Zimski športi

Bertoncelj sam želel oditi, Jasnič odločitev sprejel: Zastavico prevzema Hrgota

Kranjska Gora, 12. 12. 2020 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po tem, ko je bil iz slovenske reprezentance za svetovno prvenstvo v poletih v Planici na podlagi pravilnika in etičnega kodeksa izključen Timi Zajc, je vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič sprejel tudi odločitev glavnega trenerja skakalcev Gorazda Bertonclja, da se umakne iz planiškega mehurčka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izključitev Timija Zajca in odhod Gorazda Bertonclja
    02:46
    Iz 24UR: Izključitev Timija Zajca in odhod Gorazda Bertonclja
  • Iz 24UR: Zajc izključen, Bertoncelj odšel
    03:03
    Iz 24UR: Zajc izključen, Bertoncelj odšel
  • Izjava Ljuba Jasniča p(o) odhodu Zajca in Bertonclja
    02:53
    Izjava Ljuba Jasniča p(o) odhodu Zajca in Bertonclja
Mednarodna smučarska zveza (Fis) je dala zeleno luč za nastop četrtega slovenskega skakalca na nedeljski ekipni tekmi svetovnega prvenstva v poletih. Na tekmi bo tako nastopil nekdanji svetovni nastopil Peter Prevc, ki bo zamenjal izključenega Timija Zajca, so potrdili pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS).

To je v izjavi za javnost pred hotelom Kompas v Kranjski Gori dejal Ljubo Jasnič. Ta je danes na predlog glavnega trenerja slovenske reprezentance v smučarskih skokih Gorazda Bertonclja iz reprezentance najprej izključil Timija Zajca. Razlog za Zajčevo izključitev so njegovi komentarji po petkovih prvih dveh serijah SP v poletih, so zjutraj sporočili s Smučarske zveze Slovenije (SZS).

20-letni tekmovalec je namreč v petek zahteval, da glavni trener prevzame odgovornost za slabše polete v Planici. Pri SZS pa so šli v zadnjih nekaj urah še korak dlje, saj po lastni odločitvi mehurček zapušča tudi Bertoncelj.

"Kar se tiče odločitve trenerja in nato vodje panoge, jo je vodstvo podprlo na osnovi pravilnika in etičnega kodeksa, ki ga imamo. Smo pa na željo glavnega trenerja storili korak naprej in sprejel sem njegovo odločitev, da se v naslednjih dveh dneh umakne iz Planice. Robert Hrgota bo prevzel njegovo zastavico in bo vodil tekmovanje naprej. Naslednji teden bosta zasedala strokovni svet in odbor za skoke in nordijsko kombinacijo, tam se bomo odločili, kako naprej," je poudaril Jasnič.

Jasnič: Nič kaj lepih stvari nimamo, prevzema Hrgota
Izrazil je obžalovanje, da se to dogaja ravno med domačim SP v poletih. "Nič kaj lepih stvari nimamo. Moram reči, da mi je težko, ker se to dogaja v Planici, pred ljudmi, ki so to pripravili in ki imajo skoke radi, a včasih se je treba odločiti tako, kot smo se odločili," je pojasnil vodja panoge.

Vodenje reprezentance v Planici bo v naslednjih dveh dneh prevzel Robert Hrgota, sicer Bertoncljev pomočnik. V ekipi pa so ostali trije skakalci, Anže Lanišek, Bor Pavlovčič in Domen Prevc. SZS si je močno prizadevala, da bi za potrebe ekipne tekme lahko aktivirala Petra Prevca ali Žigo Jelarja, da slovenska ekipa na domačem SP ne bi ostala brez nedeljskega nastopa. FIS je v soboto popoldne dala zeleno luč za nastop četrtega člana: iz SZS-ja so sporočili, da bo to Peter Prevc, ki si je nedeljo sicer že rezerviral za odhod domov  k družini. A to bo očitno moralo počakati ...

