Zimski športi

Bertoncelj: Nekje bo treba rezati, z isto zgodbo ne bo šlo naprej

Ljubljana, 31. 03. 2020 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Glavni trener slovenskih skakalcev Gorazd Bertoncelj pravi, da je s predčasno končano sezono svetovnega pokala zadovoljen, saj so njegovi varovanci izpolnili večino začrtanih ciljev. Obenem je dejal, da se zna zgoditi, da bo zaradi pandemije novega koronavirusa proračun za prihodnjo sezono precej okleščen.

Bertoncelj (na fotografiji) s sodelavci ne pričakuje odpovedi, a se zaveda, da "rezom" skakalci ne bodo mogli uiti.
Bertoncelj (na fotografiji) s sodelavci ne pričakuje odpovedi, a se zaveda, da "rezom" skakalci ne bodo mogli uiti. FOTO: Damjan Žibert

Skakalci so zaradi novega koronavirusa končali sezono, ko je direktor svetovnega pokala Walter Hofer, ki se je s to sezono poslovil, sredi norveške turneje v Trondheimu 12. marca še pred tekmo in tri dni pred zadnjim dejanjem sezone stopil pred novinarje in sporočil pričakovano odločitev, da je 41. svetovnega pokala 2019/20 predčasno konec. Slovenci so izpolnili večino začrtanih ciljev, uresničenje kakšnega, sploh v pokalu narodov, jim je odnesla pandemija, letos pa so ostali tudi brez boja za kolajne na poletih v Planici.

Najboljši Slovenec to zimo je bil zmagovalec predzadnje tekme v Lillehammerju Peter Prevc na osmem mestu, v top 15 sta končala še Timi Zajc, sicer drugi v točkovanju poletov, ki je bil 14. in je to zimo štirikrat stal na zmagovalnem odru, ter Anže Lanišek, ki je dvakrat stopil na zmagovalni oder, skupno je bil 15. Tudi Domen Prevc ima za seboj solidno sezono, zasedel je 19. mesto, v zadnjem delu se je izkazal tudi Žiga Jelar, drugi z zadnje tekme v Lillehammerju, na 28. mestu. V pokalu narodov je Slovenija s 4085 točkami zasedla peto mesto.

Ena uvrstitev na stopničke več od načrtov
"Zastavili smo si kar visoke cilje in večino smo jih dosegli, celo malo presegli,"  se je na skrajšano sezono ozrl glavni trener slovenske vrste. "Govorim o posamičnih stopničkah, načrt je bil osem, dosegli smo jih devet. Tudi pri ekipnih stopničkah smo imeli v planu dvoje, pa smo dosegli tri. Na novoletni turneji je bil cilj eden do osmega mesta, pa sta bila dva. V pokalu narodov je bil cilj četrto mesto oziroma več kot 4000 točk. To smo kljub nekaj tekmam manj dosegli, a smo bili peti. Cilj je bil tudi en skakalec v 'top 6', Peter Prevc pa je bil kot naš najboljši osmi. Teh dveh ciljev resda nismo dosegli, a sezona je bila po mojem zelo uspešna," je nadaljeval.

Realno je ocenil, da četudi bi sezono lahko izpeljali do konca, Peter Prevc svoje skupne uvrstitve v svetovnem pokalu bržkone ne bi izboljšal, lahko pa bi Slovenci, znani kot izvrstni letalci, v pokalu narodov prehiteli Poljake na četrtem mestu.

'Jelar je bil ob koncu sezone odličen'
"Tam smo imeli lepo možnost, da bi lahko prehiteli Poljake, a končalo se je, kot se je," meni Bertoncelj, ki je poudaril, da je zelo zadovoljen, ko pogleda širšo sliko: "Poleg Petra smo imeli še dva tekmovalca do 15. mesta, tri do 20., Jelar je bil ob koncu sezone odličen. Vidi se, da imamo široko paleto kakovostnih skakalcev. Ob koncu sezone smo imeli celo pet fantov, ki so bili sposobni skočiti na stopničke, ne glede na to, ali na navadni skakalnici ali na letalnici."

"Staro" sezono so s fanti podrobno secirali že v Trondheimu, ko so vsi že vedeli, "koliko je ura", in so samo čakali na uradno odločitev o koncu, pravi Bertoncelj.

"Pred odhodom domov smo imeli nekakšen zaključni pogovor, dobre pol ure smo skupaj razglabljali in se nekako poslovili od sezone," se je spominjal. Šef slovenskih skakalcev je dodal, da se v teh negotovih razmerah težko ozre proti novi sezoni.

Vsak dan nekaj novega
"Ne moremo se še zares pogovarjati o novi sezoni, saj vsak dan prinese nekaj novega. Fantom se je resda sezona prej končala, a kot običajno, jim damo dva do tri tedne popolnoma mir. Ta čas so doma s svojimi družinami, saj nimajo kam iti. A počasi bo treba začeti malo migati, vsaj doma, da delajo individualne vaje in se popolnoma ne zapustijo," pravi glavni trener slovenskih skakalcev, ki ga pripravljenost varovancev ne skrbi.

