11°C

Jakov Fak z zadnjim strelom ob medaljo, zadnja zmagovalca Laegreid in Hauserjeva

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
T.Š. /J.B. /STA /
KOMENTARJI
36
Jakov Fak je na kraljevski preizkušnji s skupinskim startom na 15 kilometrov svetovnega prvenstva na Pokljuki prišel do petega mesta. Medaljo je zapravil na zadnjem, 20. strelu, ki ga je kot edinega zgrešil. Z novim zlatom se je okitil letos izjemni Sturla Holm Laegreid. Pri ženskah je na 12,5 km slavila Avstrijka Lisa Theresa Hauser. Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold je bila druga, njena rojakinja Tiril Eckhoff pa tretja.

VEČ VIDEOVSEBIN

04:39

Iz SVETA: Visoki načrti biatloncev

02:45

Iz 24UR: Z Grumovim kopitom do zlata

 

Srebro v moški konkurenci je pripadlo NorvežanuJohannesu Daleju (+ 10,2; 2), tretji pa je bil Francoz Quentin Fillon Maillet (+ 12,8; 2).

Jakov Fak (+ 30,0; 1) je zadnjo tekmo na SP začel odlično, tako v prvem kot drugem strelskem nastopu je opravil brezhibno in strelišče po polovici opravljenih strelskih nalog zapustil kot vodilni. Po tretjem strelskem nastopu, ki ga je tudi opravil brez napak, je bil drugi za Laegreidom, po zadnjem postanku – zgrešil je samo enkrat, prav zadnji, 20. strel – pa je bil še vedno za Norvežanom.

Sturla Holm Laegreid je bil znova najboljši.
Sturla Holm Laegreid je bil znova najboljši.FOTO: AP

"Do polovice zadnjega kroga je bilo vse super, nato je sledila odpoved vseh sistemov. Raje bi videl, da bi bilo SP okronano s kolajno. Želel sem si to, trpel za to, a štirje so bili boljši od mene in to je to," je tudi z nekaj grenkega priokusa po tekmi povedal Fak. Po drugi strani je najboljši slovenski biatlonec lahko tudi dobro plat:"Če vse naredim optimalno, vidim, kje sem. Tega se zavedam tudi, ko ne gre in danes je bilo to videti precej bolje. Tudi zame je bila tekma zelo zanimiva, pristop je bil drug. Na žalost je zadnji strel padel na rob. Streljal sem v ritmu in taka napaka se zgodi."

A v teku je nato do cilja popustil in izgubil mesta na zmagovalnem odru, poleg Daleja in Mailleta pa ga je ugnal še Avstrijec Simon Eder. Miha Dovžan je na prvem strelskem postanku zgrešil enkrat, v drugem je bil natančen, tako da je bil po polovici tekme na 16. mestu. Zgrešil je nato še enkrat v zadnjem postanku, kar je bilo na koncu dovolj za 18. mesto (+ 2:11,3; 2). 

"Če potegnem črto, je bilo kar dobro. Tudi drugi so grešili, tako da sem tudi z dvema zgrešenima streloma lahko kar zadovoljen. Sploh s prvim streljanjem stoje, kjer sem res rafalno postreljal in vidim, da so drugi z dvema zgrešenima streloma tudi za mano, pa so tekaško tam nekje kot jaz. To je kar poseben občutek. Tukaj se gre res na polno od starta do cilja in jih je treba tekaško držati, tiste s približno mojim rangom. Računal sem, da bi bil s 15. mestom zelo zadovoljen, tako da sem tudi z 18. zadovoljen," pa je tekmo pokomentiral Dovžan.

Branilec naslova Norvežan Johannes Thingnes Boe je zadnjo tekmo na SP končal brez medalje, saj je zgrešil kar pet strelov in bil le osmi. Po krajšem premoru se bo biatlonska sezona nadaljevala s tekmo svetovnega pokala v Novem mestu na Češkem.

Lisa Theresa Hauser je zmagala na SP.
Lisa Theresa Hauser je zmagala na SP.FOTO: AP

Avstrijsko slavje v ženski konkurenci, za preostali medalji norveški troboj
Na Pokljuki je bila na svetovnem prvenstvu zadnja tekma v ženski konkurenci. Avstrijka Lisa Theresa Hauserje presenetila konkurenco in se predvsem zaradi odličnega strelskega nastopa prebila do naslova svetovne prvakinje. Hauserjeva je zadela vseh 20 tarč in tako prišla do prednosti, ki je tekmice niso več uspele nadoknaditi. V ozadju je bila izjemna borba za preostali dve odličji med tremi Norvežankami. Druga je bila na koncu Ingrid Landmark Tandrevold(1 zgrešen strel),  zaostala je 21,7 sekunde, tretja je bila Tiril Eckhoff s 23 sekundami zaostanka (3 zgrešeni streli), praznih rok je ostala Marte Olsbu Roeiseland, ki je zaostala 23.6 sekunde (1 zgrešen strel).

Na polovici 12,5-kilometrske poti se je v dvajsetih sekundah zvrstilo devet tekmovalk, po prvem streljanju v stoje pa sta si večjo prednost priborili dve biatlonki. V četrti krog se je prva odpravila Hauserjeva, takoj za njo pa presenetljivo Baiba Bendika iz Latvije, ki je do tistega trenutka tudi pokrila vseh 15 tarč. Avstrijka je tudi z zadnjim strelskim nastopom opravila brezhibno, medtem ko je Latvijka zgrešila dvakrat in s tem končala z možnostjo za odličja. Italijanka Lisa Vittozi je pokrila vseh pet tarč in se v zadnji krog  odpravila kot druga, a so jo na poti kmalu ujele in tudi prehitele tekmice iz 

Slovenskih tekmovalk ni bilo na startni listi.

Koronavirus pasica november

Izidi:

- moški (15 km s skupinskim startom): 
 1. Sturla Holm Laegreid (Nor)       36:27,2 (1) 
 2. Johannes Dale (Nor) + 10,2 (2) 
 3. Quentin Fillon Maillet (Fra) 12,8 (2) 
 4. Simon Eder (Avt) 23,1 (1) 
 5. Jakov Fak (Slo) 30,0 (1) 
 6. Tarjei Boe (Nor) 33,3 (2) 
 7. Lucas Hofer (Ita) 39,7 (2) 
 8. Johannes Thinges Boe (Nor) 45,4 (5) 
 9. Aleksander Loginov (Rus) 50,0 (2) 
10. Sebastian Samuelsson (Šve) 59,7 (3)
... 
18. Miha Dovžan (Slo) 2:11,3 (2)

- ženske (12,5 km s skupinskim startom)
1. Lisa Theresa Hauser (Avt) 36:05,7 (0)
2. Ingrid Landmark Tandrevold (Nor) +21,7 (1)
3. Tiril Eckhoff (Nor) 23,0 (3)
4. Marte Olsbu Roeiseland (Nor) 23,6 (1)
5. Lisa Vittozzi (Ita) 48,9 (1)
6. Franziska Preuss (Nem) 52,6 (2)
7. Hanna Öberg (Šve) 57,7 (1)
8. Dorothea Wierer (Ita) 1:05,3 (3)
9. Baiba Bendika (Lat) 1:14,3 (2)
10. Vanessa Hinz (Nem) 1:21,2 (1)