Bo Peter Prevc lahko vskočil za nedeljsko tekmo?
Bo Peter Prevc lahko vskočil za nedeljsko tekmo? FOTO: Damjan Žibert

Zajc ni nepreklicno izključen, pač pa le s SP v Planici
Še enkrat so na SZS izpostavili, da Zajc ni nepreklicno izključen iz A-reprezentance, ampak zgolj s svetovnega prvenstva v Planici. Prihodnji teden se bodo na dogajanje v Planici odzvali in se sestali še pristojni organi panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo ter obravnavali poročilo o petkovem dogodku. 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (479)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan Krajnc
14. 12. 2020 09.05
+1
Jelko Gros Ljubo jasnič in ostali birokrati odstopite in to kar sem prebral o Jelku grosu ,ko ti povedo trenerji je grozljivo in zato taki človek nemudoma mora iz skokov ker dela slabo škodo .
Trglav
13. 12. 2020 10.46
+1
Barjac, morda imaš delno prav. Ampak fotri in matke se nimajo kaj vmešavati v športe, kamor so dali svoje otroke. To se začne že v osnovni šoli, ko starši prihajajo na govorilne ure z odvetniki! Torej, če misli Zajc, da je tak zvezdnik, naj se obnaša kot Tina Maze v vsem, torej naj se večinsko samofinancira, sicer pa naj se podreja stroki. Ta pa je tudi vprašanje zase, tako kot vse pri nas. Ne vem, ali ima Lanišek drugega trenerja? Jaz razumem, da nekomu v določenem obdobju ne gre, ampak, tukaj velikokrat manjka samokritika. Spomnim se časov starega Tepeša, ki je vedno povedal sam, kje ga je polomil. Ampak s Prevcem so se težave v prevladi tekmovalcev začele. Ko je bil na vrhu, je bil car, za vse zaslužen sam, v slabih časih pa je krivda padla na najboljšega trenerja, kar smo jih dotlej imeli. Žal!!!!
dama1
13. 12. 2020 10.08
+2
Dokler bodo vodilni na SZ videli v vrhunskem tekmovalcu , ki je sposoben zmagovati v svetovnem pokalu le čustveno prizadetega fantiča, ( kot ga je imenoval Jelko Gros) in odločali kot pisarniški ljudje ki se držijo paragrafov, se ne bo kaj dosti spremenilo. V Sloveniji nimamo na pretek tekmovalcev za vrhunske dosežke in je vsak dragocen in se ga ne izključuje, ampak morajo biti trener in ostali odgovorni funkcionarji sposobni tekmovalca pomiriti, spodbuditi in stabilizirati. Zato mora biti trener močnejša zrelejša in strokovno širše usposobljena osebnost, ki obvlada poleg tehnike in taktike tudi osnove psihologije, metodike in pedagogike. In takega je treba tudi ustrezno plačati. Vse težave ki so nastale ni povzročil tekmovalec ampak nesposobno vodstvo, ki ga ni znalo usmerjati. Tudi vloge očeta ni treba obsojati popolnoma nič. Družina daje tekmovalcu oporo, čustveno trdnost in mu vedno stoji ob strani. Saj je znano, ko je tekmovalec dober je naš, se vsi hočemo istovetiti z njegovim dosežkom in smo vsi ponosni. Ko pa mu ne gre pa je samo od očeta in mame. Se ga neusmiljeno poluva z najhujšimi izrazi. Zato je vloga staršev izjemno pomembna in se bo vsak potegnil za svojega otreoka. Nesposobno vodstvo skakalne ekipe je zagrenilo dogajanje v krasni Planici in nas vse gledalce prikrajšalo za užitke. Uničilo dragocenemu tekmovalcu kariero in priliko nastopa na svetovnem prvenstvu. Neprimerno oz nekoristno je tudi strokovnega komentatorja Jerneja Damjana , ki je še