Zimski športi

Zmaji želijo stopnico više z lovoriko Alpske lige v roki

Ljubljana, 24. 03. 2021 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V naslednji sezoni bodo hokejisti SŽ Olimpije igrali v višjem razredu regionalnega tekmovanja. Potem ko je vodstvo lige ICEHL, nekdanje lige EBEL, marca potrdilo sodelovanje ljubljanske ekipe v naslednji sezoni, so danes v klubu iz Tivolija predstavili nekaj podrobnosti in načrtov za prihajajočo sezono, pa tudi za končnico letošnje v Alpski ligi. Na novinarski konferenci so v ljubljanskem klubu najprej razkrili, da so si za tekmeca v četrtfinalu končnice izbrali Vipiteno.

Raimo Sumannen
Raimo Sumannen FOTO: Damjan Žibert

"Ne obremenjujemo se s tekmecem. Gledamo samo na svojo pot. To je prvi korak, ki ga želimo narediti," je o naslednjem tekmecu dejal športni direktor kluba Jože Kovač. V ljubljanskem klubu so tudi razkrili, da bo, če se bosta v veliki finale Alpske lige uvrstila oba slovenska kluba – Jeseničani četrtfinale začenjajo z Gardeno – ta štel tudi kot finale državnega prvenstva, sicer pa bodo zadnje dejanje domače sezone izvedli po končani Alpski ligi. 

Ljubljančani so v četrtfinalu izbrali Vipiteno, ki je v dodatnih kvalifikacijah ugnal mlade Salzburžane. Sij Acroni Jesenice je izbral Gardeno, kot tretji je bil na vrsti Pustertal in si izbral Lustenau. Četrti par pa je bil tako že določen, v njem sta Asiago in Cortina. Moštva igrajo na tri zmage. Ljubljančani bodo prvo tekmo doma igrali v soboto ob 19.30, Jeseničani pa četrtfinale začenjajo v nedeljo ob 17.30.

Potem ko je v začetku meseca vodstvo lige ICEHL potrdilo vstop treh novincev v tekmovanje (poleg Ljubljančanov še Pustertal in češki Orli Znojmo), so prejšnji teden v ljubljanskem klubu poravnali vse obveznosti oziroma izpolnili zahteve za sodelovanje (plačilo pristojbine in bančna garancija v višini 100.000 evrov), tako da se lahko zdaj mirno pripravljajo na naslednjo sezono in nove izzive. "To je velik korak, za katerega smo si prizadevali štiri leta, obenem tudi velik korak za Ljubljano in slovenski hokej. Verjamem, da bomo tudi konkurenčni," je dejal predsednik kluba Miha Butara. Butara je še pojasnil, da so vse finančne zahteve za sodelovanje v ICEHL poravnali, da pa je bilo najtežje spet pridobiti zaupanje vodstva tekmovanja, ki je doživelo propad dveh slovenskih klubov. Trener Raimo Sumannen je v Ljubljani približno dva meseca, v tem času pa je, kot je poudaril, opazil nekaj izstopajočega. "Fantje delajo dobro, morda celo preveč. Imamo energijo in smo osredotočeni. Tu smo zaradi hokeja in zdaj je čas, da to pokažemo. Glede naslednje sezone pa sem zelo vesel in komaj čakam na to ligo," je dejal finski strateg in obenem razkril še eno opažanje o Sloveniji: "Ta država potrebuje predvsem več drsališč in več dvoran, da bo hokej spravila na višjo raven." Zadovoljen je bil tudi kapetan zmajev Žiga Pance. "Vsi igralci smo nestrpno čakali to super novico. Za klub, za Ljubljano, za navijače bo to zelo velik korak, pomemben za nadaljnji razvoj. Moramo imeti višje cilje. Vzdušje v ekipi je že zdaj super, se pa že pripravljamo na soboto, ko se bo začel najljubši del sezone," je Pance hkrati predstavil še kratkoročne cilje v Alpski ligi".

Hokejski zmaji so v končnici Alpske lige prvi favoriti za naslov prvaka.
Hokejski zmaji so v končnici Alpske lige prvi favoriti za naslov prvaka. FOTO: Damjan Žibert

Vodstvo kluba je tudi že orisalo smernice delovanja pred novo sezono. Kovač je potrdil, da se pogovarjajo še z nekaj slovenskimi reprezentanti, ki so izrazili željo, da bi igrali v Ljubljani, zanesljivo bodo v kadru tudi tujci, a pri njihovi izbiri bodo zelo pazljivi, saj se zavedajo finančnih omejitev. Računajo pa tudi na to, da bo sodelovanje v močnejši ligi, ki ima precej visok položaj med tekmovanji v Evropi, pritegnilo še koga, ki je v preteklosti okleval.

Mitja Šivic bo polfinale Alpske lige z železarji lovil v dvoboju z Gardeno.
Mitja Šivic bo polfinale Alpske lige z železarji lovil v dvoboju z Gardeno. FOTO: Damjan Žibert

Ljubljančani in Jeseničani v četrtfinalu z Italijani

Najboljša moštva v Alpski hokejski ligi so danes izbrala tekmece za končnico. SŽ Olimpija, ki je redni del končala na prvem mestu, si je za nasprotnika v četrtfinalu izbrala Vipiteno, Jeseničani, ki so bili drugi, pa Gardeno. Ljubljančani, Jeseničani, Pustertal in Asiago so si uvrstitev v končnico zagotovili neposredno, moštva, ki so v rednem delu končala na mestih od 5 do 12, pa so igrala dodatne kvalifikacijske tekme, ki so se končale sinoči. Na njih so bili uspešni Vipiteno, Gardena, Lustenau in Cortina, od četrtfinala pa so se poslovili Salzburg Juniors, Ritten, Feldkirch in Bregenzerwald.

Pravico prve izbire so imeli Ljubljančani in izbrali Vipiteno, ki je v dodatnih kvalifikacijah ugnal mlade Salzburžane. Sij Acroni Jesenice je izbral Gardeno, kot tretji je bil na vrsti Pustertal in si izbral Lustenau. Četrti par pa je bil tako že določen, v njem sta Asiago in Cortina. V četrtfinalu moštva igrajo na tri zmage. Ljubljančani bodo prvo tekmo doma igrali v soboto ob 19.30, Jeseničani pa četrtfinale začenjajo v nedeljo ob 17.30.



 

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.