6°C

Lara Gut-Behrami v igri stotink do veleslalomskega zlata, Slovenke daleč od vrha

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
STA /M.J. /J.B. /
KOMENTARJI
48
Švicarka Lara Gut-Behrami je nova svetovna prvakinja v veleslalomu. To je njena druga zlata kolajna, potem ko je bila najboljša že na superveleslalomu. Švicarka je slavila pred Američanko Mikaelo Shiffrin, ki ni ubranila prednosti s prve vožnje. Pripadlo ji je srebro z zaostankom dveh stotink.

VEČ VIDEOVSEBIN

00:42

Meta Hrovat po veleslalomu v Cortini

00:40

Tina Robnik po veleslalomu v Cortini

 

Tretje mesto je v finalu presenečenj osvojila Avstrijka Katharina Liensberger. Njen zaostanek za bron je znašal zgolj devet stotink sekunde. Velika zmagovalka specialnega veleslaloma je 29-letna Švicarka, ki je danes postavila kar nekaj novih mejnikov. Postala je prva Švicarka z osvojenima zlatima kolajnama, naslovoma svetovne prvakinje na istem prvenstvu, poEriki HessinMarii Walliser, in po prvenstvu leta 1987 v Crans Montani. Postala je tudi komaj četrta Zemljanka, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojila zlati kolajni v superveleslalomu in veleslalomu. Pred njo je ta podvig uspel Alexandri Meissnitzer (1999), Anji Pärson (2005) in Anni Veith (2015).

Gut-Behramijva ima že skupaj devet kolajn na svetovnih prvenstvih v posamičnih disciplinah, s čimer se je izenačila s slovitim rojakom Pirminom Zurbriggnom. Devet kolajn s SP ima tudi slovenska šampionka Tina Maze, ki je trenutno tudi v Cortini z družino in je bila danes posebna gostja v prenosu TV Slovenije. Gut-Behramijeva je prva Švicarka v 20 letih z osvojenim naslovom svetovne prvakinje v veleslalomu. Pred Cortino je to nazadnje uspelo v St. Antonu leta 2001 Sonji Nef.

Devet kolajn s SP ima tudiMikaela Shiffrin, ki je na SP v Cortini osvojila popoln barvni komplet odličij zlato v alpski kombinaciji, veleslalomsko srebro in superveleslalomski bron. Shiffrinova je favoritinja tudi slaloma. Olimpijsko prvakinjo v disciplini so centimetri ločili od sedme zlate kolajne na SP. Na prvi progi je Gut-Behramijevo prehitela za osem stotink sekunde. A je Švicarka z drugim časom finala, Shiffrinova je imela četrtega, nadoknadila zaostanek.

Tako prva kot druga vožnja sta postregli z zanimivimi boji. Američanka Nina O'Brien je na prvi progi pripravila senzacijo in s številko 19 zaostala le dve stotinki za Shiffrinovo. A v finalu svoje vožnje ni ponovila. Zato pa je z najboljšim časom finala osvojila bron Liensbergerjeva, ki je po delitvi prvega mesta na paralelnem veleslalomu z Italijanko Marto Bassino kolajno osvojila tudi v specialnem veleslalomu.

Bassinovi, ki je dobila štiri od šest veleslalomov v tej sezoni svetovnega pokala, se ji napad na kolajno ni posrečil. Gut-Behramijeva je tudi v boju za svoj drugi veliki kristalni globus v seštevku svetovnega pokala, kjer jo od vodilne Slovakinje Petre Vlhove na drugem mestu loči le 42 točk. Vlhova je Švicarki že predala veleslalomsko zlato iz Areja 2019.

Razočaranje in nov odstop za Meto Hrovat
Meti Hrovat, ki je bila prva slovenska favoritinja za kolajno v Cortini d'Ampezzo, se je finalni nastop povsem ponesrečil. Tekmovalka iz Podkorena je v drugi vožnji veleslaloma nastopila z desetim izhodiščem. Na drugi progi pa se ji je primerila napaka in posledično odstop.

"Lotila sem se s takim pristopom, kot se moram lotiti. Spet se mi je zgodila napaka. Vem, da se jih toliko ne bi smelo dogajati, a se mi. Trenutno sem zelo razočarana, mislim, da mora miniti nekaj časa, da pomislim zakaj in potem pustiti to tekmo za sabo in iti v slalom," je dejala Hrovatova.

Svojo nalogo sta veliko bolje opravili Neja Dvornik in Tina Robnik, ki sta bili edini Slovenki z uvrstitvijo na današnjem veleslalomu. Ana Bucik je odstopila že v prvi vožnji. Robnikova je bila tako najboljša Slovenka na veleslalomski preizkušnji na 15. mestu (+3,35), Dvornikova pa je bila 21. (+4,90).

"Dala bi si solidno oceno, nekatere stvari so bile dobre, nekatere ne. Sigurno bi si želela boljšega rezultata, a glede na prejšnje je v današnji tekmi nekaj pozitivnega, tako da bom na temu naprej gradila," pa je bil komentar Robnikove, ki je s petim mestom na paralelnem veleslalomu postavila najboljši slovenski dosežek na prvenstvu v Cortini.

Izidi: 
 1. Lara Gut-Behrami (Švi) 2:30,66     
 2. Mikaela Shiffrin (ZDA) 2:30,68 +0,02
 3. Katharina Liensberger (Avt) 2:30,75 +0,09 
 4. Alice Robinson (NZl) 2:31,39 +0,73 
 5. Ramona Siebenhofer (Avt) 2:31,92 +1,26 
 6. Maryna Gasienica-Daniel (Pol) 2:32,19 +1,53 
 7. Tessa Worley (Fra) 2:32,30 +1,64 
 8. Wendy Holdener (Švi) 2:32,34 +1,68 
 9. Ragnhild Mowinckel (Nor) 2:32,36 +1,70 
10. Nina O'Brien (ZDA) 2:32,46 +1,80 
...
15. Tina Robnik (Slo) 2:34,01 +3,35 
21. Neja Dvornik (Slo) 2:35,56 +4,90 
- odstop v finalni vožnji: 
Meta Hrovat (Slo)

- odstop v 1. vožnji: 
Ana Bucik (Slo)

Koronavirus pasica november