Zimski športi

Cenetova tiha solza z zamikom

Planica, 22. 03. 2024 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
36

"Ko pa prideš ti, se nebo mi razjasni," bi zapel Vlado Kreslin, če bi obiskal četrtkovo tekmo v Planici. Nebo je bilo spet v skladu z letošnjo gnilo zimsko sezono in je pred začetkom finala svetovnega pokala za ženske na Zemljo znova poslalo mokro pošiljko. Nadležno rosenje je vztrajalo obe seriji, ko pa je slovenska šampionka Nika Prevc z novimi stopničkami potrdila veliki kristalni globus, so se dežniki zaprli in nad Poncami se je zarisal obris lune s kristalnim leskom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Peter in Nika Prevc sta spisala zgodovino
    02:49
    Iz 24UR: Peter in Nika Prevc sta spisala zgodovino
  • Iz SVETA: Nika Prevc z odličnimi predstavami do velikega kristalnega globusa
    03:09
    Iz SVETA: Nika Prevc z odličnimi predstavami do velikega kristalnega globusa
  • Iz SVETA: Prevc na predzadnji tekmi kariere do zmage
    02:16
    Iz SVETA: Prevc na predzadnji tekmi kariere do zmage

 

"Počakajmo še Prevčeve," zavpije Aljaž, ko se nosilci transparenta Nike Križnar združijo z nosilci transparenta Nike Prevc za gasilko fotografijo. Fant Nike Križnar leži v snegu v prvi vrsti, ko zalet vzame mož s črno čepico na glavi in se zadrsa poleg njega. Na tla se ni vrgel nihče drug kot Dare Prevc, oče trenutno najboljše skakalke na smučeh na svetu.

Gasilska.
Gasilska. FOTO: Luka Kotnik

V Planici se je pravkar končala tekma na 90-metrski skakalnici, zadnje dejanje v letošnjem ženskem svetovnem pokalu. Nika Prevc je skočila na tretje mesto in z bronasto medaljo potrdila veselo novico iz Vikersunda. Veliki kristalni globus letos roma v Slovenijo.

Njen rojstni dan je dobil prednost

"Tisto nedeljo sem desetkrat razložil ljudem, da je dovolj, da ona naredi samo en skok in pristane, ne sme biti diskvalificirana, da obvelja vsaj ena serija, in potem drugi skok lahko tudi izpusti, če želi," se spominja Nikin brat Cene Prevc. Širša družina se je takrat zbrala na zapoznelem praznovanju njegovega rojstnega dne, tudi on namreč praznuje marca. Nika Prevc je naredila dva skoka, njen brat pa v smehu priznava, da se je takrat bolj posvečal tistim, ki so prišli k njemu na obisk, kot pa dejstvu, da je sestra osvojila veliki kristalni globus. "Danes, ko se toliko govori o tem, in pa ogled posnetkov tistega dne, je pa tudi mene spravil do kakšne tihe solze od veselja," sramežljivo pristavi.

Pravi, da takrat s sestro nista nič komunicirala, pisal ji je le po njenih prvih dveh skokih na letalnici: "Da jo malo pomiriš, da poveš, da je komaj začela in da je bilo treba led na letalnici tako ali tako prebiti," pravi. Po osvojenem globusu jo je prvič videl v ponedeljek popoldne, ko jo je na poti s treninga pobral v Škofji Loki in peljal domov. Ampak tudi takrat ji še ni utegnil čestitati: "Prehitela me je in ona meni voščila za rojstni dan," se smeji. "Pa tudi sicer nisem gostobeseden človek, objem pove vse, no, vsaj upam," pravi.

Cene Prevc
Cene Prevc FOTO: Luka Kotnik

"Že večkrat sem se šalil, da mene čustva ujamejo z zamikom," doda. Tudi ko sta se pripeljala domov, globus ni bil v središču pozornosti. "Sploh se ne spomnim, da bi se o tem pogovarjali. Nika je v Vikersundu praznovala rojstni dan, spekli smo ji torto in jo postavili na mizo," opiše klasičen dan družine Prevc po še eni osvojeni lovoriki v družinski vitrini.

Finale svetovnega pokala za ženske v Planici
Finale svetovnega pokala za ženske v Planici FOTO: Luka Kotnik

Nika Prevc je veliki kristalni globus dvignila prav pred domačimi navijači v Planici. Z osvojitvijo čislane lovorike najboljše(ga) se je pridružila legendarnemu Primožu Peterki, svojemu bratu Petru in kolegici Niki Križnar, ki je veliki kristalni globus osvojila pred tremi leti.

Navijačev Križnarjeve, ki je letošnjo sezono končala na šestem mestu, je v Planico prišlo okoli sto. Napolnili so ves avtobus, ostali pa so prišli z lastnim prevozom. "Vidi se, da se ženski skoki razvijajo," nam pravi njen Aljaž. Zadovoljni so, da je finale v Sloveniji, v prihodnje pa si seveda želijo še večje skakalnice. Nekoč morda celo letalnice.

