Zimski športi

Boljšunov zmagal v Falunu pred tremi Norvežani, Digginsova pred Johaugovo

Falun, 29. 01. 2021 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rus Aleksander Boljšunov je zmagal na tekmi za svetovni pokal v smučarskem teku v Falunu na Švedskem. Na 15 km v prosti tehniki so se za njim zvrstili trije Norvežani, Simon Hegstad Kueger je zaostal le za 1,8 sekunde, tretji je bil Sjur Roethe (+23,9), četrti pa Hans Krister Holund (25,9). V ženski konkurenci zmaga za Digginsovo.

Slovenskih tekmovalcev ni bilo na startu. To je bila prva tekma v pokalu po 24. januarju, ko je bila prva ruska ekipa v štafeti 4 x 7,5 km zaradi vodilnega v svetovnem pokalu in zmagovalca novoletne turneje Boljšunova diskvalificirana. Ruski zvezdnik je v zadnji predaji svoji ekipi sicer zagotovil tretje mesto v cilju, vendar je bila njegova neprimerna reakcija v zaključku tudi vzrok za črtanje tega dosežka.

Aleksander Boljšunov
Aleksander Boljšunov FOTO: AP

Do zapleta je prišlo dobrih 30 m pred ciljem, ko je bil Joni Maki pred Boljšunovem. Ta je skušal Finca na vsak način prehiteti, a ga je pri tem zadel s smučko, nato pa začel močno zamahovati s palico. Finca ni zadel, je pa po prihodu v cilj Makija jezen podrl na tla v gruči finske ekipe. Nekaj dni pozneje se je Boljšunov po zgražanjih v športnem svetu v sporočilu ruske ekipe za to dejanje opravičil.

Digginsova pred Johaugovo v Falunu
Ob 13. uri so se na progo podale tudi tekmovalke. Desetkilometrsko preizkušnjo prostega sloga je dobila Američanka Jessie Diggins. Zmaga je še toliko slajša, saj je ugnala sicer serijsko zmagovalko tekem na razdaljah Therese Johaug, Norvežanka je zaostala 2,1 sekunde, tretja je bila Finka Ebba Andersson (+14,6), tej trojici pa je sledila peterica Norvežank. Edina Slovenka na tekmi Eva Urevc je na 59. mestu med 67 uvrščenimi zaostala skoraj tri minute (+2:59,2).

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.