Zimski športi

Bergant: Cilj se je obdržati med veleslalomsko elito

Ljubljana, 11. 10. 2023 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Klemen Bergant je že desetletje kot trener povezan z najboljšim slovenskim veleslalomistom Žanom Kranjcem. S Kranjcem, ki je lani novembra vstopil v klub 30-letnikov, imata kot vedno smele načrte. Cilj je, da se Kranjec obdrži med veleslalomsko elito, torej najboljšo sedmerico veleslalomistov na svetu, je dejal trener.

Klemen Bergant
Klemen Bergant FOTO: Damjan Žibert

"Žan Kranjec je že zadnjih šest sezon član sedmerice najboljših veleslalomistov na svetu. S takšnim dosežkom se lahko med smučarji, ki še tekmujejo, ob Žanu pohvali le še Francoz Alexis Pinturault," je povedal 57-letni izkušen trener z vzdevkom Skala, nekdaj tudi sam vrhunski smučar. "Vemo, kaj je potrebno za to, da Žan tudi po koncu sezone 2023/24 ostane med najboljših sedem v eliti. Vsaj dvakrat ali trikrat mora skočiti na stopničke," je dejal Klemen Bergant.

Vendar pa je to lažje reči kot narediti. "Razlike med fanti so majhne in jasno, enkrat si tretji, enkrat si četrti, enkrat si šesti. Cilji tako ostajajo zelo podobni ciljem v prejšnjih sezonah, seveda pa čim večkrat biti tam, ko moraš ostati še malo po tekmi, ko je pač tista ceremonija," se je pošalil Bergant. "Imamo srečo, da je smučanje pošten šport, ki se meri s časom, da ni vplivov sodnikov. Pač moraš biti dober in boljši od ostalih, če hočeš biti spredaj," je dodal Bergant.

Žan Kranjec
Žan Kranjec FOTO: Damjan Žibert

Bergant je spremljal razvoj svojega varovanca skorajda ves čas od njegovega vstopa v konkurenco svetovnega pokala. Kranjca zelo dobro pozna in ga ne skrbi, da na uvodni tekmi sezone ne bi bil vrhunsko pripravljen. "Prvi najboljši rezultat v svetovnem pokalu je naredil prav v Söldnu, ko je bil četrti z relativno visoko startno številko 24. Ta veleslalom mu ustreza, ponavadi ima nekaj malega težav na prvi ravnini, na strmini in ciljni ravnini je načeloma v zadnjih letih zelo dober," je pojasnil.

"Potem pa ... Seveda, ni vse vse samo od Žana odvisno. Vseeno bo prišlo kar nekaj fantov s celega sveta v Sölden, ki bodo imeli zelo podobne želje in cilje kot Žan. V bistvu se bo vse začelo spet od začetka. Vemo, da je lani Žan sezono končal kot tretji v seštevku discipline svetovnega pokala, zdaj pa začenjamo vsi z ničle," je dodal. Bergant ne pričakuje drastičnih sprememb med tekmeci. "Veliko jih je zelo dobrih in bo treba pač pokazati največ, kar bo v tistem trenutku lahko pokazal, potem bo pa treba počakati, kaj bodo še drugi naredili."

Sergej Poljšak
Sergej Poljšak FOTO: Miro Majcen

Trener si želi, da jim bo pred tekmo uspelo narediti dva sklopa treningov, ki jih imajo v načrtih, in da söldenska tekma ne bo potekala v slabih pogojih. Berganta sicer ne skrbi, da ženskega in moškega veleslaloma na ledeniku Rettenbach nad Söldnom 28. in 29. oktobra ne bi izpeljali zaradi trenutno pretoplega vremena. "Potrebujejo samo nekaj dni mrzlega vremena, da bodo naredili še nekaj snega. Drugače pa imajo ogromne depoje. Sem skoraj prepričan, da bodo imeli srečo s temperaturami in da bodo progo pripravili tako, kot jo ponavadi."

Moški ekipi za tehnični disciplini se je po koncu pretekle sezone pridružil Sergej Poljšak, ki je pred tem bil glavni trener ženske ekipe za tehnični disciplini. "Sergeja poznam že četrt stoletja. Je odličen trener, sem izredno vesel, da je prišel v našo ekipo, ker je dodana vrednost. Glede na to, da imamo v ekipi tri fante s tremi različnimi programi, je bilo nujno, da se nam je pridružil trener, s katerim lahko zelo dobro delamo slalom. Tako lahko vsak tekmovalec dobi vsak dan tak trening, kakor ga potrebuje."

Ob Žanu Kranjcu sta v ekipi še Štefan Hadalin in Tijan Marovt, ki trenira samo slalom in v Söldnu ne bo nastopil. Za Hadalina pa trener upa, da bo tudi v novi sezoni pokazal, da je še vedno lahko dober.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

n0rc
11. 10. 2023 14.41
-3
Se prav mu ni cilj v sezoni biti najboljši. Nizki cilji že na začetku vsega skupi... a ste samo na dopust šli v Argentino in Čile, oziroma kamor koli že hodte poleti smučat.
mptour
11. 10. 2023 14.17
+3
Bergant nekdanji vrhunski smučar. Pa ja de.
Sailer2
11. 10. 2023 14.02
+6
SZ nujno potrebuje trenerja za slalom! :D to ter razlike so zdaleč od majhnih, Odermatt je dal Henriku več kot dve sekundi v Soldeu ter tri Žanu, kar je bila tudi zadnja tekma!
Nečakinja mag prava
11. 10. 2023 13.47
+3
Cilj je petnajsterica.
Abica
11. 10. 2023 13.56
+4