Finale svetovnega pokala za ženske v Planici
Finale svetovnega pokala za ženske v Planici FOTO: Luka Kotnik

Želja, da bi leteli vsi

"Tudi mi bi si želeli, da bi bile ženske enakovredno zastopane v tem vikendu. Morda ne samo z eno tekmo, morda celo z dvema. Velika želja pa je predvsem, da tekmujejo na letalnici bratov Gorišek. V tem trenutku je pomembno, da najprej združimo moški in ženski finalne svetovnega pokala, da ju združimo skupaj na letalnici, potem pa so odprte tudi vse ostale možnosti," generalni sekretar OK Planica, Tomaž Šušteršič, odgovori na vprašanje o ultimativni slovenski želji – ekipni tekmi mešanih dvojic v poletih.

Veliko slovensko slavje.
Veliko slovensko slavje. FOTO: Luka Kotnik

Zaradi novega programa je letos odpadel Pozdrav junakom daljav v Ratečah, ki je gledalce na osrednji vaški trg vabil vsak četrtek ob 18. uri. "Res je, da je bila to tradicionalna prireditev, ki pa smo jo morali letos zaradi ženskega tekmovanja odpovedati. Konec tedna je bil rezerviran že za dve res pomembni tekmi. Ne, da bi bila ta kaj manj pomembna, ampak ko smo jo umeščali v program, je bilo pač treba najti tudi televizijsko okno, ko bo možno prenašati žensko tekmo tudi na vseh pomembnejših televizijah, na slovenskem, nemškem, skandinavskem trgu. Če bi jo umeščali v soboto ali nedeljo, bi to pomenilo, da moramo na nek način najti to okno. Vemo, da je sobota popoldan že zelo zapolnjena z nekimi tradicionalnimi vsebinami, tako v Nemčiji, Skandinaviji, nenazadnje tudi v Sloveniji, in najti ta programski čas je bilo zelo težko," pojasnjuje.

Tomaž Šušteršič
Tomaž Šušteršič FOTO: Luka Kotnik

Kot pravi, sta bili edini možnosti, ki sta se ponudili, v četrtek popoldan ali v petek dopoldne. "Glede na to, da so bile v četrtek pri moških samo kvalifikacije, se nam je zdelo smiselno, da to umestimo v četrtek popoldne, bistveno bolje kot v petek dopoldne, ko bi bila televizijska gledanost praktično nična. Edina resna možnost je bila tako v četrtek pozno popoldan do večernih poročil, ko bomo dosegali tudi dobro televizijsko gledanost, če smo želeli iztržiti dobre medijske pravice. To je bil žal eden od motivov, kajti tekmo, ki stane od 250.000 do 300.000 evrov, je treba pokriti in medijske pravice predstavljajo pomemben delež," razloži.

