrovnimi razmerami, kar je pomenilo, da je slovenska četverica pred nastopom Anžeta Laniška na petem mestu za vodilno ekipo zaostajala 36,3 točke. Lanišek je nato za konec slovenskih nastopov v prvi seriji skočil 135 metrov in varovance glavnega trenerja Roberta Hrgote nekoliko približal odru za zmagovalce.

Anže Lanišek je bil najboljši slovenski skakalec
Anže Lanišek je bil najboljši slovenski skakalec FOTO: AP

V drugi seriji je Kos precej dodal svojemu dosežku iz prve serije in prehitel Norveško, Prevc pa je prednost še povišal. Vseeno je zaostanek za Nemčijo pred zadnjima skokoma znašal 11,8 točke.

Zajc je obdržal okoli deset točk naskoka pred Norvežani, a se je zaostanek za Nemčijo povišal na 24,1 točke. V zadnji seriji tekmovanja je Lanišek v zahtevnih vetrovnih razmerah skočil dobro, a so bile stopničke nedosegljive z zaostankom 26,7 točke za Nemci.

Na oder za zmagovalce so se poleg njih povzpeli še Avstrijci in Poljaki. Prvi so v zadnji seriji prek Stefana Krafta ohranili le točko naskoka pred domačini, za katere je bil Dawid Kubacki sicer drugi z največ točkami med posamezniki. Prvi je bil v tem pogledu Norvežan Halvor Egner Granerud, tretji pa Lanišek.

Skakalne ekipe Poljske, Avstrije in Nemčije
Skakalne ekipe Poljske, Avstrije in Nemčije FOTO: AP

"Četrto mesto. Znamo precej bolje, a znali smo tudi že precej slabše. Nekje solidno in upam, da na naslednji ekipni tekmi pokažemo še kaj več," je po tekmi dejal vidno razočarani Lanišek.

Selektor slovenske reprezentance Robert Hrgota pa je prvo ekipno tekmo letos pokomentiral tako:"Prva ekipna tekma je za nami, mogoče ne po naših željah glede na nivo skakanja, ki smo ga do zdaj kazali. Želeli smo si vsaj zmagovalnega odra, oz. tudi zmago, a danes se ni izšlo. Mogoče malo smole z razmerami, kakšen skok tudi z manjšo napako in v tej izenačeni konkurenci zelo hitro padeš na četrto mesto. Nič, glave gor, za jutri se pripravimo, da popravimo vtis." 

Robert Hrgota
Robert Hrgota FOTO: Luka Kotnik

V pokalu narodov ima zdaj Avstrija na vrhu 2576 točk. Slovenija je četrta s 1878 osvojenimi točkami. Vmes sta še druga Poljska (2274) in tretja Norveška (2012).

V nedeljo bo v Zakopanah še posamična tekma s sedmimi slovenskimi skakalci. Poleg četverice z ekipne tekme bodo nastopili še Žiga Jelar, Rok Masle in Domen Prevc.

Izidi ekipne tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih v Zakopanah.

1. Avstrija                    1151,5

(Daniel Tschofenig, Michael Hayböck, Manuel Fettner, Stefan Kraft)

2. Poljska                     1150,5

(Kamil Stoch, Piotr Žyla, Pawel Wasek, Dawid Kubacki)

3. Nemčija                     1144,4

(Markus Eisenbichler, Philipp Raimund, Karl Geiger, Andreas Wellinger)

4. Slovenija                   1117,7

(Lovro Kos, Peter Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek)

...

Pokal narodov:

1. Avstrija                      2576

2. Poljska                       2274

3. Norveška                      2023

4. Slovenija                     1878

...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mojcd
14. 01. 2023 19.56
Bsi ki ste tu samo da pljuvate…skakal je samo en prevc, in se ta najbolje od nasih vseh….priporocam pgled telme pred pljuvanji
kapljač1
14. 01. 2023 18.34
+2
Prevca nivoja skakanja ne bosta dvignila! Kar je bilo , je bilo !Priložnost povabiti v ekipo še kakšnega talenta več !
kapljač1
14. 01. 2023 18.10
+3
Je že problem kadar skače samo Lanišek , ostali pa zraven gledajo !
JOSEPH HAYDN
14. 01. 2023 17.58
+1
Prevce je treba nagnat iz reprezentance, sami slabi skoki in s tem potiskajo vso reprezentanco navzdol