Zimski športi

Cochran-Siegle po devetih letih čakanja do prve zmage

Bormio, 29. 12. 2020 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
0

Ameriški alpski smučar Ryan Cochran-Siegle se z velikimi koraki prebija v elitno druščino najboljših v hitrih disciplinah. Tekmovalec iz Vermonta, ki je del karavane svetovnega pokala sicer že več kot devet let, je po letošnjih prvih stopničkah v karieri (drugo mesto na smuku v Val Gardeni) tokrat na superveleslalomski preizkušnji v Bormiu slavil svojo premierno zmago.

Cochran-Siegle (na fotografiji) med nastopom v Bormiu.
Cochran-Siegle (na fotografiji) med nastopom v Bormiu. FOTO: AP
Novi ameriški smučarski junak je sin Barbare Cochran, ki je za ZDA osvojila zlato odličje v slalomu na OI 1972 v Saporu. 

Ryan Cochran-Siegle je z izjemnim nastopom (predvsem) v zgornjem delu proge, kjer si je nabral več kot sekundo prednosti pred Avstrijcem Vincentom Kriechmayrjem, v cilj prišel z zajetnimi 79 stotinkami naskoka in na vrhu ostal tudi po nastopih vseh glavnih favoritov za zmago. Vodilni v superveleslalomskem seštevku, Švicar Mauro Caviezel, je na petem mestu zaostal za kar 1,36 sekunde, s stopničk pa je v zadnjem času izjemno hitrega rojaka Aleksandra Aamodta Kildeja (+1,18 sekunde) uspel izriniti Norvežan Adrian Smiseth Sejersted (+0,94).

Zmaga Američana bi bila še pred tedni veliko presenečenje, a je že v Val Gardeni z drugim mestom v smuku in prvimi stopničkami v karieri potrdil odlično formo, da pa mu ustreza tudi proga v Bormiu, je pokazal na dveh treningih na progi Stelvio, na obeh je bil najhitrejši. Do zdaj je imel najboljšo superveleslalomsko uvrstitev osmo z letošnje tekme v Val Gardeni.

Od Slovencev je do cilja prišel le Miha Hrobat, ki je z zaostankom dveh sekund zasedel 17. mesto, kar je njegova druga najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu, do izenačenja najboljše mu je zmanjkalo le eno mesto. Martin Čater in Boštjan Kline sta odstopila, Klinetu se je odpela smučka, tako da je padel, a se ni poškodoval.

Hrobat: Počistil sem glavo in se na progo podal brez nahrbtnika
"Z današnjo vožnjo sem kar zadovoljen. Po tisti Val Gardeni, kjer mi superveleslalom ni uspel, sem se pobral, počistil glavo in se na progo podal brez nahrbtnika," je po tekmi dejal Hrobat. "Sama vožnja v zgornjem dela je bila še kar v redu, v srednjem pa se nisem znašel. Nisem imel pravega ravnotežja, preveč me je razmetavalo. Spodnji del je bil potem spet super. Tako vem, da če sestavim tisto dobro vožnjo od starta do cilja, sem lahko zelo visoko, v deseterici sigurno. Te napake moram izključiti in se podati naprej s tako miselnostjo kot danes," je dodal.

Tudi njegov trener Grega Koštomaj meni, da je imel kar nekaj rezerve, brez napak v srednjem delu bi se lahko uvrstil tudi med najboljšo deseterico.

Sreča za Klineta
"Proge se je lotil zelo odločno, vendar je v delu, na katerem bi potreboval večjo hitrost, z majhnim zdrsom zapravil še boljšo uvrstitev. Kaže pa to na neko stabilnost v superveleslalomu, na tem se bo dalo graditi in bolj samozavestno napadati tudi višje uvrstitve," je Hrobatovo vožnjo ocenil Koštomaj, ki pa ne more biti zadovoljen z nastopoma preostalih dveh, predvsem Čatra.

"Martin ni dobro smučal, preveč je bilo pod kontrolo, tako da se bo treba z njim usesti in pogovoriti. Vsekakor to ni bil nastop za svetovni pokal. Boštjana je presenetila luknja, odbilo mu je smučko, izgubil jo je in lahko rečem samo, da je bila sreča, da ni priletel v mreže, tako da je zdrav in v redu ter čaka na jutrišnji dan. Drugače pa je bila danes zares vrhunska predstava Cochran-Siegla, eno kvalitetno in optimalno smučanje," je še povedal slovenski trener.

Koronavirus pasica november

Izidi:

1. Ryan Cochran-Siegle (ZDA) 1:29,43 sekunde
2. Vincent Kriechmayr (Avt) + 0,79
3. Adrian Smiseth Sejersted (Nor) 0,94
4. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 1,18
5. Mauro Caviezel (Švi) 1,36
6. Kjetil Jansrud (Nor) 1,37
7. Romed Baumann (Nem) 1,45
8. Urs Kryenbühl (Švi) 1,48
9. Marco Odermatt (Švi) 1,50
10. Matthias Mayer (Avt) 1,53
... 
17. Miha Hrobat (Slo) 2,00

- odstop:
Martin Čater, Boštjan Kline...

- vrstni red v svetovnem pokalu, skupno: 
1. Alexis Pinturault (Fra) 462 točk
2. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 425 
3. Marco Odermatt (Švi) 369 
4. Henrik Kristoffersen (Nor) 312
5. Mauro Caviezel (Švi) 262
6. Filip Zubčić (Hrv) 250
7. Ryan Cochran-Siegle (ZDA) 237
8. Loic Meillard (Švi) 209
9. Kjetil Jansrud (Nor) 201
10. Tommy Ford (ZDA) 174
 ... 
16. Žan Kranjec (Slo) 163
31. Martin Čater (Slo) 107
68. Štefan Hadalin (Slo) 30
70. Boštjan Kline (Slo) 29
76. Miha Hrobat (Slo) 25

-  vrstni red v svetovnem pokalu, superveleslalom:
1. Mauro Caviezel (Švi) 225 točk
2. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 175
3. Vincent Kriechmayr (Avt) 141
4. Kjetil Jansrud (Nor) 140
. Adrian Smiseth Sejersted (Nor) 140
6. Ryan Cochran-Siegle (ZDA) 132
7. Matthias Mayer (Avt) 100
8. Andreas Sander (Nem) 88
 9. Christian Walder (Avt) 80
10. Marco Odermatt (Švi) 78
...
25. Miha Hrobat (Slo) 25
32. Boštjan Kline (Slo) 12 
43. Martin Čater (Slo) 1

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.