"S tem smo pravzaprav šele začeli neko pot umeščanja ženske tekme v zaključek sezone svetovnega pokala pri moških, v upanju, da bomo to dvoje lahko združili pod eno streho ravno tukaj v Planici. Če bo možno umestiti to tekmo v sobotni ali nedeljski program, in če bo seveda koledarska napoved takšna, da se bo to vedelo vnaprej, bo to mnogo lažje. Nov koledar se bo delal v zgodnji jeseni, ne pa dobesedno tri tedne pred dogodkom," spomni še na letošnjo časovno stisko pri organizaciji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apage
22. 03. 2024 18.39
-2
Zakaj tega Ceneta toliko reklamirajo? Enkrat je bil tretji drugače pa ni osvojil in dosegel ničesar! Tisti lokal ma v Škofji Loki pa še to mu Peter denar posoja, ker bi že zdavnaj propadel. Ne vem zakaj se tega tipa toliko omenja, v športu ni dosegel nič, v življenju pa tut ne.
Cervantes Saavedra
23. 03. 2024 19.27
In srebrna medalja z ZOI 2022 v Pekingu. Pa še ena zmaga in 5 uvrstitev na stopničke v ekipnih tekmah v svetovnem pokalu. To zmore vsak, le ne ljubi se jim.
Pojma_Nimaste
22. 03. 2024 15.17
+3
Prevčevi se mi zdijo tko prizemljeni in normalni ej nobenmu ne privoščim bolj uspeha kt pa njim, a si mislite neko naduto družino s takimi uspehi kot so jih Prevčevi dosegli, pa teli se ne bi ustauli z bahanjem in bi čutili kot da so "nekaj več"... no zame so Prevčevi res nekaj več tudi če se ne tako obnašajo, poklon
Podlesničar
22. 03. 2024 11.17
-13
Cene, lahko se vrneš, med punce... danes je vse možno.
mikica247
22. 03. 2024 10.35
+11
Prevci, samo ne glavo na pašo, pa bo!
luna.3
22. 03. 2024 10.02
+28
Poklon in čestitke vsem tekmovalkam in tekmovalcem, njihovim trenerjem in ostalim, ki so prisotni pri vsem tem. Hvala vam za lepe športne dni, na katerih vas z vsem navdušenjem spremljamo.
puspan
22. 03. 2024 09.54
+34
GLOBOK POKLON VSEJ DRUŽINI PREVC ZA VSE, KAR STE STORILI ZA SVOJO DOMOVINO IN ŠE VEDNO DELATE. NIKA, NE OZIRAJ SE NAOKOLI, AMPAK DELAJ PO SVOJI VESTI TAKO, KOT DO SEDAJ. S TEBOJ SMO.
Zvoneka
22. 03. 2024 12.18
+1
Ni mi jasno samo to kdo od nas daje rokco dol, hm rusofili, čef.......🤔🤑🤨
Fročonski
22. 03. 2024 09.46
-25
Planica je srecanje/priloznost za vse slovenske pijance.
Cervantes Saavedra
22. 03. 2024 09.52
-7
Ne samo Planica, tudi včeraj na shodu Velikega (b)luzerja na Kongresnem trgu v Ljubljani je bilo videti slovenske pijance, ki so se svobodno napili.
borjac
22. 03. 2024 09.52
+7
Kaj si ti Fročo že gor ?? ali si pa zamudil za en teden.
Groucho Marx
22. 03. 2024 10.24
+12
Golobarji se ne rabijo napiti za stresanje neumnosti.
Podlesničar
22. 03. 2024 11.18
+2
Za vse, ki bodo ostali doma pa poskrbel pa Stare. 😂
Gorka
22. 03. 2024 09.45
+31
VELIK POKLON VSEM DEKLETOM IN FATOM TER NJIHOVIM STARŠEM
PomisliNaSonce
22. 03. 2024 09.33
+27
Ko pa prideš ti, se nebo mi razjasni...naj se vidi, kdo je šef. Bravo Nika in ostale, ostali...tudi vsi ki omogočate skoke psihični in fizično. Poklon
juventina10
22. 03. 2024 09.28
+31
poklon kristalni družini Prevc,posebej staršema za ves trud,odlično vzgojo,pa še in še.....
Roadkill
22. 03. 2024 09.46
-8
SamoPovemMojeMnenje
22. 03. 2024 09.18
+11
svoboda pa taka, da nemores komentirat vseh člankov
Cervantes Saavedra
22. 03. 2024 10.10
-2
Res je, čeravno Rusija spet nabija po civilnih objektih v Ukrajini.
bik123
22. 03. 2024 09.10
-41
svetovna prvakinja, medtem ko jih je bilo na letalnici 17...premagala je torej cel svet zensk, oz 16 skakalk...komedija
SigmaP40
22. 03. 2024 09.16
+34
SigmaP40
22. 03. 2024 09.16
+6
juventina10
22. 03. 2024 09.31
+8
sigmaP40. .bo dovolj samo,če se s sedežnico zapelje na vrh skakalnice.sem bila zgoraj,poslikaš,podplati ti zmrznejo,pa čimprej dol,noro.
juventina10
22. 03. 2024 09.31
+12
Cervantes Saavedra
22. 03. 2024 09.40
+7
za bik: Zdaj si užalil vse pravoverne navijače Djokovića, ki je bil že vrsto let proglašen za najboljšega tenisača na svetu, pa je vmes izgubljal s popolnimi neznanci v tenisu. Ni lepo, da to vidiš kot komedijo.
Pegasus2
22. 03. 2024 09.50
+6
Nam vsaj ni trebs razlagat kj si123 si že sam povedu
lakala28
22. 03. 2024 10.24
+6
Resen kolesar
22. 03. 2024 11.01
+3
Pa kaj
22. 03. 2024 09.08
-6
Ta križnar pa k ena..da ne recem kaj...sam jok...cestitke N. Prevc💪
V SHESHELJ
22. 03. 2024 08.56
+3
Lev07
22. 03. 2024 08.54
+11
wsharky
22. 03. 2024 08.54
+3
a trgovec Han bo jutri afne guncal v Planici?
Pa kaj
22. 03. 2024 09.09
-1
Cervantes Saavedra
22. 03. 2024 10.03
-5
za wsharky: Odličen namig! Prejšnji gospodarski minister Zdravko Poč. je raje polne kozarce na skrivaj guncal po gostilnah, čeprav so imele uradno prepoved delovanja. Dragocen si, še se oglašaj.
Groucho Marx
22. 03. 2024 10.27
+3
Kuštravec je naredil še korak naprej in svobodno vsem na očeh nezakonito prejema državne subvencije.