Zimski športi

Shiffrinova za razred boljša od tekmic za prvi naslov svetovne prvakinje v kombinaciji

Cortina d'Ampezzo, 15. 02. 2021 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo so dekleta opravila z naporno alpsko kombinacijo, ki je na koncu prinesla pričakovan vrstni red pri samem vrhu. Svojega prvega naslova svetovne prvakinje v omenjeni disciplini se je razveselila ameriška zvezdnica Mikaela Shiffrin, srebro je odšlo na Slovaško k Petri Vlhovi, bronasta pa je bila Švicarka Michelle Gisin. Najboljša Slovenka je bila tokrat Maruša Ferk na 10. mestu, Meta Hrovat pa je v slalomskem delu odstopila.

Da bo to dan Mikaele Shiffrin, je bilo jasno že po dopoldanskem superveleslalomu, ki ga je 25-letna Američanka odsmučala s pravo mero mehkobe, znanja in predrznosti za le šest stotink zaostanka za tedaj vodilno Italijanko Federico Brignone. Drugouvrščena po superveleslalomu, Brignonejeva rojakinja Elena Curtoni, se v slalomskem delu preizkušnje ni znašla najbolje in je na koncu osvojila nehvaležno četrto mesto.

Preboj do zmagovalnega odra pa je pričakovano uspel vse boljši Švicarki Michelle Gisin, ki je s petega napredovala na končno tretje mesto. Še boljša vožnja je uspela Slovakinji Petri Vlhovi, ki je sedmo mesto s superveleslaloma nadgradila s precej boljšim slalomom za osvojitev srebrne kolajne. 

Tudi slovenski predstavnici sta bili tokrat v solidnem položaju za dober dosežek. Maruša Ferk je že v dopoldanskem delu preizkušnje pokazala, da, če se ji 'sestavijo' določeni elementi, lahko odsmuča na zelo spodobni ravni. Po 9. mestu v superveleslalomu je v slalomu napadla na vso moč, toda že pri tretjih vratih je storila manjšo napako, ki jo je vrgla iz želenega ritma. Na koncu je 32-letna Blejka zasedla solidno 10. mesto z dobrimi petimi sekundami zaostanka za Shiffrinovo.  

Višja pričakovanja je imela tudi naša druga predstavnica Meta Hrovat, ki je bila v slalomu na zelo dobri poti do vidnejšega rezultata, a je le nekaj vrat pred ciljem storila napako in odstopila. Superveleslalom je 22-letna Kranjskogorčanka končala na 17. mestu.

Maruši Ferk je uspel zelo soliden nastop v alpski kombinaciji, kjer je zasedla končno 10. mesto.
Maruši Ferk je uspel zelo soliden nastop v alpski kombinaciji, kjer je zasedla končno 10. mesto. FOTO: Aljoša Kravanja

Po superveleslalomskem delu v najboljšem položaju Brignonejeva
Brignonejeva je od starta do cilja delovala zelo umirjeno in suvereno. V primerjavi s specialnim superveleslalomom pred dnevi, na katerem ni izpolnila pričakovanj, je tokrat olimpijsko progo v Cortini d'Ampezzo odsmučala brez večjih napak.

Na drugem mestu je njena rojakinja Elena Curtoni, ki je malce presenetila z odlično vožnjo, ki ji je prinesla pičlo stotinko zaostanka. A glede na to, da je v slalomu precej slabša, ne gre pričakovati, da bi lahko krojila končni vrstni red pri vrhu. Tam pa se zagotovo vidi Američanka Mikaela Shiffrin, slalomska kraljica zadnjih sezon, ki je očitno pravilno načrtovala dvig svoje pripravljenosti, saj je v Cortino prišla v zelo dobrem stanju. Za vodilno Federico Brignone na tretjem mestu zaostaja zgolj za šest stotink, kar ji na stežaj odpira vrata na poti do naslova svetovne prvakinje v alpski kombinaciji.

Od tistih, ki še spadajo v ožji krog favoritinj za odličja, velja omeniti Švicarko Michelle Gisin, ki na petem mestu zaostaja 26 stotink sekunde, medtem ko sedmouvrščeno Slovakinjo Petro Vlhovo od zmagovalnega odra loči le 34 stotink sekunde.  

Tokrat smo lahko zadovoljni tudi z nastopom slovenske predstavnice Maruše Ferk, ki si je s spodobnim superveleslalomskim nastopom končala ga je na 9. mestu z zaostankom 67 stotink sekunde zagotovila lepo izhodišče pred slalomsko preizkušnjo. Naša druga reprezentantka Meta Hrovat je bila z zaostankom sekunde in 28 stotink 17.

Končni vrstni red ženske alpske kombinacije:                    
1. M. Shiffrin (Zda) 2:07,22  
2. P. Vlhova (Svk) +0,86
3. M. Gisin (Švi) +0,89  
4. E. Curtoni (Ita) +2,35
5. R. Siebenhofer (Avt) +2,81  
6. M. Bassino (Ita) +3,54  
7. L. Gauche (Fra) +3,64  
8. E. Ledecka (Češ) +4,12 
9. R. Mowinckel (Nor) + 4,93
10. Maruša Ferk (Slo) +5,04                                 
Odstop: Federica Brignone, Meta Hrovat (Slo) ...             

SP (Cortina d'Ampezzo), ženska kombinacija, vrstni red po superveleslalomu:                         
1. F. Brignone (Ita) 1:22,11  
2. E. Curtoni (Ita) +0,01  
3. M. Shiffrin (Zda) +0,06
4. E. Ledecka (Češ) +0,16 
5. M. Gisin (Švi) +0,26  
6. K. Lie(Nor) +0,32 
7. P. Vlhova (Svk) +0,40 
8. R. Mowinckel (Nor) +0,47 
9. M. Ferk (Slo) +0,67 
. J. Suter (Švi) +0,67
11. M. Gagnon (Fra) +0,68
 ...                                 
14. W. Holdener (Švi) +0,97 
17. M. Hrovat (Slo) +1,28

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
15. 02. 2021 20.28
+2
Meta bi bila v cilju 4. ali 5. , letos ji nikakor ne uspejo slalomi, tokrat je bila zelo hitra, Shiffrin pa se vrača na zmagovalne tirnice
uporabnica1
15. 02. 2021 15.53
+4
Škoda za Meto. Do odstopa tik pred ciljem je smučala vrhunsko, bila bi lahko 4. Nic hudega, njen veleslalom prihaja, če bo ledena proga je lahko nevarna za medaljo!
uporabnica1
15. 02. 2021 12.45
+9
Bravo Maruša, ji privoščim. Tudi Meta dobro, sploh glede na to, da je to šele njen 2. superveleslalom v karieri. Če ne bi naredila napake bi bila pod sekundo. V slalomu pa napad na top 10, mogoče celo top 5!
SamoPovemMojeMnenje
15. 02. 2021 13.06
+3
uporabnica1
15. 02. 2021 13.34
+5
hmm težko. Vlhova, Shiffrin, Wendy, Gisin so precej boljše slalomistke, tudi večjo prednost imajo pred Meto
SamoPovemMojeMnenje
15. 02. 2021 13.50
-2
gisin in holdener odstopita in meta z dobro vožnjo lahko pride na 3. mesto