Zimski športi

Bertoncelj priznal napako in se že obrnil proti novoletni turneji

Ljubljana, 17. 12. 2018 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska skakalna vrsta je po tekmah v Engelbergu, ki sta bili zadnji pred novoletno turnejo štirih skakalnic, strnila vtise. Glavni trener Gorazd Bertoncelj je priznal, da imajo mešane občutke, a da za nedeljske izide niso krivi skakalci, temveč strokovni štab, saj so imeli neustrezno pripravljene smuči. Zdaj so z mislimi pri novoletni turneji.

Več videovsebin
  • Pogovor z Domnom Prevcem pred tekmami DP in odhodom na novoletno turnejo
    01:41
    Pogovor z Domnom Prevcem pred tekmami DP in odhodom na novoletno turnejo
  • Pogovor z Jernejem Damjanom pred tekmami DP in odhodom na novoletno turnejo
    02:35
    Pogovor z Jernejem Damjanom pred tekmami DP in odhodom na novoletno turnejo
  • Pogovor s Petrom Prevcem pred tekmami DP in odhodom na novoletno turnejo
    03:13
    Pogovor s Petrom Prevcem pred tekmami DP in odhodom na novoletno turnejo
  • Pogovor z glavnim trenerjem Gorazdom Bertoncljem pred tekmami DP in odhodom na novoletno turnejo
    02:18
    Pogovor z glavnim trenerjem Gorazdom Bertoncljem pred tekmami DP in odhodom na novoletno turnejo
  • Pogovor s Timijem Zajcem pred tekmami DP in odhodom na novoletno turnejo
    01:05
    Pogovor s Timijem Zajcem pred tekmami DP in odhodom na novoletno turnejo
  • Pogovor z Emo Klinec pred tekmami DP in uspešnih nastopih v francoskem Premanonu
    02:57
    Pogovor z Emo Klinec pred tekmami DP in uspešnih nastopih v francoskem Premanonu

"Iz Engelberga smo se vrnili z mešanimi občutki, saj je šlo veliko stvari narobe. Slab telemark je v soboto Domnu odnesel stopničke, Petru pa finale, v nedeljo pa smo naredili napako mi. Velik 'kiks' strokovnega štaba je bil, da nismo izbrali ustrezne maže za smuči, tako da so imeli naši fantje vsi znatno nižje zaletne hitrosti glede na tekmece, pa še težje je tako skakati," je razlog za slabše rezultate od pričakovanih razkril Gorazd Bertoncelj in dodal, da so vse moči že uperjene proti novoletni turneji, na kateri bo Slovenija lahko nastopila s šestimi (in ne sedmimi) skakalci.

"Premor do Oberstdorfa, kamor bomo odpotovali 29. decembra, je za nas dobrodošel. Čakajo nas priprave na Bloudkovi velikanki v Planici, česar se veselimo. Fantje bodo v teh desetih dneh opravili pet skakalnih treningov ter še pet za fizično pripravo, dva dneva okrog božiča pa bodo imeli prosta, da malo spočijejo glave," je nadaljnje načrte razgrnil glavni trener.

Gorazd Bertoncelj.
Gorazd Bertoncelj. FOTO: Damjan Žibert

Boli ga zgolj njegov ego
Domen Prevc
, ki je v Ruki dvakrat končal tik za zmagovalnim odrom, bil v igri tudi v Rusiji, se je tudi v Engelbergu spogledoval s stopničkami, ki mu jih je odnesla napaka pri doskoku v telemark.

"Po padcu me nič posebej ne boli, morda malo le ego. Škoda. A dejstvo je, da celo poletje nisem skakal v telemark in zdaj se mi je to očitno maščevalo. A dovolj časa je še za pripravo, zdaj bom vadil tudi doskok in verjamem, da bo vse v redu," je dejal 19-letnik, ki ima visoke cilje za novoletno turnejo, saj si želi končati med najboljšimi tremi.

Peter Prevc: Vrhunska skoka bi me že pripeljala proti vrhu
Engelberg je zaznamovala tudi vrnitev Petra Prevca v karavano svetovnega pokala. Izkušeni skakalec je priznal, da je po dolgem času spet čutil tremo, da ni mogel zaspati od vznemirjenja, a da je videl, da je v pripravljalnem obdobju dobro delal.

"V tem času smo naredili vse, kar smo lahko. S povprečnima skokoma sem nekje na robu petnajsterice, z dobrima že bližje 'top 10', vrhunska bi me že pripeljala proti vrhu," je razmišljal skakalni šampion in dodal, da je bilo v petek vse skupaj zanj zelo stresno.

Pred Oberstdorfom še državno prvenstvo
"Najhuje je bilo na prvem skoku za trening, a potem je k sreči steklo. Kvalifikacije sem dobro opravil, čeprav je bilo še nekaj prostora za izboljšave, v soboto sem sam naredil napako, dokončno pa mi je finale odnesel doskok, v nedeljo pa sem se spet lepo zbral za nastop in osvojil nekaj točk. Zdaj imam še deset dni časa za trening do naslednjih tekem in dobro ga bom izkoristil," je še dejal nekdanji zmagovalec novoletne turneje.

Še pred odhodom v Oberstdorf, prva tekma turneje bo 30. decembra, pa skakalce najprej čaka državno prvenstvo. V nedeljo se bodo zbrali v Planici in se za naslove pomerili na Bloudkovi velikanki. Četverica skakalcev za turnejo je že znana ‒ Peter in Domen Prevc, Timi Zajc ter Jernej Damjan ‒, preostala dva bo Bertoncelj skupaj s strokovnim štabom določil po državnem prvenstvu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poserjemsenavas
18. 12. 2018 07.16
+1