Zimski športi

Biatlonci pred SP: Pričakujemo najboljše uvrstitve v sezoni

Ljubljana, 03. 02. 2021 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, T.Š.
Komentarji
2

Prihodnji teden se na Pokljuki začenja IBU svetovno prvenstvo v biatlonu Pokljuka 2021, največji zimsko-športni dogodek v Sloveniji doslej. Vodja panoge za biatlon na Smučarski zvezi Slovenije Janez Ožbolt je ob tem izpostavil, da si je slovenska vrsta kot cilj na SP zastavila osvojitev kolajne.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pokljuka pred vrati
    02:02
    Iz 24UR: Pokljuka pred vrati
  • Trener moške biatlonske reprezentance Uroš Velepec pred SP
    01:31
    Trener moške biatlonske reprezentance Uroš Velepec pred SP

 

"Naši cilji v moški konkurenci so kolajna, dve uvrstitvi do 15. mesta, dve do 30., pri dekletih pa vsaj ena uvrstitev do 25. mesta in dve do 40. mesta. Za vsaj eno štafeto si želimo, da se uvrsti med osmerico. Vemo, da je medalja zelo visok cilj, a če si ga ne postavimo, ga tudi ne bomo dosegli," je na novinarski konferenci pred SP dejal Janez Ožbolt.

Slovenija ima pravico do nastopa štirih tekmovalcev v moški konkurenci in treh deklet v ženski. Trener Uroš Velepec bo pri fantih izbiral med sedmerico, ki jo sestavljajo Jakov Fak, Klemen Bauer, Rok Tršan, Miha Dovžan, Aleks Cisar ter mladinca Anton Vidmar in Lovro Planko. V ženski konkurenci so na spisku za nastop Polona Klemenčič, Lea Einfalt, mladinki Lena Repinc in Živa Klemenčič ter Nika Vindišar. A nastop slednje je zaradi zdravstvenih težav po okužbi z novim koronavirusom in težjega poteka bolezni še vedno pod velikim vprašajem.

Uroš Velepec (na fotografiji) najboljše uvrstitve v sezoni pričakuje ravno na domačem prizorišču.
Uroš Velepec (na fotografiji) najboljše uvrstitve v sezoni pričakuje ravno na domačem prizorišču. FOTO: Damjan Žibert

Mali: Vindišarjeva je dobila težko obliko covida-19
Težave z okužbo s koronavirusom je imela praktično vsa reprezentanca, zaenkrat sta izjemi le Fak in Klemenčičeva, posebej akutno je stanje v ženski vrsti, kjer so se dekleta okužila po novem letu in tik pred SP ostala brez pomembnih treningov, v moški vrsti se je ob vstopu v leto 2021 okužil še Bauer.

"Covid-19 je prišel na obisk ob nepravem času, čeprav za športnika res pravega časa ni. Edina 'preživela' je Polona Klemenčič, tudi Lea Einfalt je že 'okej'. Nika Vindišar je dobila težjo obliko bolezni, zato smo pridružili dve mladinki, ki sta že pokazali izjemne rezultate tudi v članski kategoriji, in ekipa tako ne bo bistveno okrnjena. Mlajše so pridobivale izkušnje na tekmovanjih nižjega ranga, v svetovnem pokalu pa še niso nastopale. A ostajamo optimistični," je ob predstavitvi ekipe povedala trenerka ženske vrste Andreja Mali.

Velepec: Vso sezono se pripravljamo za to tekmovanje
"Pričakujemo najboljše uvrstitve v sezoni. Mi smo se s covidom na srečo po večini spopadli že v oktobru. Posledic ne poznamo povsem in malo tipamo, kje so tekmovalci in kakšna je forma. A upam, da bodo dosegli najvišje uvrstitve letos. Vso sezono se pripravljamo za to tekmovanje, pričakujemo, da bomo pokazali čim več," pa napoveduje Velepec, ki dodaja, da tekmovalci že vedo, kateri nastopi jih čakajo, javnosti pa bodo to predstavili kasneje.

Izjema je Bauer, ki je izpustil tekme v Oberhofu, zato je zanj jasno, da se bo zanesljivo predstavil na uvodni tekmi mešanih štafet 10. februarja. Glede na dosežke v zadnjih sezonah je edini slovenski kandidat za kolajno 33-letni Jakov Fak.

Fak: Vem, da je kolajna dosegljiva
"Tudi moja želja je kolajna in verjamem, da je dosegljiva, zato bo to cilj ob vsakem nastopu. Najbolj pomembno pa je, da sem zdrav in da treniram dobro. Zavedam se svoje vloge na domačem SP, a skušam ostati sproščen in se osredotočiti na svoje nastope," je pred SP dejal Fak in priznal, da je dobil dodatno vzpodbudo na zadnji tekmi svetovnega pokala v Anterslevi, kjer je po več letih osvojil stopničke.

Pri ostalih tekmovalcih so občutki zelo različni. Klemenčičeva je bila zaradi stika z okuženimi prisiljena v karanteno. 

"Več ali manj sem trenirala doma, na kolesu. A morda je to recept, da sem se malo spočila. Vsekakor si želim na prvenstvu pokazati vse, kar znam," je dejala. Lea Einfalt potrjuje, da občutki na treningih po prestani bolezni niso enaki, kot pred tem. Lena Repinc in Živa Klemenčič pa bosta dobili sploh prvo priložnost med elito, česar nista pričakovali. 

"Zato grem na tekmo predvsem uživati in upam, da bom tekmovala, kot znam," o priložnosti razmišlja Repinčeva. Podobno je v moški konkurenci. 

Tršan v pričakovanju 'eksplozije'
Rok Tršan še vedno čaka, da bo na tekmah pokazal to, kar večkrat kaže na treningih: "Morda do eksplozije rezultatov pride prav na Pokljuki. Proge poznam, strelišče poznam, ... Pokljuka je dejansko drugi dom, zato imam še dodatno samozavest."

Dovžan je vesel predvsem, ker je v zadnjem obdobju dvignil formo, Cisar pa trdi, da je po prvih točkah za svetovni pokal, ki jih je osvojil v Anterselvi, dobil dodatno motivacijo: "Na Pokljuko pa grem nabirati predvsem izkušnje, ki mi bodo prišle prav v prihodnjih letih."

Kljub temu, da se je še v januarju boril s covidom, je zelo optimističen tudi Klemen Bauer: "Videli bomo, kaj bo po bolezni pomenil napor na najvišjih obratih. A zaenkrat je odziv telesa na intenzivne treninge vzpodbuden in tekem se veselim. Želja so vrhunski izidi, a konkurenca je vsako leto močnejša in vedno težje je doseči visoke cilje. A se ne predajam. Sem v najbolj zrelih letih in želim se približati najboljšim sezonam."

Mladinca Planko in Vidmar izpostavljata, da je sam nastop potrditev dobrega dela in zato tudi svojevrstna nagrada. Prvenstvo na Pokljuki, drugo po letu 2001, bo na sporedu med 9. in 21.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xxyyyyyy
04. 02. 2021 15.36
koliko bo stal ta sindikalizem a ni škoda denarja za to
lenoritis86
03. 02. 2021 16.19
+0
biatlonci bodo kaj dosegli,samo če bodo s puško streljali sotekmovalce in ne tarč