sam tekmovalec, spraševati o mnenju in sodbi. On je ne more dati. Niti ni pričakovati da bi drugi tekmovalci karkoli obsodili ali rekli. Kakorkoli je ekipni duh pomemben so skoki vendarle individualni šport in vsak tekmovalec najprej tekmuje zase, šele nato za državo. Tudi tu se moti kdor pravi da se najprej tekmuje za državo. Zase, notranja motivacija, doseči največ, preseči druge , dokazati da si boljši, to so individualni motivi vsakega posameznika v kateremkoli športu, ki ga ženejo naprej.
MaMbUnDoNaGuMbE
13. 12. 2020 09.36
+10
Jasniča treba odžagat, pa Janusa nazaj za trenerja....
clavdia11
13. 12. 2020 09.32
+3
ne pozabimo tudi Möderndorferja ki je vodil Olimpijo in jo potopil.
clavdia11
13. 12. 2020 09.30
+3
Medtem ko skakalci trenirajo funkcionarji pijejo pivo v senci. Kdo vodi šprtne zveze v Slo.Jaklič atletiko Brglez šah Jasnič skoke itd vsi odsluženi politiki.Jasnič je dvakrat gledal hokej in enkrat balinal in sedaj je veliki strokovnjak za skoke.Kaj počne Jelko? Že 30 let se "pase" okrog Planice in vedni je izguba ampak ne v njegovem žepu. Kje ste videli izjavo očeta Zajca?In kje piše da je to kar je izjavil Gros resnica?Se še spomnite kako so "kasirali" nekateri v zvezi pri sponzorskih pogodbah?IN če vse sklenete boste ugotovili da živimo v Butalah.
Trglav
13. 12. 2020 10.54
+1
Žal toliko veš o vsem skupaj, kot Jasnič. Vsa Slovenija ve, da se je do prihoda Grosa v Planici veliko kradlo in skoraj nič naredilo. Potem pa je krenilo do konca - super. Slišim, da Grosa drugo leto več ne bo. Samo spremljajte, kaj se bo dogajalo s Planico. Že sedaj je po obisku daleč za Holmenkolnom, potem bodo pa to svetlobna leta, žal!!!
blazter
12. 12. 2020 21.39
+4
No, takrat, ko je Tepeš odvzel globus Prevcu se je začelo.
bavbav
12. 12. 2020 21.34
+7
Kar se Zajca tiče...ata ga je gor spravil in na koncu ga bo pokopal.
terenec 2
13. 12. 2020 08.27
+3
Mr.
12. 12. 2020 21.32
+5
Le kaj je s priskledniki kot je Jasnič & Co narobe??? To, da so vse drugi krivi oni pa so nezmotljivi ne glede na njihove nesposobnosti!!! Odločitev pa je seveda popolnoma pričakovana za slovenceljne njihovega kova!!! Tisti, ki opozori na nepravilnosti je izključen in karavana nesposobnežev gre dale!!! A ni ta Jasnič zrel za v pokoj in morda še za kam drugam. Naj neha zganjat politiko v športu se duvat in naj spoka skupaj z vsemi nesposobneži, ki jih je nastavil!!!
terenec 2
13. 12. 2020 08.29
-2
Nič ni narobe. Vprašaj se kaj je narobe z Zajc & Co
Kollerik
12. 12. 2020 20.52
Naj prespijo in se odločijo malce kasneje. Nobena župa se ne poje tako vroča, kot se skuha.
periot22
12. 12. 2020 20.47
+5
Stari nesposobni naj odstopijo
uporabnica1
12. 12. 2020 20.13
+2
A zdaj bo pa Zajc komandiral trenerje? adijo pamet
periot22
12. 12. 2020 20.51
+1
Kaj blebetas ce ni rezultatov pri nobenemu so krivi trenerji in smucarska zveza!!!!!!!!
dama1
13. 12. 2020 10.16
-1
Kdo pa naj. Menda bo tekmovalec vedel kaj rabi. Ali boste vi? Zajc iam vso pravico povedati kaj si misli. Če se je moral podrejati navodilom in ga niso poslušali, naj nosijo posledice. In oče ima vso pravico povedati kaj si misli saj ga je on podpiral in ga redil. Ali ste ga vi?
uporabnica1
13. 12. 2020 11.25
miki67
