Zimski športi

Ruski napad na Fourcada in norveško ekipo: 'Koliko je astmatikov?'

Anterselva, 14. 02. 2020 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stavnice kažejo jasno razmerje favoritov za prvo moško posamično tekmo na biatlonskem svetovnem prvenstvu, 10-kilometrski sprint. Favorita sta Francoz Martin Fourcade in Norvežan Johannes Thingnes Boe, a tudi ostali čakajo svojo priložnost. Prvič bo slovenske barve branil tudi Jakov Fak.

Jakov Fak (na fotografiji) bi lahko posegel po visoki uvrstitvi.
Jakov Fak (na fotografiji) bi lahko posegel po visoki uvrstitvi. FOTO: Damjan Žibert

Sezona 2019/20 je pokazala dva izrazita favorita. In v večini športov bi se ostali borili za bron, biatlon pa z na videz enostavno kombinacijo teka in streljanja na strelišču vselej ponuja presenečenja, zato imajo številni biatlonci svoje skrite načrte. Johannes Thingnes Boe, lani nenadkriljivi tekmovalec v sezoni, letos pa je dobil šest tekem, med njimi dva sprinta, je ob dobrem streljanju nesporno prvi favorit, saj za sedemkratnega zmagovalca svetovnega pokala Martina Fourcada velja, da mu tudi v preteklih letih prav Anterselva ni preveč ustrezala.

Nadmorska višina 1600 metrov namreč pogosto številnim oteži nastop in med njimi je bil v preteklosti tudi Fourcade, ki je letos slavil petkrat, dvakrat na sprintu. Nenazadnje je to potrdila tudi uvodna tekma mešanih štafet, kjer so Francozi ob Norvežanih veljali za favorite za zlato, na koncu pa so bili na sedmem mestu daleč od kolajne. Zanimivo bo tudi videti, kako je razplet prve tekme vplival na oba tekmovalca. Boe se je že veselil zlata, ki naj bi ga poneslo k novim zmagam, Francoza naj bi po neuspehu dvignila jeza. A oba bosta imela tudi v lastnih reprezentancah številne tekmece, ki jima želijo prekrižati račune.

Velepec: Jasno je, kam Jakov sodi
A kolajne napoveduje tudi konkurenca. Nemci stavijo na Benedikta Dolla, Italijani na Lukasa Hoferja in Dominika Windischa ... Prvo visoko uvrstitev pa si želijo tudi v slovenskem taboru, kjer bo kandidat za najvišja mesta Jakov Fak. Ob njem bodo nastopili še Klemen Bauer, Rok Tršan in Miha Dovžan.

"Želimo si, da bi fantje prav na prvenstvu dosegli najboljše uvrstitve v sezoni. Jakov je letos četrti in peti že bil, zato je jasno, kam sodi. Vsekakor je zanj osnovni cilj, da se uvršča med deseterico, želje pa so visoke," pred prvo moško tekmo pravi slovenski glavni trener Uroš Velepec.

Francoski šampion Fourcade (na fotografiji) se je znašel na udaru kritik iz Rusije. Njihove športnike je Francoz sam v preteklosti večkrat kritiziral in proti njim tudi javno protestiral.
Francoski šampion Fourcade (na fotografiji) se je znašel na udaru kritik iz Rusije. Njihove športnike je Francoz sam v preteklosti večkrat kritiziral in proti njim tudi javno protestiral. FOTO: Damjan Žibert

Rescova ujezila Fourcada in Norvežane
Trikratna ruska olimpijska prvakinja Anfisa Rescova je s svojimi izjavami za časnik Sovjetski sport ujezila francoskega biatlonskega zvezdnika Fourcada in norveški tabor. Posredno je v svojih izjavah namignila na doping.

"Martin Fourcade je odličen športnik, velik talent, a nekakšno medicinsko podporo ima tudi on," je dokaj nedolžno pokomentirala 55-letnica, dvakratna olimpijska prvakinja v biatlonu (Albertville 1992) in enkratna v smučarskem teku (Calgary 1988). Na izjavo se je seveda odzval petkratni olimpijski prvak iz Francije.

