1°C

Paralelna tekma: slovenskih upov konec že v osmini finala, svetovni naslov Norvežanom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
M.J. /STA /
KOMENTARJI
10
Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo je na vrsti mešana ekipna preizkušnja. Slovenska četverica Ana Bucik, Andreja Slokar, Rok Ažnoh in Aljaž Dvornik je svoje nastope končala na prvi oviri. V osmini finala je bila od naših alpincev boljša reprezentanca Švedske. Skandinavci so bili od naših boljši s 3:1 v zmagah. V finalu sta se pomerili skandinavski reprezentanci. Zlato je nato osvojila Norveška, srebro Švedska, bron pa Nemčija.

Andreja Slokar
Andreja SlokarFOTO: Damjan Žibert

Na startu osmine finala je bilo 15 ekip, kar je pomenilo, da so bili branilci naslova iz Areja 2019 Švicarji prosti. Slovenski ekipi je žreb namenil močnega tekmeca, Švedsko, ki je na moštvenih tekmah na svetovnih prvenstvih osvojila že pet kolajn, le zlate ne. Že prvi dvoboj je bil zelo zanimiv. Andreja Slokar je nastopila protiSari Hector, ki je bila zelo hitra in je za dve desetinki ugnala Ajdovko. To je bil tudi najhitrejši dvoboj osmine finala. Naslednji na startu je bil Rok Ažnoh, ki je Sloveniji priboril točko proti Mattiasu Rönngrenu. Naslednja dva dvoboja sta osvojila švedska predstavnika. Estelle Alphand je bila pet stotink hitrejša odAne Bucik. Končno breme je bilo na Aljažu Dvorniku, ki pa ni bil kos Kristofferju Jakobsenu, ki je Švedski priboril odločilno tretjo točko s prednostjo 38 stotink sekunde.

V osmini finala tako ni bilo presenečenj. Norvežani so ugnali Japonsko s 4:0, Italijane je rešil zadnji na startu Luca de Aliprandini, ki je dobil zadnji dvoboj proti Fincem, ki so imeli dve točki, a so bili počasnejši v skupnih časih. Ekipa ZDA je na podlagi skupnih časov po remiju 2:2 izločila rusko ekipo, ki tekmuje pod nevtralno zastavo, Nemci pa so bili s 3:1 boljši od Britancev. Kanada je bila s 4:0 boljša od Češke, Avstrija pa je s 4:0 brez težav odpravila Belgijo.

V četrtfinalu pa so rekordni trikratni zmagovalci ekipnih tekem Avstrijci naleteli na razpoložene Švede, ki so izločili severne sosede Slovenije na podlagi boljših časov po remiju 2:2. Švicarji so bili boljši od Kanade (2:2) na podlagi boljših časov, Norvežani od ZDA (2:2) prav tako, Nemci pa so s 3:1 izločili Italijane. Norvežani so v polfinalu poskrbeli za senzacijo, ko so izločili branilce naslova Švicarje za pičli dve stotinki sekunde na podlagi skupnih časov po remiju 2:2. Švedska pa je izločila Nemčijo (2:2) na podlagi skupnih časov za 43 stotink sekunde za povsem skandinavski finale.

Sebastian Foss Solevaag
Sebastian Foss SolevaagFOTO: AP

V velikem finalu pa je bilo znova po torkovem posamičnem paralelnem veleslalomu, na katerem so podelili zlati kolajni obema finalistkama, prisotne nekaj zmede. Prvi moški dvoboj finala Sebastian Foss-Solevaag - Kristoffer Jakobsen so ponovili, ko je Šved za malenkost zašel na Norvežanovo progo, Šved se je ustrašil in odstopil. Ponovljeni dvoboj je pripadel Norvežanu. Sprva je sicer bil dvoboj pripisan Švedom. Norveška je nato slavila s 3:1 v dvobojih za prvo zlato na ekipnih preizkušnjah. Švedi pa so se po šestih kolajnah, a brez najžlahtnejše, izenačili z rekorderji Avstrijci.

Boj za bron na paralelni tekmi je presenetljivo osvojila Nemčija, ki je Švico, ki je že v polfinalu oddala naslov iz Areja, potisnila na četrto mesto. Nemčija je tretje mesto osvojila s prednostjo 12 stotink sekunde v skupnih časih.

Po ekipni preizkušnji bodo do konca prvenstva v nedeljo sledili še štirje tekmovalni dnevi s specialnima veleslalomoma in specialnima slalomoma v moški in ženski konkurenci.

Koronavirus pasica november

Izidi:

1. Norveška
2. Švedska
3. Nemčija
4. Švica
5. Avstrija
. Kanada
. ZDA
. Italija
9. Slovenija
. Češka
. Rusija
. Japonska
. Finska
. Velika Britanija
. Belgija