13. 12. 2020 19.11
+1
Kako ni rezultatov? Ekipno so dobro skakali.
mojcamojca1
12. 12. 2020 19.33
+8
Timi je izjavil na Instagramu, da moras delat tako, kot reče vodstvo reprezentance ali pa si izključen.... in so ga izključili.
AnnaDee
12. 12. 2020 19.23
+7
Pri Mateji Svet je bilo enako, vse čisto, vse v redu pa niti približno ni bilo, pri Janusu je bilo vse čisto pa je smrdelo od Kranjca in Tepeša po celi Sloveniji..
Uporabnik1421433
12. 12. 2020 18.56
+13
Upam da bo oče vse dal v javnost kaj se dogaja na SZS.
terenec 2
13. 12. 2020 08.32
+3
Ne bo, ker ve da bo prišlo ven vse njegovo s.........
uporabnica1
13. 12. 2020 11.26
+1
Naj raje še zase pove v javnosti, kako so zahtevali prepoved približevanja, ker je napadal trenerje in zahteval denar
ecnarf
12. 12. 2020 18.51
-3
Za trenerja postavit tujca po možnosi iz nekdanjih bratskih republik samo da bo na ić
rekapaka
12. 12. 2020 19.01
+2
Uporabnik1421433
12. 12. 2020 18.49
+5
Ti si sigurno iz krogov SZS.Hvala bogu da se je oglasil in vsi tekmovalci stojijo zanjim.Grosu pa tudi dat kaksno vzgojno.Saj je Štajerc
Primula1
12. 12. 2020 18.43
-1
Joj, kako smo Slovenci majhni v svoji biti. Ni čudno, da lahko pokvarjeni politiki in skorumpiranci delajo z nami to, kar delajo. Upam, da bo to za fanta življenjska lekcija, njegovemu očetu pa predlagam, da se mu umakne s poti, če želi, da fant zablesti, tako kot naj bi znal.
loso
12. 12. 2020 18.42
-11
...šmrkavcu je potrebno izreči doživljenski suspenz v reprezentanci...,očeta pa tožit...
ecnarf
12. 12. 2020 18.46
+11
tebi pa doživljensko prepovedat komentirat
saknukdhwkfnnkj
12. 12. 2020 18.50
+2
@loso: Upam res da zapusti in gre nastopat za kakšno drugo reprezentanco!
Uporabnik1517297
12. 12. 2020 19.24
+5
Oče naj se ne vtika zdaj ga financira zveza drugače se pa take stvari pogovarja doma tako v vsaki družini.Pustite fantu,da skače zdaj je to njegova prva okupacija.
periot22
12. 12. 2020 20.49
Kollerik
12. 12. 2020 20.54
Z 17 leti neko komando pelat in razčvekat novinarjem, hm..
terenec 2
13. 12. 2020 08.34
Zaradi mene lahko nastopa pod državo ZAJC in ima zastavo ZAJČEK MAĐIONIČAR
dama1
13. 12. 2020 10.21
-1
Ali ste vi normačlni. Kakšnemu smrkavcu? Kako pa si drznete to reči. To je dragocen tekmovalec vrhunskih sposobnosti, ki lahko ob pravilnem delu z njim in vodstvu , zmaguje v svetovnem pokalu. To so subtilne osebnosti ko točno vedo kaj rabijo, tako kot je bila Majdičeva, Čop in Špik, Peterka, Svetova, Mazejeva....
dama1
13. 12. 2020 10.25
-1
No nimate prav, še vedno ga hrani in oblači in mu plačuje prispevke oče. On ga redi in ima vso pravico tudi kaj reči. Zveza mu omogoča samo treninge in mu daje tekmovalno opremo. Zakaj pa se ne bi smel javno oglasiti kaj si misli, zakaj pa bi moral prenašati ga vsi grajajo ko ni rezultata, če pa bi bil sposoben, če bi pravočasno poslušali. Tekmovalci niso sužnji ali roboti, ki bodo delali kar se jim ukaže. To so družbena in čustvena bitja z vrhunskimi sposobnostmi, ki se udejanijo ob pravilnem strokovnem vodstvu.
enakopraven
12. 12. 2020 18.28
+14
Vsa čast tudi Bertonclju, ker je sam odšel. Politkarjem je lahko za zgled. Če ne gre in ni rezultatov ,naj prevzame nekdo drug...
ecnarf
12. 12. 2020 18.47
+8