Zimski športi

Braathen že končal sezono, Forda s strmine odpeljal helikopter

Adelboden, 09. 01. 2021 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.G.
Komentarji
4

Petkov veleslalom na eni najtežjih veleslalomskih prog v svetovnem pokalu alpskih smučarjev v Adelbodnu je terjal velik davek od norveške ekipe. Pri padcu sta se poškodovala Lucas Braathen in Atle Lie McGrath, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Brez preglavic ni šlo niti na sobotnem veleslalomu: s startno številko 4 je na ciljni strmini grdo padel Američan Tommy Ford. Po tem, ko ga je več kot pol ure oskrbovala zdravniška služba, ga je s proge odpeljal helikopter.

Lucas Braathen je takole padel v ciljni areni.
Lucas Braathen je takole padel v ciljni areni. FOTO: AP

Zmagovalec uvodnega veleslaloma sezone v Söldnu Lucas Braathen je utrpel poškodbo stranskih vezi v levem kolenu in potrebuje operacijo. Po besedah zdravnika norveške ekipe Marca Straussa bo odsoten do konca sezone.

Med pregledom v bolnišnici so pri njegovem moštvenem kolegu Lieju McGrathu diagnosticirali poškodbo kolenskih vezi, zaradi česar bo norveški tekmovalec odsoten nekaj tednov in je vprašljiv njegov nastop na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo.

Težave tudi v soboto 
Z grdim padcem se je začela tudi sobotna prva vožnja drugega veleslaloma po vrsti v Adelbodnu. Po prelomnici na brutalni ciljni strmini proge Chuenisbärgli je iz ravnotežja vrglo ameriškega tekmovalca Tommyja Forda, člana elitne veleslalomske sedmerice, ki je šel na progo kot četrti.

Smučarja je potegnilo nazaj, naredil je nekontroliran obrat s smučmi. Brez nadzora ga je vrglo na glavo na trdo zaledenelo podlago, nato pa je zdrsel v ograjo oziroma prostor tik nad vhodom v cilj. Ford je obležal skoraj negiben.

Za zdaj še ni uradnih poročil o zdravstvenem stanju 31-letnega Američana, ki je nastopil na 101. tekmi v svetovnem pokalu. Ford je v svetovnem pokalu vpisal eno zmago, pred dvema letoma je dobil veleslalom v Beaver Creeku. Po padcu Forda so za približno pol ure prekinili tekmovanje, dokler tekmovalca niso s helikopterjem odpeljali do zdravniške pomoči. Po neuradnih informacijah je bil Ford med transportom v bolnišnico pri zavesti, v bolnišnici v Bernu pa so ga napotili na nadaljnje nevrološke preiskave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RED_line
09. 01. 2021 13.23
+1
Posnetek pa?!
Michael Jordan
09. 01. 2021 14.52
+0
Kak poseben razlog, da ga ne moreš sam poiskat?
AS1983
09. 01. 2021 12.38
+6
Ta veleslalom je bil tehnicno vedno zahteven, zal kar 3 grdi padci, vceraj oba mlada norvezana, danes pa ford, americanom ta strmina ni nikoli prav posebej ustrezala
symmon
09. 01. 2021 17.17
+2
Poleg obeh Norvežanov in Forda danes, je včeraj v drugi vožnji podobno padel še mladi Švicar Bissig. Danes je bil na štartni listi ampak ni štartal.