Zimski športi

Boe svetovi prvak v sprintu, Slovenci daleč od najboljših

Oberhof, 11. 02. 2023 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najboljši biatlonec sezone 2022/23, Norvežan Johannes Thingnes Boe, je na svetovnem prvenstvu v Oberhofu osvojil še naslov svetovnega prvaka v sprintu. Na 10-kilometrski progi je kljub kazenskemu krogu za 14,8 sekunde ugnal starejšega brata Tarjeija in za 39,9 rojaka Sturlo Holma Laegreida, ki je prav tako moral enkrat v kazenski krog.

Johannes Thingnes Boe, ki je nastopil s številko ena in tekmo končal na prvem mestu, je tokrat do zmage prišel z izjemnim tekom. Na prvem strelskem postanku si je privoščil kazenski krog, še dva naboja pa sta končala na robu tarče, a se srečno odbila v sredino. Na drugem postanku je Boe nato z izjemno hitrim streljanjem podrl vseh pet tarč in v smučini deklasiral tekmece. Najbližje sta mu bila na drugem streljanju, razmere so bile zaradi megle in vetra zelo težke, rojaka Sturla Holm Laegreid in na koncu šesti Vetle Sjaastad Christiansen, ki pa sta zgrešila zadnji strel.

Johannes Thingnes Boe
Johannes Thingnes Boe FOTO: AP

Zadnji 3,3-kilometrski krog pa je razkril, da tudi brezhibno streljanje ne bi bilo dovolj za zmago. Peti Norvežan Johannes Dale je osvojil četrto mesto. Da bi Norvežani zasedli vseh pet prvih mest, je preprečil petouvrščeni Ukrajinec Dmitro Pidrušni, ki je zadel vseh 10 tarč.

Slovenski strateg Ricco Gross se je pred prvo moško posamično tekmo odločil, da bodo priložnost ob Jakovu Faku dobili mladi. A več od povprečja Slovenci danes niso pokazali in si priborili tudi slabo izhodišče za zasledovanje.

Jakov Fak, ki je še pretekli teden pet dni ležal zaradi gripe, ni zdržal visokega ritma do konca tekme. Po dveh zgrešenih strelih na drugem postanku je z zaostankom 2:59,7 minute zasedel 63. mesto in ostal celo brez nedeljske tekme. "Kljub neizmerni želji po tekmovanju smo se po mojem mnenju prezgodaj odločili za ta pristop. Po gripi je bilo premalo dni, da bi prišel k sebi, vsaj tako sem se počutil na progi. Prvo streljanje je bilo super, malo bolj počasi sem streljal, a kljub slabi vidljivosti zadel vse strele. Stoje sem z dvema zgrešenima streloma razočaral tudi sebe. Boril sem se iz metra v meter," je za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Fak.

Jakov Fak 2023
Jakov Fak 2023 FOTO: AP

Najboljši je bil Lovro Planko z eno strelsko napako na 33. mestu. Na zasledovanje sta se uvrstila tudi Anton Vidmar z "desetico na strelišču" in 43. mestom ter Alex Cisar, ki je po dveh napakah s puško tekmo končal kot 54.

"Končno se je streljanje poklopilo. Na teku mi je mogoče zmanjkalo malo moči na prehodih, v strmini sem bil kar močan. Na ravninah bo treba še malce delati. Na streljanju sem morda izgubil malce preveč časa, a sem na koncu s svojim nastopom lahko zadovoljen," je povedal danes najboljši Slovenec Planko.

Lovro Planko
Lovro Planko FOTO: AP

"Delno sem zadovoljen z nastopom. Zelo me veseli stoodstoten strelski izkupiček na strelišču, a moram priznati, da sem si za streljanje vzel resnično veliko časa in izgubil dragocene sekunde. Na koncu s 43. mestom nisem preveč zadovoljen, a jutri je nov dan," pa je dejal Vidmar.

Tekma pa je tudi slab obet za finale prvenstva in tekmo s skupinskim startom. Tam bo nastopilo najboljših 15 tekmovalcev iz svetovnega pokala in najboljših 15 s prvenstva. Vse kaže, da bo treba močno zavihati rokave že v nedeljo in popraviti dosežke, če si kdo iz slovenskega tabora želi preboj na tako imenovano formulo 1 biatlona.

Pri Boeju velja dodati, da je danes osvojil že 14. zlato kolajno na svetovnih prvenstvih in 26. skupno ter na večni lestvici zaostaja le za slovitim rojakom Olejem Einarjem Bjoerndalnom, ki ima doma kar 20 zlatih kolajn.

Devetindvajsetletni Boe, tudi sprinterski olimpijski prvak iz Pekinga, je obenem dobil še šesti sprint v sezoni in je glede na formo prvi favorit za zlato tudi v nedeljo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.