"Upam, da vsi nekdanji športniki ne bodo postali senilni. Njej se je to zgodilo," je na Twitterju zapisal Fourcade. Zadeva se s tem ni ustavila. "Poglej, poglej. Mislim, da nikoli ne bo dosegel tega, kar sem zmogla sama. Zdaj me je užalil," je odvrnila Reszova in na najavo, da bo Fourcade zadevo predal odvetnikom, dodala: "Ničesar se ne bojim."

'Povejte mi, koliko norveških biatloncev je astmatikov'
V ruski zvezi so se od izjav Rescove ogradili, a pristavili, da so tuji mediji narobe povzeli prvo izjavo nekdanje šampionke. Takšnega mnenja so tudi ruski novinarji v Anterselvi, ki trdijo, da je Rescova izpostavila le splošno znano dejstvo, da imajo športniki pač dobro medicinsko podporo in da se je zapletati začelo šele ob dopisovanju obeh. Obenem dodajajo, da je Rescova znana po svojem dolgem jeziku.

A Rescova se je dotaknila tudi najmočnejšega tabora v biatlonski karavani trenutno: Norvežanov. Za Tiril Eckhoff je dejala, da je letos tako dominantna kot nikoli prej: "In ne morem verjeti, da gre to brez medicinske podpore. Povejte mi, koliko norveških biatloncev je astmatikov. Ljudje z astmo težko hodijo, oni pa stalno zmagujejo."

Sredstva za zdravljenje astme so že dolgo na seznamu prepovedanih poživil. Številni športniki pa imajo zdravniško potrdilo, da so astmatiki, da lahko uživajo določena zdravila. Tudi Norvežani imajo v svojih vrstah očitno kar precej tovrstnih težav, saj mediji poročajo, da je norveška delegacija na zadnje olimpijske igre v Pjongčangu pripeljala 6000 odmerkov zdravila proti astmi za svojih 121 športnikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Laki je malo nervozan
14. 02. 2020 19.12
+34
Če bi pomagal insulin k boljšim rezultatom, bi imeli vsi vrhunski športniki zdravniško potrdilo, da so sladkorni bolniki.Brezveze.
bossanoga
14. 02. 2020 18.40
+63
Saj to je čista resnica, astmatik ne more niti malo hitreje hodit, lahko je pa vrhunski tekmovalec, svetovni in olimpijski prvak v najtežjih disciplinah - to je samo od države in mednarodnih zvez za privilegirance odobren doping. Za vse pač to ni, ker vsi (ostali) nimajo dovolj denarja.
Ferdo Veh
14. 02. 2020 17.48
+70
sam sem astmatik. Zdravila definitivno pomagajo, srce bije močneje, diham več. Ko sem bil mlad so mi šport odsvetovali.
blef
14. 02. 2020 17.31
+124
Nisem rusofil ampak v tej izjavi je veliko resnice.
za bojši jutri
14. 02. 2020 17.19
+119
Astmatiki so v vseh ekipah, preganjajo pa se samo Rusi
ivan res grozni
14. 02. 2020 20.17
-13
Nim res! Rusi imajo popolnoma enak status. Eno so sredstva proti astmi in drugo dopingiranje ruskih športnikov po prisili države. Nekateri Rusi raje niso šli na olimpijske igre kot da bi pod prisilo vzeli doping.
dukeslander
14. 02. 2020 17.08
+85
Vse, sam da rusi ne zmagajo, prav že patetično
ivan res grozni
14. 02. 2020 20.20
-10
To kar danes dela Rusija ni delala niti nekdanja DDR. Zgraditi laboratorij za dopinško kontrolo s skrivnim dostopom, preko katerega agenti tajne policije FSB ponoči zamenjujejo urinske vzorce.
zjolah
15. 02. 2020 21.59
Tako pri nas vse da Jansa ista stvar vse je danes isto politika--sport !!!