"Do nadaljnjega bodo vsi vadili doma. Kot vrhunski športniki bi vsi morali vedeti, kako se v tem obdobju skrbi za fizično pripravo. Dobili pa bodo tudi natančna navodila, da bo jasno. Če bodo to izvajali, me nič ne skrbi," je razkril načrte.

'Smo v zelo stresni situaciji'
Kot najbolj stresno je v teh časih izpostavil veliko negotovost.

"Ves čas se nekaj dogaja, da ti para živce," je dejal glavni trener, ko se je le ozrl v prihodnjo sezono: "Želeli smo si sezono lepo končati v Planici, mislili smo, da bomo spomladi malo uživali, si vzeli počitek in v miru načrtovali naslednjo sezono. Zdaj pa smo v zelo stresni situaciji, zlasti z vidika velike negotovosti. Splošna situacija je slaba. Večina ljudi se trese za svojo službo, za svoje dohodke. Tudi našemu celotnemu strokovnemu štabu se zdajle izteče pogodba, jaz osebno imam sicer še za eno leto, a mislim, da trenutno ni važno, kaj imaš zapisano. Vsi smo na istem, imamo trimesečni odpovedni rok."

Ne pričakujejo odpovedi
Ob tem je glavni trener skakalcev dodal, da sicer ne pričakujejo odpovedi, zna pa se precej oklestiti proračun.

"Odpovedi ne pričakujemo, proračun pa zna biti precej manjši. Nekje bo treba rezati, zagotovo ne bo šlo z isto zgodbo naprej. Od tega bo odvisna sestava ekip. A za zdaj še ne vemo, kako bo," je zaključeval Bertoncelj in dodal, da se še nekaj časa ne bo vedelo, pri čem so.

"V roku dveh do treh mesecev bomo verjetno šele videli, kje smo, tudi s sponzorji. Veliko sponzorjev ima na eno leto vezano pogodbo," je dejal in pristavil: "Ne le pri nas, režejo pri vseh športih, kar je v trenutnih razmerah tudi pričakovano. Nekatere bo udarilo bolj, druge manj."

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hitri78
31. 03. 2020 11.44
+13
Sam ste res modeli .K je Petr zmagoval ste vse skakalce kovali v nebo. Letos pa ko so bili rezultati dobri sicer ne lih super dobri jih pa pljuvate. Drugač pa bravo fantje in dekleta le tako naprej
User1035444
31. 03. 2020 11.50
+8
O tem se že pred leti napisal, pa so me vsi popljuvali.
VAREN
31. 03. 2020 11.26
+3
Ja si zadovoljen s cilji, ki so bili nizki. Bol da zaprete trgovino in greste domov.
User1035444
31. 03. 2020 11.19
+5
Tile sploh ne vidijo drugega, kot sami sebe
A si ti mal bogi
31. 03. 2020 11.01
+19
Totalno nepomembno je kaj bo s skakalci, malemu človeku ne prinesejo nič v žep, plača pa jih. Tako da tudi če dve leti ne bo skokov, mislim da bomo preživeli
janezpodre
31. 03. 2020 10.25
+23
Treba bo rezat in treba se bo profesionalizirat. Ne vem, kje so zaposleni posamezni "vrhunski", kdo jim plačuje socijalne prispevke, pravtako mi ni znano, po kakšnem ključu se delijo nagrade s tekmovanj. V SZ so poskrbeli, da so se "državni športniki" tudi šolali in po končani karijeri delovali v svojem športu, da delitve nagrad ne omenjam. Torej, vsi "zaposleni" v vojski in policiji, obe službi sta "podhranjeni" s kadrom, vi ne trenirate, ne tekmujete, javite se na svoja delovna mesta. Slabo plačanim vojakom in policajem bo enkrat prekipelo, za njih ni denarja, za "vrhunske" pa je.
LedenaGora
31. 03. 2020 10.47
+7
zaposleni si v slovenski vojski ali policiji če tega še neveš
LedenaGora
31. 03. 2020 10.47
+6
moja sestra je skakalka in je zaposlena v vojski
User1035444
31. 03. 2020 11.20
+10
pravisprehajalec
31. 03. 2020 10.10
+10
Škoda je, da naši skakalci praviloma pridejo v formo v drugi polovici sezone, bolj ko se bliža Planica, boljši so. letos je resnično škoda Vikersunda in planice, saj sem prepričan, da bi blesteli in se ekipno potegovali za morda še celo prvo mesto na svetovnem prvenstvu. Če bo Planica drugo leto res decembra, z vetrom v hrbet, ni to nič kaj dober obet, saj bo šele začetek sezone in mašina še ne bo stekla, kot bi morda želeli.
uporabnica1
31. 03. 2020 16.06
+2
Naši so bili celo sezono v formi, predvsem Pero. V drugem delu sezone pa je šele prišel Jelar
komarec
31. 03. 2020 10.00
+0
Ja Bertoncelj začet bo treba kaj proizvajati ne samo trošiti.